X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Anian31 Przyjaciółka

Wysłany: 17 października 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna,masz rację.Jestem panikarzem niestety plus te głupie mutacje mthfr i Leiden,clexane itd i już czasem tracę perspektywę.Dziekuje za rozpisanie sytuacji ;)Trzymam też kciuki za Twoje badanie i wynik;*

f2w3rjjg5nzl29l8.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Annak
    Trzymam mocno kciuki.
    Pamietaj ze fish tez potrafi sie mylic. Amnio juz nie.

Swoje w zyciu przeszlam i domyslam sie co czujesz.
    Jednak mysle ze nifty/harmony sie myli bo sama slyszalam o takich przypadkach w pl.

Trzymamy kciuki razem z dziewczynami z kwietniowek.
    amnio tez sie myli....

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anian31 wrote:
    Rozmawiałam z lekarzem,mówi,że jak.wynik prawidłowy to nie ma się co sugerować milionami czy tysiacami.Widzialam,że ktoś też pisał coś takiego.kiedys.Mozecie potwierdzić?
    oczywiscie ze rak. wynik prawidlowy znaczy ciesz sie ciąża a nie wymyslaj

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. troche wypadlam z obiegu....Kornel wymaga coraz wiecej opieki bo jest cpraz bardozej mobilniejszy....

kasku nawet nie wiesz jak sie ciesze ze wszytsko ok!!!
    Annak gdy zobaczylam Twoj wpis co do wynikow to przyznam poleciala mi łza. ale to forum jest szczesliwe i dla Ciebie tez bedzie!!!

Kaśku, Agness27 lubią tę wiadomość

• annak Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Dziękuję bardzo.
    Trzeba się po prostu z tym zmierzyć. I potem odczekać swoje na wyniki.
    Większość z Was tutaj to przechodziła, więc... da się ;-)
    Nie tracę nadziei, że będzie dobrze.

IviQ,
    Fajnie, że wpadłaś!
    Zakładam, że jak Kornel taki mobilny, to u Was wszystko dobrze :-) Oby to trwało wiecznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2016, 23:16

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    amnio tez sie myli....
    IvQu fajnie Cię widzieć!!! Cieszę się że Kornel ma się dobrze :-D

A co do amnio - jakieś szczegóły?
    Bo wiesz takie wpisy STRASZNIE podnoszą mi ciśnienie. Najgorsze jest, że jak proszę o konkrety to już nikt nic nie wie albo opowiada, że "słyszał kiedyś o takim przypadku".
    Swego czasu przeczytałam o tym wiele i dużo bym dała za naukowe opracowanie wskazujące że badanie może się pomylić.
    Amnio nie daje 100% pewności "tylko jakieś 99,99%" i jest to obecnie najdokładniejsze znane badanie. Poza tym trzeba pamiętać, że amnio o którym my rozmawiamy jest tz badaniem "ogólnym kariotypu" są jeszcze badania ukierunkowane na konkretne wady - one są bardzo szczegółowe i wykonuje się je w bardzo określanych przypadkach.

Ed: przepraszam zjadłam jedną dziewiątkę w procentach :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 16:45

IviQ, Agness27 lubią tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anian31 wrote:
    Czy na polówkowych można jeszcze zobaczyć Zd czy już za późno?

Anian - tak można. Ale na Twoim miejscu naprawdę nie ma się czym denerwować :-)
    A Pappy nie ma sensu robić jak masz NIFTY, które jest badaniem dużo dokładniejszym.

8R8Zp1.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Kaśku,
    B Zastanawiałam się właśnie, czy podczas amnio monitor będzie dla mnie widoczny, bo jednak to musi być stresujące widzieć tę igłę koło swojego dziecka... Z drugiej strony, może człowieka uspakajać fakt, że igła jednak jest dość daleko ;-) Amnio będzie mi robić naprawdę wybitna specjalistka, która przeprowadza też operacje u dzieci w brzuchach mamy. Ma ogromne doświadczenie, to mi dodaje odwagi.
    (...)
    Odliczam godziny do jutra, do 14:00. A potem do wyników FISHa.

Rozumiem, że Ty jeszcze czekasz na pełne wyniki?

