X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Francess Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym radziła NIFTY, jeśli tak mocno się tym stresujesz. Ponowne USG za wiele tu nie zmieni, skoro wyniki wyszły dobre.
    Wyniki z NIFTY przychodzą czasem szybciej, u mnie był już po równo tygodniu.

85993e3kl9dz7quq.png

termin porodu: 04.08.2018 | chłopiec - Daniel :)
    2 cs | 31 lat
  • Malwa09 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na konsultacji u genetyka w szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie. I generalnie się uspokoiłam. Bardzo fachowo. Wszystko mi wyjąsnił z amniopunkcją tez trochę o NIfty,ale też po tej wizycie wiem,że nie robię dodatkowych badań i poprostu olewam Pappa.

Czekam na dalsze USG- połówkowe i jezeli wtedy coś wzbudzi niepokój u lekarza to zrobię dalsze badania.

Genetyk potwierdził ze progesteron wpływa na wynik,ale na wolną betę, raczej nie wpływa na białko Pappa.

Pytałam się wprost z jakimi wynikami dziewczyny robia dalszą diagnostyke i powiedział,ze jezeli sa w rodzinie jakieś przypadki chorób genetycznych to jednak przeważa amniopunkcja. A przy ryzyku takie jak moje 1;497 to moge zrobić Nifty,którą generalnie poleca,ale w zalezności jak psychicznie się czuję i równie dobrze mogę olać to badanie.

To tak w skrócie, bo siedziałam u niego ponad pół godziny.

Leira, Av lubią tę wiadomość

Malwa09
  • Malwa09 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EvE32- daj sobie parę dni na ochłonięcie, ja ryczałam 2 dni,aż trochę ochłonęłam. Spokojnie... Zaraz będziesz mieć USG połówkowe. Poczekaj może na nie. Nifty można robić bodajze do 24 tygodnia ciąży.
    Ja przynajmniej tak robię,ale oczywiście zrób jak uważasz.

Malwa09
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa09 wrote:
    Ja byłam na konsultacji u genetyka w szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie. I generalnie się uspokoiłam. Bardzo fachowo. Wszystko mi wyjąsnił z amniopunkcją tez trochę o NIfty,ale też po tej wizycie wiem,że nie robię dodatkowych badań i poprostu olewam Pappa.

Czekam na dalsze USG- połówkowe i jezeli wtedy coś wzbudzi niepokój u lekarza to zrobię dalsze badania.

Genetyk potwierdził ze progesteron wpływa na wynik,ale na wolną betę, raczej nie wpływa na białko Pappa.

Pytałam się wprost z jakimi wynikami dziewczyny robia dalszą diagnostyke i powiedział,ze jezeli sa w rodzinie jakieś przypadki chorób genetycznych to jednak przeważa amniopunkcja. A przy ryzyku takie jak moje 1;497 to moge zrobić Nifty,którą generalnie poleca,ale w zalezności jak psychicznie się czuję i równie dobrze mogę olać to badanie.

To tak w skrócie, bo siedziałam u niego ponad pół godziny.

Rozsądny człowiek :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam dziś skierowanie na badania prenatalne. Umówiłam wizytę na 14.03. Mam 2 tygodnie na zastanowienie się, który test zrobić: NIFTY, HARMONY czy SERENITY. Czytam o każdym z nich i nie umiem wybrać.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    Dostałam dziś skierowanie na badania prenatalne. Umówiłam wizytę na 14.03. Mam 2 tygodnie na zastanowienie się, który test zrobić: NIFTY, HARMONY czy SERENITY. Czytam o każdym z nich i nie umiem wybrać.

Zależy jak dokładne mają być te testy? Jeśli tylko na stwierdzenie trisomii to w sumie każdy jest OK :) HARMONY są chyba najtańsze?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

U mnie w Krakowie najtaniej można zrobić podstawową wersje NEOBONA.
    Lekarz mi powiedział, że wszystkie one są baaardzo podobne.

