X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • mamaMAI* Przyjaciółka

Wysłany: 22 września 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny ile tu wsparcia i ciepła. Dziękuję <3 Jesteście cudowne! Strasznie tu mi się podoba :)

baljov, Jacqueline, Monika1357 lubią tę wiadomość

thgf9n736nrnhy4o.png
    3i49cwa1le05hxvu.png
  • mamaMAI* Przyjaciółka

Wysłany: 22 września 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vigry wrote:
    Cześć dziewczyny, czytam Was od kilku dni i postanowiłam dołączyć. Mam 32 lata i dwa poronienia w tym roku, najpierw w styczniu - lekarze powiedzieli że tak bywa i żeby próbować, to spróbowalismy bez żadnych leków, ale ciąża znów obumarła... Zmieniłam lekarza, zrobiłam wiele badań, wiem że mam mutacje mthfr 1298a>c, pai-1 4g/5g i czynnik V h1299r, i niewielką niedoczynność tarczycy (tsh 3.15). Lekarz chce prowadzić kolejną ciążę na acard, heparynie i luteinie. Biorę metylowany kwas foliowy, Wit d, witaminy b, jod, euthyrox 50, kwas omega. Teraz już będę mogła się starać, czekam na miesiączkę i zaczniemy w nowym cyklu. Dołączam do Was, bo odkąd Was czytam mam coraz większą wiarę że tym razem będzie dobrze :-)
    Witaj :) Sama jestem tu nowa. Jest tu tak sympatycznie że nie będziesz mogła się oderwać od pisania tutaj. Wierzymy tu wszystkie razem i wspieramy się. Przesyłam duużo pozytywnego myślenia ;)

thgf9n736nrnhy4o.png
    3i49cwa1le05hxvu.png
  • Gos77 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koteczka82 wrote:
    MamaMai trzymam kciuki żeby wszystko było u Ciebie ok!! Chociaż jestem pewna że przy takich testach na pewno nie przyjedzie ;-)

Moniko dziękuję chociaż ja się nie nastawiam żeby nie było jak miesiąc temu i tym razem nie będę robić testów przed 34 dniem cyklu ;-)

A mam pytanie czy któraś z Was ma na zbyciu już nie potrzebny Duphaston do oddania/odsprzedania? Doktor powiedział że mam przyjść po recepty jak będzie pozytywny test ale wolałabym mieć go w domu i wziąć od razu po pozytywnym wyniku. ;-)

A skąd jesteś? Ja mam

7470csqv9ktdjl2c.png
    Kazik, urodzony 20.11.2018. Nasz największy CUD <3
    Aniołek [*] 08.2017
    11.2017 - biochemiczna :(
    41 lat....
    MTHFR - obie hetero, oniżone białko S.
    Obie ciąże po IUI
    Kariotypy OK, nasienie super
    Hashi, wysoka prolaktyna - unormowane
  • Monika1357 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Okruszku super wiadomości. Ja też wizytuje dzisiaj wieczorem. Oczywiście mój chłopak mało znów się rusza i doprowadza mnie do nerwicy ale raz na jakiś czas daje delikatnie znać. Ciekawe czy jak się urodzi to też będzie taki grzeczny i cichy :)

U nas kryzys imienia trwa nadal :(
    Na początku był Igor lub Norbert teraz na tapecie u mnie Sebastian a u męża Oskar i sama niewiem co już myśleć :/

Jezeli chodzi.o Sebastiana to moj Sebastianek w brzuszku tez.sie malo ruszal i jest teraz taki grzeczniutki. Tylko je i spi, teraz troche dluzsze robi sobie przerwy miedzy spaniem, ale prawie w ogole nie placze. Za to Danielek nadrabia swoja energia. Ciekawie jacy beda pozniej, czy rzeczywiscie jeden predki i glosny, a drugi grzeczny? Chociaz moj Dyrektor mi powiedzil, ze lepiej niech teraz dokuczaja, bo pozniej bedzie policja przyjezdzala.

Edzia1993 lubi tę wiadomość

Każda twoja myśl jest czymś realnym - jest siłą.
    Danielek 03.05.2015r.
    Sebastianek 27.08.2017r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vigry witaj! Przykro mi, że musiałaś tu dołączyć ale jak pisze mamaMAI jest tu na prawdę cudowna atmosfera, dziewczyny dają dużo wsparcia i ciepła. Jest to taki pozytywny wątek, że pozwala wierzyć, że w końcu każdej z nas się uda i będzie wszystko dobrze. Szczerze, na początku nie chciałam czytać wątków o poronieniach, żeby się już całkiem nie zdołować i nie popaść w depresję. Ale tu jest taka pozytywna energia, że nie ma wyjścia, trzeba wierzyć że będzie dobrze :-)
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w temacie mojej mutacji. Ciekawa jestem, co na to genetyczka, a później moja ginekolog, bo po pierwszym poronieniu nie kazała robić żadnych badań, bo zdarza się... mam tylko brać kwas foliowy 5mg i tyle. Niektóre z Was biorą tyle rzeczy już podczas starań, że to wszystko daje mi do myślenia, zwłaszcza, że mam już 37 lat i nie chciałabym znów spędzić kolejnych trzech lat na staraniach... :-/ Może ta mutacja ma wpływ na trudności z zagnieżdżeniem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 20:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze w temacie starań i suplementów. Ciągle mnie męczy, że w cyklu, w którym zaszłam nie jadłam mięsa i w ogóle produktów odzwierzęcych, w związku z ty brałam witaminę D3 vitashine 2500 IU i Methyl B12 1000 mcg, bo akurat takie znalazłam, a chciałam żeby były wegańskie. Brałam jedno i drugie po jednej tabletce dziennie.
    Kiedy zaszłam odstawiłam te suplementy i wróciłam do zwykłej diety, bo na wegańskiej byłam może dopiero miesiąc i bałam się, że zaszkodzę dziecku. Suplementy też odstawiłam, bo nie chciałam brać niczego czego nie zaleciła mi lekarka (brałam wtedy Adamed takie kapsułki DHA+mama).
    Teraz też zastanawiałam się czy brać jakieś suplementy dla planujących ciąże ale po pierwsze lekarka nic nie zaleciła oprócz tego kwasu foliowego 5 mg, po drugie w tych zestawach witamin też jest kwas foliowy i boję się że z nim przedobrze, a po trzecie, gdybym zaszła, to znów bym pewnie wszystko odstawiła i brała tylko to co zaleci lekarka w ciąży i boję się żeby to odstawienie nie zaszkodziło właśnie. Co myślicie?

• Stokrotka0312 Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciaza bralam letrox na tarczyce, jodid, wid D, kwas metylowany, metylowane B6 i B12, acard, po tescie dodatkowo heparyna, duphaston, luteina. Teraz jeszcze magnez i DHA.
    Zmienilam diete na po prostu zdrowsza. Cwiczylam. No i schudlam 18 kg.
    Bardzo sie ciesze ze mi sie to udalo bo w tej ciazy jak na razie mam super cukry i cisnienie.
    W poprzednich byl z tym problem. Duzo lepiej sie teraz czuje.
    W poprzedniej ciazy bralam tylko letrox, kwas 5mg, acard i duphaston.

baljov, Edzia1993 lubią tę wiadomość

2 Aniołki [*] 05.06.2016r. <3 , 17.11.2016r. <3
    MTHFR, Vleiden, IO, ANA2,ANA3
    w4sqs65g9154g658.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka0312 wrote:
    Ja przed ciaza bralam letrox na tarczyce, jodid, wid D, kwas metylowany, metylowane B6 i B12, acard, po tescie dodatkowo heparyna, duphaston, luteina. Teraz jeszcze magnez i DHA.
    Zmienilam diete na po prostu zdrowsza. Cwiczylam. No i schudlam 18 kg.
    Bardzo sie ciesze ze mi sie to udalo bo w tej ciazy jak na razie mam super cukry i cisnienie.
    W poprzednich byl z tym problem. Duzo lepiej sie teraz czuje.
    W poprzedniej ciazy bralam tylko letrox, kwas 5mg, acard i duphaston.
    18 kg!!! Szacun :-)
    A to wszystko brałaś wg wskazań lekarza czy na własną rękę?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czym się różni układ heterozygotyczny od homozygotycznego mutacji V Leiden? Któryś jest gorszy?

• Koteczka82 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gos77 ja jestem z Łodzi.

Przed staraniami i w trakcie starań ważne jest zachowanie równowagi w jadłospisie i e całym życiu. Rozpoczynając starania powinnyśmy czuć się dobrze i być zdrowe tzn. bez infekcji, opanowane i ustawione leczenie wszelkich schorzeń które mamy. Poza tym jeśli już zajdziemy w ciążę to nie powinno się nic gwałtownie odstawiać ani zmieniać bo to czasem daje więcej szkody niż pożytku. Jeśli chodzi o witaminy to przy mutacjach powinnaś brać takie metylowane tak samo jak metylowany kwas foliowy lub zestaw witamin ustalony z lekarzem. Witamina d3 ,jest wskazana dla wszystkich ludzi ;-)
    A powinnyśmy uważać na wit c bo.zakwasza śluz pochwowy który jest mniej przyjazny dla plemników.

O kurde ale fachowo wyszło :-P przepraszam zboczenie zawodowe :-P

baljov, sylvuś lubią tę wiadomość

Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
    Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek

ONA: 39 lat
    Hiperprolaktynemia - Bromergon
    IO - Siofor 500mg
    ANA 3+ - Encorton 10mg
    3 cykle z Clo ❌
    Zioła ojca Sroki ❌
    Wiesiołek
    1 cykl Aromek 1x1 ❌
    2 cykl Aromek 2x1 ❓

ON: 38 lat
    Okaz zdrowia
    Nasienie - Normozoospermia✅
    Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.

Droga do sukcesu jest zawsze w budowie...
  • AnnaZ Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny za dobre słowo :)

Mam mocno nieregularne cykle: 36 (po zabiegu), 18, 26, 37 (łudziłam się, że ciąża), 28 i teraz 24. Tarczyca, ft3 i ft4 ok. Czuję owu, bo boli mnie jednego dnia jajnik. Przytulańce są co kilka dni przed i po i NIC. Na październik był termin mojej straconej ciąży i na pewno, każda z Was bez moich zbędnych wyjaśnień rozumie moją frustrację.

2013 Córka - największa miłość
    7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
    12.2017 cp

Wysłany: 22 września 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baljov wrote:
    A czym się różni układ heterozygotyczny od homozygotycznego mutacji V Leiden? Któryś jest gorszy?
    Heterozygotyczny tzn ze masz jedna czesc genu zmutowana czyli od jednego z rodzicow go masz.(kazdy z rodzicow przekazuje po polowie genu i ty masz jedna dobra) Homo czyli dwie czesci zmutowane czyli od obojga rodzicow otrzymalas zmutowane geny. Ja Tak to rozumiem. Jesli nie to prosze aby mnie ktos poprawil. I mam nadzieje ze napisalam zrozumiale.:)

Na wlasna reke badalam wit z grupy B -tu mialam braki,kwas foliowy(okazalo sie ze mam dwukrotnie przekroczona norme bo przy MTHFR nie przyswajalam go tylko zbieralam w.organizmie a bralam 5mg mimo.ze homocysteine mialam super), wit D-w dolnej granicy normy, a jodid dostalam od endo. No i reszta na recepte to juz od gina.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 22:50

sylvuś lubi tę wiadomość

w4sqs65g9154g658.png
  • Koteczka82 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna wiem co czujesz ja w pierwszą stracona ciążę zaszłam we wrześniu ( ostatnia@ w sierpniu) i przed @ teraz we wrześniu miałam nadzieję że może jednak się udało zwłaszcza że cykl był dłuższy od poprzednich.
    Z jednej strony chciałabym już być w ciąży a z drugiej cholernie się boję i czasem zastanawiam się czy na pewno chcę znowu przechodzić przez ten cały stres :-(

Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
    Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek

ONA: 39 lat
    Hiperprolaktynemia - Bromergon
    IO - Siofor 500mg
    ANA 3+ - Encorton 10mg
    3 cykle z Clo ❌
    Zioła ojca Sroki ❌
    Wiesiołek
    1 cykl Aromek 1x1 ❌
    2 cykl Aromek 2x1 ❓

ON: 38 lat
    Okaz zdrowia
    Nasienie - Normozoospermia✅
    Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.

Droga do sukcesu jest zawsze w budowie...

