X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • baksia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula już niedługo poznasz synka 🥰 trzymam kciuki aby synek posiedział w brzuszku do 22.06 ✊🏻
    Zula, Lady_Dior ja jechałam z bananem na twarzy do szpitala, mój mąż się śmiał ze mnie, bo aż nie wierzył, że można tak się cieszyć idąc na porodówkę. Mój lekarz mnie przyjmował na oddział i to samo powiedział, że chyba nigdy nie widział pacjentki tak zadowolonej, że idzie rodzic 😅 wiedziałam, że będzie bolało i będzie ciężko ale cieszyłam się, że zaraz mała będzie z nami. Ale teeeeeraz, gdybym miała rodzic drugi raz...😬 Już takiego banana na twarzy bym nie miała 🙈😅wiec faktycznie tak jest, że jak człowiek nie wie co go być może czeka to jest jakiś hm spokojniejszy, przynajmniej ja byłam 😅 A opiekę miałam cudowną i szybki poród 🤭

Natka, Kochana współczuję stresów ale już jesteś tak bliziutko ❤️ Ja też miałam twardnienia brzucha i im dalej tym częściej pojawiały się. Dużo odpoczywaj 😘 i korzystaj z tego, bo później już z tym może być trudniej 🤭

Bubble, super beta i progesteron ✊🏻❤️

Gela,Lady_Dior kurde ale macie kiepsko z tym macierzyńskim 😳 ja tak narzekam na PL.. Chyba muszę przestań, bo jak wcześniej był temat lekarzy i opieki podczas ciąży tak teraz jak napisałyście jak jest po porodzie to stwierdzam, że w Pl nie jest źle! 😳

Ewelina, trzymam kciuki aby udało się zrobić badanie, jestem cały czas z Tobą myślami ❤️

Bubble_, Gela093, Zula36, Natka95 lubią tę wiadomość

iv09ej28y92h7fp1.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 19:13

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2021, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less wrote:
    A jak jest z macierzyńskim, są jakieś socjalne ma dziecko jak w pl słynne 500+? Czy becikowe?
    I ile trwa taki macierzyński?

W Norwegii macierzyński zaczyna się 3tyg przed porodem i możesz wybrać czy chcesz becikowe (ok 90tys koron-45tys złotych)czy macierzyński 80% z Twoich zarobków przez 59tyg czy macierzyński 100% 49tyg ,po roku czasu możesz lub nie musisz dawać dziecko do przedszkola i jak zdecydujesz się zostawac z maluchem do 2roku życia dostajesz ok 7tys koron .A i jeszcze jest coś takiego jak Polskie 500+ i wynosi ok 1300 koron(ok 600zl).A pampersy dla dzieci są mega tanie to też jakiś plus 😉

Breath_less lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • Malina Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2021, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny🤗
    powiedzcie mi proszę czy przed badaniem krzywej cukrowej rano brałyście normalnie Euthyrox i heparynę🤔 Czy może dopiero brałyście po badaniu🤔
    Generalnie wolałabym przyjąć normalnie przynajmniej heparynę a nie 2h później😬 Za tydzień muszę zrobić krzywą i tak myślałam, ze zanim zadzwonię do mojego gina podpytam Was😉

age.png
  • baksia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina, euthyrox brałam na pewno po badaniu, a jeśli chodzi o heparyne to wydaje mi się, że też po 🤔 Ale chyba dlatego, że heparyne brałam o 10, a na badaniu byłam o 8/9 🤔

Malina lubi tę wiadomość

iv09ej28y92h7fp1.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2021, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina wrote:
    Cześć Dziewczyny🤗
    powiedzcie mi proszę czy przed badaniem krzywej cukrowej rano brałyście normalnie Euthyrox i heparynę🤔 Czy może dopiero brałyście po badaniu🤔
    Generalnie wolałabym przyjąć normalnie przynajmniej heparynę a nie 2h później😬 Za tydzień muszę zrobić krzywą i tak myślałam, ze zanim zadzwonię do mojego gina podpytam Was😉

Ja brałam Euthyrox po, ale heparyne przed, standardowo jak zawsze o 7 rano :)

Malina lubi tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2021, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina ja euthyroxu w ogóle nie brałam, bo od razu jadłam więc stwierdziłam, że nonsens a heparynę po ale to z racji tego, że ja i tak biorę o 10-11.30

Kitaja to ja się chyba do Norwegii przeprowadzę 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2021, 21:51

Malina lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro jadę na zabieg do czmp 😬boję się co mnie tam czeka 😔. Jeszcze trzeba te badania genetyczne jakoś ogarnąć.
    Oby wszystko poszło szybko i sprawnie.
    Plamie już parę dni ale wydaje mi się że to z krwiaka.