W Wawie NIFTY zaczyna się od 2200, standardowa cena to 2400.
    Nifty nie wysyłają za granicę, badania są robione w Polsce, wynik po 7-9 dniach.

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie wiem jak bardzo dokładne badanie chcę ;) Harmony 2300, Nifty 2400 i Serenity 2600

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama ginekolog miała chyba zestawienie większości tych testów gdzieś u siebie...co badają i ile kosztują. Ja wybrałam Nifty. Bada sporo rzeczy i jest chyba najbardziej popularny i był chyba pierwszy...

• EvE32 Debiutantka

Wysłany: 26 lutego 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro jade na NIFTY... doszłam do wniosku, że za duzo jeszcze mam czasu na wymyślanie czarnych scenariuszy i zamkną mnie w wariatkowie przed porodem ;) Wiem ze ryzyko 1:664 to nie dramat ale jak czytam, że dziewczyny mają pare tysi i to w moim wieku o jakoś ten niepokoj się pojawia mimo racjonalizmu.
    Marsylia znam twoją historię i bardzo Cię podziwiam :) Caluski dla Wiki :* i trzymam kciukasy żeby tym razem było wszystko lepiej niż idealnie !

Betti37 lubi tę wiadomość

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2018, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trafiłam na to forum po dzisiejszym badaniu połówkowym na ktorym wyszedl u dziecka powiększony fałd karkowy.obecnie jestem w 20w3d ciazy. Waga płodu ok 357 g akcja serca FHR 148. Wszystkie parametry na usg polowkowym prawidlowe jedynie fald karkowy NF 6.8 (norma do 6).
    Badanie prenatalne I trymestru w normie robione w 12t1d.
    kość nosowa obecna
    NT 1.1 w
    Wolne bHCG 2.203 MoM
    PAPPA-A 0.739 MoM
    Tri 21 podstawowe 1:399 skorygowane 1:1043
    tri 18 podst 1:941 skorygowane 1:18810
    Tri 13 podst 1:2960 skorygowane 1:20000
    Po badaniu nie bylo wskazan do dalszych badań.
    Dla spokojnosci zrobilam tez test NIFTY w 13tc4d wynik wyszedl prawidlowy.
    Az do dzis byłam spokojna. Nie wiem co robić dalej? Czy moze w moim przyoadku test Nifty sie myli? Lekarz zalecil jeszcze dokładne badanie echa serca płodu gdyz plod byl podczas badania ustawiony nie do kona prawidlowo co utrudniało dokladny podgląd serca. Badania robilam w Gdańsku u lekarzy posiadajacych certyfikaty FMF.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 06:05

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana przede wszystkim spokój! Ten fald może ale Nie musi o niczym świadczyć. Mógł to być błąd pomiaru bo dziecko tak się ułożyło. Zrób echo serca płodu i monitoruj sytuację. Nifty bada zaburzenia chromasomalne a nie np.wady serca...
    Ale spokojnie. Na pewno jest ok a lekarz po prostu jest czujny :-)

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Błąd pomiaru to raczej nie był. Lekarz kilkukrotnie powtarzał pomiar w rożnym czasie badania. Wiem ze test nifty nie wykazuje wad serca i innych wad budowy a jedynie wady chromosomowe ale teraz się zastanawiam czy jestem ttm 1% u ktorych wynik testu jest fałszywy jezeli chodzi o trisomię.
    Co do badania echokardiograficznego serca płodu jestem juz umówiona na dziś więc zobaczymy co wykaże.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Leira Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Błąd pomiaru to raczej nie był. Lekarz kilkukrotnie powtarzał pomiar w rożnym czasie badania. Wiem ze test nifty nie wykazuje wad serca i innych wad budowy a jedynie wady chromosomowe ale teraz się zastanawiam czy jestem ttm 1% u ktorych wynik testu jest fałszywy jezeli chodzi o trisomię.
    Co do badania echokardiograficznego serca płodu jestem juz umówiona na dziś więc zobaczymy co wykaże.

