X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Trombofilia i Zespół antyfosfolipidowy
Odpowiedz

Trombofilia i Zespół antyfosfolipidowy

Oceń ten wątek:
  • gogo19 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w trakcie diagnostyki. mam już część wyników:

Antykoagulant tocznia 33,83 sek zakres referencyjny 30,50-40,60

P/c antykardiolipinowe IgG 6,3 zakres referencyjny ujemny<15,0

P/c antykardiolipinowe IgM 3,8 zakres referencyjny ujemny<12,5

P/c ANA panel ENA (021) ujemny zakres referencyjny ujemny<8
    SSA (52,60kD) 1,34
    SSB 2,05
    Sm 2,26
    Sm/RNP 1,38 tego to za bardzo nie rozumiem co to za wyniki
    Scl70 1,63
    Jo-1 2,43

Proszę Was dziewczęta jak miałyście podobne badania o wypowiedzi. Będę bardzo wdzięczna.

• gogo19 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doszły jeszcze Przeciwciała przeciwjądrowe ANA-nie wykryto
    P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgG 0,04 SGU ujemny<20
    dodatni>20

P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgM 1,5 SMU ujemny<20
    dodatni>20

• demi_01 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gogo19 wrote:
    Doszły jeszcze Przeciwciała przeciwjądrowe ANA-nie wykryto
    P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgG 0,04 SGU ujemny<20
    dodatni>20

P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgM 1,5 SMU ujemny<20
    dodatni>20

Ja w badaniach nie pomogę (a miałaś przeciwciała przeciwko fosfatydyloserynie?), ale powiem Ci, że czasem badania wychodzą ujemne, a jednak wiele wskazuje, że jest coś nie tak, tzn. podczas ciąży hormony tak wpływają na człowieka, że coś się zmienia z krzepliwością itd. Ja miałam prawie wszystkie ujemne, jeden wynik na granicy a teraz w ciąży biorę clexane, a krzepliwość i tak jest na dolnym poziomie.

• gogo19 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P/c przeciwko fosfatydyloserynie nie robiłam jeszcze. Zapewne lekarz już nie będzie poszerzał diagnostyki, bo wspominał, że i tak czy siak będzie trzeba brać clexane. Jestem też po wizycie w Poradni Genetycznej i czekam na wyniki genu MTHFR, protrobiny i czynnika V Leiden. W listopadzie dopiero mamy kariotypy. Jestem po dwóch stratach i jednej ciąży biochemicznej i opadam z sił, choć pragnienie rodzeństwa dla mojego synka (9Lat) jest przeogromne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny 18 maja miałam zabieg łyżeczkowania. Był to 9 tc płód obumarł w 6 tc. Nigdy nie słyszałam bicia serca mojego okruszka

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zaczęły się poszukiwania. W 2011r miałam incydent zatorowości płucnej i lekarz podejrzewa Trombofilie lub zespół antyfosfolipidowy. Dzisiaj byłam w poradni genetycznej I lekarz zlecił wykonanie panela nadkrzepliwości. Wiecie może jakie badania wchodzą w jego skład? Czy poziom d'dimerów może sugerować przyczynę obumarcia? W 4 tc wynosiły 250 a 3 tygodnie później już 1112 przy normie 500?

• reni86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia a w ciąży miałaś włączona jakąś profilaktyke przeciwzakrzepową w związku z tym incydentem?
    Jeśli zlecał genetyk to myślę, że mutacja VLeiden, MTHFR i genu protrombiny.

Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam za sobą dwie ciąże obumarłe i aktualnie jestem w ciąży trzeci raz. W badaniach wyszło mi że mam przeciwciała przeciwjądrowe 1:160, podwyzszony antykoagulant tocznia, przeciwciala antykardiolipidowe ujemne. Lekarz ktory zlecał badania stwierdził ze gdy zajde będę brała heparynę. Niestety teraz gdy jestem w ciąży chodze do innego lekarza, do tamtego nie mam dostępu. Ten lekarz wypisał mi duphaston, acard i euthyrox na problemy z tsh. I powiedział że nie wiedzi wskazania do clexane, bo nie mam stwierdzonego zespołu antyfosfolipidowego. Dziś zaczął się piąty tydzień a ja panikuje. Boje sie że acard nie wystarczy i za chwilę mi ciąża obumrze. W poniedziałek mam wizytę kontrolną i chyba będę probowała wymusić clexane. Dziewczyny jak wyglądała u was sytuacja? Od kiedy brałyście heparynę? Nie będzie dla mnie za późno?

