X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Bardzo możliwe, że za kiepską statystykę odpowiada Twój wiek, USG wygląda przyzwoicie, a przecież to badanie dotyczy bezpośrednio Twojego dziecka :) Jestem przekonana, że wszystko będzie OK :)

Kiedy masz wyniki? :)
    Wiek wiekiem...koleżanka starsza 2 lata, wyjściowe 1:40 a po papa 1: do tysiąc coś...Jej nt - 1,8 Moje - 2,2 Jej Beta 33 Moja Beta ponad 100...Wiem że barli chyba jeszcze tętno płodu (157 niby w normie), no i wszystko jest skorelowane z wagą, więc i tu mogą być różnice...Genetyk wyraźnie zaznaczyła, ze beta mocno wpłynęła na wynik...

Po usg byłam pewna, że jest ok..."Ładny dzidziuś, nie czepiamy się go". Wszystko robione w super wyposażonej placówce, usg robiła p.doktor z certyfikatem fmf, dodatkowo specjalista genetyki klinicznej...A tu taki zonk...

Najpierw rok starań, kupa kasy na badania, inseminacje, a teraz znów na badania idzie majątek...Oczywiście, że aby dziecko było zdrowe oddałabym każde pieniądze, jednak myślałam, że będę po prenatalnych kasę wydawać tylko na wyprawkę...

A najgorsze oczywiście jest to, że kompletnie nie mam pojęcia co zrobię jakby się potwierdziło...ani w tą stronę nie jestem przekonana, ani w drugą...

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga78 wrote:
    Betii,wiem, że łatwo się mówi ale spokojnie..podwyższona beta nie jest jakimś mocnym wyznacznikiem. Ja też robiłam nify i podczas oczekiwania na wynik przeczytałam całe forum "przezierność karkowa". Było tam dużo przypadków podwyższonej bety i często wiązało się to z tym, że rodzice oczekiwali dziewczynki.Gorzej podobno jak białko nie jest w normie, ale to też może o niczym nie świadczyć. Usg masz w normie i tego trzeba się trzymać. Dobrze, że zrobiłaś nify, będziesz spokojniejsza.

też słyszałam teorię o dziewczynce...ale...to jest wolne beta hcg a nie beta hcg więc już sama nie wiem. A i tak nie ma na to badań i dowodów naukowych...Tak samo mówią, że progesteron- brałam tylko 2 tyg po iui i też mało prawdopodobne, że wpływa na betę...
    Co do płci - prawdopodobnie dziewczynka, więc mógłby to być jakiś punkt zaczepienia, ale nikt tego z lekarzy nie potwierdza, więc...

Zwykłej bety w żadnej ciąży nie badałam...po tygodniu spóźnienia test i zawsze 2 tłuste, ciemne krechy od razu...więc może ja taką betę rzeczywiście produkuję - czy zwykłą czy wolną...

Wynik Nifty ma być niby 9 dni roboczych od dostarczenia próbki, więc myślę że najwcześniej w piątek (oddałam krew w czwartek) lub w następnym tygodniu we wtorek jakoś...

Na amnio bałam się decydować, mimo, że lekarze raczej prz tym ryzku zlacają amnio...

• Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NT masz w normie, USG wygląda OK, a przecież USG bezpośrednio dotyczy dziecka. Ten test z krwi to tylko statystyka bazująca na Twoich predyspozycjach i nie odnosi się bezpośrednio do tego dzidziusia, którego masz w brzuszku (dlatego często w takiej sytuacji zalecają aminopunkcję, która odnosi się właśnie bezpośrednio do dziecka) :)

Tutaj, w tym wątku, nie takie przypadki tragiczne były, które kończyły się pozytywnie. Gigantyczne NT, prawdopodobieństwa powyżej 1:100..

Myślę, że u Ciebie tym bardziej się skończy dobrze :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    NT masz w normie, USG wygląda OK, a przecież USG bezpośrednio dotyczy dziecka. Ten test z krwi to tylko statystyka bazująca na Twoich predyspozycjach i nie odnosi się bezpośrednio do tego dzidziusia, którego masz w brzuszku (dlatego często w takiej sytuacji zalecają aminopunkcję, która odnosi się właśnie bezpośrednio do dziecka) :)

Tutaj, w tym wątku, nie takie przypadki tragiczne były, które kończyły się pozytywnie. Gigantyczne NT, prawdopodobieństwa powyżej 1:100..

Myślę, że u Ciebie tym bardziej się skończy dobrze :)

Wiesz, tylko że usg wykrywa tylko 70 % ciąż z zd...Ja wiem, że to badanie statystyczne, że ma wyłonić grupę zwiększonego ryzyka i wtedy decydować się na np.amniopunkcję. Na chłodny rozum to wiem...Ale emocje...Co będzie, jak ta pieprzona statystyka sprawdzi się i akurat ja będę tą 1??

Gdyby wynik wyszedł dobrze ( a to też nie świadczy że na 100 % będzie dobrze, bo tego nikt i żadne badanie nam nie zagwarantuje) to byłabym spokojniejsza..."Mądra" po doświadczeniach, uważam że po 35 r,ż od razu robić Nifty choć wiem, że to kasa, ale zbyt duże ryzyko że papa wyjdzie źle i będzie niepotrzebny stres...

• Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak, ale ryzyko ryzyku nie równe. Uważam, że trzeba brać ogólny obraz sytuacji a nie tylko same liczby. Lekarze zalecają amnio przy ryzyku poniżej 1:300, ale u nas dużą rolę odgrywa wiek, który znacznie przekłamuje wynik. Osoba, która byłaby młodsza przy Twoim wywiadzie z pewnością nie miałaby zalecenia do amnio. Według mnie jeżeli obraz usg jest prawidłowy to nie warto ryzykować amniopunkcji, bo ryzyko poronienia jest wyższe niż wskazuje test pappa urodzenia na chorego dziecka. U mnie w pappa każdy parametr był w normie: usg, białko i beta. Przezierności miałam 2,1 ( w normie) a ryzyko wyszło 1:240 i już lekarz umawiał mnie na amnio i jeszcze smutnym głosem dodał, że nie warto się zbyt wcześnie cieszyć z ciąży. Byłam załamana bo wydawało mi się, że jeżeli lekarz już tak mówi to na bank jest coś nie tak. Teraz jak na chłodno o tym myślę to uważam, że trzeba prześledzić parametry, które wpłynęły na zawyżenie ryzyka i wtedy podejmować decyzję. U Ciebie jest to wiek i beta, ale nie są to jakieś mocne parametry. No ale nifty warto zrobić, dla spokojności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 18:08

Leira lubi tę wiadomość

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby więcej takich rozsądnych wypowiedzi! Nadmiar paniki szkodzi nam wszystkim :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Francess Znajoma

Wysłany: 13 lutego 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    też słyszałam teorię o dziewczynce...ale...to jest wolne beta hcg a nie beta hcg więc już sama nie wiem. A i tak nie ma na to badań i dowodów naukowych...Tak samo mówią, że progesteron- brałam tylko 2 tyg po iui i też mało prawdopodobne, że wpływa na betę...
    Co do płci - prawdopodobnie dziewczynka, więc mógłby to być jakiś punkt zaczepienia, ale nikt tego z lekarzy nie potwierdza, więc...

Zwykłej bety w żadnej ciąży nie badałam...po tygodniu spóźnienia test i zawsze 2 tłuste, ciemne krechy od razu...więc może ja taką betę rzeczywiście produkuję - czy zwykłą czy wolną...

Wynik Nifty ma być niby 9 dni roboczych od dostarczenia próbki, więc myślę że najwcześniej w piątek (oddałam krew w czwartek) lub w następnym tygodniu we wtorek jakoś...

Na amnio bałam się decydować, mimo, że lekarze raczej prz tym ryzku zlacają amnio...

Też oddałam krew do NIFTY w czwartek i czekam teraz na wyniki, tyle, że mi powiedzieli, że może to potrwać do 11 dni roboczych.
    Jestem tak samo jak Ty - w 16 tygodniu.

Daj znać jak tylko będziesz miała wyniki, trzymam kciuki :)

85993e3kl9dz7quq.png

termin porodu: 04.08.2018 | chłopiec - Daniel :)
    2 cs | 31 lat
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francess wrote:
    Też oddałam krew do NIFTY w czwartek i czekam teraz na wyniki, tyle, że mi powiedzieli, że może to potrwać do 11 dni roboczych.
    Jestem tak samo jak Ty - w 16 tygodniu.

Daj znać jak tylko będziesz miała wyniki, trzymam kciuki :)

Hej. A robiłaś od razu Nifty czy też po złych wynikach papa?

Mi lekarz mówił, że niby 10-14 dni, ale często są po 6, a Genomed pisze, że wynik jest po 9 dniach roboczych od trafienia do nich próbki. Także pewnie zależy jak szybko wyślą do nich kurierem próbkę itp.

• Qumish Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kero wrote:
    syska89 lokalizacje są do wyboru w całej Polsce, napisz je sli jesteś zainteresowana do mnie po więcej szczegółów [email protected]
    Cześć! Czy ten temat zniżki jest aktualny. ;) napisałam tez do Ciebie maila

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KajaKajutka wrote:
    Hej dziewczyny,
    Mam 30 lat, w piatek odebralam wyniki pappa. usg jak najbardziej wszystko w normie. z krwii natomiast beta hcg czterokrotnie przewyzszajace norme i ryzyko ZD 1:418. po prostu cios, okropny strach, jeszcze to w jaki sposob mi to przedstawiono, ze niby nie ma co sie martwic, ale trzeba dalej sprawdzac. nic uspokajajacego. i pyta mnie pani dr genetyk: czemu te beta hcg takie wysokie? ja mowie moze od duphastonu? -nie, on nie ma nic wspolnego. wiec skad JA mam wiedziec? zaproponowali nifty, oczywiscie wczoraj zrobilam, u swojego dr prowadzacego, bedzie dzwonil jka tylko otrzyma wynik. On mnie uspokajal, ze to o niczym nie swiadczy, ale widzi po mnie ze bez nifty sie nie obejdzie.
    jak mam czekac? czy ktoras z Was otrzymala wynik po tych 5 dniach, o ktorych mowa w ich ulotce? (5-9 dni)

