Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Marrge wrote:Mam 34lata, ciąża naturalna, brak poronień, jeden przedwczesny poród. Od początku biorę 2x1 duphaston. O wyniku dowiedziałam się wczoraj przez tel., wyniki do odbioru w czwartek. Wiem tylko tyle, że wszystko jest ok oprócz T21 i ryzyko 1:29. Wygląda na to że tylko beta hcg zaważyła na wyniku. Na aminopunkcja też jestem zdecydowana, ale słyszałam, że można ją zrobić dopiero po 16 tyg, ja obecnie jestem w 14 i 5dni. Chciałabym zacząć działać szybko i nie czekać bo ta niepewność jest straszna.
Ja testu pappa nie robiłam bo słyszałam wiele opinie, ze wynik wychodzi błędny i tylko niepotrzebnie potrafi zestresować. Dlatego z mężem zdecydowaliśmy sie na nifty. Jeśli masz środki finansowe to może zrób nifty albo harmony. Ja na amniopunkcję i tak bym sie nie zdecydowała ale to kwestia własnych wyborów, ja za bardzo bałabym sie komplikacji.
MagdaWaw
-
nick nieaktualnyMagdaWaw wrote:Ja testu pappa nie robiłam bo słyszałam wiele opinie, ze wynik wychodzi błędny i tylko niepotrzebnie potrafi zestresować. Dlatego z mężem zdecydowaliśmy sie na nifty. Jeśli masz środki finansowe to może zrób nifty albo harmony. Ja na amniopunkcję i tak bym sie nie zdecydowała ale to kwestia własnych wyborów, ja za bardzo bałabym sie komplikacji.
zrobiłam usg i nifty - na nifty czekam - ale jutro zadzwonię -
Przepraszam za pomyłek, obecnie jestem w 13,5 tv
MagdaWaw
Ja również bardzo się boję amino i dlatego mam nadzieję, że jeszcze któryś z tych testów będzie jednak prawidłowy. Czy przy testach Harmony i Nifty wynik przychodzi od razu jasny czy również jak Pappa musi być opisany przez lekarza? Pytam bo będę robiła testy w punkcie gdzie mój lekarz nie pracuje. -
Marrge wrote:Przepraszam za pomyłek, obecnie jestem w 13,5 tv
MagdaWaw
Ja również bardzo się boję amino i dlatego mam nadzieję, że jeszcze któryś z tych testów będzie jednak prawidłowy. Czy przy testach Harmony i Nifty wynik przychodzi od razu jasny czy również jak Pappa musi być opisany przez lekarza? Pytam bo będę robiła testy w punkcie gdzie mój lekarz nie pracuje.
Wpisz sobie najlepiej w wyszukiwarkę przykładowy wynik nifty i tam na stronkę genomedu jest przykładowy prawidłowy i nieprawidłowy. Wynik nie wymaga juz interpretacji lekarza.
MagdaWaw
-
Ojejku jak będziesz juz miała wynik to daj znać. No i będziesz wiedziała czy chłopiec czy dziewczynka chyba ze juz wiesz z USG.
Ojejku a co u Ciebie było powodem tego, ze zdecydowałaś sie na nifty. Jakieś nieprawidłowości na USG czy dla własnej wiadomości?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 21:49
MagdaWaw
-
Kaśku wrote:IvQu fajnie Cię widzieć!!! Cieszę się że Kornel ma się dobrze
A co do amnio - jakieś szczegóły?
Bo wiesz takie wpisy STRASZNIE podnoszą mi ciśnienie. Najgorsze jest, że jak proszę o konkrety to już nikt nic nie wie albo opowiada, że "słyszał kiedyś o takim przypadku".
Swego czasu przeczytałam o tym wiele i dużo bym dała za naukowe opracowanie wskazujące że badanie może się pomylić.
Amnio nie daje 100% pewności "tylko jakieś 99,99%" i jest to obecnie najdokładniejsze znane badanie. Poza tym trzeba pamiętać, że amnio o którym my rozmawiamy jest tz badaniem "ogólnym kariotypu" są jeszcze badania ukierunkowane na konkretne wady - one są bardzo szczegółowe i wykonuje się je w bardzo określanych przypadkach.
Ed: przepraszam zjadłam jedną dziewiątkę w procentachAgness27 lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
annak wrote:Dziewczyny,
Dziękuję bardzo.
Trzeba się po prostu z tym zmierzyć. I potem odczekać swoje na wyniki.
