Forum Poronienie zespół antyfofolipidowy
Odpowiedz

zespół antyfofolipidowy

Oceń ten wątek:
  • Bogna87 Przyjaciółka
    Postów: 318 49

    Wysłany: 15 grudnia 2018, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazali mi zrobić badania takie jak Apa ANA APL p/c kardiolipinowe, antyfosfolipidowe, beta 2 GLIKOPROTEINIE no i wyniki póki co mam z antyfosfolipidowych - ujemny i tych beta 2 GLIKOPROTEINIE - też ujemne. A na pozostałe czekam. No i nie wiem co dalej robić i co o tym wszystkim myśleć.... A czy te zioła ojca Sroka nr 3 stosuje się tylko przy pcos?

  • Bogna87 Przyjaciółka
    Postów: 318 49

    Wysłany: 15 grudnia 2018, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie może czy możliwe jest to że przeciwciała antyfosfolipidowe są ujemne a kardiolipinowe dodatnie? Babka w labie powiedziała mi że to to samo ale po ki grzyb kazali by mi robić dwa takie same badania?

  • Bogna87 Przyjaciółka
    Postów: 318 49

    Wysłany: 15 grudnia 2018, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie może czy możliwe jest to że przeciwciała antyfosfolipidowe są ujemne a kardiolipinowe dodatnie? Babka w labie powiedziała mi że to to samo ale po ki grzyb kazali by mi robić dwa takie same badania?

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6355 8204

    Wysłany: 16 grudnia 2018, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwciała antykardiolipinowe wchodzą w skład badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego razem z beta- glikoproteinani antykoagulantem tocznia. Jeśli kardiolipiny masz dodatnie, to powtórz badania po 2-3 miesiącach. Jeśli nadal będą dodatnie, to może się okazać że masz ten zespół. Tak mówił mój hematolog. Naprotechnolog z kolei wystarczyło jedno badanie kardiolipin, gdzie wydziy dodatnie i od razu mówiła o APS. Skontaktuj się ze swoim lekarzem, bo z tego co zauważyłam, różni lekarze mają różne podejścia do APS

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Bogna87 Przyjaciółka
    Postów: 318 49

    Wysłany: 16 grudnia 2018, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Przeciwciała antykardiolipinowe wchodzą w skład badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego razem z beta- glikoproteinani antykoagulantem tocznia. Jeśli kardiolipiny masz dodatnie, to powtórz badania po 2-3 miesiącach. Jeśli nadal będą dodatnie, to może się okazać że masz ten zespół. Tak mówił mój hematolog. Naprotechnolog z kolei wystarczyło jedno badanie kardiolipin, gdzie wydziy dodatnie i od razu mówiła o APS. Skontaktuj się ze swoim lekarzem, bo z tego co zauważyłam, różni lekarze mają różne podejścia do APS
    Dziękuję Ci za odpowiedź jeszcze mam takie pytanko, jeśli tylko kardiolipinowe są dodatnie a pozostałe nie to co dalej? Mogę próbować walczyć o dzidzie ?

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6355 8204

    Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogna87 wrote:
    Dziękuję Ci za odpowiedź jeszcze mam takie pytanko, jeśli tylko kardiolipinowe są dodatnie a pozostałe nie to co dalej? Mogę próbować walczyć o dzidzie ?
    Lekarze zwykle zalecają Acard przy staraniach i heparynę po pozytywnym teście ciążowym lub po owulacji w celu wspomaganis zagnieżdżenia. Acard możesz kupić bez recepty, ale po heparynę trzeba iść do lekarza. Masz jakiegoś ogarniętego gina, który nie bagatelizuje takich spraw? Możesz się też zastanowić nad badaniem w kierunku trombofili. Starać się możesz tylko ciąże przy APS da zwykle podwyższonego ryzyka, ze względu na problemy z krzepliwością krwi. Bez leków mogą robić się skrzepy, albo maluch nie będzie dostawał odpowiedniej ilości krwi i dojdzie do poronienia. Nie chcę Ciebie straszyć, tylko uważam, że lepiej znaleźć lekarza, który poprowadzi ciążę na heparynie i Acardzie i będzie częściej robił USG, żeby wyłapać w porę ewentualne nieprawidłowości (które wcale nie muszą się pojawiać). Ja straciłam ciążę w 13 tygodniu, bo nie wiedziałam o mutacji Pai i tych kardiolipinach. Nie wiem czy to było główną przyczyną, czy to że mój układ immunologiczny zaczął zwalczać ciążę jak odstawiłam steryd. Lepiej więc porobić badania, obstawić się lekami profilaktycznie i zaufać lekarzowi, który wie co robi.