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • _poznanianka Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O czym świadczą te wyniki:
    P/c antyfosfolipidowe klasy IgM A1 0,8 0,0 — 10,0
    P/c antyfosfolipidowe klasy IgG 3,0 0,0 — 10,0

Wiem=widzę, że mieszczą się w normach, ale może... można coś jeszcze o nich powiedzieć?

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam włączonej żadnej profilaktyki. W trakcie ciąży zmieniłam lekarza a ten się zdziwił że nikt nie zasugerował trombofili. Niestety na tej samej wizycie okazało się że serduszko nie zaczęło bić

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poznanianka - z tych badań wynika, że nie masz APS. Ale to może wyjść w normie a inne badania w tym kierunku już nie. Powinnaś jeszcze zrobić przeciwciała ANA, antykoagulant tocznia i przeciwciała przeciw B2-glikoproteinie żeby tak całkiem wykluczyć APS.

Czasem te przeciwciała aktywują się dopiero w ciąży i ważne jest zrobić je na samym początku ciąży zaraz po pozytywnym teście lub jeśli się poroniło to tż jak najszybciej, do 6 tygodni po. Jak wyjdą dodatnie po poronieniu zaraz to powinno się powtózyć po 3 miesiącach - jeśli wyjda znów dodatnie to APS wrodzony, a jeśli negatywne to znaczy, że tylko w ciąży się robi i niektórzy lekarze w takim przypadku nie zalecają Clexane, ale większość raczej tak.

_poznanianka lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • _poznanianka Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję! (Czekam jeszcze na wyniki innych badań)
    Jestem 3 tygodnie po wywołanym porodzie w 23tc, nieznana jest przyczyna zatrzymania akcji serca Dziecka... stąd szukam, badam.
    Niestety lekarze nic nie proponują, nie sugerują jakie badania warto zrobić.
    Można tylko uważnie czerpać z wiedzy internetowej.

• _poznanianka Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze kolejne wyniki.
    Proszę, jeśli ktoś mógłby je zinterpretować, będę wdzięczna.

Homocysteina (L62) 5,47 µmol/l 3,70 — 13,90
    Antykoagulant tocznia - test przesiewowy 38,19 sek 30,50 — 40,60
    Białko S (G07) 64,9 % 60 - 130%
    Białko C (G05) 120,6 % 70,0 — 140,0

//Wcześniejsze:
    P/c antyfosfolipidowe klasy IgM A1 – 0,8 MPL- U/ml 0,0 — 10,0
    P/c antyfosfolipidowe klasy IgG 3,0 GPL- U/ml 0,0 — 10,0

• reni86 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poznanianka wszystkie wyniki lapia sie w normie. Homovysteine masz bardzo ladna, zespolu antyfosfolipidowego tez raczej nie masz bo wyniki sa ujemne. Czy badanie genetyczne dziecka tez robiliscie?

niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • _poznanianka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję reni86!

A to nie jest tak, że skoro białko S spada w ciąży, to znaczy, że teraz - 3 tygodnie po porodzie - podniosło się?... wiem, wiem, piszę może niestworzone rzeczy... ale tak bardzo chciałabym poznać przyczynę, dowiedzieć się, co się stało.

Na badania genetyczne czekamy, jak informowano mnie w piątek, powinny być do środy - do tej najbliższej środy.
    A badanie łożyska - jego opis - był bardzo lapidarny i lekarz powiedział, że nic nie wnosi.

• cookiemonster Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, że się wtrącę. Cześć Dziewczyny! Poznanianka, równie dobrze białko S jeszcze nie podniosło się po ciąży, powtórz za jakiś czas. A robiłaś pełną diagnostykę pod kątem ukł krzepnięcia - leiden, protrombina ?

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • _poznanianka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    (...) równie dobrze białko S jeszcze nie podniosło się po ciąży, powtórz za jakiś czas. (...)

Masz rację... powtórzę.
    A to może hematolog (chyba hematolog?!) mógłby coś pewnego o tym, jak zachowuje się białko S, powiedzieć?

Czekam jeszcze na kolejne wyniki; na pewnoe v leiden będzie wśród nich.

• cookiemonster Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry immunolog też da radę:)
    Na tym etapie na którym u Ciebie się skończyło o ile dobrze doczytałam to wydaje mi się, że to coś z ukł krzepnięcia albo zakażenie? toxo cyto różyczka? może wymaz z pochwy na ueraplasmę, mycoplasmę, chlamydię?

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam sie niestety na bialku S, bo robilam te badania dopiero 4m-ce po poronieniu. Mysle ze tu decydujace beda wyniki genetyczne, ale lakarzem nie jestem:( zycze aby udalo Wam sie znalezc przyczyne.

• _poznanianka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymaz - w piątek.

Wiadomo sprawdzę ile mogę badaniami...

Dziękuję za wszelkie sugestie!

‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