zespół antyfofolipidowy
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak ja wiem, że nie ma 5 mg kwasu foliowego metylowanego Ja biorę 5 mg zwykłego i 0,4 mg metylowanego w Femiobionie. Przy mojej mutacji wchłanialność kwasu foliowego jest na poziomie 60-70%, a ja mam prawidłowe wartości homocysteiny. Każdy przypadek jest indywidualny i nie można generalizować. Tylko napisałam, że znalazłam taką dawkę w ActiFolinieWojtuś ur. 12.11.2016 r. Cc
Kornelia ur. 21.07.2019 r. Sn
Moje największe szczęścia
4 Aniołki -
Wiaterek wrote:Reni Actifolin 2 mg ma 1 mg aktywnej formy kwasu foliowego i 1 mg zwykłego
Ja biorę 5 mg zwykłego kwasu + Femibion który ma metylowaną postać kwasu foliowego bo przy mojej mutacji to ponoć wystarczy
Hej, ja biorę Prenatal Uno, tak mi doradziła moja ginekolog. Tam podobno jest wystarczająca dawka...Maminka223 -
Hej dziewczyny, szukam info ale coś nie mogę znaleźć... proszę powiedzcie mi w jakim czasie od poronienia trzeba zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy? Trzeba to zrobić szybko po poronieniu czy jak? Do lekarza udam się dopiero za 6-7 tygodni...
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Najlepiej do 6 tyg po poronieniu. Ale lakarze maja rozne zdanie i ja zrobilam na wlasna reke w tym czasie i powtorzyli mi po 3 mies (bo tak akurat mialam wizyte u hematologa) i kazdy ginekolog mowil ze to dobry czas.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
witam byłam dziś u hematologa i dostałam taką listę badań
przeciwciała b2 glikoproteina , antykoagulant toczniowy,przeciwciała kardiolipinowe2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18 -
s1985 - robiłam te badania + ANA w poniedziałek, prywatnie, 4 dni od zabiegu, to była moja 3 ciąża, z pierwszej praktycznie bezproblemowej mam zdrową córkę, a teraz już ruga ciąża zatrzymała się na tym samym etapie wg usg, w 8 tygodniu. Wszystko wydaje się być ok, żadnych przeciwciał nie stwierdzono. Kolejne jakie chce zrobić to V-leiden + mutacja w genie protrombiny i MTHFR. Powinnam jeszcze białko C i S chyba zbadać z tego co się orientuję, tak? Ciekawa jestem czy coś u mnie wyjdzie... W tej ciąży wprawdzie przechodziłam grypę, ale w poprzedniej byłam całkiem zdrowa...12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Jacqueline wrote:s1985 - robiłam te badania + ANA w poniedziałek, prywatnie, 4 dni od zabiegu, to była moja 3 ciąża, z pierwszej praktycznie bezproblemowej mam zdrową córkę, a teraz już ruga ciąża zatrzymała się na tym samym etapie wg usg, w 8 tygodniu. Wszystko wydaje się być ok, żadnych przeciwciał nie stwierdzono. Kolejne jakie chce zrobić to V-leiden + mutacja w genie protrombiny i MTHFR. Powinnam jeszcze białko C i S chyba zbadać z tego co się orientuję, tak? Ciekawa jestem czy coś u mnie wyjdzie... W tej ciąży wprawdzie przechodziłam grypę, ale w poprzedniej byłam całkiem zdrowa...2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18 -
Hematolog da takie skierowanie. Ale na NFZ są duże kolejki, no i musisz najpierw mieć skierowanie od rodzinnego do hematologa.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
Hej
Jestem po dwóch poronieniach i dostałam skierowanie na krew. Robiłam badania w kierunku właśnie zespołu antyfosfolipidowego i dziwne wyniki mi wyszły.
-antykoagulantu toczniowy - pozytywny
-przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG lub IgM - wszystko ujemnie i w norie
-przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I - tak samo ujemne i w normie
-APTT też prawidłowy
-D-dimery, Białko S , Homocysteina, Ferrytyna, PT (INR,Quick) prawidłowe i w normie. Podwyższone mam jedynie Białka C ale przypuszczam że może mieć to związek z świeżym poronieniem i jestem w trakcie oczyszczania.
Więc zastanawiam się skąd pozytywny wynik przesiewu na antykoagulant toczniowy?
Miała może któraś podobną sytuacje? jeśli tak to co zlecił lekarz ?2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
2016-inseminacja- ciąża ektopowa jajowodowa
2017-kriotransfer- poronienie zatrzymane 9tc (Agatka)
2018-kriotransfer -ciąża biochemiczna
2019- transfer 2 zarodków UDANY
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
Na jesień zabieramy naszego Śnieżka 🥰
🔜🤰🏼❓ -
Jeśli dobrze zrozumiałam, za 12 tyg jeśli wynik tego badania będzie również dodatni istnieje podejrzenie zespołu mimo że reszta badań jest w porządku? Choruje też na łuszczyce która co prawda jest od 2.5 roku w remisji ale nie podejrzewam że ona mogła by przekłamać wynik. Wizyta u hematologa dopiero w połowie kwietnia dlatego zaczynam już grzebać w necie jakiś informacji2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa. Właśnie poroniłam drugi raz. Chciałabym się gruntownie przebadać, w tym również zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy, ale niestety mój ginekolog nie ma w tym zakresie doświadczenie bo na moje pytanie jakie konkretnie przeciwciała mam sprawdzić powiedział żebym dowiedziała się w laboratorium. Czy możecie mi powiedzieć jakie dokładnie badania powinnam zrobić aby wykluczyć/potwierdzić zespół antyfosfolipidowy? Może orientujecie się gdzie w Warszawie można takie badania wykonać.