M postanowił że w lipcu należy nam się urlop i planuje zabrać mnie na wczasy 🏖prawdopodobnie do Grecji 😊 .Mieliśmy w tym roku nigdzie nie wyjeżdżać ale odskocznia bardzo się przyda.
    Planowanie wycieczki bardzo pomaga odciągnąć myśli od tego wszystkiego .

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
    Problemy immunologiczne 🤦‍♀️
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)

11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩

02.2025 III procedura * 18 pęcherzyków i tylko 1 komórka 😭brak zarodków .

,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo "
  • Annamaria Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja wrote:
    W Norwegii pampersy dla dzieci są mega tanie to też jakiś plus 😉

Kitaja, pamiętam, jak mnie to zdziwiło, jak przeliczyłam szybko na polskie, to wyszło mi równo połowa ceny polskich pieluszek :) Mieliśmy wtedy ograniczony bagaż, bo tylko z podręcznym wracaliśmy plus wózek, ale upchnęłam gdzies 1 paczkę z przyjemnością za te cenę :)

Ewelina, mocne kciuki za ciebie, niech w końcu to badanie się uda i da wam jakieś odpowiedzi, albo wykluczy trop genetyki, zawsze to coś odhaczone z listy domysłow..

A wycieczka to bardzo dobry pomysł, należy się wam obojgu!!!

2007 synek
    2008 (* 9 tc)
    2010 synek
    2015 synek
    2018 synek
    2020 (* 11tc i *13tc)
    2021 córeczka

MTHFR_677C T i PAI-1 4G hetero

:) wegemama :)

NHRLp2.png
  • Foto80 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina,
    Cieszę się, że się odezwałaś i napisałaś, co u Ciebie 😘 ja miałam zabieg w CZMP na oddziale prof Malinowskiego. Wszystko tam odbywa się szybko i sprawnie, jak sama wiesz warunki szpitalne super. Ta myśl pozwala jakoś przetrwać trudny czas. Super pomysł z tym urlopowym wyjazdem 🥰😘 trzymam za Ciebie kciuki i życzę dużo sił 😘

age.png

09/2013 👼 6tc
    03/2020 👼 8tc

PAI-1 4G homo
    MTHFR_677C T, 1298A C hetero
    ANA dodatnie 1:160 typ świecenia ziarnisty

Euthytox 75
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foto80 wrote:
    Ewelina,
    Cieszę się, że się odezwałaś i napisałaś, co u Ciebie 😘 ja miałam zabieg w CZMP na oddziale prof Malinowskiego. Wszystko tam odbywa się szybko i sprawnie, jak sama wiesz warunki szpitalne super. Ta myśl pozwala jakoś przetrwać trudny czas. Super pomysł z tym urlopowym wyjazdem 🥰😘 trzymam za Ciebie kciuki i życzę dużo sił 😘

Właśnie też będę na oddziale prof.M miałaś najpierw podane tabletki?

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina26 wrote:
    Dziewczyny jutro jadę na zabieg do czmp 😬boję się co mnie tam czeka 😔. Jeszcze trzeba te badania genetyczne jakoś ogarnąć.
    Oby wszystko poszło szybko i sprawnie.
    Plamie już parę dni ale wydaje mi się że to z krwiaka.

M postanowił że w lipcu należy nam się urlop i planuje zabrać mnie na wczasy 🏖prawdopodobnie do Grecji 😊 .Mieliśmy w tym roku nigdzie nie wyjeżdżać ale odskocznia bardzo się przyda.
    Planowanie wycieczki bardzo pomaga odciągnąć myśli od tego wszystkiego .