Norma 6 - to tylko norma.
    Tak jak z NT - 2, 5 mm - też tylko norma, a dzieci z NT 5 mm rodzą się zdrowe ;) Wątpię, żeby NIFTY się "pomylił". Dzieci nie są krojone w brzuszku na miarę i każde będzie się czymś różnić od innego :) Oczywiście kontroluj rozwój dziecka - jest to rozsądne, ale podchodź do sprawy z wyrozumiałością. Natura to nie matematyka :)

Betti37 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Norma 6 - to tylko norma.
    Tak jak z NT - 2, 5 mm - też tylko norma, a dzieci z NT 5 mm rodzą się zdrowe ;) Wątpię, żeby NIFTY się "pomylił". Dzieci nie są krojone w brzuszku na miarę i każde będzie się czymś różnić od innego :) Oczywiście kontroluj rozwój dziecka - jest to rozsądne, ale podchodź do sprawy z wyrozumiałością. Natura to nie matematyka :)

Dokładnie...Nie matematyka ;-) ps. ja dalej oczywiście próbuję odkryć o co chodzi z tą moją wysoką betą. Może jakieś badania naukowe i doktorat zrobię
    ? ;-)

Leira lubi tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira Betti37 dzięki za wsparcie. Dam znać wieczorkiem co powiedział lekarz po echo serca płodu.

Leira lubi tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Leira Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Dokładnie...Nie matematyka ;-) ps. ja dalej oczywiście próbuję odkryć o co chodzi z tą moją wysoką betą. Może jakieś badania naukowe i doktorat zrobię
    ? ;-)

Powiem Ci, że jak czytam fora, historie kobiet, słucham lekarzy, obserwuję siebie to żałuję, że nie jestem lekarzem bo jest tak wiele ciekawych tematów na doktorat z medycyny, że szok. Chciażby zbać wpływ stresu na rozwój ciąży w pierwszym trymestrze - mam silne przeczucie, że stresujące się kobiety, powielające betę HCG (przyrosty), dołujące się, że za niskie, etc same szkodzą swoim ciążom, które nagle przestają się rozwijać. Albo zależność białka PAPP-A a wady dziecka - to jest niesamowicie ciekawe. Szkoda, że człowiek nie ma takiej wiedzy, kiedy kończy liceum :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Powiem Ci, że jak czytam fora, historie kobiet, słucham lekarzy, obserwuję siebie to żałuję, że nie jestem lekarzem bo jest tak wiele ciekawych tematów na doktorat z medycyny, że szok. Chciażby zbać wpływ stresu na rozwój ciąży w pierwszym trymestrze - mam silne przeczucie, że stresujące się kobiety, powielające betę HCG (przyrosty), dołujące się, że za niskie, etc same szkodzą swoim ciążom, które nagle przestają się rozwijać. Albo zależność białka PAPP-A a wady dziecka - to jest niesamowicie ciekawe. Szkoda, że człowiek nie ma takiej wiedzy, kiedy kończy liceum :P

Wiesz, z moją betą jest taki paradoks, że ja w żadnej ciąży jej nie robiłam...Właśnie po to by się nie denerwować ,czy dobry przyrost itp. Cierpliwie czekałam na @, test robiłam po tygodniu spóźnienia, a po 2 kreskach umawiałam wizytę gdzieś w 7 tygodniu, żeby się nie denerwować że za wcześnie i nie widać serduszka...A tu jak widać ta beta (choć w innych jednostkach) mnie dopadła i zestresowała ;-)

Leira lubi tę wiadomość

• Leira Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Wiesz, z moją betą jest taki paradoks, że ja w żadnej ciąży jej nie robiłam...Właśnie po to by się nie denerwować ,czy dobry przyrost itp. Cierpliwie czekałam na @, test robiłam po tygodniu spóźnienia, a po 2 kreskach umawiałam wizytę gdzieś w 7 tygodniu, żeby się nie denerwować że za wcześnie i nie widać serduszka...A tu jak widać ta beta (choć w innych jednostkach) mnie dopadła i zestresowała ;-)

I bardzo mądrze do tej pory robiłaś! A beta Cię nie dopadła bo ostatecznie jest wszystko OK :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