X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do osób, które robiły test Harmony: jak długo w praktyce czekałyście na wynik?

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10 dni

Tasia86 lubi tę wiadomość

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam na badaniu echa serca płodu. Badanie wyszlo prawidlowe. Serduszko o prawidłowej budowie i rozmiarach. Prawidłowe przepływy. Niby powinnam się uspokoić ale dalej mi w głowie siedzi od czego powiększony ten fałd karkowy.

Betti37, Malwa09, Marsylia lubią tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • EvE32 Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle dzisiaj pytałam lekarki, przed NIfty, czy sprawdzi fałd to powiedziala ze sprawdzac sobie może ale to bedzie kompletnie niemiarodajne, nie ma jak tego odnieść do żadnych centyli ani nic (18 tydzien juz)... W twoim przypadku to mógł być jedynie błąd pomiaru i ja bym to skonsultowała może z innym lekarzem z lepszym sprzętem ;) Serduszko zdrowe i to najważniejsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 21:13

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lutego 2018, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EvE32 wrote:
    Ja w ogóle dzisiaj pytałam lekarki, przed NIfty, czy sprawdzi fałd to powiedziala ze sprawdzac sobie może ale to bedzie kompletnie niemiarodajne, nie ma jak tego odnieść do żadnych centyli ani nic (18 tydzien juz)... W twoim przypadku to mógł być jedynie błąd pomiaru i ja bym to skonsultowała może z innym lekarzem z lepszym sprzętem ;) Serduszko zdrowe i to najważniejsze :)
    Ale lekarka miała pewnie na myśli przeziernosc karkową NT. A wlasnie w okolicach usg polowkowego przeziernosci sie nie bada a bada się fałd karkowy NF norma jest do komca 22 tyg ponizej 6

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 00:32

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2018, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Na uspokojenie przyszłych mam napiszę moją historię:
    Mam 31 lat. W badaniach prenatalnych 1 trymestru USG wyszło super, natomiast skrajnie niski wynik pappa- 0,17 MoM (bhcg w dolnej granicy normy) spowodował, że ryzyko ZD wyszło 1:202. Lekarka wspomniała o NIFTY, ale nie zdecydowaliśmy się na nie. Gdyby na następnych USG coś było nie tak, pewnie byśmy je zrobili, ale USG były ok.
    Czytałam sporo, co jeszcze może oznaczać niskie pappa, jednym z ryzyk była hipotrofia płodu i to właśnie spotkało moją córeczkę. Od 32 tyg bardzo zwolniła ze wzrostem, właściwie przez ostatni miesiąc prawie nic nie urosła. Urodziła się niecałe 2 tyg temu i poza tym, ze była maleńka (2140g), to zupelnie zdrowa i silna. Teraz jest malym glodomorkiem i nadrabia zaleglosci w wadze :)

Francess, Koszatniczka lubią tę wiadomość

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    El*a wrote:
    Hej,
    Na uspokojenie przyszłych mam napiszę moją historię:
    Mam 31 lat. W badaniach prenatalnych 1 trymestru USG wyszło super, natomiast skrajnie niski wynik pappa- 0,17 MoM (bhcg w dolnej granicy normy) spowodował, że ryzyko ZD wyszło 1:202. Lekarka wspomniała o NIFTY, ale nie zdecydowaliśmy się na nie. Gdyby na następnych USG coś było nie tak, pewnie byśmy je zrobili, ale USG były ok.
    Czytałam sporo, co jeszcze może oznaczać niskie pappa, jednym z ryzyk była hipotrofia płodu i to właśnie spotkało moją córeczkę. Od 32 tyg bardzo zwolniła ze wzrostem, właściwie przez ostatni miesiąc prawie nic nie urosła. Urodziła się niecałe 2 tyg temu i poza tym, ze była maleńka (2140g), to zupelnie zdrowa i silna. Teraz jest malym glodomorkiem i nadrabia zaleglosci w wadze :)
    Dobrze, że wszystko jest ok ;-) co do białka papa sporo jest powodów i tego co może oznaczać niskie, ale na temat wolnej bety hcg nic...Różne teorie ale obiegowe, bez potwierdzenia lekarzy...

