Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja odebralam wyniki i nadal nic nie rozumiem...

    Przeciwciał TG i TPO brak, TSH urosło, prolaktyna wysoka... Usg tarczycy ok.

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Martynka30 Autorytet
    Postów: 3967 2839

    Wysłany: 17 września 2015, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika castagnus ładnie obniża prolaktynę, a ile tsh masz?

    Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18661

    Wysłany: 17 września 2015, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka!
    co do opini lekarza ja tez juz sie spotkałam z takimi opiniami nawet teraz ten super lekarz mówi,ze jak nie potrzeba leków to sie nie podaje bo moga zaszkodzic ale jak potrzeba to sie daje a nie,ze lekarze zwlekaja lub boja sie podawac bo pacjentak to lub tamto!!!!
    A progesteron niestety to przychodzi z zachodu,ze on jest jak placebo ale ja np mam niedomoge lutealna i moje ciaze by sie nawet tyle czasu nie utrzymały bez progesteronu co sie utrzymały. Ten obecny lekarz nawet powiedział,ze jak sie uda zajsc w ciaze to dostane mega dawke progesteronu na podtrzymanie jej teraz biore po owulacji 200 mg na dzien i to jest wg Niego mało.

    Malika a Tobie wszesniej wyszło,ze ma TPO podwyzszone tak? a Ty to badanie robiłas odrazu po poronieniu? pytam bo mi lekarz nie pozwolił odrazu tego badania robic nawet TSH bo sama ciaza podwyzsza ten wynik i on jest wtedy nieadekwatny.

    A co do pracy ja obecnie tez nie mam pracy i jak bylam w PUP powtarzali mi ciagle,ze mam za wysokie wykształcenie w koncu mimo,ze jestem raczej spokoja osoba nie wytrzymałam i spytałam,ze w takim razie mam umrzec z głodu bo nie moge np isc sprzatac i zarobic???!! Kobieta zwatpiła ale i tak nie dostałam zadnej propozycji :(

    A i musi sie udac do konca roku zazielniec kochane kazdej z Was <3 :D

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Martynka30 Autorytet
    Postów: 3967 2839

    Wysłany: 17 września 2015, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa mój gin też uważa, że jak nie trzeba leków to się nie daje, ale jak coś sie dzieje z organizmem to trzeba, bo ból czy skurcze są bardziej niebezpieczne...

    inessa lubi tę wiadomość

    Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18661

    Wysłany: 17 września 2015, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie bo tak chyba powinno sie podchodzic do pacjentów a nie przepraszam hurtowo :(
    kazda z nas jest inna,z roznymi przejsciami,chorobami.
    A nawet czasami trzeba dac antybiotyk bo on sprawi mniej krzywdy niz jakas choroba.

    Alka ja nie widze Twojego wykresu :( wiec nic nie doradze przepraszam

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Martynka30 Autorytet
    Postów: 3967 2839

    Wysłany: 17 września 2015, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cały urząd pracy, mnie się dawno temu zapytała baba czy więcej zrobię sobie kursów :D

    Mi zaproponowali pracę w innym mieście musiała bym dojeżdżać ponad 20km( jedną stronę) autobusem o 5.30 stać 1,5 godz przed pracą za najniższą krajową z czego połowa by poszła na bilety, praca na zastępstwo na 4-6miesięcy( co by wykluczało,żebym mogła zajść w ciążę)... miałam masakrę przez to, że odmówiłam pracy... babsztyl był wściekły.

    Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa,

    7 września wyniki wyglądały tak:
    TSH - 4,220 [0,27-4,2]
    f T4 - 1,07 [0,93-1,7]
    f T3 - 3,11 [2-4,4]

    Wynik z wczoraj z 16 września:
    TSH - 5,300 [0,27-4,2]
    Anty TPO - 9,12 [ < 34]
    Anty TG - 14,21 [ < 115]
    Prolaktyna 42,31 [4,79-23,3] (22 dc, 6 dpo)


    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Jacqueline Autorytet
    Postów: 5448 4177

    Wysłany: 17 września 2015, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa - i widzisz ty bierzesz 200mg po owulacji i lekarz uważa, że to mało, a ja zaczęłam plamić czerwoną krwią na koniec 7tc, lekarz przepisał Luteine 50mg 2x1 (dopochwowo), troche się zwiększyło plamienie i kazał brać 2x2, trafiłam do szpitala, zmienili na 3x1 doustnie, serduszko biło jak dzwon jak mnie przyjmowali, za 3 dni mnie wypisali, a za kolejne 3 dni znowu przyszłam (dzidzia niewiele urosła,serduszko nie bije i zabieg następnego dnia). Czy gdybym brała większa dawkę coś by to dało? Po tym co brałam nie zmieniało się nic a nic, więc myślę, że to nie wina progesteronu raczej (lekarz na wizycie w 6 tygodniu ani tu w szpitalu nic nie mówili na temat tego badania). Choć przyczyny krwawienia nie potrafili wyjaśnić i to mnie najbardziej w całej tej sytuacji wkurza :/

    Jak zobacze pozytywny test lece od razu na bete i progesteron tym razem ;)

    12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • kasienka001 Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 17 września 2015, 16:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam na imie Kasia i jestem tu nowa

    a mianowicie staram się z mężem o dziecko i jak narazie nic z tego nie wychodzi.. miesiąc temu gin. wykrył u mnie torbiel na jajniku pzepisał mi leki i miałam czekać na @, przyszła.. w 3 dniu cyklu wykonałam badania tj, PRL, FSH, LH E2 oto mo je wyniki i proszę Was o opinie

    FSH 6,1 mlU/ml ( f. folikularna 2.5-10,2 f. owulacyjna 3.4-33.4 f. lutealna 1.5-9.1)
    LH 8.8 mlU/ml ( f. folikularna 1.9-12.50 f. owulacyjna 8.7-76.3 f. lutealna 0.5-16.9)
    Estiadol 26.61 pg/ml (f. folikularna 12.5-166 f. owulacyjna 85.5-498 f. lutealna 43.8-211)

    PRL 252,30 mlU/ml =11,85ng/ml 83-622

    pozdrawiam

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, kasienka001.