Jutro będę trzymać za Ciebie kciuki kochana.
    Ten urlop to super pomysł, po tylu przeżyciach musicie odpocząć. Planuj wycieczkę do woli i wybaw się na niej w najlepsze 😍 potem powrót do walki z podwójną siłą 🙏🏼

Ewelina26 lubi tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Malina Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka,
    Myślami jestem z Tobą i praktycznie każdego dnia myśle o Tobie❤️ Będziesz pod najlepszą opieka, dlatego wierze, ze wszystko pójdzie szybko i sprawnie i na pewno zadbają o to by udało się zrobić badania genetyczne. Trzymaj się cieplutko, mam nadzieję, że to już ostatnia taka wizyta w szpitalu. Przytulam mocno!
    A co do wczasów pomysł idealny. Na pewno odpoczniecie i nabierzecie nowych sił do walki😘
    Baw się, szalej i nie ograniczaj się z niczym. To będzie Wasz czas🥳🏝🍾🥂✈️

A wiem co mówię, bo dobiega końca nasz dwutygodniowy babymoon - wakacje z małym pasażerem na gapę❤️ Przesyłam Wam pozdrowienia ze słonecznej Miniorki🏝💋☀️

Ewelina26, joanien1104, Natka95, Kitaja, Gela093, baljov. lubią tę wiadomość

age.png
  • joanien1104 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ze mną na sali w ICZMP, jak miałam histeroskopię, leżała dziewczyna z martwą ciążą. Najpierw dostała tabletki i ostatecznie udało jej się bez łyżeczkowania to przejść. Badania genetyczne skąd bierzesz ? W Test DNA jak się nie uda określić nic z przesłanych tkanek to wykonują inne badanie, tak by kasa się nie marnowała. Tak tyko piszę, bo z tego co pamietam, to wspominałaś, że ostatnio nic się nie udało określić.

Grecja to cudny wybór, my właśnie siedzimy na Krecie już drugi tydzień i ładujemy baterie ( co prawda dzisiaj pada trochę 😭). Wzięliśmy pokój z prywatnym basenem, gdzie mam ciszę, spokój i brak ludzi. Mogę się relaksować i czuć bezpieczna. Bardzo polecam takie rozwiązanie.

A od lipca jednak damy sobie szansę i wracamy do starań :) bardzo dobrze mi ten wyjazd na głowę robi, gdyż ostatnio znowu przyplątała mi się ciąża biochemiczna.

Już nawet o tym pisać mi się nie chciało, bo ten wątek to się ciążowy zrobił i nie bardzo czuję się tu hmm komfortowo by pisać o problemach skoro tutaj tyle o ciąży, dzieciach, wózkach, torbach :( ale cały czas Was podczytuje i mocno wszystkim kibicuję, bo cały czas jesteście dla mnie przykładami, że się udaje :)

• Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanien
    Osobiście tym razem wolała bym od razu iść na zabieg żeby lekarz sam zabezpieczył materiał do badania.Do tej pory zawsze sama roniłam i choć było całe jajo płodowe to nie mogli odnaleźć kosmówki 🤷‍♀️może lekarzowi uda sie ją odnaleźć.

Badanie robimy w firmie Genos w Łodzi ,prof.M też wspominał to labolatorium choć bardziej chwalił Genesis w Poznaniu.
    Zdecydowaliśmy się na Genos ponieważ znają ten szpital i mają sami przyjechać i odebrać materiał
    .Naszym zadaniem jest opłata (660 zł) i przesłanie skanem wypełnionych dokumentów .W teori łatwo to brzmi ale i tak są obawy że z czymś może być problem .

Odpoczywaj kochana i zbieraj siły 🏋️‍♀️lipiec już tuż tuż

Przykro mi że musiałaś przechodzić kolejną cb 😟eh nie wiem dlaczego mamy tak przerąbane i ciągle na nas trafia .

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

• joanien1104 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, pewnie podadzą Ci jedną dawkę tabletek na rozluźnienie szyjki, tak by nie ucierpiała podczas zabiegu ( o ile sama Ci się już nie zaczęła otwierać). Mocno trzymam za Ciebie kciuki jutro. Dużo siły !

Lipiec tuż tuż, ale będzie co będzie. I tak jak piszesz, przez to, że u nas co chwila „coś” to entuzjazm jest jakby mniejszy. Staram się to wszystko przepracować, wyciągnąć nauki i wnioski, ale sama wiesz - ciężko jest. Jednak małe radości jak spotkania z ludźmi, wyjazdy dają mi dużo.

Specjalnie wzięliśmy urlop na cały miesiąc i calutki czerwiec gdzieś podróżujemy. Zaraz po powrocie do Polski jadę do Krakowa na festiwal kultury żydowskiej i później w góry na kilka chwil. Mąż mnie bardzo namawiał na takie rozwiązanie i miał rację - to nam mega daje odetchnąć.

Dodatkowo by zmienić coś, by oderwać się od tego co nas spotkało, postanowiliśmy się wyprowadzić, zmienić środowisko i wystawiamy mieszkanie na sprzedaż. Trochę stresu jest, bo niedługo nowe miejsce, mój mąż od 1 lipca zaczyna nową pracę i ogólnie duży to zwrot dla naszego dotychczasowego życia. Będzie co ma być.

