X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Cześć dziewczyny,

Czy powinnam się martwić, jeśli w wyniku NIFTY - prawidłowym ;) ,na końcu w uwagach miałam napisane, że zwraca uwagę niska frakcja płodowa.

Zanim dostałam wynik na e-mail zadzwonił do mnie lekarz i powiedział, że wynik jest prawidłowy i będzie dziewczyna. Nic nie mówił o tej niskiej frakcji.

Dopiero jak sama dostałam wynik to przeczytałam, to co jest napisane w tych uwagach.

Badanie było wykonywane równo w 13t0d ciąży. Wolne DNA płodu wyniosło tylko 3,60%. Wszędzie podają, że w 12 tygodniu powinno wynosić już 10-20 %.

Czy to oznacza, że jest coś nie tak z moją ciążą?

Gdyby coś było nie tak to lekarz MUSIAŁBY Cię o tym poinformować.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Cześć dziewczyny,

Czy powinnam się martwić, jeśli w wyniku NIFTY - prawidłowym ;) ,na końcu w uwagach miałam napisane, że zwraca uwagę niska frakcja płodowa.

Zanim dostałam wynik na e-mail zadzwonił do mnie lekarz i powiedział, że wynik jest prawidłowy i będzie dziewczyna. Nic nie mówił o tej niskiej frakcji.

Dopiero jak sama dostałam wynik to przeczytałam, to co jest napisane w tych uwagach.

Badanie było wykonywane równo w 13t0d ciąży. Wolne DNA płodu wyniosło tylko 3,60%. Wszędzie podają, że w 12 tygodniu powinno wynosić już 10-20 %.

Czy to oznacza, że jest coś nie tak z moją ciążą?

U mnie też szału nie ma bo 15 tygodniu było %cffDNA: 7,60%. Myślę, że to nieistotne. Ważne że dało się wykonać badanie ;-) I wynik pozytywny ;-) Może Biolog coś na ten temat napisze/napisał?

• Francess Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też było mniej niż powinno być %cffDNA: 8,3%
    Może to kwestia próbki krwi, albo jej przechowywania.

W każdym razie nie przejmowałabym się tym.

85993e3kl9dz7quq.png

termin porodu: 04.08.2018 | chłopiec - Daniel :)
    2 cs | 31 lat
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francess wrote:
    U mnie też było mniej niż powinno być %cffDNA: 8,3%
    Może to kwestia próbki krwi, albo jej przechowywania.

W każdym razie nie przejmowałabym się tym.

A w którym byłaś tygodniu w dniu pobrania krwi ? Tez miałaś na wyniku zaznaczone to w uwagach że jest niskie ?

Byłam pewna że to badanie mnie uspokoi a ja jak zwykle doszukuję się dziury w całym. Ja do końca tej ciąży chyba oszaleję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 19:10

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Francess Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 15 tygodniu byłam i czytałam, że w tym czasie cffDNA wynosi 10-15%.

Gdzieś też czytałam (nie mogę teraz znaleźć źródła) o minimalnym cffDNA w testach typu Nipt i była mowa o 3%. Więc to pewnie kwestia wiarygodności danych, musi wynosić powyżej minimum, Twoja jest powyżej :)
    Zapewne jak jest poniżej minimum to wtedy konieczne jest ponowne pobranie próbki, wspominała mi o tym konsultantka przez telefon.

Myślę, że nie masz się czym martwić, ale jeśli Cię to uspokoi to zadzwoniłabym na ich infolinię bądź bezpośrednio na numer lekarza, który do Ciebie dzwonił.
    W końcu badanie nie jest tanie i obsługa "posprzedażowa" też powinna być na wysokim poziomie, masz do niej prawo :)

85993e3kl9dz7quq.png

termin porodu: 04.08.2018 | chłopiec - Daniel :)
    2 cs | 31 lat
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam cffDNA 4,80 % w 13t4d , wynik wyszedł prawidłowy i tego się trzymam :) bo inaczej bym już dawno zwariowała.