Większość z Was tutaj to przechodziła, więc... da się
Nie tracę nadziei, że będzie dobrze.
IviQ,
Fajnie, że wpadłaś!
Zakładam, że jak Kornel taki mobilny, to u Was wszystko dobrzeOby to trwało wiecznie.
nie trac nadzieji. zycie jest pelne niespodzianekKaśku, Agness27 lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Marrge wrote:Czy któraś z Was miała bardzo wysoki wynik beta hcg a pappa w normie. Moje badania usg wyszły ok, jedynym złym wynikiem jest neta hcg 156,20 a wynik na ZD 1:29. Rozważam aminopunkcje ale najpierw test Harmony lub Nifty. Czym one się różnią. Bardzo się boję wyniku.
PS robilam nifty. troche sie zmienilo w tych badaniach od czasu keidy ja robilam bo nifty od razu badalo kilka opcji a teraz sa ddatkow platne a dizeki temu wlasnie na nifty postawiam no i nifty bylo ubezpieczone. Harmony jest ponoc dokladniejsze ale ukieunkowane na ZD. Oba selekcjonuja dna dziecka z krwi matki. Sa dosyc dokladne.
Bhcg moze byc podwyzszone z wielu przyczyn wiec nie ma co panikowac. MOj synek urodzil sie zdrowy i ma juz roczek. bedzie na pewno wszystko dobrze:)))[/link]
-
MagdaWaw wrote:Ojejku jak będziesz juz miała wynik to daj znać. No i będziesz wiedziała czy chłopiec czy dziewczynka chyba ze juz wiesz z USG.
Ojejku a co u Ciebie było powodem tego, ze zdecydowałaś sie na nifty. Jakieś nieprawidłowości na USG czy dla własnej wiadomości? -
Marrge wrote:Przepraszam za pomyłek, obecnie jestem w 13,5 tv
MagdaWaw
Ja również bardzo się boję amino i dlatego mam nadzieję, że jeszcze któryś z tych testów będzie jednak prawidłowy. Czy przy testach Harmony i Nifty wynik przychodzi od razu jasny czy również jak Pappa musi być opisany przez lekarza? Pytam bo będę robiła testy w punkcie gdzie mój lekarz nie pracuje.Ninni lubi tę wiadomość
[/link]
-
Dziewczyny,
Dziękuję za Wasze wsparcie i troskę.
Ja już po amniopunkcji. Fizycznie wszystko jest ok. Odczucia były nieprzyjemne, ale do zniesienia. Natomiast psychicznie jestem w słabej formie. Pani doktor robiąca badanie bardzo mnie nastraszyła i zdecydowanie zmniejszyła mój poziom optymizmu i wiary w dobre zakończenie mojej historii.
Staram się wierzyć, ale po tej rozmowie jest mi coraz trudniej.
Wyniki FISHa mam mieć w czwartek. W tym labie, w którym będzie analizowana moja próbka, jeszcze nigdy nie było takiej historii, żeby FISH różnił się od wyniki ostatecznego. A więc czekam. Nie wiem, co stanie się z moim sercem, gdy zobaczę na komórce, że dzwonią z kliniki... -
IviQ wrote:witaj. JA mialam prawidlowa pappe i podwyzszone bhcg. prawidlowe usg. Wiek mi troche pogorszyl tez wynik. Ile masz lat?
PS robilam nifty. troche sie zmienilo w tych badaniach od czasu keidy ja robilam bo nifty od razu badalo kilka opcji a teraz sa ddatkow platne a dizeki temu wlasnie na nifty postawiam no i nifty bylo ubezpieczone. Harmony jest ponoc dokladniejsze ale ukieunkowane na ZD. Oba selekcjonuja dna dziecka z krwi matki. Sa dosyc dokladne.
Bhcg moze byc podwyzszone z wielu przyczyn wiec nie ma co panikowac. MOj synek urodzil sie zdrowy i ma juz roczek. bedzie na pewno wszystko dobrze:))) -
Ja już po amniopunkcji. Fizycznie wszystko jest ok. Odczucia były nieprzyjemne, ale do zniesienia. Natomiast psychicznie jestem w słabej formie. Pani doktor robiąca badanie bardzo mnie nastraszyła i zdecydowanie zmniejszyła mój poziom optymizmu i wiary w dobre zakończenie mojej historii.
Wyniki FISHa mam mieć w czwartek. W tym labie, w którym będzie analizowana moja próbka, jeszcze nigdy nie było takiej historii, żeby FISH różnił się od wyniki ostatecznego. A więc czekam. Nie wiem, co stanie się z moim sercem, gdy zobaczę na komórce, że dzwonią z kliniki...
