X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba skierowanie na amnio powinnas dostac od genetyka po takich wynikach. jesli myslisz serio o amnio to nifty jest zbedne bo jest od amnio pod wzgledem wykrywalnosci gorsze. Ale amnio jest inwazyjne i obarczone ryzykiem. Jesli robisz nifty ja juz bym o amnio nie myslala chyba ze wyniki nie beda jednooznaczne. a takie wyniki nie zaciekawe spowodowane sawynikiem krwi? jakie mialas wyniki jesli wolno spytc. my w wiekszosci mielsmy skopana krew a dzieci zdrowe wiec sie nie zalamuj

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Dziewczyny jakie rozmiary ubranek brałyście do szpitala??:)
    no ja wiedzialam ze Kornel bedzie mały wiec 52 bralam a i tak zaduze byly. wez kilka najlepiej zabrac zapinane z przodu bo ja osobiscie mialam problem by przez glowe przelozyc. z tydzien sie uczylamm..........taka niedorajda ze mnie

Agness27 lubi tę wiadomość

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    Dzierzba skierowanie na amnio powinnas dostac od genetyka po takich wynikach. jesli myslisz serio o amnio to nifty jest zbedne bo jest od amnio pod wzgledem wykrywalnosci gorsze. Ale amnio jest inwazyjne i obarczone ryzykiem. Jesli robisz nifty ja juz bym o amnio nie myslala chyba ze wyniki nie beda jednooznaczne. a takie wyniki nie zaciekawe spowodowane sawynikiem krwi? jakie mialas wyniki jesli wolno spytc. my w wiekszosci mielsmy skopana krew a dzieci zdrowe wiec sie nie zalamuj
    Wyniki tylko na podstawie USG z wczoraj, wyniki pappa będą po niedzieli. Maszynka wylosowała na podstawie NT dzieci (3,4 i 2,9) oraz tętna 187u/min i 167u/min z tym, że nie wiem czy pierwsze tętno było miarodajne bo byłam bardzo zdenerwowana, a mierzone było na samym początku usg. Tętno drugiego dzidziusia mierzone po 15-20 min dopiero. Wszystkie inne parametry są prawidłowe.
    Jak na razie chcę zrobić nifty, a dopytuję o amnio by się zabezpieczyć w razie złych wyników nifty i wiedzieć gdzie iść i jak to szybko ogarnąć bo czas jest dla mnie bardzo ważny. Ustaliłam z profesorem, że po nifty (jeżeli będzie prawidłowe) będziemy badać serce w 18 tyg bo wady serca z trisomii 13 powinny być widoczne wtedy,. Jak będą to będziemy decydować się na amniopunkcję.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Wyniki tylko na podstawie USG z wczoraj, wyniki pappa będą po niedzieli. Maszynka wylosowała na podstawie NT dzieci (3,4 i 2,9) oraz tętna 187u/min i 167u/min z tym, że nie wiem czy pierwsze tętno było miarodajne bo byłam bardzo zdenerwowana, a mierzone było na samym początku usg. Tętno drugiego dzidziusia mierzone po 15-20 min dopiero. Wszystkie inne parametry są prawidłowe.
    Jak na razie chcę zrobić nifty, a dopytuję o amnio by się zabezpieczyć w razie złych wyników nifty i wiedzieć gdzie iść i jak to szybko ogarnąć bo czas jest dla mnie bardzo ważny. Ustaliłam z profesorem, że po nifty (jeżeli będzie prawidłowe) będziemy badać serce w 18 tyg bo wady serca z trisomii 13 powinny być widoczne wtedy,. Jak będą to będziemy decydować się na amniopunkcję.

Będzie na pewno dobrze.
    Gratulacje bliźniaków:))
    Masz dobre wyniki i dalsze na pewno tez będą dobre:)))

Dzierzba, jusella lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    no ja wiedzialam ze Kornel bedzie mały wiec 52 bralam a i tak zaduze byly. wez kilka najlepiej zabrac zapinane z przodu bo ja osobiscie mialam problem by przez glowe przelozyc. z tydzien sie uczylamm..........taka niedorajda ze mnie

Dzieki bo u mnie to juz 5 lat minęło od porodu wiec nie pamiętam jakie brałam rozmiary:)
    A miała 54cm i waga 3580:))
    I tez tak myślałam o 56 i 62 zabrać

jusella lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny:))
    Jak tam minął Wam dzień?
    U Nas dzis ladna pogoda byla to zrobiliśmy sobie z corka spacer po przedszkolu bo szkoda bylo marnować takiej pogody:)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Emily83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jeszcze ja czekam na wyniki Nifty, strasznie mi się ten czas wlecze, tak bym chciała przed weekendem znać juz wyniki... ile dokładnie dni roboczych czekałaś agatia? i przez telefon bez problemu podają wyniki? i czy pierwszy dzień jest liczony ten dzień kiedy przyjeli krew czy dopiero nastepny :D wiem że głupie te moje pytanie, ale zżera mnie już ciekawość