Doczytałam już, że Nifty ok ;-) Gratuluję, ja ciągle czekam...U mnie też zbyt wysoka wolna beta hcg (praiwe 4 mom) a reszta niby w normie (nt 2,2) no i wiek...zd 1:163

• Magia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Nie odzywalam sie przez 3 tyg czyli przez caly czas oczekiwania na wyniki amnio... jutro je odbieram.
    Nie bylam w stanie nic pisac, ale przeczytalam cale 415 stron tego watku w tym czasie...
    Jutro sie wszystko okaze...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Witajcie,
    Nie odzywalam sie przez 3 tyg czyli przez caly czas oczekiwania na wyniki amnio... jutro je odbieram.
    Nie bylam w stanie nic pisac, ale przeczytalam cale 415 stron tego watku w tym czasie...
    Jutro sie wszystko okaze...

Magia będę zaciskać mocno kciuki! ;-)

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia, pozwoiłam sobie odnaleźć post. Co skłoniło Cię do amnio? Przecież Twoje ryzyko jest poniżej tzw.cutt off 1:300. NT też dobre...

• Magia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, moje ryzyko 1:430 do tego USG prawidlowe, jedynie papa na granicy bo 0,53 MoM...a jednak genetyk zlecil amnio I mowil, ze mimo wyniku powyzej 300 jest to duze ryzyko... I powiedzial jeszcze, ze kobiety nawet przy 1:600 robia amnio zwlaszcza w moim wieku (37lat)...
    Dodam ze nie byl to jakis tam lekarz, tylko glowny genetyk w katedrze genetyki Szpitala Klinicznego... na koniec oczywiscie powiedzial ze to moja decyzja...
    Najpierw nie chcielismy robic amnio, ale ja niestety tak bardzo podupadlam psychicznie po tej akcji (choruje na nerwice lekowa), ze ze wzgledu na moj stan I przetrwanie do konca ciazy...zrobilismy amnio...
    Mam nadzieje ze jutro odzyje...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia, trzymaj się!

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    To prawda, moje ryzyko 1:430 do tego USG prawidlowe, jedynie papa na granicy bo 0,53 MoM...a jednak genetyk zlecil amnio I mowil, ze mimo wyniku powyzej 300 jest to duze ryzyko... I powiedzial jeszcze, ze kobiety nawet przy 1:600 robia amnio zwlaszcza w moim wieku (37lat)...
    Dodam ze nie byl to jakis tam lekarz, tylko glowny genetyk w katedrze genetyki Szpitala Klinicznego... na koniec oczywiscie powiedzial ze to moja decyzja...
    Najpierw nie chcielismy robic amnio, ale ja niestety tak bardzo podupadlam psychicznie po tej akcji (choruje na nerwice lekowa), ze ze wzgledu na moj stan I przetrwanie do konca ciazy...zrobilismy amnio...
    Mam nadzieje ze jutro odzyje...
    Właśnie też sprawdziłam moje białko - 0.602. MoM wiek 39 lat. Nifty wykazało zdrowego chłopca.Będzie dobrze

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ku pokrzepieniu serc chce sie podzielic I moja radoscia. Dzis otrzymalam wynik amni: zdrowa dziewczynka!

Przypomne dla tych, ktorzy beda tu szukac informacji I pocieszenia:
    Mam 37 lat.
    USG prenatalne prawidlowe: NT1,5; kosc nosowa jest; wszystkie parametry ok
    Papa: beta 1,3 a bialko papa 0,53
    Wynik calkowity: dla t21 1:430
    Zalecenie amniopunkcji ale do mojej decyzji.
    Amnio zrobilam w szpitalu na Klinicznej w Gdansku - bezbolesnie I bez powiklan
    Po 4 tygodniach koszmaru: zdrowa dziewczynka!

Francess, Aga78, Leira, Magda33, Av, Est, Angie38 lubią tę wiadomość

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super! Cieszę się ;-) Ja nadal czekam na wynik Nifty...Miałam ryzyko 1:163 ale na amnio się nie zdecydowałam...

Mamaawiki lubi tę wiadomość

• Aga78 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wieści- teraz czas na spokojną ciążę.

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Francess Znajoma

Wysłany: 15 lutego 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Hej. A robiłaś od razu Nifty czy też po złych wynikach papa?

Mi lekarz mówił, że niby 10-14 dni, ale często są po 6, a Genomed pisze, że wynik jest po 9 dniach roboczych od trafienia do nich próbki. Także pewnie zależy jak szybko wyślą do nich kurierem próbkę itp.

Robiłam NIFTY po Pappa, choć wyniki były w porządku, ale byłam zdecydowana na zrobienie tych badań już od dawna.

Tak jakoś czuje, że maksymalnie do jutra będziemy mieć wyniki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 17:05

85993e3kl9dz7quq.png

termin porodu: 04.08.2018 | chłopiec - Daniel :)
    2 cs | 31 lat
‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