• nadulek Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ktoś i dla mnie będzie miał iskrę nadziejo. Wiek 35 ciąża VI 2 x CC, jedno obumarcie, 2 poronienia. Nieprawidłowy kariotyp translokacja zrównoważona 16,17.
    Dziś USG genetyczne 12+1. Crl 55 mm, NT 5,30 w komentarzu ogólny obrzęk płodu. No i 28 marca amniopunkcja. Amniopunkcje już przechodziłam z młodszą córką bo u mnie jest robiona z automatu ale wtedy wynik USG był prawidłowy

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nadulek Wiem co przezywasz...

Dziewczyny, ja myślałam już, ze mój limit pecha po dwóch poronieniach jest wyczerpany. Jestem obecnie w 12tygodniu (12 skończonych), w związku z poprzednimi poronieniami bardzo bałam się o ta ciążę i na USG chodziłam niemalże co tydzień. Wszystko było ok. Dużo czytałam o testach nifty czy hormony i stwierdziłam, ze jeszcze przed usg genetycznym zrobię taki test, aby na badanie usg moc już udać się „zrelaksowaną”. Wybrałam nifty. Czekałam spokojnie na wynik wierząc, ze to tylko formalność. Odebrałam wyniki w tm tygodniu i do tej pory nie mogę w nie uwierzyć.

Ryzyko T18 wysokie PPV 77% (1:1) czyli najgorzej

Pobiegłam na drugi dzień na usg genetyczne do bardzo dobrego lekarza radiologa położnika genetyka, który widząc ten wynik wiedział już czego ma szukać ale nie znalazł NIC. Dodatakowo z nifty wyszedł chłopiec a w badaniu USG usłyszałam, ze to wyglada na dziewczynkę. Dziecko w badaniu nie ma żadnych nieprawidłowości (przynajmniej na razie).oczywiscie czeka mnie amniopunkcja ale muszę czekać na nią 3 tyg, bo robi się dopiero w 15t. To czekanie jest nie do zniesienia. W przyszłym tyg powtórka USG.

Czytałam na tym forum o dziewczynach, które miały błędny wyniki ale Raczej na to mała jest szansa

• Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula55 wrote:

Dziewczyny, ja myślałam już, ze mój limit pecha po dwóch poronieniach jest wyczerpany. Jestem obecnie w 12tygodniu (12 skończonych), w związku z poprzednimi poronieniami bardzo bałam się o ta ciążę i na USG chodziłam niemalże co tydzień. Wszystko było ok. Dużo czytałam o testach nifty czy hormony i stwierdziłam, ze jeszcze przed usg genetycznym zrobię taki test, aby na badanie usg moc już udać się „zrelaksowaną”. Wybrałam nifty. Czekałam spokojnie na wynik wierząc, ze to tylko formalność. Odebrałam wyniki w tm tygodniu i do tej pory nie mogę w nie uwierzyć.

Pobiegłam na drugi dzień na usg genetyczne do bardzo dobrego lekarza radiologa położnika genetyka, który widząc ten wynik wiedział już czego ma szukać ale nie znalazł NIC. Dodatakowo z nifty wyszedł chłopiec a w badaniu USG usłyszałam, ze to wyglada na dziewczynkę. Dziecko w badaniu nie ma żadnych nieprawidłowości (przynajmniej na razie).oczywiscie czeka mnie amniopunkcja ale muszę czekać na nią 3 tyg, bo robi się dopiero w 15t. To czekanie jest nie do zniesienia. W przyszłym tyg powtórka USG.

Czytałam na tym forum o dziewczynach, które miały błędny wyniki ale Raczej na to mała jest szansa

Aniula jesteśmy w podobnym czasie ciąży. Przedziwna sprawa, bo przecież Trisomia 18 jest tak poważną chorobą, że na pewno byłoby coś widać na usg. Z tego co kojarzę, błędne wyniki Nifty wynikały z mozaikowatości łożyska czyli łożysko ma "wadę", ale dzidziuś jest zdrowy. Może Ciebie to dotyczy. A może pomylili próbki. Może zadzwoń do Genomedu i opisz sytuację. Życzę Ci, żeby to była pomyłka.