Annak to trzymam mocno kciuki!! U mnie w obu przypadkach mogłam obserwować monitor. Mnie to jakoś nie stresowało. No i oczywiście że obserwowałam czy ta igła przypadkiem się nie zbliża zbytnio do malucha.
    Zabieg ogólnie trwa krótko choć jak się tam jest to wydaje się że wieczność. To dobrze, że masz zaufanie do lekarza - to dużo pomaga.

Co do odpoczywania to w Pl mi powiedzieli że mam się oszczędzać 2-3 dni. Tutaj w SE dostałam dokładnie taką samą informację jak Ty.

Moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłaś że odwołałaś wyjazd. Ja tam bym się stresowała - zwłaszcza, że ja w tych pierwszych dniach mam jakieś strachy i to co zwykle uznaję za normalne (albo w ogóle nie zwracam na to uwagi) w tych dniach napawało mnie strachem i od razu się kładłam. Mówię tutaj o jakiś zwykłych ukłuciach itp.

Trzymaj się dzielnie. Od 14 ściskam Cię wirtualnie za rękę :-)

ps A na wyniki sobie dalej czekam. Uczą mnie tutaj cierpliwości :-)

8R8Zp1.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśku,
    Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!

Ponieważ zabieg przesunął mi się na 14:30, mam jeszcze chwilkę, więc zdążę Ci odpisać.
    Ja też oczywiście ciągle nasłuchuję tego typu informacji, czy amniopunkcja jest pewna na 100% czy nie. Szczególnie, że ja mam jednak w ręce inny zły wynik i realne prawdopodobieństwo tego, że jest źle.
    Spotkałam się z takimi samymi opisami i danymi, jak Ty i tego się trzymam.
    Uważam, że w tym badaniu muszą mówić o skuteczności 99,99% a nie 100%, tak samo jak we wszystkich innych badaniach. Muszą się w ten sposób zabezpieczyć na okoliczność ewentualnego błędu lub nawet jakiejś dziwnej sytuacji, której medycyna jeszcze nie umie przewidzieć. Gdyby obiecywali 100%, a jednak COŚ by się wydarzyło w wynikach, to ludzie mogliby się sądzić z laboratoriami.

Wydaje mi się, że to ryzyko 0,01% jest możliwe tak samo jak w przypadku każdego innego badania, nawet tego jak Tobie ktoś pobiera krew i robi morfologię. Na pewno jest (bardzo, bardzo mało, ale jednak) możliwe, że zdarzy się pomyłka. Z tym trzeba się zawsze liczyć.

Ale (!) tak jak powiedzieli mi w klinice, do której dziś idę, amniopunkcja to najlepsze co medycyna do tej pory wymyśliła w zakresie badań prenatalnych. Nie ma lepszej metody sprawdzenia zdrowia dziecka. Więc jej musimy się trzymać, jej musimy wierzyć i jej zaufać. Nic więcej zrobić się nie da. Ale to i tak jest już bardzo, bardzo dużo.

Ja będę wierzyć w ostateczny wynik amnio, bo... co innego jest do wyboru? Gdyby człowiek zawsze zakładał, że nawet w badaniu z 99,9%-ową dokładnością może być błąd, to nigdy chyba nie zdecydowałby się na dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 13:36

Kaśku lubi tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak dokładnie tak! Super to ujęłaś :-)

Daj znać jak poszło i jak się czujesz.

8R8Zp1.png
  • Marrge Debiutantka

Wysłany: 18 października 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, czy mogę dołączyć do waszego grona wsparcia? Niestety przez moje wyniki Pappa również kwalifikuję się do dalszych badań. Jak narazie wysłałam morze łez. Już raz straciłam ciąże.

• Michcia Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak,
    wszystko w porządku po zabiegu? Kiedy FISHa możesz się spodziewać?

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Marrge Debiutantka

Wysłany: 18 października 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała bardzo wysoki wynik beta hcg a pappa w normie. Moje badania usg wyszły ok, jedynym złym wynikiem jest neta hcg 156,20 a wynik na ZD 1:29. Rozważam aminopunkcje ale najpierw test Harmony lub Nifty. Czym one się różnią. Bardzo się boję wyniku.