Annak wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki. A lekarz nigdy nie powinien odbierać nadziei dopóki nie ma wyniku. Daj znać w czwartek co i jak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 22:32
MagdaWaw
-
Witam nowe Dziewczyny,
Szkoda, że spotykamy się w takich okolicznościach, ale mam nadzieję, że wszystkie wkrótce będziemy wspólnie świętować nasze dobre wyniki.
Marrge,
Ja chyba nie jestem najlepszą osobą do doradzenia w Twojej sytuacji, bo jestem przykładem osoby, której właśnie test Nifty/Harmony wywrócił życie do góry nogami. Ja przy ryzyku 1:29 od razu zdecydowałabym się na amniopunkcję. Ale, tak jak widać po naszych opiniach, jest to bardzo indywidualna kwestia.
Po prostu w ostatnich dniach naczytałam się mnóstwo o przypadkach fałszywie pozytywnych wyników testów typu NIPT (kiedy pokazywały chorobę tam, gdzie jej nie było), dlatego jednak widzę w nich pewne luki.
Ale oczywiście amnio to zawsze jakieś ryzyko.
Ja amnio robiłam dzisiaj (15t1d) i w dwóch klinikach zostałam zakwalifikowana do tego badania na etapie skończonego 15 tygodnia. Nie musi to być skończone 16 tygodni, chociaż niektórzy twierdzą, że tak jest najlepiej.
Trzymam kciuki za Ciebie. Daj znać koniecznie, co zadecydujesz.
Wynik Nifty/Harmony jest jasny, to znaczy od razu z niego widać, czy jest dobrze, czy źle, ale konsultacja genetyka może być przydatna, jeśli wychodzi coś nieprawidłowego. Mnie rozmowa z genetykiem po otrzymaniu złego wyniku, bardzo pomogła. Doktor wytłumaczyła mi, co może powodować, że wynik będzie jednak fałszywie pozytywny. Poza tym, może określić, na ile szacowałaby ryzyko, które w wyniku jest określone jedynie słownie jako "wysokie" (niektóre, mniej typowe choroby są pokazane na wynikach tylko opisowo). A więc czasem taka konsultacja może coś dać. No chyba, że wynik jest dobry, to wtedy wszystko widać czarno na białym.
ojejku,
Ja, co prawda, robiłam badania bezpośrednio w Genomedzie, ale może i ta informacja Ci się przyda: pobranie w poniedziałek 3.10, a wyniki we wtorek 11.10. Czyli wynik był szybciej niż zapowiadali.
IviQ,
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale pisałaś coś o dodatkowo płatnych opcjach w Nifty...
W tej chwili jest właśnie odwrotnie - wszystko jest w jednej cenie, ale można mieć zaprezentowane tylko wyniki podstawowe, albo także (dobrowolnie) rozszerzone. Przy czym przy tych rozszerzonych trzeba być świadomym, że nadal nie ma pełnej informacji o ich wiarygodności. Nie były one jeszcze dobrze zwalidowane. A więc można narazić się na niepotrzebny stres, jeśli np. wyjdzie zły wynik, a jednak nie będzie 100% pewny, bo badanie w tym zakresie jest niedopracowane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 22:29
-
Wyniki FISHa mam mieć w czwartek. W tym labie, w którym będzie analizowana moja próbka, jeszcze nigdy nie było takiej historii, żeby FISH różnił się od wyniki ostatecznego. A więc czekam. Nie wiem, co stanie się z moim sercem, gdy zobaczę na komórce, że dzwonią z kliniki... -
nick nieaktualnyMagdaWaw wrote:Ojejku jak będziesz juz miała wynik to daj znać. No i będziesz wiedziała czy chłopiec czy dziewczynka chyba ze juz wiesz z USG.
Ojejku a co u Ciebie było powodem tego, ze zdecydowałaś sie na nifty. Jakieś nieprawidłowości na USG czy dla własnej wiadomości?
ja zdecydowałam sie na nifty, ponieważ testowi papa nie ufam, zrobiłam tylko usg genetyczne, wyszlo w porządku, ale jestem aktualnie w czwartej ciąży w ciągu roku, mam za sobą trzy straty bez wyjaśnionego powodu (5, 6 oraz 8 tc), zdecydowaliśmy że chcemy wiedzieć i zbadać nifty.