    Co Cię sprowadza do tego wątku (oprócz interpretacji) ?
    Staracie się po stracie? Staracie się o pierwszą ciążę?

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • kasienka001 Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 17 września 2015, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staramy sie o pierwsze dziecko

  • kasienka001 Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 17 września 2015, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeżeli pomyliłam wątki to przepraszam jestem nowa i staram się tu "ogarnąć"

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasienka001 wrote:
    staramy sie o pierwsze dziecko
    Mam nadzieję, że jak Wam się uda, nie będziesz musiała tu odwiedzać wątku. W tym temacie staramy się o dziecko po stracie ciąży.
    Co do wyników to specjalistą nie jestem ale
    Zbyt niskie poziomy estrogenów, progesteronu wraz z niskimi poziomami LH i FSH wskazują na niewydolność przedniego płata przysadki lub podwzgórza. Wówczas zaburzenia funkcji jajnika są schorzeniami wtórnymi, określanymi jako hipogonadyzm wtórny.
    Zbyt niski poziom estrogenów i progesteronu z towarzyszącym podwyższeniem FSH i LH wskazuje na zaburzenia funkcji hormonalnej jajnika. Mówimy wówczas o hipogonadyzmie pierwotnym (Zespół Turnera, zniszczenie jajników przez proces zapalny, przedwczesna menopauza, stany chorobowe przebiegające z hiperprolaktynemią).

    U ciebie wydaje się wszystko ok.

    Martynka30 lubi tę wiadomość

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • maggda Autorytet
    Postów: 1101 938

    Wysłany: 17 września 2015, 16:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile razy i ile kosztuje takie badanie bety i progesteronu?

    yuuds65g3xczefvz.png

    twfgs7p.png

    63nqryl.png[/url]
  • kasienka001 Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 17 września 2015, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 bardzo dziękuje..

  • kasienka001 Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 17 września 2015, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggda nie wiem jak tam u was, u nas w przychodni kolo 30zl takie badania kosztują

  • malika89 Autorytet
    Postów: 1288 2304

    Wysłany: 17 września 2015, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggda wrote:
    Dziewczyny a ile razy i ile kosztuje takie badanie bety i progesteronu?
    U mnie w szpitalu beta 21, progesteron 19

    Ehhh... Popłakałam sie na "Moje 600 gram szczęścia" :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 17:55

    Martynka30 lubi tę wiadomość

    <3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • maggda Autorytet
    Postów: 1101 938

    Wysłany: 17 września 2015, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odp chyba tez sobie spr te badania jak ponownie ujrze upragnione 2kreseczki.

    yuuds65g3xczefvz.png

    twfgs7p.png

    63nqryl.png[/url]
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18661

    Wysłany: 17 września 2015, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    Inessa,

    7 września wyniki wyglądały tak:
    TSH - 4,220 [0,27-4,2]
    f T4 - 1,07 [0,93-1,7]
    f T3 - 3,11 [2-4,4]

    Wynik z wczoraj z 16 września:
    TSH - 5,300 [0,27-4,2]
    Anty TPO - 9,12 [ < 34]
    Anty TG - 14,21 [ < 115]
    Prolaktyna 42,31 [4,79-23,3] (22 dc, 6 dpo)

    Malika no TSH o wiele za duzy na czas staran wiekszosc endokrynologów-ginekologów mówi,ze TSH powinno byc w górnej granicy 2 to na pewno wiesz o tym i tutaj nalezy CI podac lek na zbicie tego hormonu.
    Prolaktyna tez za wysoka :( tutaj tez powinnas miec lek podany albo chociazby Castagnus chociaz to juz jest sporo przekroczony wynik wiec mysle,ze cos porzadniejszego ( przepraszam jezeli cos bierzesz ale jest nas tutaj troche i zapominam co która z nas bierze) reszta badan wyglada na ładne ale lepiej aby zobaczy je lekarz no i USG tarczycy by sie przydało jak ona wyglada.

    malika89 lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18661

    Wysłany: 17 września 2015, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacquelin wiesz tak naprawde nikt nie powie na 100 % ze progesteron by pomógl ale z drugiej strony zwykle przy plamieniach podaje sie ten lek i w wiekszosci przypadków on pomaga.
    I powie Tobie i reszcie dziewczyn naprawde badajcie sobie poziom tego hormonu ale co wielu lekarzy sobie lekcewazy aby potwierdzic czy jest dobry poziom trzeba go zbadac 3 razy w ciagu cyklu bo jest on hormonem pulsacyjnym i zmienia sie bardzo szybko jego poziom. Ja miałam zalecone badanie przez 3 cykle ale zwykle robia go chociaz w jednym cyklu i tak robi sie go w 7 dniu po owulacji potem w 9 dpo i 11 dpo i najlepiej o tej samej godzinie mniej wiecej!!!! wtedy jest to najpewniejszy wynik!!!
    A co do ceny badania to chyba w kazdym laboratorium inaczej to kosztuje u nas w jednym z laboratoriów kosztuje 27 zł progesteron a beta 32 zł

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego