Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
baljov wrote:Agulineczka, źle napisalam. Lekarce właśnie chodziło o ferrytyne, mam 30, a powinno być ok. 50. Mam brać właśnie Tardyferon 1 tabl. co drugi dzień. I pani w aptece dołożyła mi do tego jeszcze witaminę C 1000, że podobno żelazo lepiej się wtedy wchłania. I za 2 miesiące powtórzyć ferrytyne.
Żelazo koniecznie z witamina c i, bez łączenia z nabialem.
Ja dalej bez okresu, oszaleje.baljov lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
bondzik007 wrote:Widzicie a ja przy femibion 0 mam wszystkie wyniki ok i bądź tu mądry... Kupilam swanson 0,4 wiec go dołożę do femibionu. A jak zaczelabym brac b12 metylowana to.homocysteina mi nie spadnie? Bo mam ładna..Mutacja Mthfr A1289c heterozygota
Mutacja Pai 1 homozygota
Aniołek córeczka -
Witam was kobietki, dołączam do Waszego grona, jestem świeżo po poronieniu w 10 tc ( serduszko przestało bić) to moja pierwsza ciąża, jestem zielona, zszokowana i szukam wsparcia podpowiedzi jak wrócić do normalności. Chcę jak najszybciej zacząć starania, ale też nie chcę sobie zaszkodzić, co robić22 cykle walki- strata w 10 tc (02.03.18)
Nasz skarb jest z Aniołkami
KRUSZYNKO ROŚNIJ CZEKAMY NA CIEBIE :*
21 wrzesień 2019 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKaassiia wrote:Witam was kobietki, dołączam do Waszego grona, jestem świeżo po poronieniu w 10 tc ( serduszko przestało bić) to moja pierwsza ciąża, jestem zielona, zszokowana i szukam wsparcia podpowiedzi jak wrócić do normalności. Chcę jak najszybciej zacząć starania, ale też nie chcę sobie zaszkodzić, co robić
Dobrze, że tu trafiłaś. Ja też straciłam pierwsza ciążę i starałam się o nią ok. trzech lat... też byłam zielona jak tu trafiłam. Co do badań, to ktoś tu podawał niedawno link do listy badań po poronieniu ale myślę że najlepiej byłoby poszukać dobrego ginekologa, który zajmuje się niepłodnością i poronieniami. U mnie akurat wszystko wskazuje, że trombofilia była przyczyną.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 09:01
-
Kaassiia wrote:Witam was kobietki, dołączam do Waszego grona, jestem świeżo po poronieniu w 10 tc ( serduszko przestało bić) to moja pierwsza ciąża, jestem zielona, zszokowana i szukam wsparcia podpowiedzi jak wrócić do normalności. Chcę jak najszybciej zacząć starania, ale też nie chcę sobie zaszkodzić, co robić
Hej Kasiu, bardzo mi przykrofajnie ze tu trafiłaś, razem jesteśmy silniejsze
A co do badań jest ich naprawdę mnóstwo i tak jak baljov pisze ktoś tu gdzieś wstawiał listę badań ale na raz je wszystkie zrobić to pp prostu masakra. -
Dzięki za miłe słowa, chwilowo oswajam się z myślą straty i chce walczyć o kolejną dzidzia. W szpitalu mówili żebym się nie przejmowala tak się zdarza i z kolejną nie musi tak być. Ale ja się boję przez sam fakt że tyle czasu czekałam na tą ciążę, wszystko fajnie się zapowiadało i nagle taki cios:( a wy dziewczyny robiliście badania genetyczne płodu bo ja długo myślałam ale ostatecznie zrezygnowałam bo bym nie podobała chyba22 cykle walki- strata w 10 tc (02.03.18)
Nasz skarb jest z Aniołkami
KRUSZYNKO ROŚNIJ CZEKAMY NA CIEBIE :*
21 wrzesień 2019 -
Paula a który to już dc? Może jak nie będzie przychodzić to idź na betę lub do lekarza? Jeśli to nie będzie ciąża to coś zaradzi jeśli zawsze miałaś regularne cykle a tu taki zonk.
-
nick nieaktualnyKaassiia wrote:Dzięki za miłe słowa, chwilowo oswajam się z myślą straty i chce walczyć o kolejną dzidzia. W szpitalu mówili żebym się nie przejmowala tak się zdarza i z kolejną nie musi tak być. Ale ja się boję przez sam fakt że tyle czasu czekałam na tą ciążę, wszystko fajnie się zapowiadało i nagle taki cios:( a wy dziewczyny robiliście badania genetyczne płodu bo ja długo myślałam ale ostatecznie zrezygnowałam bo bym nie podobała chyba
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 10:06
-
bondzik007 wrote:Paula a który to już dc? Może jak nie będzie przychodzić to idź na betę lub do lekarza? Jeśli to nie będzie ciąża to coś zaradzi jeśli zawsze miałaś regularne cykle a tu taki zonk.
34dc. Juz mam dosc, dobry tydzien czuje sie zle. I taki mam plan, ze pojde do lekarza jak do wtorku nie przyjdzie @.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Kaassiia wrote:Dzięki za miłe słowa, chwilowo oswajam się z myślą straty i chce walczyć o kolejną dzidzia. W szpitalu mówili żebym się nie przejmowala tak się zdarza i z kolejną nie musi tak być. Ale ja się boję przez sam fakt że tyle czasu czekałam na tą ciążę, wszystko fajnie się zapowiadało i nagle taki cios:( a wy dziewczyny robiliście badania genetyczne płodu bo ja długo myślałam ale ostatecznie zrezygnowałam bo bym nie podobała chyba
Na poczatku bardzo mi przykro, ale dobrze, ze tu jestes. To pomaga sie nie poddawac.