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Bogna87 Przyjaciółka
    Postów: 318 49

    Wysłany: 16 grudnia 2018, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, póki co mam wszystko ujemne prócz tych kardiolipinowych bo ciągle nie ma wyników... A babka w labie mówiła że jeśli nie ma przeciwciał to wyniki są szybciej niż zazwyczaj podają no i te które były wcześniej faktycznie są ujemne więc wnioskuję że te mogą być dodatnie... Co do ciąży to najpierw muszę w nią zajść i mam nadzieję że w końcu się to uda. Moja gin w Klinice jest chyba ok ale czy ona poprowadzi mi ciążę... Hmmm myślę że jej bardziej zależy na doprowadzenie do niej a potem lepiej wybrać kogoś innego.
    Teraz tak sobie myślę że brałam Acard w lipcu a jak dowiedziałam się o ciąży to przestałam.... No i co? Rozwój zarodka zatrzymał się w 6 tyg w 9 miałam lyzeczkowanie więc to tak jakby bardzo prawdopodobne że po prostu stało się tak przez to że głupia odstawiamy ten Acard (zaleconyu w sumie wcześniej nie przez gina tylko lekarza pierwszego kontaktu zupełnie z innego powodu)

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6355 8204

    Wysłany: 16 grudnia 2018, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie obwiniaj się, skąd mogłaś wiedzieć, że możesz mieć problem z krzepliwością. Lekarze przecież nie kierują na wszytkie badania przed rozpoczęciem starań o dziecko, tylko dopiero lampka im się zapala po naszych niepowodzeniach. Ja przed staraniami robiłam tylko hormony na własną rękę i wyszły w normie. Dopiero po 2 latach bezskutecznych starań, jak trafiłam do kliniki to się okazało, że mam przeciwciała i zalecono ivf. Przed rozpoczęciem procedury z mężem całą listę badań, ale nikt nie wpadł na to żeby sprawdzić u mnie krzepliwość. Dopiero po poronieniu się za to zabraliśmy. Tak więc trzeba czasem sporo wycierpieć, żeby lekarze skupili się na głębszej diagnostyce. Co i tak nie jest łatwe, bo niestety nadal są tacy, którzy poronienie traktują jako "coś co się zdarza". Trzeba być jednak upartym i walczyć o swoje :)

    Kiedy możesz spodziewać się wyników kardiolipin? Jaki masz teraz plan działania?

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 54

    Wysłany: 21 grudnia 2018, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś właśnie odebrałam receptę, a wczoraj wynik HCG - ciąża 4tydzien. Dostałam clexane 4000, encorton 0,05 i wciąż acard.

    MonikA_89!, Magda - mbc lubią tę wiadomość

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6355 8204

    Wysłany: 21 grudnia 2018, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    Ja dziś właśnie odebrałam receptę, a wczoraj wynik HCG - ciąża 4tydzien. Dostałam clexane 4000, encorton 0,05 i wciąż acard.
    Gratulacje! :)

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 54

    Wysłany: 21 grudnia 2018, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dziękuję jeszcze Monika... Sama wiesz dobrze że stres duży...
    A ja mam bardzo ważne pytanie. Bo w sumie lekarka nie mówiła czy mam odstawić czy nie acard, ale skori wie że go biorę bo sama go zaleciła przed staraniem to pewnie nadal. Tylko pytanie jak mam go brać? Sterydy z samego rana - to jasne, że względu na nerki. Clexane na wieczór ok 22? Tak gdzieś na forum czytalam. Ale co z Acardem?

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Kalija Autorytet
    Postów: 1042 1168

    Wysłany: 4 lutego 2019, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Jestem w 11tc staraliśmy się bardzo długo, ciąża jest z invitro. Nie mam za sobą żadnych ciąż ani poronień. Odkąd jestem w ciąży jest ogromny problem z pobraniem u mnie krwi, jest też dość gęsta. Panicznie boję się poronienia bo to by oznaczało dla mnie koniec starań i pomyślałam by wykonać badania w kierunku zespołu antyfosfolidowego. Czy idę dobrym tropem?

    A może wziąć na własną rękę Acard, jeszcze przed wizytą u lekarza ?

    Bardzo proszę o podpowiedź.

    dqprgu1royghdo7j.png
  • Mildred Autorytet
    Postów: 1076 2376

    Wysłany: 5 lutego 2019, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porozmawiaj z twoim lekarzem. Mogą ci przepisać zastrzyki z heparyny albo kazać brać acard. Nie brała bym nic na własną rękę. Powiedz o swoich wątpliwościach ginekologowi i nie zwlekaj zbyt długo.