GuBo lubi tę wiadomość

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech my baby ;-) Zawsze szukamy dziury w całym...Ja też sprawdzałam o co chodzi z tym poziomem dna i już zagwozdka czemu tak a nie inaczej...Też mam wrażenie że zanim urodzę to wyląduję w psychiatryku ;-)

Wkurzyłam się dziś, bo na połówkowe usg mogli mnie umówić tylko do lekarza, do którego absolutnie nie pójdę, zwłaszcza po tych przejściach z papa. Koleżance "z marszu" stwierdził Zespół Downa, drugiej powiedział "nie wiadomo jeszcze czy to się urodzi" bo miała podwyższoną toxoplazmozę...Także niestety zapłacę znów za cenę spokoju i zrobię u swojego lekarza. Też ma wszystkie niezbędne certyfikaty

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Ilości płodowego DNA w próbce poświęciłam oddzielny post na facebookowej stronie NIFTY, gdybyście chciały poznać więcej szczegółów to podaję link (czytajcie opisy zdjęć, tam jest dużo informacji): https://www.facebook.com/pg/TestNifty/photos/?tab=album&album_id=1740859669271880

A podsumowując: niski poziom DNA dziecka nie jest od razu powodem do niepokoju. Minimalny udział frakcji płodowego DNA, umożliwiający wiarygodną analizę to 3,5% (poniżej tego badanie nie jest wykonywane, krew musi być pobrana ponownie). Jestem w szoku, że są źródła podające, że udział płodowego DNA powinien wynosić 10-20% w 12 tygodniu ciąży! Nie ma przyjętych norm, mówiących ile tego DNA powinno być w zależności od tygodnia ciąży-jest to zbyt zmienne i indywidualne, aby wyznaczyć takie zakresy. Niezależnie od wieku ciąży pacjentek NIFTY, rzadko przekracza on nieznacznie 10%, a zazwyczaj jest to jedynie kilka %. squirrel, najważniejsza informacja, jaką dostałaś, to WYNIK PRAWIDŁOWY. Ilość DNA Twojego dziecka w próbce była blisko dolnej granicy ,,WYKONYWALNOŚCI'' badania, a nie normy (której nie ma), więc nie jest to w żadnym wypadku nieprawidłowością. Co prawda niski poziom DNA płodu może (NIE MUSI) być związany z niektórymi nieprawidłowościami genetycznymi (skoro nie ma norm to nie jest też jednak określone, jak niski poziom), stąd też adnotacja na wyniku NIFTY i jest ona po to, aby lekarz zwrócił na to uwagę interpretując wynik w kontekście wyników innych wykonanych badań prenatalnych (zwłaszcza USG) - pewności nigdy za wiele. Jeśli lekarz nie ma zastrzeżeń, pozostaje cieszyć się z dobrych wyników i ciąży :) Miłego wieczoru!

Francess lubi tę wiadomość

• squirrel Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biolog wrote:
    Cześć dziewczyny!

Ilości płodowego DNA w próbce poświęciłam oddzielny post na facebookowej stronie NIFTY, gdybyście chciały poznać więcej szczegółów to podaję link (czytajcie opisy zdjęć, tam jest dużo informacji): https://www.facebook.com/pg/TestNifty/photos/?tab=album&album_id=1740859669271880

A podsumowując: niski poziom DNA dziecka nie jest od razu powodem do niepokoju. Minimalny udział frakcji płodowego DNA, umożliwiający wiarygodną analizę to 3,5% (poniżej tego badanie nie jest wykonywane, krew musi być pobrana ponownie). Jestem w szoku, że są źródła podające, że udział płodowego DNA powinien wynosić 10-20% w 12 tygodniu ciąży! Nie ma przyjętych norm, mówiących ile tego DNA powinno być w zależności od tygodnia ciąży-jest to zbyt zmienne i indywidualne, aby wyznaczyć takie zakresy. Niezależnie od wieku ciąży pacjentek NIFTY, rzadko przekracza on nieznacznie 10%, a zazwyczaj jest to jedynie kilka %. squirrel, najważniejsza informacja, jaką dostałaś, to WYNIK PRAWIDŁOWY. Ilość DNA Twojego dziecka w próbce była blisko dolnej granicy ,,WYKONYWALNOŚCI'' badania, a nie normy (której nie ma), więc nie jest to w żadnym wypadku nieprawidłowością. Co prawda niski poziom DNA płodu może (NIE MUSI) być związany z niektórymi nieprawidłowościami genetycznymi (skoro nie ma norm to nie jest też jednak określone, jak niski poziom), stąd też adnotacja na wyniku NIFTY i jest ona po to, aby lekarz zwrócił na to uwagę interpretując wynik w kontekście wyników innych wykonanych badań prenatalnych (zwłaszcza USG) - pewności nigdy za wiele. Jeśli lekarz nie ma zastrzeżeń, pozostaje cieszyć się z dobrych wyników i ciąży :) Miłego wieczoru!

