Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej wszystkim,
zastanawiam sie nad wykonaniem Nifty, bo jestem od wczoraj strzepkiem nerwów...
Generalnie żałuję,że robiłam to Pappa, mam 29 lat i nie miałam żadnych wskazań, bo teraz nie moge spać i jestem cała w nerwach, tak mnie nastraszyli wczoraj przy odbiorze wyników.
Wolna beta 19,32 IU/l, 0,505 Mom
Pappa 1,18 IU/l, 0,258 Mom
Wyniki ryzyka skalkulowane po teście z krwi:
1:2308/ trisomia 21
1:497/ trisomia 18
1:1897 trisomia 13
dla mojej grupy przedziały podstawowe to odpowiednio 1:791, 1:1785 i 1:5593.
I komentarz lekarza który mnie zabił:wynik nieprawidłowy, podwyższone ryzyko trisomi 18. Zalecane wykonanie badania inwazyjnego w celu oznaczenia kariotypu płodu.
Odbierając wyniki byłam już zła, bo przychodnia prywatna nie zadzwoniła do mnie ze zinterpretowanymi wynikami, czy też z informacją,że lekarz opisał wyniki a mieli tak zrobić gdyby coś było nie tak. Położna mnie mega wystraszyła opowiadając o zespole Edwardsa i rokując ze dziecko nie przezyje miesiąca. /oczywiście się rozpłakałam. Wezwała lekarza, który choć wcześniej po USG nic nie widział i po USG genetycznym u osoby z certyfikatem też nic nie mówił, wczoraj miał posępną minę i proponował mi niby skierowanie na amnio. po czym jak chciałam to skierowanie to i tak mi nie dał, uznał,że musze się zastanowić na spokojnie. Skasowł 100 pln i heja oczywiście opowieści o zespole Downa i zebym robiła dalszą diagnostykę. I takie tam medyczne opowieści oczywiście z uśmiechem na buzi, ze zdrowie to ruletka i nawet młode osoby rodzą chore dzieci.
I potem nastąpiła noc na internecie i okazuje się,że chyba nie mam tak beznadziejnych wyników....
nie wiem co robić. W tej przychodni robia Nifty, ale ewidentnie mam wrażenie,że chcą mnie nakręcić i nastraszyc. Jezeli się zdecyduję na test to na pewno tam nie zrobię.
Malwa09 -
Malwa09 wrote:Oczywiście test Pappa miałam na lekach/ Duphaston 3x1 Luteina 3x23 i Acard... Nie wiem czy jak teraz mam 1x2 Duphaston to Nifty jest sens robić, czy nie wpływa to na jakość tych wyników.
-
Malwa09 wrote:Hej wszystkim,
zastanawiam sie nad wykonaniem Nifty, bo jestem od wczoraj strzepkiem nerwów...
(...)
I potem nastąpiła noc na internecie i okazuje się,że chyba nie mam tak beznadziejnych wyników....
Z moich obliczeń:
Prawdopodobieństwo, że Twoje dziecko jest zdrowe (nie ma żadnej trisomii) na podstawie ryzyka wiekowego: 99,8%
Prawdopodobieństwo, że Twoje dziecko jest zdrowe (nie ma żadnej trisomii) na podstawie korekcji Pappa: 99,703%
Zmieniło sie tylko o 0,097 punktu procentowego, to BARDZO mało.
Największe ryzyko masz trisomii 18, ale na 99,8% Twoje dziecko jej nie ma!
Moje podstawowe ryzyko trisomii 18 większe od Twojego (35 lat - 1/465) i podchodzę do tego ze spokojem, bo to naprawdę mało
Na 99,94% nie ma zespołu Patau.
Na 99,96% nie ma zespołu Downa.
Oczywiście dla spokoju ducha zrób jakiekolwiek badania uznasz za stosowne i które Cię uspokoją. Ale jak będziesz czekać na wyniki pomyśl, o ile większą masz szansę, że Twój maluch jest zupełnie zdrowyNie rozumiem, dlaczego lekarze od razu się rozgadują o zespole Edwardsa. Chyba ich rachunku prawdopodobieństwa na studiach nie uczą.
Est, Aga78, Moll lubią tę wiadomość
Leon
-
Aga78- dokładnie głowa najważniejsza. Dzięki za posta
. Wybiorę się do innego lekarza z tymi wynikami i zobaczę co powie. Pewnie też o dalszych badaniach, bo jest tak jak piszesz, że lekarze informują o mozliwościach, bo taka ich rola.
I tak, ziarno niepokoju zasiane.. otoż to.
AV- super podejście, no tak to w sumie margines jakis tam tych wszystkich chorób, a jaka duża szansa,że wszystko jest ok. i na pewno tak jest.
Muszę się nastawić na pozytywne myslenie. W sumie statystycznie na ulicy może mnie pizdnąc auto zapewne z jakimś tam prawdopobienstwem 1: xxx. Zastanowię się nad tą nifty, ale na dalszym etapie ciaży. już trochę panika mi opadła, jak sobie człowiek na spokojnie wszytsko poukłada. Poczekam na usg połówkowe. tam tez z tego co czytałam liczą parametry genetyczne.
dziękujęAv lubi tę wiadomość
Malwa09 -
Witam,
Przez ostatnich kilka miesięcy dokładnie śledziłam to forum i teraz chciałabym opisać krótko swoją historię. Opiszę suche fakty, tylko najważniejsze informacje bez zbędnych ''emocji'' i oczywiście efekt końcowy, bo on jest tu najważniejszy.
31 lat, pierwsza ciąża.
nt 3,2 reszta w normie.
Wolne beta-hCG 2,119Mom, PAPP-A 0,852MoM.
Ryzyko podst dla ZD 1:540
Ryzyko skorygowane dla ZD 1:28
Oczywiście skierowanie na amniopunkcję, której nie zrobiłam tylko Nifty :zdrowa dziewczynka.
I najpiękniejszy efekt końcowy to ZDROWA DZIEWCZYNKA która śpi mi właśnie na rękach:)
Aga78, Betti37, kamciaelcia, syska89, Francess, Malwa09, El*a, Leira, krooolik lubią tę wiadomość
anirose -
Super, że kolejny raz nie potwierdziły się złe wyniki "testu papa"
U mnie mocno wpłynął wiek i wysoka beta, u Ciebie podejrzewam że wysokie nt...
Ja czekam nadal na Nifty. Chyba będzie to faktycznie te 9 dni roboczych. Jestem strzępkiem nerwów. Nie dość że samo zajście kosztowało nas dużo ( emocjonalnie i finansowo) to teraz kolejne wydatki...Zamiast kupować rzeczy dla dziecka, to albo na badania albo...Zepsuł się dziś odkurzacz. I kolejny wydatek...
Oczywiście, że za zdrowie dziecka człowiek oddałby każde pieniądze, ale jak sobie pomyślę, że niektórym wszystko w zyciu przychodzi na pstryknięcie palców to jakoś mi tak... -
Czytałam jeszcze ostatnio komentarze pod postem mamaginekolog odnosnie tego testu papaa i w sumie jedna historia też daje do myślenia:
\Hej, czy moglabys opisać różne parametry brane pod uwagę w testach podwojnych? Mysle, ze wielu osobom mogloby to pomoc, bo niewiele osob zdaje sobie sprawe, ze wiekszosc ginekologow nie jest certyfikowana na parametry takie jak kość nosowa, przepływy żylne itp. Na moim przykladzie – zrobilam test pappa u mojej lekarki i ze wzgledu na podwyzszone NT (2,5mm) i czynniki biochemiczne ryzyko zostalo wyliczone na bardzo wysokie 1:100 dla trisomnii 21. Postanowilam skonsultowac to z innym lekarzem, ktory miał uprawnienia, by w programie, ktory wylicza to prawdopodobieństwo dodać czynniki takie jak kość nosowa, czy przepływy dopplerowskie. Jako, ze poza NT wszystkie parametry płodu są prawidłowe, ryzyko spadło do 1:7000. Kiedy porownałam te dwa badania widze, ze w pierwotnym w opisie widnieje: ryzyko skalkulowane na podstawie przezierności karku oraz czynnosci serca płodu, a w opisie drugiego badania widnieje 5 czynnikow wziętych pod uwagę. Nie zostałam poinformowana o tym, ze jest mozliwosc rozszerzenia badania o te kryteria i drugi wynik uspokoil mnie. Na wszelki wypadek zrobilam jeszcze test wolnego plodowego DNA, ale ze spokojem oczekuje na wynik. Mam nadzieje, ze komuś się przyda ta wiedza.
Malwa09 -
Malwa09 wrote:Czytałam jeszcze ostatnio komentarze pod postem mamaginekolog odnosnie tego testu papaa i w sumie jedna historia też daje do myślenia:
\Hej, czy moglabys opisać różne parametry brane pod uwagę w testach podwojnych? Mysle, ze wielu osobom mogloby to pomoc, bo niewiele osob zdaje sobie sprawe, ze wiekszosc ginekologow nie jest certyfikowana na parametry takie jak kość nosowa, przepływy żylne itp. Na moim przykladzie – zrobilam test pappa u mojej lekarki i ze wzgledu na podwyzszone NT (2,5mm) i czynniki biochemiczne ryzyko zostalo wyliczone na bardzo wysokie 1:100 dla trisomnii 21. Postanowilam skonsultowac to z innym lekarzem, ktory miał uprawnienia, by w programie, ktory wylicza to prawdopodobieństwo dodać czynniki takie jak kość nosowa, czy przepływy dopplerowskie. Jako, ze poza NT wszystkie parametry płodu są prawidłowe, ryzyko spadło do 1:7000. Kiedy porownałam te dwa badania widze, ze w pierwotnym w opisie widnieje: ryzyko skalkulowane na podstawie przezierności karku oraz czynnosci serca płodu, a w opisie drugiego badania widnieje 5 czynnikow wziętych pod uwagę. Nie zostałam poinformowana o tym, ze jest mozliwosc rozszerzenia badania o te kryteria i drugi wynik uspokoil mnie. Na wszelki wypadek zrobilam jeszcze test wolnego plodowego DNA, ale ze spokojem oczekuje na wynik. Mam nadzieje, ze komuś się przyda ta wiedza.
Dlatego ZAWSZE trzeba robic usg prenatalne u lekarzy z certyfikatem, a najlepiej u genetyków.
-
edwarda20 wrote:Dlatego ZAWSZE trzeba robic usg prenatalne u lekarzy z certyfikatem, a najlepiej u genetyków.
Jeszcze nie mam wyniku Nifty...chyba oszaleję
Dlaczego to wszystko musi tyle trwać... -
Betti37 wrote:Ech, miałam robione usg przez gin genetyk, oczywiście z certyfikatem itp. Badanie refundowane ze wzgl. na wiek. Tylko co mi po tym, jak ryzyko jest jakie jest i tu cudów żaden lekarz nie zrobi. Wynik krwi+wiek wpłynęły na te wszystkie wyliczenia...
Jeszcze nie mam wyniku Nifty...chyba oszaleję
Dlaczego to wszystko musi tyle trwać...
Musisz sobie tłumaczyć, że będzie dobrze. Głupia statystyka namieszała, ale nerwy źle wpływają na malucha
USG jest OK! Trzymajmy się tego do czasu wyników!
To już tylko kwestia kilku dni, a ten wątek jest szczęśliwy -
Nie mam jeszcze wyników na mailu więc nie wiem dokładnie co i ile, ale dzwonił lekarz - wynik prawidłowy, dziewczyna
Płaczę, ale tym razem ze szczęścia...
Wiadomo, że to nie 100 %, że wszystko może się wydarzyć ale...
Trzymam kciuki za wszystkie pozostałe wyniki!Francess, Marsylia, Aga78, Leira, Magda33 lubią tę wiadomość
-
Betti37 wrote:Nie mam jeszcze wyników na mailu więc nie wiem dokładnie co i ile, ale dzwonił lekarz - wynik prawidłowy, dziewczyna
Trzymam kciuki za wszystkie pozostałe wyniki!Betti37 lubi tę wiadomość
-
U mnie przyszły wyniki już w zeszły czwartek. Wyniki też podane w gigantycznych liczbach, jakieś 1:kilkudziesięciu milionów
I mam potwierdzonego chłopcaLeira, Aga78, Magda33, Betti37 lubią tę wiadomość
-
Betti37 wrote:Nie mam jeszcze wyników na mailu więc nie wiem dokładnie co i ile, ale dzwonił lekarz - wynik prawidłowy, dziewczyna
Trzymam kciuki za wszystkie pozostałe wyniki!
No widzisz - głupia statystyka wszystko może popsuć.
Gratuluję córeczkiBetti37 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
Czy powinnam się martwić, jeśli w wyniku NIFTY - prawidłowym,na końcu w uwagach miałam napisane, że zwraca uwagę niska frakcja płodowa.
Zanim dostałam wynik na e-mail zadzwonił do mnie lekarz i powiedział, że wynik jest prawidłowy i będzie dziewczyna. Nic nie mówił o tej niskiej frakcji.
Dopiero jak sama dostałam wynik to przeczytałam, to co jest napisane w tych uwagach.
Badanie było wykonywane równo w 13t0d ciąży. Wolne DNA płodu wyniosło tylko 3,60%. Wszędzie podają, że w 12 tygodniu powinno wynosić już 10-20 %.
Czy to oznacza, że jest coś nie tak z moją ciążą?🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021