Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny byłam na badaniu echa serca płodu. Badanie wyszlo prawidlowe. Serduszko o prawidłowej budowie i rozmiarach. Prawidłowe przepływy. Niby powinnam się uspokoić ale dalej mi w głowie siedzi od czego powiększony ten fałd karkowy.
Betti37, Malwa09, Marsylia lubią tę wiadomość
Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Ja w ogóle dzisiaj pytałam lekarki, przed NIfty, czy sprawdzi fałd to powiedziala ze sprawdzac sobie może ale to bedzie kompletnie niemiarodajne, nie ma jak tego odnieść do żadnych centyli ani nic (18 tydzien juz)... W twoim przypadku to mógł być jedynie błąd pomiaru i ja bym to skonsultowała może z innym lekarzem z lepszym sprzętem
Serduszko zdrowe i to najważniejsze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 21:13
-
EvE32 wrote:Ja w ogóle dzisiaj pytałam lekarki, przed NIfty, czy sprawdzi fałd to powiedziala ze sprawdzac sobie może ale to bedzie kompletnie niemiarodajne, nie ma jak tego odnieść do żadnych centyli ani nic (18 tydzien juz)... W twoim przypadku to mógł być jedynie błąd pomiaru i ja bym to skonsultowała może z innym lekarzem z lepszym sprzętem
Serduszko zdrowe i to najważniejsze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 00:32
Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Hej,
Na uspokojenie przyszłych mam napiszę moją historię:
Mam 31 lat. W badaniach prenatalnych 1 trymestru USG wyszło super, natomiast skrajnie niski wynik pappa- 0,17 MoM (bhcg w dolnej granicy normy) spowodował, że ryzyko ZD wyszło 1:202. Lekarka wspomniała o NIFTY, ale nie zdecydowaliśmy się na nie. Gdyby na następnych USG coś było nie tak, pewnie byśmy je zrobili, ale USG były ok.
Czytałam sporo, co jeszcze może oznaczać niskie pappa, jednym z ryzyk była hipotrofia płodu i to właśnie spotkało moją córeczkę. Od 32 tyg bardzo zwolniła ze wzrostem, właściwie przez ostatni miesiąc prawie nic nie urosła. Urodziła się niecałe 2 tyg temu i poza tym, ze była maleńka (2140g), to zupelnie zdrowa i silna. Teraz jest malym glodomorkiem i nadrabia zaleglosci w wadze
Francess, Koszatniczka lubią tę wiadomość
-
El*a wrote:Hej,
Na uspokojenie przyszłych mam napiszę moją historię:
Mam 31 lat. W badaniach prenatalnych 1 trymestru USG wyszło super, natomiast skrajnie niski wynik pappa- 0,17 MoM (bhcg w dolnej granicy normy) spowodował, że ryzyko ZD wyszło 1:202. Lekarka wspomniała o NIFTY, ale nie zdecydowaliśmy się na nie. Gdyby na następnych USG coś było nie tak, pewnie byśmy je zrobili, ale USG były ok.
Czytałam sporo, co jeszcze może oznaczać niskie pappa, jednym z ryzyk była hipotrofia płodu i to właśnie spotkało moją córeczkę. Od 32 tyg bardzo zwolniła ze wzrostem, właściwie przez ostatni miesiąc prawie nic nie urosła. Urodziła się niecałe 2 tyg temu i poza tym, ze była maleńka (2140g), to zupelnie zdrowa i silna. Teraz jest malym glodomorkiem i nadrabia zaleglosci w wadzeco do białka papa sporo jest powodów i tego co może oznaczać niskie, ale na temat wolnej bety hcg nic...Różne teorie ale obiegowe, bez potwierdzenia lekarzy...
-
Może ktoś i dla mnie będzie miał iskrę nadziejo. Wiek 35 ciąża VI 2 x CC, jedno obumarcie, 2 poronienia. Nieprawidłowy kariotyp translokacja zrównoważona 16,17.
Dziś USG genetyczne 12+1. Crl 55 mm, NT 5,30 w komentarzu ogólny obrzęk płodu. No i 28 marca amniopunkcja. Amniopunkcje już przechodziłam z młodszą córką bo u mnie jest robiona z automatu ale wtedy wynik USG był prawidłowy -
nick nieaktualny@Nadulek Wiem co przezywasz...
Dziewczyny, ja myślałam już, ze mój limit pecha po dwóch poronieniach jest wyczerpany. Jestem obecnie w 12tygodniu (12 skończonych), w związku z poprzednimi poronieniami bardzo bałam się o ta ciążę i na USG chodziłam niemalże co tydzień. Wszystko było ok. Dużo czytałam o testach nifty czy hormony i stwierdziłam, ze jeszcze przed usg genetycznym zrobię taki test, aby na badanie usg moc już udać się „zrelaksowaną”. Wybrałam nifty. Czekałam spokojnie na wynik wierząc, ze to tylko formalność. Odebrałam wyniki w tm tygodniu i do tej pory nie mogę w nie uwierzyć.
Ryzyko T18 wysokie PPV 77% (1:1) czyli najgorzej
Pobiegłam na drugi dzień na usg genetyczne do bardzo dobrego lekarza radiologa położnika genetyka, który widząc ten wynik wiedział już czego ma szukać ale nie znalazł NIC. Dodatakowo z nifty wyszedł chłopiec a w badaniu USG usłyszałam, ze to wyglada na dziewczynkę. Dziecko w badaniu nie ma żadnych nieprawidłowości (przynajmniej na razie).oczywiscie czeka mnie amniopunkcja ale muszę czekać na nią 3 tyg, bo robi się dopiero w 15t. To czekanie jest nie do zniesienia. W przyszłym tyg powtórka USG.
Czytałam na tym forum o dziewczynach, które miały błędny wyniki ale Raczej na to mała jest szansa -
Aniula55 wrote:@Nadulek Wiem co przezywasz...
Dziewczyny, ja myślałam już, ze mój limit pecha po dwóch poronieniach jest wyczerpany. Jestem obecnie w 12tygodniu (12 skończonych), w związku z poprzednimi poronieniami bardzo bałam się o ta ciążę i na USG chodziłam niemalże co tydzień. Wszystko było ok. Dużo czytałam o testach nifty czy hormony i stwierdziłam, ze jeszcze przed usg genetycznym zrobię taki test, aby na badanie usg moc już udać się „zrelaksowaną”. Wybrałam nifty. Czekałam spokojnie na wynik wierząc, ze to tylko formalność. Odebrałam wyniki w tm tygodniu i do tej pory nie mogę w nie uwierzyć.
Pobiegłam na drugi dzień na usg genetyczne do bardzo dobrego lekarza radiologa położnika genetyka, który widząc ten wynik wiedział już czego ma szukać ale nie znalazł NIC. Dodatakowo z nifty wyszedł chłopiec a w badaniu USG usłyszałam, ze to wyglada na dziewczynkę. Dziecko w badaniu nie ma żadnych nieprawidłowości (przynajmniej na razie).oczywiscie czeka mnie amniopunkcja ale muszę czekać na nią 3 tyg, bo robi się dopiero w 15t. To czekanie jest nie do zniesienia. W przyszłym tyg powtórka USG.
Czytałam na tym forum o dziewczynach, które miały błędny wyniki ale Raczej na to mała jest szansa
Aniula jesteśmy w podobnym czasie ciąży. Przedziwna sprawa, bo przecież Trisomia 18 jest tak poważną chorobą, że na pewno byłoby coś widać na usg. Z tego co kojarzę, błędne wyniki Nifty wynikały z mozaikowatości łożyska czyli łożysko ma "wadę", ale dzidziuś jest zdrowy. Może Ciebie to dotyczy. A może pomylili próbki. Może zadzwoń do Genomedu i opisz sytuację. Życzę Ci, żeby to była pomyłka.Synek ur. w 2016
-
U mnie w grę wchodzi tylko amniopunkcja bo sama mam nieprawidłowy kariotyp a inne badania mogą zafałszować wynik dziecka.
-
nick nieaktualnyTrzymam kciuki z całych sił za dobry wynik Twojej amniopuncji !
Czytałam sporo o mozaicyzmie i faktycznie jest to jedna z opcji chociaż bardzo rzadka.
Wady ponoć tez mogą uwidocznić się pózniej, wiec ja tez muszę wykonać amnio tak czy inaczej - szkoda tylko, ze tak długo trzeba czekać.... -
nick nieaktualny
-
Aniula55 wrote:@Nadulek Wiem co przezywasz...
Czytałam na tym forum o dziewczynach, które miały błędny wyniki ale Raczej na to mała jest szansa -
nadulek wrote:U mnie w grę wchodzi tylko amniopunkcja bo sama mam nieprawidłowy kariotyp a inne badania mogą zafałszować wynik dziecka.
Kiedy będziesz miała?
Czy u Ciebie te translokacje jakoś się objawiają? Jak Ci to wyszło? -
Betti37 wrote:Pozytywnego wyniku amnio życzę
Kiedy będziesz miała?
Czy u Ciebie te translokacje jakoś się objawiają? Jak Ci to wyszło? -
nadulek wrote:Amnio mam dopiero 28 marca na wynik będę czekała 10 dni. Genetycy do końca nie wiedzą o co chodzi z moją translokacją. Najgorsze jest to że USG źle wyszło bo dziecko ma NT 5,30 i ogólny obrzęk . Powiedziano mi że rokowania są złe że jakby doszło do obumarcia to muszę szybko trafić do szpitala żeby zdążyli pobrać materiał. U mnie trochę wszystko się nie układa bo 20. Lutego wysunęły mi się 3 kręgi szyjne i uciskają rdzeń kręgowy i leżę. Nie mam możliwości jeździć na kontrolę bo przemieszczam się tylko karetką na leżąco. Szpital położniczy mnie olał i mam sama kombinować a neurochirurgia powiedziała że do 16 TC też mnie nie tknie. Jestem bez lęków przeciwbólowych i bez opieki ginekologa bo nawet nie usiadłabym na fotelu. Leżę w domu i ryczę zastanawiając się czy moje dziecko żyje
Trzymaj się jakoś!