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Lolka27 Znajoma

Wysłany: 22 lutego 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej bardzo rzadko tu zaglądam, bo nie mam po co ale ostatnio coś mnie tknęło i jestem :) poczytałam sobie ostatnie dwie strony i większe ze malwa chyba jest w tej sytuacji co ja kiedyś :) kochana mój synek śpi właśnie w łóżeczku i skończył już 6 miesięcy! Jest zdrowym wspaniałym chłopcem i rozwija się prawidłowo!!! U mnie tak skrajnie niskie wyniki wskazały na nadciśnienie ciążowe na które brałam lek ilezalam kilka dni w szpitalu. Urodziłam w terminie bez komplikacji :) usg było idealne u nas od początku do końca. Pamiętajcie dziewczyny ze czasem grubość fałdu karkowego świadczy o nie tylko zespole downa czy innych a o w ogóle wadach serca płodu tak było u mojej Pani ginekolog i jej synek ma wadę serca :( jeśli wyjdzie wam ze nifty dziecko zdrowe zwróćcie uwagę na badanie serca płodu usg u specjalisty w tym kierunku koniecznie!!!!

Malwa09 lubi tę wiadomość

Ryzyko
    T18: 118
    T13: 506

Usg idealne. Kość nosowa widoczna, organy idealne, serce 168
    Pappa
    Bhcg 0,355 mom
    Białko 0,202 mom

NIFTY wynik prawidłowy : zdrowy synek
    Usg połówkowe: prawidłowe, serce, kręgosłup, mózg wszystkie parametry idealne.
  • Lolka27 Znajoma

Wysłany: 22 lutego 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opisze wam jeszcze historie mojej ginekolog. Była w ciąży o 10 tygodni wyższej niż moja, gdy pojechałam do niej z moimi wynikami pappa powiedziała Kamila nie martw się co Ty mi wyszedł zespół downa wg pappa zrobiłam nifty i będzie zdrowy chłopak, zrób nifty będziesz spokojniejsza. Tak tez i ja zrobiłam i u mnie nifty wskazał na zdrowego chłopca. Jednak ona potem miała do czynienia z lekarzem specjalista odnośnie budowy serca płodu i badania usg była na wykładnie z Panią profesor, mówi do niej Pani profesor jestem w ciąży miałam taka historie z pappa ale nifty mówi ze Ok może pokażemy serce mojego synka studentom takie usg na żywo i przeanalizujemy je. Pani Profesor się zgodziła i podczas takiego właśnie jakby usg na żywo zamarła bo właśnie dostrzegła bardzo skomplikowana wadę serca dziecka. Nifty wskazał ze nie będzie zespołu downa na co wskazywał pappa ale nikty nie bada serca płodu. U Pani doktor fałd karku dziecka był lekko ponad normę, to tez wskazuje nie tyle co na zespół downa a na wady serca. Uważam ze wszystkim tym którym wyszło wysokie nt powinny iść na szczegółowe badanie serca płodu jeśli nawet nifty czy amnio wyjdzie Ok. To jest lekcja dla mnie i przestroga. Może któraś z was przeczyta i zda sobie sprawę ze to nie takie proste. Cieszę się jednak ze ja miałam dużo szczęścia i przy moich skrajnie złych wynikach z krwi urodziłam w pełni zdrowego chłopca. Życzę wam dużo zdrowia dziewczyny i waszym dzieciaczkom. Mam nadzieje ze wasze historie w większości skończą się dobrze tego wam naprawdę życzę!

Ryzyko
    T18: 118
    T13: 506

Usg idealne. Kość nosowa widoczna, organy idealne, serce 168
    Pappa
    Bhcg 0,355 mom
    Białko 0,202 mom

NIFTY wynik prawidłowy : zdrowy synek
    Usg połówkowe: prawidłowe, serce, kręgosłup, mózg wszystkie parametry idealne.
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka 27, zgadzam się z Tobą jak najbardziej . Ja przy NT 2,9mm przy crl 62mm , zrobiłam Nifty i echo seruduszka u profesor Dangel i dzięki Bogu wszystko jest super :).