Wysłany: 22 września 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaZ wrote:
    Dziękuję Dziewczyny za dobre słowo :)

Mam mocno nieregularne cykle: 36 (po zabiegu), 18, 26, 37 (łudziłam się, że ciąża), 28 i teraz 24. Tarczyca, ft3 i ft4 ok. Czuję owu, bo boli mnie jednego dnia jajnik. Przytulańce są co kilka dni przed i po i NIC. Na październik był termin mojej straconej ciąży i na pewno, każda z Was bez moich zbędnych wyjaśnień rozumie moją frustrację.
    A co gin mowi na ta nieregularnosc w cyklach? Mialas jakis monitoring owulacji?
    Rozumiem co czujesz. Ja w styczniu mialam rodzic, potem w czerwcu.. W miedzy czasie dwie kolezanki z pracy urodzily.. okropny czas. :( badz dzielna. Niedlugo i Tobie sie uda. Ja w to wierze ze ten watek jest miejscem gdzie kazda z nas spotka szczescie. Jest tu mnostwo dobrych historii ktore daja nadzieje.

w4sqs65g9154g658.png
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baljov wrote:
    Homozygota jest gorsza niż heterozygota. Jak masz heterozygotę to masz zmutowany jeden allel genu, jeden jest prawidłowy. W homozygocie oba allele genu są nieprawidłowe. Na ogół jest tak, że mutacje homozygotyczne dają więcej objawów chorobowych i problemów niż te heterozygotyczne

baljov lubi tę wiadomość

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko bardzo Ci dziękuję za te słowa:)

Mama Mai - mam nadzieję, że w moim przypadku również to krwawienie okaże się błahostką. Zobaczymy w poniedziałek :)

Vigry - witaj. Przykro mi z powodu okoliczności, ale dobrze, że udało Ci się do nas trafić. Dziewczyny są cudowne. Ja dopiero tutaj poczułam się zrozumiana :)
    Powodzenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 23:01

ann23, baljov lubią tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O zgrozo!!!!! Hoduje w brzuchu King Konga. Mam pełny 33 tc a mój "chłopczyk" ma szacunkowo 2,5 kg. No niby cieszę się że zdrowo rośnie ale lekarz już mówił że do terminu będzie z tych dużych. Szyjka trochę krótsza i już miękka ale szew trzyma. Było 3,5 cm jest 3 cm

Edzia1993, Mamaokruszka, sylvuś, Dooti, Yoselyn82, baljov, Witch15, Monika1357, Jacqueline, Genshirin lubią tę wiadomość

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3

Wysłany: 22 września 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ostatnio pojawilo sie tyle nowych dziewczyn ze ciezko mi nadazyc.

Bardzo dobrze trafilyscie. Na tym watku otrzymalam tyle wsparcia i cieplych slow ze czuje sie zobowiazana nimi dalej dzielic. Ten watek dal mi nadzieje i odnalazlam tu zrozumienie o co ciezko wsrod znajomych "w realu". Nie zrozumie osoba ktora tego nie doswiadczyla. Dziewczyny maja tu ogromna wiedze i dzieki nim robilam rozne badania na wlasna reke.. niestety na lekarzy nie zawsze mozna w pelni liczyc. wszystkie mamy tu wspolny cel wiec mam nadzieje ze kazda z was odnajdzie na tym watku to co ja czyli bezpieczne miejsce do wygadania sie. Niestety z radoscia przeplataja sie tu smutki. Ale warto walczyc co udowodnilo juz wiele watkowych szczesliwych mamus :)

baljov lubi tę wiadomość

w4sqs65g9154g658.png

Wysłany: 22 września 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    O zgrozo!!!!! Hoduje w brzuchu King Konga. Mam pełny 33 tc a mój "chłopczyk" ma szacunkowo 2,5 kg. No niby cieszę się że zdrowo rośnie ale lekarz już mówił że do terminu będzie z tych dużych. Szyjka trochę krótsza i już miękka ale szew trzyma. Było 3,5 cm jest 3 cm

Oj Kaczuszko moj maly ma dopiero 142gramy i nie moge sie doczekac az wyrosnie z niego taki King Kong jak Twoj :D a tu jeszcze tyle czasu.. czyli przez te kilka tygodni moze jeszcze nabrac ponad kilogram? tak szybko rosna te maluszki potem.. az ciezko w to uwierzyc. :) jest jakas szansa ze urodzisz troszke szybciej? Kiedy zdejmuje sie taki szew?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 23:23

baljov lubi tę wiadomość

w4sqs65g9154g658.png
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka, rośnie silny, zdrowy, duży "chłopczyk" :D Tylko się cieszyć :)

Stokrotka, a Twoje maleństwo też z tych 142gramów wyrośnie lada moment <3

Stokrotka0312, baljov lubią tę wiadomość

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
‹‹ 2475 2476 2477 2478 2479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