X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Haana Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Dziewczyny lekarz nam zlecił badanie kariotypu obojgu...nie wiem co o tym myśleć
    To jest standardowe badanie po poronieniach. Aby wykluczyć przyczynę genetyczną.
    Elaria, w poprzednim poście wkleiłam zdjęcie. ;)

2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Dziewczyny lekarz nam zlecił badanie kariotypu obojgu...nie wiem co o tym myśleć
    Jakby któraś z was mogła mi napisać czy miała takie badania i czy warto , bo mnie się wydaje,ze dwie wczesne ciąże (nawet biochem.) nie są wskazaniem do tego, ale moge się mylić???

• sy__la Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KammaMarra wrote:
    Czyli będzie kroliczek wielkanocny? :)

Ps. A ja dzisiaj poczułam pierwsze mdłości: )
    Albo kurczaczek :-P

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haana wrote:
    To jest standardowe badanie po poronieniach. Aby wykluczyć przyczynę genetyczną.
    Elaria, w poprzednim poście wkleiłam zdjęcie. ;)
    Ale nam obojgu i one są strasznie drogie bo nie na nfz

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22 wrote:
    Dziewczyny co polecacie na zgage?
    mleko, imbir... cola :D
    jak już to nie pomaga to rennie :)

M@linka, Aga22 lubią tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • ruda9215 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:

Mój ginek uważa, że jeżeli nie ma problemów z zakrzepami itp. to właśnie genetyka odpowiada za utratę wczesnych ciąż praktycznie w 90 %. nie wiem skąd on ma takie info ale mu wierzę.

my badanie kariotypu dostaliśmy jako jedno z pierwszych zlecone od lekarza prywatnie. trochę sie wycwaniłam i załatwiłam skierowanie ze szpitala na NFZ :) mąż od rodzinnego. poszedł i powiedział, że żona 2 razy poroniła i dostał.

fakt czeka się długo bo od listopada do marca na wizytę a w marcu po wizycie dowiedzieliśmy się, że na kariotyp czeka się do września ALE z racji tego, że jestem w ciąży mamy na 15 maja badanie.

i 5 tygodni około na wynik..

może się mylę ale jeśli wynik kariotypu wychodzi źle.. to nie da się go jakoś leczyć czy zapobiegać jak w mutacjach.. mam rację?

ale znowu znasz przyczynę.. dowiadujesz się ile masz % szans na dziecko, jakimi wadami może być obarczone.. JeŚLI wynik jest zły oczywiście.

Fasolka [*] 6t (06.05.2016)
    Biochemiczna (09.2016)
    Lileczka - 24.10.2017 nasz cud <3
    'Nadal byłam na etapie zachwycania się wizją, w której tuliłam do siebie śliczne niemowlę.' ♥

• Haana Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Tak, obojgu, ponieważ trzeba sprawdzić kariotyp u obojga partnerów. Generalnie badanie na nfz należy się już po dwóch stratach, ale nie wiem jak w przypadku ciąży biochemicznej. Bo pewnie chcą mieć dokumentację, potwierdzenie.. :/ a masz badanie beta hcg?

2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haana wrote:
    Tak, obojgu, ponieważ trzeba sprawdzić kariotyp u obojga partnerów. Generalnie badanie na nfz należy się już po dwóch stratach, ale nie wiem jak w przypadku ciąży biochemicznej. Bo pewnie chcą mieć dokumentację, potwierdzenie.. :/ a masz badanie beta hcg?
    Nie będę czekała kilka miesięcy na badanie nie ma szans...to już wolę zapłacić
    Lekarz mówił, że te genetyczne mają dać wskazówkę jakie leki dobrać aby się kolejna ciąża udała bo to mają być i genetyczne i w obrębie krzepnięcia

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haana wrote:
    Dobra, to wtedy szybko żeby "mężuś" nie zobaczył. :D
    50818be12f0149d0med.jpg
    Piękna, kojarzy mi się z Grace Kelly.