Leira lubi tę wiadomość

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wysokie nt jest oficjalnie wskazaniem do wykonania echa serca płodu, moze-ale nie musi-wskazywać na wadę serca
    poza tym wady serca wystepują u dzieci z niskim nt, z idealnym usg, z idealnym echo...
    ja do końca będę twierdziła-test podwójny jest ostatecznie nieprzewidywalny

Leira lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny otrzymalam sms od lekarki ze ma ustna informacje z fish
    Kariotyp prawidlowy płeć meska
    Nie wyobrazam sobie czekania na wynik amniopunkcji tak dlugo.bylam klebkiem nerwow .
    U mnie NT 3,5 przy crl 7,2 po tescie pappa ryzyko 1:223
    Trzymam kciuki i modle sie za,kazda z Was

Azzurra, Av, Leira, Lukrecja, Malwa09 lubią tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Dziewczyny otrzymalam sms od lekarki ze ma ustna informacje z fish
    Kariotyp prawidlowy płeć meska
    Nie wyobrazam sobie czekania na wynik amniopunkcji tak dlugo.bylam klebkiem nerwow .
    U mnie NT 3,5 przy crl 7,2 po tescie pappa ryzyko 1:223
    Trzymam kciuki i modle sie za,kazda z Was

Gratulacje! :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • EvE32 Debiutantka

Wysłany: 24 lutego 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh ... witam się i ja niestety w tym wątku. Poczytuję od paru dni (od odebrania wyników) ale po wczorajszej wizycie u mojego gina sie posypałam ale do brzegu.
    Jestem obecne w 17 tc , usg maialam robione w 13t4dni i wedlug USG wszystko bylo ok, przeziernosc 1,7, CRL 74mm , przepływy ok i wszystkie inne parametry tez. Mam 32 lata wiec ryzyko wyjsciowe dla t21 bylo 1:440 a po USG skorygowane 1:1850. Generalnie bylam spokojna. To moja druga ciąza , pierwsza 10 lat temu zupełnie zdrowa córka. Lekarz z medicover zlecił mi test PAPPa ze względu na 2 wczesne poronienia w 2017r i chyba wiek :/ wiec nic złego nei przeczuwając poszłam i zrobiłam... W wynikach w medi , w systemie widzialam tylko "wynik prawidłowy" wiec się nei przejełam ale zblizał sie czas wizytu u mojego gina wiec pojechalam odebrac wyniki pełne i tu się zdziwiłam bo ryzyko dla t21 wynosi 1:664 ...
    Najpierw tlumaczyłam sobie, że to jeszcze nie tragedia i czekałam na wizyte z nadzieją ze usłysze ze nie ma sie czym martwic ale moj lekarz, a tu zanznaczam ze bardzo w poządku gość i ufam mu , powiedział ze on by swojej zonie zlecił NIFTY i ze geeralnie to nie tragedia ale rewelacji nie ma ... I mi witki poopadały i rycze od wczoraj. Powiedzcie mi prosze czy to faktycznie taki zły wynik? Ja juz nie mysle racjonalnie, kontrole przejał strach i panika. Srednio nas stac na NIFTY ale wykopie tą kase jak bedzie trzeba bo nie wytrzymam do sirpnia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 10:53

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest to tzw.wynik pośredni. Do amnio nie kwalifikuje ale niby wartość zrobić Nifty....
    Nie wiem co Ci doradzić. Ja zrobiłam ale moje ryzyko 1:163 i zalecana amnio...
    Jeśli finanse są dużą przeszkodą to ew.dodatkowe usg i jakiegoś specjalisty...Chociaż jak mówisz usg ok...

Zależy dużo od tego czy dasz radę zdać się tylko na kolejne badania usg czy chcesz wiedzieć już natychmiast...