-
1. Antygen tocznia ( lupus antykoagulant) we krwi
2. Przeciwciała antykardiolipinowe IgG, IgM
3. Przeciwciała przeciw beta-2 glikoproteinie 1 IgG, IgM
4. Przeciwciała przeciw fosfatydyloinozytolowi IgG, IgM
5. Przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie IgG, IgM
6. Przeciwciała przeciw protrombinie IgG, IgM - PIERWSZE 6 BADAŃ TO PEŁNE ROZPOZNANIE ZESPOŁU ANTYFOSFOLIPIDOWEGO, JEŚLI WSZYSTKIE BADANIA NIE BYŁY ROBIONE NIE MOŻNA GO WYKLUCZYĆ Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ.
7. Przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1 oraz ANA 2
8. Przeciwciała przeciwłożyskowe
9. Mutacja czynnika V Leiden
10. Mutacja genu protrombiny 20210
11. Mutacja genu MTHFR C 766 T
12. Mutacja genu MTHFR A1298 C
13. Przeciwciała Allo- MLR+ test cytotoksyczny - ocena obecności przeciwciał blokujących ALLO-MLR.
15. Kariotypy partnerów
16. Wymazy z szyjki macicy w kierunku mycoplasma, ureplasma i chlamydia
17. KIŁA
TOXOPLAZMA IGG, IGM
CYTOMEGALOWIRUS IGG, IGM
18. Aktywnośc białka C
19. Aktywność białka S
20. Prolaktyna, progesteron, pozostałe hormony
21. Krzywa cukrowa i insulinowa
22. TEST potrójny nasienia lub badanie nasienia metodą TUNEL- inne badania nic nie wnoszą. Warto też zrobić badania w kierunku bakterii w nasieniu.
23. HOMOCYSTEINA
24. HSG lub laparoskopia w celu oceny budowy macicy oraz wykluczeniu obecności zrostów wewnątrzmacicznych.
To pełna lista badań w celu zdiagnozowania przyczyn poronień. Na podstawie tych wyników dobiera się dawki leków. Większość lekarzy daje Clexane 40 jako profilaktykę, a czasem potrzebne są wyższe dawki...
Należy także pamiętać, że przyczyn poronień należy szukać w odniesieniu do pary, nie tylko do kobiety- stąd ważne jest badanie nasienia o którym wspominam."
To jest lista, którą zamieściła Lili na innym wątku. Na początku są wymienione badania na zespół antyfosfolipidowy.
W warszawie możesz zrobić badania np. w Alab-ie, albo Diagnostyce, albo popatrz po klinikach niepłodności (oni mogą mieć te badania w pakiecie i wtedy są tańsze, chyba w Invikcie coś takiego widziałam.)
Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
warto zrobić więcej badań niż sam zespół antyfosfolipidowy i mi lekarz poza genetykiem kazał też udać się do immunologa i u niego też wykonać badania, do tego posiewy i histeroskopia, właśnie zaczynam przygodę z badaniami...
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Dziękuję Ci za odpowiedź . Ciekawa jestem jak lekarz ustosunkuje się do moich wyników. Pewnie masz rację i będę musiała powtórzyć badanie. Szczerze to mam nadzieję, że jakieś leki dostanę. Ewidentnie pierwsza ciąża nie rozwijała się prawidłowo a drugą się też długi nie nacieszyłam.2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Witajcie!
Po krótce przedstawie Wam moją historie zabawę z zesołem antyfosfolipidowym zaczełam 4 lata temu. Do tego doszła choroba tarczycy Hashimoto, w lipcu zaszłam w ciaże poronienie mimo brania leków 6 tydzien. Zaszłam w Ciąze bardzo szybko bez problemu. Teraz staramy się z męzem o dziecko i nic;/ ten cykl podgądałam u ginekologa zrobil mi zastrzyk z ovitrell i kazał działac na efekty czekam ale 7 dni po owulacji dostalam plamienia trwalo 3 dni bardzo skąpe teraz mam spokoj, wątpie ze to ciąza piersi mnie nie bola i czuje ciągly stres ze zaraz poleci krew. Wspomnienie poronienia jest tak silne ze boje sie że sie to wszystko powotorzy....Magda -
Witam wszystkie dziewczyny . Mam problem z zajściem w ciąże a później ją donosić zrobiono mi badania antyfosfolipidowe i wszystkie wyszły dobrze tylko anty Glokoproteiny wyszły mi wysokie przy normie 7 ja miałam 42. Czy ktoś mi może bardziej to wyjaśnić co to oznacza jakie mogą być przyczyny tak wysokich przeciwciał . Zwracam się z tym do Was ponieważ przebywam za granicą i nie wszystko jestem w stanie zrozumieć .Alutka