• ruda9215 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Nie będę czekała kilka miesięcy na badanie nie ma szans...to już wolę zapłacić
    Lekarz mówił, że te genetyczne mają dać wskazówkę jakie leki dobrać aby się kolejna ciąża udała bo to mają być i genetyczne i w obrębie krzepnięcia

mi właśnie genetyk zlecił na NFZ mutacje G20210 A Mutacje MTHFR i LEIDEN. i je miałam zrobione na miejscu a wynik po tygodniu.

a no kariotyp czekamy.

ale ja mimo braku wyników i diagnozy i w ogole i tak byłam obstawiona lekami od II kresek.

Fasolka [*] 6t (06.05.2016)
    Biochemiczna (09.2016)
    Lileczka - 24.10.2017 nasz cud <3
    'Nadal byłam na etapie zachwycania się wizją, w której tuliłam do siebie śliczne niemowlę.' ♥

• sy__la Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa o nieee! Tylko nie to, nie chce czekać aż tyle dni! Nie strasz mnie hehe... najpóźniej bym chciała do świąt ewentualnie nawet w święta. Mój M. Od końca stycznia jest na zwolnieniu lekarskim w związku z tym kręgosłupem ale już 21.04 ma iść do pracy.. fajnie by było jakby w tych pierwszych dniach życia Marysi był przy mnie i mnie wspierał, pomagał... a tak to sama zostanę :-/

Elaria, dziękuję Kochana. No właśnie nie mam rozstępów, nierafinowane czyste i smierdzace masło shea daje radę na zmianę z olejem arganowym, ale też nie smaruje jakoś regularnie, jak mi się przypomni. W sumie od 2 miesięcy 1 raz dziennie na noc smaruje a wcześniej to tak w kratkę. Brzuch napięty dość mocno, widocznie kolagen od środka daje rade- moja tłusta dieta też hehe :-) za to moja mama po dwóch braciach nie miała rozstępów a po mnie dostała... więc może to kwestia czasu. Ale nawet gdybym miała to nie przeszkadzało by mi to.

Haana, suknia prześliczna.. taka w moim stylu (ja miałam bardziej rybke i z gorsetem). Tutaj chyba jest zapinana na guziczki o ile sie nie myle? Wiec i figura nie moze sie za bardzo zmienic :-P ten dekolt jest powalający i ta koronka... musisz mieć bardzo zgrabna figurę :-)

Aniołek 7t5d [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda9215 wrote:
    mi właśnie genetyk zlecił na NFZ mutacje G20210 A Mutacje MTHFR i LEIDEN. i je miałam zrobione na miejscu a wynik po tygodniu.

a no kariotyp czekamy.

ale ja mimo braku wyników i diagnozy i w ogole i tak byłam obstawiona lekami od II kresek.
    Tu mam labo co czeka się 3 tyg a i tak muszę czekać do @ po poronieniu wiec jest mi to na rękę. W pakiecie za 300 zł będę miała jeszcze :
    mutacja v leiden
    mutacja protrombiny
    mthfr
    mutacja w genie PAI-1
    VR2

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Jakby któraś z was mogła mi napisać czy miała takie badania i czy warto , bo mnie się wydaje,ze dwie wczesne ciąże (nawet biochem.) nie są wskazaniem do tego, ale moge się mylić???
    Kilka dziewczyn tutaj miało te badania. Np. roma, urodziła zdrowego synka, a potem miała kilka poronień. Okazało się, że ten synek to był cud, bo kariotypy wyszły jej fatalnie.

Jeśli lekarz już teraz kieruje na takie badania, to chyba dobrze, bo świadczy o poważnym podejściu. Wiele osób żałuje, że za długo zwlekało z pełną diagnostyką. Dla mnie kolejność byłaby taka: podstawowe badania hormonów, np. tarczyca, badania w kierunku krzepliwości, zespołu antyfosfolipidowego, badania immunologiczne i te kariotypy właśnie.

