Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Sidney to jest właśnie dla mnie zagadka, ona nie ma problemów związanych z wcześniactwem, problemy zdrowotne z ZD też ma niewielkie. Jej choroba nie utrudnia nam normalnego życia.
Problemy zdrowotne ma na ten moment 2:
1. serce - zamiast przegrody między dwoma komorami jest cienka błona (jednak widać, że organizm pracuje i na tej błonie tworzy się powoli przegroda), nie wymaga to w tej chwili operacji
2. hipotonia, obniżone napięcie mięśniowe - najgorzej jest z mięśniami brzucha. Od ponad miesiąca pracujemy nad ich wzmocnieniem bo nie jest w stanie dalej ruszyć z rozwojem ruchowym. Zna schematy i wykazuje próby wykonania siadania, raczkowania, pełzania ale przez te mięśnie nie daje rady. Część mięśni już zaczęła pracować.Yoko lubi tę wiadomość
-
Marsylia,
NIE MA OPCJI ŻEBY TEN MALUSZEK BYŁ CHORY !!!!
Bardzo się cieszę, że Wiki jest zdrowa i dobrze się rozwija i że dobrze Wam się układa bo pamiętam Wasze problemy i rozterki. To niesamowite, że mimo tego wszystkiego co się stało, słów które padły....
baaaaardzo Wam kibicuję !!!!!
nie wiem o co chodzi, ale piszę do Ciebie wiadomość i nie wychodzi (wpisuję nick, wiadomość, klikam wyślij i znika... ). Spróbuj Ty jak możesz
przepraszam pozostałe dziewczyny za zamieszanie nie w temacie
NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Marsylia wrote:Sidney to jest właśnie dla mnie zagadka, ona nie ma problemów związanych z wcześniactwem, problemy zdrowotne z ZD też ma niewielkie. Jej choroba nie utrudnia nam normalnego życia.
Problemy zdrowotne ma na ten moment 2:
1. serce - zamiast przegrody między dwoma komorami jest cienka błona (jednak widać, że organizm pracuje i na tej błonie tworzy się powoli przegroda), nie wymaga to w tej chwili operacji
2. hipotonia, obniżone napięcie mięśniowe - najgorzej jest z mięśniami brzucha. Od ponad miesiąca pracujemy nad ich wzmocnieniem bo nie jest w stanie dalej ruszyć z rozwojem ruchowym. Zna schematy i wykazuje próby wykonania siadania, raczkowania, pełzania ale przez te mięśnie nie daje rady. Część mięśni już zaczęła pracować.
Marsylia ogromnie się ciesze, że u Was tak jest i że tak bardzo Wiki pokochaliscie mimo, wszystkiego co tutaj padło na forum.
Cwiczcie ten brzuszek. Kilka razy dziennie na pewno będziesz miałą efekty. U nas też byłproblem z miesniami brzucha i przez to stała w miejscu, a pozniej ruszyła do przodu. Tylko u nas problem ze słabymi miesniamu wykryła rehabilitantka w 3 miesiacu życia.
Trzymam za Was mocno kciuki a szczególnie teraz za zdrowego i w pełni donoszonego Szkraba! -
Zaburzenia w liczbie chromosomów płci u mnie napisane brak oceny
A dlaczego nie wiem
W Internecie znalazłam o tym
Monosomia X, czyli zespół Turnera
Jest to choroba występująca jedynie u kobiet. Wywołana jest nieobecnością jednego chromosomu X, a więc kariotyp chorej to 45, X0. Ten obecny X w znakomitej większości przypadków pochodzi od matki, a więc problem pojawia się podczas powstawania plemnika. Zdarza się, że kariotyp 45, X0 dotyczy jedynie części komórek – sytuację taką nazywamy mozaicyzmem.
Zespół Turnera może się różnie manifestować. Głównym problemem jest niski wzrost oraz problemy związane z nieprawidłową funkcją jajników (przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników, brak miesiączki, niepłodność). Obecnie, jeśli odpowiednio wcześnie znamy rozpoznanie, leczy się te dziewczynki hormonem wzrostu, a w okresie dojrzewania włącza hormonalną terapię zastępczą. W znakomitej większości przypadków choroba nie wiąże się z upośledzeniem umysłowym. Głównym niebezpieczeństwem związanym z tego typu kariotypem jest możliwość wystąpienia wad układu krążenia – serca lub wielkich naczyń. Tego typu problem może pogarszać zazwyczaj dobre rokowanie w tej chorobie. Wiek matki nie ma wpływu na ryzyko zespołu Turnera.
Zespół Klinefeltera
Kariotyp w tej chorobie to 47, XXY
To najczęstsza, po zespole Downa, aberracja chromosomalna u człowieka. Dotyczy mężczyzn. Dodatkowy X może wiązać się z różnoraką manifestacją kliniczną. Głównymi problemami, z jakimi borykają się mężczyźni z zespołem Klinefeltera jest obniżona płodność. Czasami, aby zostać ojcem, konieczne może być zastosowanie technik wspomaganego rozrodu.
Trisomia X
Kariotyp w tym zespole to 47, XXX.
Zaburzenie to występuje u kobiet i może wiązać się z obniżoną płodnością.