• Av Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EvE32 wrote:
    Ehh ... witam się i ja niestety w tym wątku. Poczytuję od paru dni (od odebrania wyników) ale po wczorajszej wizycie u mojego gina sie posypałam ale do brzegu.
    Jestem obecne w 17 tc , usg maialam robione w 13t4dni i wedlug USG wszystko bylo ok, przeziernosc 1,7, CRL 74mm , przepływy ok i wszystkie inne parametry tez. Mam 32 lata wiec ryzyko wyjsciowe dla t21 bylo 1:440 a po USG skorygowane 1:1850. Generalnie bylam spokojna. To moja druga ciąza , pierwsza 10 lat temu zupełnie zdrowa córka. Lekarz z medicover zlecił mi test PAPPa ze względu na 2 wczesne poronienia w 2017r i chyba wiek :/ wiec nic złego nei przeczuwając poszłam i zrobiłam... W wynikach w medi , w systemie widzialam tylko "wynik prawidłowy" wiec się nei przejełam ale zblizał sie czas wizytu u mojego gina wiec pojechalam odebrac wyniki pełne i tu się zdziwiłam bo ryzyko dla t21 wynosi 1:664 ...
    Najpierw tlumaczyłam sobie, że to jeszcze nie tragedia i czekałam na wizyte z nadzieją ze usłysze ze nie ma sie czym martwic ale moj lekarz, a tu zanznaczam ze bardzo w poządku gość i ufam mu , powiedział ze on by swojej zonie zlecił NIFTY i ze geeralnie to nie tragedia ale rewelacji nie ma ... I mi witki poopadały i rycze od wczoraj. Powiedzcie mi prosze czy to faktycznie taki zły wynik? Ja juz nie mysle racjonalnie, kontrole przejał strach i panika. Srednio nas stac na NIFTY ale wykopie tą kase jak bedzie trzeba bo nie wytrzymam do sirpnia...
    Twój wynik oznacza, że na 99.85% Twoje dziecko jest zdrowe. Szansa na ZD to tylko 0.15%. To malutko. Pomyśl, że nawet ryzyko 1:100 to tak naprawdę 99% szansy na zdrowego malucha. Na pewno nie jest to wynik taki, żeby nie spać po nocach :) Nifty by Cię uspokoiło, no ale jak wiadomo, jest drogie. Paradoksalnie tańsza może być amniopunkcja prywatna, no ale jak wiadomo to badanie inwazyjne (chociaż daje 100% pewności, nie >99%, jak Nifty).

EvE32 lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • EvE32 Debiutantka

Wysłany: 24 lutego 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odzew :) Wiadomo... racjonalizm mowi dokładnie to co Av ale dzisiaj przerazeie wzieło góre :( juz sie pomalutku ogarniam. Myslimy nad tym NIFTY poważnie bo ja jestem generalnie słaba psychicznie w tej ciązy. Chba za dużo przejsc przed i w tej od początku jakieś znaki zapytania. Dzieciątko do USG genetycznego bylo o tydzień młodsze niż OM co tez mnie martwiło a wiem ze to sie zdarza ... Musze to przemysleć dokładnie. Myślałam o knsultacji u jakiegos dobrego genetyka ale terminy na 16.03 dopiero. Może jakis spec od USG (jak ktoś może mi kogoś poleciś we Wrocławiu to bedę wdzięczna)
    Martwi mnie tylko ta moja biochemia bo beta jest 2,23 MoM a Pappa 0,786 MoM wię cos tam jest na zeczy i to mi tak spaprało ryzyko finalnie :(

• Leira Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EvE32 wrote:
    Dzieki dziewczyny za odzew :) Wiadomo... racjonalizm mowi dokładnie to co Av ale dzisiaj przerazeie wzieło góre :( juz sie pomalutku ogarniam. Myslimy nad tym NIFTY poważnie bo ja jestem generalnie słaba psychicznie w tej ciązy. Chba za dużo przejsc przed i w tej od początku jakieś znaki zapytania. Dzieciątko do USG genetycznego bylo o tydzień młodsze niż OM co tez mnie martwiło a wiem ze to sie zdarza ... Musze to przemysleć dokładnie. Myślałam o knsultacji u jakiegos dobrego genetyka ale terminy na 16.03 dopiero. Może jakis spec od USG (jak ktoś może mi kogoś poleciś we Wrocławiu to bedę wdzięczna)
    Martwi mnie tylko ta moja biochemia bo beta jest 2,23 MoM a Pappa 0,786 MoM wię cos tam jest na zeczy i to mi tak spaprało ryzyko finalnie :(

Po co Ci spec od USG?
    USG wyszło bardzo dobrze - jedynie "statystyka" z białka wykazała większe prawdopodobieństwo niż ta z wynikająca z Twojego wieku. Dodatkowe testy, tzw aminopunkcję zleca się przy prawdopodobieństwie wyższym niż 1:250, a i tak zwykle wszystko jest OK, zwłaszcza kiedy USG nie wykazało nieprawidłowości :)

Jeśli jednak nie potrafisz sobie wytłumaczyć, że jest OK to zrób NIFTY. Jest to koszt ok. 2500 PLN i ok. 2-3 tygodnie oczekiwania na wynik (z tego co dziewczyny piszą).

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
‹‹ 415 416 417 418 419 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