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w grę wchodzi tylko amniopunkcja bo sama mam nieprawidłowy kariotyp a inne badania mogą zafałszować wynik dziecka.

Nieprawidłowy kariotyp
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki z całych sił za dobry wynik Twojej amniopuncji !

Czytałam sporo o mozaicyzmie i faktycznie jest to jedna z opcji chociaż bardzo rzadka.
    Wady ponoć tez mogą uwidocznić się pózniej, wiec ja tez muszę wykonać amnio tak czy inaczej - szkoda tylko, ze tak długo trzeba czekać....

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I na czym polega Twój zły kariotyp jeśli mogę spytać?

• nadulek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Translokacja 16 i 17 chromosomu ale u mnie jest zrównoważona

Nieprawidłowy kariotyp
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula55 wrote:

Kurcze, akurat przy T18 to trudno w usg nic nie zauważyć...Także oby w Twoim wypadku Nifty się pomylił! Kurcze, aż i mnie znów naszły wątpliwości na ile mogę cieszyć się tym wynikiem Nifty...

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    U mnie w grę wchodzi tylko amniopunkcja bo sama mam nieprawidłowy kariotyp a inne badania mogą zafałszować wynik dziecka.
    Pozytywnego wyniku amnio życzę ;-) Kiedy będziesz miała?
    Czy u Ciebie te translokacje jakoś się objawiają? Jak Ci to wyszło?

• nadulek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Pozytywnego wyniku amnio życzę ;-) Kiedy będziesz miała?
    Czy u Ciebie te translokacje jakoś się objawiają? Jak Ci to wyszło?
    Amnio mam dopiero 28 marca na wynik będę czekała 10 dni. Genetycy do końca nie wiedzą o co chodzi z moją translokacją. Najgorsze jest to że USG źle wyszło bo dziecko ma NT 5,30 i ogólny obrzęk . Powiedziano mi że rokowania są złe że jakby doszło do obumarcia to muszę szybko trafić do szpitala żeby zdążyli pobrać materiał. U mnie trochę wszystko się nie układa bo 20. Lutego wysunęły mi się 3 kręgi szyjne i uciskają rdzeń kręgowy i leżę. Nie mam możliwości jeździć na kontrolę bo przemieszczam się tylko karetką na leżąco. Szpital położniczy mnie olał i mam sama kombinować a neurochirurgia powiedziała że do 16 TC też mnie nie tknie. Jestem bez lęków przeciwbólowych i bez opieki ginekologa bo nawet nie usiadłabym na fotelu. Leżę w domu i ryczę zastanawiając się czy moje dziecko żyje

Nieprawidłowy kariotyp
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Amnio mam dopiero 28 marca na wynik będę czekała 10 dni. Genetycy do końca nie wiedzą o co chodzi z moją translokacją. Najgorsze jest to że USG źle wyszło bo dziecko ma NT 5,30 i ogólny obrzęk . Powiedziano mi że rokowania są złe że jakby doszło do obumarcia to muszę szybko trafić do szpitala żeby zdążyli pobrać materiał. U mnie trochę wszystko się nie układa bo 20. Lutego wysunęły mi się 3 kręgi szyjne i uciskają rdzeń kręgowy i leżę. Nie mam możliwości jeździć na kontrolę bo przemieszczam się tylko karetką na leżąco. Szpital położniczy mnie olał i mam sama kombinować a neurochirurgia powiedziała że do 16 TC też mnie nie tknie. Jestem bez lęków przeciwbólowych i bez opieki ginekologa bo nawet nie usiadłabym na fotelu. Leżę w domu i ryczę zastanawiając się czy moje dziecko żyje
    Matko kochana...tyle nieszczęścia na raz :-( Trzymaj się jakoś!

• nadulek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No staram się z tym jakoś ogarnąć

paulka86 lubi tę wiadomość

Nieprawidłowy kariotyp
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek przepraszam przez przypadek polubilam.

‹‹ 417 418 419 420 421 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