Ja badan genetycznych nie zrobilam. Poinformowano mnie, ze to koszt okolo 1500 zl, a ze sama mam.podejrzenie wadliwego kariotypu to zdecydowalismy, ze lepiej przeznaczyc te pieniadze na przebadanie nas, bo dzieki temu moze pomozemu dziecku dla ktorego bedziemy jeszcze w stanie cos zrobic.
-
Kaassiia wrote:Dzięki za miłe słowa, chwilowo oswajam się z myślą straty i chce walczyć o kolejną dzidzia. W szpitalu mówili żebym się nie przejmowala tak się zdarza i z kolejną nie musi tak być. Ale ja się boję przez sam fakt że tyle czasu czekałam na tą ciążę, wszystko fajnie się zapowiadało i nagle taki cios:( a wy dziewczyny robiliście badania genetyczne płodu bo ja długo myślałam ale ostatecznie zrezygnowałam bo bym nie podobała chybaMutacja Mthfr A1289c heterozygota
Mutacja Pai 1 homozygota
Aniołek córeczka -
baljov wrote:No właśnie też się zastanawiam czy homocysteina może być za niska? I co to oznacza?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 12:33
Mutacja Mthfr A1289c heterozygota
Mutacja Pai 1 homozygota
Aniołek córeczka -
Kasia witaj, fajnie, że napisałas, ale zawsze szkoda jak kolejna osoba do nas dołącza. Lista badań po poronieniu jest długa. Ja też nie zrobiłam badań genetycznych (poronienie zatrzymane w 10tc), bo musiałabym sama wszystko zalatwiac, łacznie z transportem medycznym i nie chcialam tego dłużej ciągnąć, bo wydawało mi się, że nie dam rady. Teraz chyba troszkę żałuję. Mi też mówiono w szpitalu po pierwszym poronieniu, że to pewnie przypadek i nie warto nic badać. No i na początku grudnia stracilam kolejną ciążę, tym razem bylo na na wcześniejszym etapie i obyło się bez szpitala i zabiegu.
Moja była ginekolog nawet po drugiej stracie stwierdziła, ze nie ma sensu wchodzić w jakieś badania, że dopiero 3 poronienia traktowane są jako nawykowe i wtedy trzeba się tym zająć.
Zmieniałam lekarza, sama zaczęłam też sporo szukać.
Na sam początek warto zbadać podstawowe rzeczy:
-morfologia, poziom żelaza, ferrytyna
-tarczyca: TSH, FT3 i FT4
-hormony płciowe: progesteron (7dpo), prolaktyna
- homocysteina, witamina B12, kwas foliowy
Później można dorzucić badania w kierunku mutacji genów - pakiet na trombofilię z testdna.pl - to juz trochę kosztuje, ale daje spory pogląd
Do tego badania na zespoł antyfosfolipidowy, białko C, bialko S, antytrombina, panel krzepnięcia
Oczywiście są też zagadnienia autoimmunologiczne takie jak m.in. przeciwciala przeciwjądrowe ANA, przeciwciala przeciplemnikowe, przeciw antygenom łożyska itp
To jak bardzo będziesz wnikać i szukać przyczyn zalezy od Ciebie, Twojego podejścia, no i niestety portfela. Oczywiście nie ma co się dac zwariować, ale jak już jedno znajdziesz to będziesz wiedzieć w jakim kierunku zmierzać.
No i trzeba znaleźć dobrego, zaufanego ginekologa, dla którego zagadnienie MTHFR nie jest obceSynek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Mamaaniolka zasadniczo na poziom homocysteiny wpływa zarówno kwas foliowy, B12, jak i witamina B6. Z tego co ostatnio czytałam również witamina D3. Jeśli spadnie Ci poziom kwasu foliowego, który jest u ciebie za wysoki powinna również podnieść sie nieco homocysteina. Najlepiej będzie jesli zrezygnujesz całkowicie z syntetycznego kwasu, wprowadzisz metylowany 400mcg (póki co nie więcej). Po miesiącu powtorzyłabym badania i sprawdziła w jakim kierunku to idzie.
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
agulineczka wrote:Mamaaniolka zasadniczo na poziom homocysteiny wpływa zarówno kwas foliowy, B12, jak i witamina B6. Z tego co ostatnio czytałam również witamina D3. Jeśli spadnie Ci poziom kwasu foliowego, który jest u ciebie za wysoki powinna również podnieść sie nieco homocysteina. Najlepiej będzie jesli zrezygnujesz całkowicie z syntetycznego kwasu, wprowadzisz metylowany 400mcg (póki co nie więcej). Po miesiącu powtorzyłabym badania i sprawdziła w jakim kierunku to idzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 13:27
Mutacja Mthfr A1289c heterozygota
Mutacja Pai 1 homozygota
Aniołek córeczka -
Mamaaniolka wrote:Dziekuje . Tak zrobie. Zamowie przez neta bo u mnie w aptece nie ma. Tylko czy wystarczy kwas foliowy i b12 metyl czy jakies jeszcze wit. Macie jakies strony z ktorych zamawiacie
Ja zamawiałam z Gemini.
https://www.aptekagemini.pl/witamina-b12-aliness-100-kapsulek-weganskich.html
https://www.aptekagemini.pl/folina-metafolin-400mcg-x-50-tabl.html13.08.2015 r.
11.05.2019 r.