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 19:12

17u9p07w6b9w1pie.png
    3jgxskjosmphwb2l.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    No to jeszcze ja czekam na wyniki Nifty, strasznie mi się ten czas wlecze, tak bym chciała przed weekendem znać juz wyniki... ile dokładnie dni roboczych czekałaś agatia? i przez telefon bez problemu podają wyniki? i czy pierwszy dzień jest liczony ten dzień kiedy przyjeli krew czy dopiero nastepny :D wiem że głupie te moje pytanie, ale zżera mnie już ciekawość
    liczysz od dnia następnego. Ja osobiście miałam chyba po 10 kalendarzowych łącznie z sb i nd ale ja robilam rok temu więc teraz pewnie szybiej;
    co do czekania....oj tak to cholernie dłuży się niestety

Emily83 lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Czesc dziewczyny:))
    Jak tam minął Wam dzień?
    U Nas dzis ladna pogoda byla to zrobiliśmy sobie z corka spacer po przedszkolu bo szkoda bylo marnować takiej pogody:)
    ja pracowałam i działałam z kredytem, ale stale coś brakuje

• izulala Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    ja czekałam rowno 9 dni roboczych liczac od dnia następnego po pobraniu krwi. wyniki dostałam przez telefon i od razu tez wynik przyslali mi na maila. a czas sie dluzyl niesamowicie :(

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:

Na pewno szybko przyjdą pozytywne wyniki:))

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    ja pracowałam i działałam z kredytem, ale stale coś brakuje

Czyżby kredyt na mieszkanie?:)
    Oj my tez mieliśmy dużo załatwiania papierów ale w końcu sie udalo i mamy swoje M :))

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agness tak. zmiana mieszkanka bo to co mamy nie ma dla Kornelka pokoju i na razie urzęduje w salonie a tak na dłuższą metę się nie da...

• IviQ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michcia zyjesz??? Jak Olka??

Misia?

Agness27 lubi tę wiadomość

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ dobrze wiem co masz na myśli. My 3 lata sie staraliśmy o mieszkanie a raczej o kredyt bo mieszkaliśmy we troje w jednym pokoju a to u moich rodzicow a to u teściów a teraz każdy ma swój pokój plus salon:)))

jusella, IviQ lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:04

Agness27, jusella lubią tę wiadomość

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka super ze sie odezwalas:)
    Ja ostatnio tez probuje sobie zajecie znalezc żeby sobie troche ruchu zrobić:)
    Córki pokój wysprzatalam i pozabieralam Male zabawki by miała miejsce na swoje laleczki:)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka ja z tej strony korzystam (jedyna sensowna jaką znalazłam): http://www.garnstudio.com
    Dużo darmowych wzorów nie tylko dla dzieciaków :-). Choć czasem bardzo skomplikowane opisy są i trzeba troszeczkę pogłówkować :-)

Szotka lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:20

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka wrote:
    Hej dziewczyny :) a ja dalej dziergam i nie moge sie oderwać nawet, zeby zajrzeć na forum, ale wstyd :/
    Jasella - sama rozpracowujesz wzory, czy jakos z internetu? Bo np. skarpety, ktore zrobiłaś, to na pewno nie takie proste.

IviQ - ja już teraz sie nastawiam na porod w terminie hehe stwierdziłam, ze skoro od grudnia nie urodziłam, to moze wytrwam jeszcze 4 tygodnie bez szyjki? XD gorzej, ze mam troche za wysokie kwasy żółciowe i za dwa tygodnie mam powtórzyć. Moze jakimś cudem sie nie pogorszy.

Agness - ja sie wypowiem, choc na szczescie jeszcze nie urodziłam xD ale do szpitala, z racji swojej sytuacji, spakowałam najmniejsze jakie mam i jakie się dało, czyli 50, bo moja Iza wazy jakieś 2 kg. Jakbym wiec urodziła na dniach, to te 50, jak napisała IviQ pewnie i tak beda za duże :) a co do Hashimoto - ja nie mam, ale to jest przewlekłe zapalenie tarczycy, ktore jest powiązane z jej niedoczynnością. Paskudztwo :/

Ja wlasnie dzisiaj dzwoniłam do mojej endo skonsultować moje kontrolne wyniki TSH i ft4 (ona jest boska! Kazała mi nie przychodzić na wizyte, żebym nie musiała płacić, tylko zadzwonić do przychodni i poprosić ja do telefonu, albo poprosić o dodzwonienie i oddzwoniła) i mam brac 50 euthyroksu do rozwiązania, a do konca karmienia 25, a potem odstawić hormony i zrobic badania kontrolne. Takze wyglada na to, ze faktycznie, jak Agatia, bede mogła odstawić jupi!

Emily - kciuki zaciśnięte :)

Dzierzba - ja dostałam od swojej ginki skierowanie do genetyka i od genetyka na amnio. On od razu mnie zapisał na konkretny termin, coby zrobic badanie w odpowiednim tygodniu ciazy. Wlasnie zawsze zastanawiałam sie jak to jest z takimi badaniami genetycznymi przy bliźniakach. Mam nadzieje, ze wszystko skończy sie dobrze :)
    Przy jednokosmówkowej, dwuowodniowej jest tak z amnio, że pobierają tylko z jednego worka owodniowego płyn, tak samo jak w ciąży pojedynczej z tym,że ryzyko powikłań sięga 2%. Tak tłumaczył mi profesor Dudarewicz. No nic. Czekam na wynik nifty. Ma być do 9 dni roboczych... Mam nadzieję, że będzie wcześniej i dotrze przed świętami. Trzymajcie kciuki

jusella, Sabina, IviQ lubią tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