Annak śledzę Twoja historie i mocno trzymam kciuki, tez jestem kwietniowe ale się nie udzielam w wątku kwietniowek. Buziaki, trzymaj się dzielnie :* -
Marrge,
Ja tak naprawdę miałam dwie opcje amniopunkcji: na NFZ i prywatnie.
- Na NFZ miałam we wtorek wizytę u genetyka i dostałam termin na zabieg na poniedziałek tydzień później.
- Prywatnie zadzwoniłam do rejestracji w czwartek i dostałam termin na wtorek, 5 dni później.
Ostatecznie zdecydowałam się na amnio prywatnie. Ze względu na stres towarzyszący wizycie na NZF akurat w tym ośrodku, niepewność co do tego, kto zrobi zabieg. Prywatnie wiedziałam, że świetna lekarka będzie robić amnio i to mnie przekonało.
W obu przypadkach była opcja FISH, czyli przyspieszonych wyników po 72h (NFZ) i 48h (prywatnie).
Oczekiwanie na pełne wyniki: NFZ - 17 dni, prywatnie - 14 dni.
Wiem, że są miejsca, gdzie trwa to dłużej/krócej. Podobnie jest z terminami zabiegów w niektórych ośrodkach.
Po zabiegu od razu idzie się do domu. Zalecenie jest takie, aby w dniu amnio się oszczędzać, a od następnego dnia można już żyć normalnie. Ja w tej chwili czuję się fizycznie absolutnie ok.
ojejku,
Dziękuję Ci bardzo!
Oczywiście, że kojarzę Cię z kwietniówek i pamiętam nawet moment, jak odchodziłaś i założyłaś swój własny wątekCzasem Was tam podczytywałam.
Trzymam kciuki za Twój dobry wynik Nifty! Koniecznie daj znać, jak już go będziesz mieć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 22:48
-
Wyniki FISHa mam mieć w czwartek. W tym labie, w którym będzie analizowana moja próbka, jeszcze nigdy nie było takiej historii, żeby FISH różnił się od wyniki ostatecznego. A więc czekam. Nie wiem, co stanie się z moim sercem, gdy zobaczę na komórce, że dzwonią z kliniki...
Cieszę się, że już jesteś po i że jest ok. Wyniki mówisz, że w czwartek, z jednej strony super że tak szybko a z drugiej to naprawdę rozumiem Twój stres.
Nadzieję zawsze trzeba mieć! Ja tam trzymam mocno kciuki i wierzę że będzie dobrze. W końcu zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz.
A może lekarka należy do tej grupy ludzi, którzy wolą się miło rozczarować
Marrge wrote:(...) Wiem tylko tyle, że wszystko jest ok oprócz T21 i ryzyko 1:29. Wygląda na to że tylko beta hcg zaważyła na wyniku. Na aminopunkcja też jestem zdecydowana, ale słyszałam, że można ją zrobić dopiero po 16 tyg, ja obecnie jestem w 14 i 5dni. Chciałabym zacząć działać szybko i nie czekać bo ta niepewność jest straszna.
Marge tak jak napisała Michcia - swego czasu znalazłam rekomendacje że przy ryzyku większym niż 1:50 zaleca się raczej amnio niż NIPT (Harmony, NIFTY itp). Z drugiej strony wskazanie jest tylko na ZD więc NIPT też powinny być wiarygodne.
Ale skoro jesteś zdecydowana na amnio to odpuściłabym NIPT. Z tego co ja wiem można ją robić od 16tc czyli od 15tc+0.
Marge pytałaś też co wybrać NIFTY czy Harmony - one opierają się na bardzo podobnej metodzie oznaczania DNA dziecka z krwi matki. Harmony jest troszkę nowocześniejsze i może troszkę dokładniejsze (chyba IviQ o tym pisała) ale za to NIFTY jest badaniem szerszym.
Ojejku - ja też niby inżynier a jestem za testem Pappa. Ja nie robiłam NIFTY więc Ci nie pomogę. Ale daj znać koniecznie jak dostaniesz wyniki.
PS: ja nadal nie dostałam wyniku ani Fisha ani pełnych; niedługo będę miała na drugie "cierpliwość". Dobrze, że chociaż zadzwonili że wynik Fish jest ok...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 21:33
-
Dziewczyny jak radzić sobie z emocjami? Nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, raz ryczę raz myślę, że będzie dobrze. Wizytę u genetyka mam w piątek. Nie wiem co już robić. Trudno mi kogoś dobrego z polecenia znaleźć a jestem z Wrocławia.