• Michcia Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrge, witaj, choć w przykrych okolicznościach...

Od razu wrzucę Ci standardowy zestaw pytań, bo na pewno padną ;-)

Podaj proszę swój wiek, inf. czy ciąża jest z in vitro, poronienia, czy przyjmowalas w ciąży progesteron - duphaston, luteine, jakie było ryzyko podstawowe, jakie skorygowane po usg?

Trzymaj się mocno. U żadnej z mam, które na tym forum miały wysokie wyłącznie ryzyko ZD, obawy się nie potwierdziły, na tyle na ile śledzę wątek.

I z tego co wiem, przy ryzyku pow. 1:50, zaleca się amnio, ale ja nie jestem już tak na bieżąco, jak reszta dziewczyn. Ściskam.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny
    Wiem, ze teoretycznie na wynik nifty czeka się 14 dni, a ile czeka się w praktyce?
    Pobranie miałam we Wrocławiu, z tego co wiem to próbka chyba idzie do Warszawy, więc pewnie tracimy trochę czasu na transport próbki i wyniku. Czy Któraś z Was robiła to badanie, poza Warszawą?

• MagdaWaw Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pobranie było 29.09 próbka w Warszawie była 30.09 a wynik był gotowy 6.10. Lekarz prowadzący przynajmniej mój automatycznie ma wynik online jak tylko w genomedzie wprowadza go do systemu. Wiec ja czekałam stosunkowo krótko, ale podobno nie ma reguły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 20:50

ojejku lubi tę wiadomość

MagdaWaw
    w4sqdqk3clrtejnc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam pobranie we Wro 11.10 późnym popołudniem, więc liczę na to, że próbka dotarła najszybciej 12.10 do genomedu. Czyli jest szansa na to, ze wynik jakimś cudem dostanę d piątku...
    Czekam jak na szpilkach, jak każdy chyba na ten wynik ;)

• Marrge Debiutantka

Wysłany: 18 października 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 34lata, ciąża naturalna, brak poronień, jeden przedwczesny poród. Od początku biorę 2x1 duphaston. O wyniku dowiedziałam się wczoraj przez tel., wyniki do odbioru w czwartek. Wiem tylko tyle, że wszystko jest ok oprócz T21 i ryzyko 1:29. Wygląda na to że tylko beta hcg zaważyła na wyniku. Na aminopunkcja też jestem zdecydowana, ale słyszałam, że można ją zrobić dopiero po 16 tyg, ja obecnie jestem w 14 i 5dni. Chciałabym zacząć działać szybko i nie czekać bo ta niepewność jest straszna.

• MagdaWaw Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że możesz zadzwonić już jutro, jak nie będzie to nie będzie, a jeśli będzie to przynajmniej juz będziesz wiedziała na czym stoisz...trzymam kciuki, zeby wynik był prawidłowy.

ojejku lubi tę wiadomość

MagdaWaw
    w4sqdqk3clrtejnc.png
  • MagdaWaw Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrge wrote:
    Mam 34lata, ciąża naturalna, brak poronień, jeden przedwczesny poród. Od początku biorę 2x1 duphaston. O wyniku dowiedziałam się wczoraj przez tel., wyniki do odbioru w czwartek. Wiem tylko tyle, że wszystko jest ok oprócz T21 i ryzyko 1:29. Wygląda na to że tylko beta hcg zaważyła na wyniku. Na aminopunkcja też jestem zdecydowana, ale słyszałam, że można ją zrobić dopiero po 16 tyg, ja obecnie jestem w 14 i 5dni. Chciałabym zacząć działać szybko i nie czekać bo ta niepewność jest straszna.

Ja testu pappa nie robiłam bo słyszałam wiele opinie, ze wynik wychodzi błędny i tylko niepotrzebnie potrafi zestresować. Dlatego z mężem zdecydowaliśmy sie na nifty. Jeśli masz środki finansowe to może zrób nifty albo harmony. Ja na amniopunkcję i tak bym sie nie zdecydowała ale to kwestia własnych wyborów, ja za bardzo bałabym sie komplikacji.

MagdaWaw
    w4sqdqk3clrtejnc.png
‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