Większość kobiet z takim kariotypem nigdy nie jest diagnozowana, gdyż klinicznie nie różni się od kobiet z kariotypem 46, XX.10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Marsylia, czy jakoś szczególnie przygotowywałaś się do kolejnej ciąży? Jakieś specjalne suplementy czy specjalny kwas foliowy? Pytam bo sama mam dzieciątko z ZD i jakoś paraliżuje mnie myśl przed kolejną ciążą, ale chciałbym się jakoś przygotować "na wszelki wypadek", ale nie bardzo wiem co powinnam brać
-
syska89 lokalizacje są do wyboru w całej Polsce, napisz je sli jesteś zainteresowana do mnie po więcej szczegółów [email protected]
-
milmarta wrote:Marsylia, czy jakoś szczególnie przygotowywałaś się do kolejnej ciąży? Jakieś specjalne suplementy czy specjalny kwas foliowy? Pytam bo sama mam dzieciątko z ZD i jakoś paraliżuje mnie myśl przed kolejną ciążą, ale chciałbym się jakoś przygotować "na wszelki wypadek", ale nie bardzo wiem co powinnam brać
Nie przygotowywałam się specjalnie. Biorę prenatal duo bo nadal kp i on ma kwas foliowy zwykły+metylowany.
Strach rozumiem, też na mnie czychał ale mu się nie poddałam. Na pierwszą wizytę idę dopiero 9-10tc. Postanowiłam że jeśli pojawi się jakieś krwawienie nie chcę leków podtrzymujących, jak ma być chore to lepiej niech się poroni teraz.
-
Existenz wrote:Zaburzenia w liczbie chromosomów płci u mnie napisane brak oceny
A dlaczego nie wiem
W Internecie znalazłam o tym
Ja mam w swoim wyniku: liczba chromosomów płci: nieprawidłowości nie stwierdzono wiec myśle ze jak by było coś nie tak to by napisali, że stwierdzono nieprawidłowości i napisali jakie. Wiem że na forum była dziewczyna, która miało po Nifty podejrzenie zespołu Klinefeltera - może ona powie jak dokładnie wyglądał jej wynik.
Wiem, że na tym formularzu dołączonym dom próbki było dużo opcji do wyboru typu właśnie jakie choroby chcesz zbadać, czy chcesz znać płeć itp. wiec może po prostu lekarz omyłkowo tego nie zaznaczył?
-
milmarta wrote:Dzięki za odpowiedź. I gratulacje
A czy Wiktoria bierze jakieś suplementy? Np egcg, kurkumę, nutrivine d czy coś?
Nie bierze suplementów, dostaje euthyrox na niedoczynność tarczycy, wit D i teraz cebion multi bo nie chce stałych posiłków jeść. -
Marsylia gratuluję z całego serca! Muszę przyznać że podczytywałam kwietniówki bo miałam być jedną z nich i bardzo Wam kibicowałam. Teraz będzie bez niespodzianek!Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
catalina1988 wrote:Ja mam w swoim wyniku: liczba chromosomów płci: nieprawidłowości nie stwierdzono wiec myśle ze jak by było coś nie tak to by napisali, że stwierdzono nieprawidłowości i napisali jakie. Wiem że na forum była dziewczyna, która miało po Nifty podejrzenie zespołu Klinefeltera - może ona powie jak dokładnie wyglądał jej wynik.
Wiem, że na tym formularzu dołączonym dom próbki było dużo opcji do wyboru typu właśnie jakie choroby chcesz zbadać, czy chcesz znać płeć itp. wiec może po prostu lekarz omyłkowo tego nie zaznaczył?10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Kero wrote:Czy któraś z Was dziewczyny będzie robiła NIFTY? Mam bon na 50%, więc spora oszczędność.
Kurcze, dokładnie 6 lutego dowiedziałam się o złych wynikach papa i zdecydowałam się na Nifty...No cóż. Zapłaciłabym w sumie drugie tyle jeśli by było trzeba....strasznie się boję. Ryzyko zd z papa 1:163
w usg ok, nt 2,2 dla crl prawie 8...a wolna beta hcg prawie 4 mom (białko papa w normie). No i wiek 38 lat...
Na amnio bałam się zdecydować, choć jeśli Nifty wyjdzie źle, pewnie zrobię... -
Betti37 wrote:Kurcze, dokładnie 6 lutego dowiedziałam się o złych wynikach papa i zdecydowałam się na Nifty...No cóż. Zapłaciłabym w sumie drugie tyle jeśli by było trzeba....strasznie się boję. Ryzyko zd z papa 1:163
w usg ok, nt 2,2 dla crl prawie 8...a wolna beta hcg prawie 4 mom (białko papa w normie). No i wiek 38 lat...
Na amnio bałam się zdecydować, choć jeśli Nifty wyjdzie źle, pewnie zrobię...
Bardzo możliwe, że za kiepską statystykę odpowiada Twój wiek, USG wygląda przyzwoicie, a przecież to badanie dotyczy bezpośrednio Twojego dzieckaJestem przekonana, że wszystko będzie OK
Kiedy masz wyniki? -
Betii,wiem, że łatwo się mówi ale spokojnie..podwyższona beta nie jest jakimś mocnym wyznacznikiem. Ja też robiłam nify i podczas oczekiwania na wynik przeczytałam całe forum "przezierność karkowa". Było tam dużo przypadków podwyższonej bety i często wiązało się to z tym, że rodzice oczekiwali dziewczynki.Gorzej podobno jak białko nie jest w normie, ale to też może o niczym nie świadczyć. Usg masz w normie i tego trzeba się trzymać. Dobrze, że zrobiłaś nify, będziesz spokojniejsza.
Leira lubi tę wiadomość