• sy__la Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evitko, A jak Twoje wyniki kariotypow? Odebrałaś już??? Chyba dziś mialas mieć termin o ile się nie mylę?? ;-)
    Trzymam kciuki za prawidłowe! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2017, 18:59

Aniołek 7t5d [*]
  • Gaduaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    Gaduaaa o nieee! Tylko nie to, nie chce czekać aż tyle dni! Nie strasz mnie hehe... najpóźniej bym chciała do świąt ewentualnie nawet w święta. Mój M. Od końca stycznia jest na zwolnieniu lekarskim w związku z tym kręgosłupem ale już 21.04 ma iść do pracy.. fajnie by było jakby w tych pierwszych dniach życia Marysi był przy mnie i mnie wspierał, pomagał... a tak to sama zostanę :-/

Elaria, dziękuję Kochana. No właśnie nie mam rozstępów, nierafinowane czyste i smierdzace masło shea daje radę na zmianę z olejem arganowym, ale też nie smaruje jakoś regularnie, jak mi się przypomni. W sumie od 2 miesięcy 1 raz dziennie na noc smaruje a wcześniej to tak w kratkę. Brzuch napięty dość mocno, widocznie kolagen od środka daje rade- moja tłusta dieta też hehe :-) za to moja mama po dwóch braciach nie miała rozstępów a po mnie dostała... więc może to kwestia czasu. Ale nawet gdybym miała to nie przeszkadzało by mi to.

Haana, suknia prześliczna.. taka w moim stylu (ja miałam bardziej rybke i z gorsetem). Tutaj chyba jest zapinana na guziczki o ile sie nie myle? Wiec i figura nie moze sie za bardzo zmienic :-P ten dekolt jest powalający i ta koronka... musisz mieć bardzo zgrabna figurę :-)
    hehe no wiesz... Marysia sama zadecyduje który dzień będzie jej najbardziej odpowiadał.. moja teściowa przyleciała na poród specjalnie na 2 tyg urlopu żeby się wpasować jakbym urodziła tydzień szybciej lub tydzień później.. no i Ona poleciała z powrotem, a ja dopiero urodziłam heh czasami dzieję się tak specjalnie jak na złość/ Oczywiście kibicuje żeby Marysia się pędem uwinęła,bo to nic przyjemnego turlać się 2 tyg więcej... hehe kciukam!

sy__la lubi tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • KammaMarra Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Tu mam labo co czeka się 3 tyg a i tak muszę czekać do @ po poronieniu wiec jest mi to na rękę. W pakiecie za 300 zł będę miała jeszcze :
    mutacja v leiden
    mutacja protrombiny
    mthfr
    mutacja w genie PAI-1
    VR2
    Ja robilam w testdna pakiet 443 zl wynik w 5 dni roboczych :)

05.12.2017 Kubuś

Aktualnie 6/7 tyg?

Chwilo trwaj....
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem, dzieci same decydują kiedy chcą wyjść.. no ale mam jeszcze cichą nadzieję.

Aniołek 7t5d [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KammaMarra wrote:
    Ja robilam w testdna pakiet 443 zl wynik w 5 dni roboczych :)
    teraz jest po 300, te samo laboratorium

• KammaMarra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    teraz jest po 300, te samo laboratorium
    jakis inny pakiet js robilam pakeit premium w 5 dni ten co mowisz nie jest w 5.

05.12.2017 Kubuś

Aktualnie 6/7 tyg?

Chwilo trwaj....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KammaMarra wrote:
    jakis inny pakiet js robilam pakeit premium w 5 dni ten co mowisz nie jest w 5.
    10-14 dni
    No na takie premium to nie mam kasy
    Znalazłam kariotyp w klinice bocian za 350 a nie za 550 czyli oszczędzam 400 zł a czekam tylko dłużej o jeden tydzień...

‹‹ 2153 2154 2155 2156 2157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