    Kalija lubi tę wiadomość

    9ewns65g91m712a5.png
  • Kalija Autorytet
    Postów: 1042 1168

    Wysłany: 5 lutego 2019, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Porozmawiaj z twoim lekarzem. Mogą ci przepisać zastrzyki z heparyny albo kazać brać acard. Nie brała bym nic na własną rękę. Powiedz o swoich wątpliwościach ginekologowi i nie zwlekaj zbyt długo.

    Moja ginka jest słaba. Chyba czas pomyśleć nad zmianą. Dziękuję za odpowiedz!

    dqprgu1royghdo7j.png
  • Mildred Autorytet
    Postów: 1076 2376

    Wysłany: 5 lutego 2019, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia.trzymam kciuki za zdrowa ciążę. Sama wiem co znaczy chodzić do gienoologa który czujesz że wie mniej niż powinien. Trzeba walczyc o swoje szczęście.

    Kalija lubi tę wiadomość

    9ewns65g91m712a5.png
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 434 154

    Wysłany: 5 lutego 2019, 12:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    Nie dziękuję jeszcze Monika... Sama wiesz dobrze że stres duży...
    A ja mam bardzo ważne pytanie. Bo w sumie lekarka nie mówiła czy mam odstawić czy nie acard, ale skori wie że go biorę bo sama go zaleciła przed staraniem to pewnie nadal. Tylko pytanie jak mam go brać? Sterydy z samego rana - to jasne, że względu na nerki. Clexane na wieczór ok 22? Tak gdzieś na forum czytalam. Ale co z Acardem?
    Acard jest lepiej brać wieczorem, potwierdzenie znajdziesz też w jednym z wpisów mamaginekolog.
    Kalija lepiej nie brać nic na własną rękę, zwłaszcza w ciąży, tylko znaleźć ogarniętego lekarza.Czasem zastrzyki clexane bez wskazań mogą zaszkodzić bardziej niż pomóc.

    Kalija lubi tę wiadomość

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 11 lutego 2019, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny :) Czy któraś mi może pomóc?
    Zrobiłam badania na zespół APS. Jedynie antykoagulant tocznia wyszedł dodatni (wynik dwa razy większy niż powinien być). Okazało się, że jak robiłam badania na APS to byłam już w około 5dniowej ciąży. Tak czy siak dodatni wynik to dodatni wynik. Poszłam z tym do gina, a on jedynie dał mi acard. Heparynę stwierdził że dopiero około 6-7 tygodnia włączy.
    Dodam, że mam już komplet autoimmunologicznych chorób - cukrzycę typu 1 i hashimoto.
    Robiłam też badania na czas APTT i wskaźnik protrombinowy (ale po acardzie) - i wyniki OK.

    I teraz moje pytanie - od kilku dni czuje takie delikatne jakby bóle reumatyczne w ręce. Tylko lewej. Nie wiem czy jest to związane z APS? Miała tak któraś z Was? Boje się że lekarz to trochę lekceważy. Ale przede wszystkim interesuje mnie czy dziewczyny z zespołem APS odczuwają takie rzeczy?

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 54

    Wysłany: 27 maja 2019, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ tak sam acard czytałam, że w godzinach wieczornych. Jednak jak się dostaje heparynę to ponoć lepiej robić 12 h przerwy między nimi. A jednak zastrzyki robić należy (podobno) na wieczór.
    U mnie niestety jak widać z podpisu kolejne niepowodzenie, ale dostałam Plaqenil który może być dla nas złotym środkiem :)
    Zmniejsza ponoć ilość przeciwciał...

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Monika123 Przyjaciółka
    Postów: 65 38

    Wysłany: 27 maja 2019, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    AnnZ tak sam acard czytałam, że w godzinach wieczornych. Jednak jak się dostaje heparynę to ponoć lepiej robić 12 h przerwy między nimi. A jednak zastrzyki robić należy (podobno) na wieczór.
    U mnie niestety jak widać z podpisu kolejne niepowodzenie, ale dostałam Plaqenil który może być dla nas złotym środkiem :)
    Zmniejsza ponoć ilość przeciwciał...


    Witaj Karolina,

    jestem kilka dni po drugim poronieniu (dwa razy puste jajo płodowe), powiedz mi proszę, czy badania dot. immunologii muszę zrobić jak najszybciej...? Wizytę u lekarza mam dopiero w czwartek, na ten moment biorę jeszcze antybiotyk po zabiegu.

    j45n7fc.png
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 54

    Wysłany: 29 maja 2019, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika123 najlepiej zrobić do 6 tyg. po poronieniu... Ja bym na twoim miejscu zrobiła je jak najszybciej. Koszty nie są aż tak duże, a potem może "przycichnąć" odpowiedź organizmu na ciążę.
    Powodzenia i ściskam ciepło :)

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)