• Foto80 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina,
    Tak, podają cytotec najpierw. Faktycznie zdarza się, że kobieta oczyści się sama i niepotrzebny jest zabieg. Ze mną też leżała dziewczyna, której udało się tego uniknąć. Ja akurat byłam tam na drugim zabiegu, jak źle mnie oczyścili w innym szpitalu, wiec i tak musiałam go mieć.

age.png

09/2013 👼 6tc
    03/2020 👼 8tc

PAI-1 4G homo
    MTHFR_677C T, 1298A C hetero
    ANA dodatnie 1:160 typ świecenia ziarnisty

Euthytox 75
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanien
    To u Ciebie zmiany pełna gęba 😉
    Myślę że zmiana środowiska i miejsca pracy to bardzo dobra decyzja👍 .Zaczynacie nowy etap w życiu 😊mam cichą nadzieję że od teraz będzie u was już tylko dobrze 😘.

Sama też chętnie zmieniła bym pracę choć bardzo ją lubię ( praca w żłobku) to na ten moment wykańcza mnie psychicznie .Do tego praca tylko w gronie kobiet które co chwilę zachodzą w ciążę .W tym roku już 3 koleżanka jest w ciąży i super życzę im jak najlepiej ale uczucie zazdrości i ból serca gdy przychodzą pochwalić się kolejnym zdjęciem usg  jest przytłaczające😖a potem wracają po macierzyńskim ze swoim maluchami a tylko ja znikam na chwilę i wracam bez dziecka eh życie 🤷‍♀️ale dlaczego musiało trafić na nas 😔pewnie nie powinnam tak myśleć ale jest tyle kobiet które znecaja się nad swoimi dziećmi dlaczego to one zachodzą bez problemu i rodzą dzieci a my musimy się tak męczyć 😔.

joanien1104 lubi tę wiadomość

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

• JJ. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina26 wrote:
    Joanien
    To u Ciebie zmiany pełna gęba 😉
    Myślę że zmiana środowiska i miejsca pracy to bardzo dobra decyzja👍 .Zaczynacie nowy etap w życiu 😊mam cichą nadzieję że od teraz będzie u was już tylko dobrze 😘.

Sama też chętnie zmieniła bym pracę choć bardzo ją lubię ( praca w żłobku) to na ten moment wykańcza mnie psychicznie .Do tego praca tylko w gronie kobiet które co chwilę zachodzą w ciążę .W tym roku już 3 koleżanka jest w ciąży i super życzę im jak najlepiej ale uczucie zazdrości i ból serca gdy przychodzą pochwalić się kolejnym zdjęciem usg  jest przytłaczające😖a potem wracają po macierzyńskim ze swoim maluchami a tylko ja znikam na chwilę i wracam bez dziecka eh życie 🤷‍♀️ale dlaczego musiało trafić na nas 😔pewnie nie powinnam tak myśleć ale jest tyle kobiet które znecaja się nad swoimi dziećmi dlaczego to one zachodzą bez problemu i rodzą dzieci a my musimy się tak męczyć 😔.

Znam to doskonałe...pracuje w szkole i przedszkolu...i tak jak piszesz, ciągle któraś z koleżanek zachodzi w ciążę a ja tylko stoję w miejscu i nie zanosi się na zmiany w tym temacie. Wszyscy mają dzieci z mojego otoczenia, tylko my nie ...czujemy się jak wyrzutki społeczeństwa.

JJ.

- 13tc [*] - ciąża obumarła - 27.10.2017
    - grudzień 2020 - ciąża biochemiczna

- Endometrioza 1 stopnia
    - Słabo drożony (niedrożny) lewy jajowód
    - MTHFR 677-C / układ heterozygotyczny
    - PAI- 1 4G / układ homozygotyczny
    - Hashimoto

08.06.2022 - CUD !!! Ignaś

...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę...
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina całym serduchem jestem z Tobą ,ja zaraz mam wizytę i zobaczymy co dalej i jaki plan ma mój ginekolog.Taki wyjazd to super sprawa odpoczniesz od tego wszystkiego nabierzesz siły ♥️myślami jestem z Tobą .
    Co do pracy ,ja jestem pedagogiem i pracuje w przedszkolu i wiem że z naszym bagażem doświadczeń ta praca nie jest łatwa psychicznie .

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
‹‹ 3579 3580 3581 3582 3583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