Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja odebrałam wynik, cudownie jest przeczytać, że jest prawidłowy, ryzyka są podane w miliardach!! Oczywiście się poryczalam, tym bardziej, że okazało się, że będzie dziewczynka. Dziękuję za kciuki!!!!
Azzurra, kamciaelcia, Leira, Magda33, El*a, cichyszept, catalina1988, Angie38, Aga78, admiralka, Marsylia, Existenz lubią tę wiadomość
-
Kroolik, obserwowałam wątek od jakiegoś czasu - bardzo się cieszę, że wszystko dobrze!
Magie, za Ciebie też trzymam kciuki.
U mnie teraz 14tc, w poprzednim tygodniu miałam USG genetyczne, NT 1,4, ryzyka skorygowane niskie
T21 (ZD) 1:3855
Pozostałe dwa mniejsze niż 1:20 000.
Teraz pozostaje czekanie 1,5 tygodnia na wyniki badań z krwi i o ile byłam spokojna po USG, to widzę, że sytuacja gdy ryzyka z USG były dobre, a z krwi słabe - jest dość częsta. Dlatego zastanawiam się nad zrobieniem NIFTY w międzyczasie, dla świętego spokoju.
krooolik lubi tę wiadomość
-
Francess wrote:Kroolik, obserwowałam wątek od jakiegoś czasu - bardzo się cieszę, że wszystko dobrze!
Magie, za Ciebie też trzymam kciuki.
U mnie teraz 14tc, w poprzednim tygodniu miałam USG genetyczne, NT 1,4, ryzyka skorygowane niskie
T21 (ZD) 1:3855
Pozostałe dwa mniejsze niż 1:20 000.
Teraz pozostaje czekanie 1,5 tygodnia na wyniki badań z krwi i o ile byłam spokojna po USG, to widzę, że sytuacja gdy ryzyka z USG były dobre, a z krwi słabe - jest dość częsta. Dlatego zastanawiam się nad zrobieniem NIFTY w międzyczasie, dla świętego spokoju.
Nie ma żadnego powodu do stresu.
Przypominam po raz kolejny, że USG odnosi się do tego jednego, jedynego, konkretnego dziecka, które masz w brzuchu w tym momencie, a PAPP-A to prawdopodobieństwo ogólne urodzenia chorego dziecka nawet jakbyś miała 1:2 a USG wyszłoby dobrze tzn. że Twoje dziecko jest tym, które miało 50% na to by być zdroweNaprawdę USG jest tu decydujące
Nie wiem czy jest sens wywalać 2.000 pln na NIFTY po takim wyniku USG, ale kto bogatemu zabroniagii81 lubi tę wiadomość
-
Nie chodzi o to czy ktoś jest bogaty czy nie
Chodzi o spokój w ciąży, a to dla mnie ważne. Jestem typem, który jeśli może, woli zbadać co tylko może, byle tylko lepiej spać.
Tak, USG jest najważniejsze i na tym się opieram. Z tego co widzę wyniki PAPP-A wprowadzają najwięcej zamętu, najczęściej niesłusznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2018, 21:10
-
Tasia86 wrote:Kero wysłałam zaproszenie do przyjaciółek, inaczej nie wyślę wiadomości
Chętnie odkupię voucher.
Zaproszenie przyjete.
#CICHYSZEPT pisalam Ci e-mail ponad tydzien temu i nie odpisalas,wiec myslalam ze nie jestes juz zainteresowana. Sprawdz moze spam?
Na chwile obecna voucher aktualny. -
Francess wrote:Nie chodzi o to czy ktoś jest bogaty czy nie
Chodzi o spokój w ciąży, a to dla mnie ważne. Jestem typem, który jeśli może, woli zbadać co tylko może, byle tylko lepiej spać.
Tak, USG jest najważniejsze i na tym się opieram. Z tego co widzę wyniki PAPP-A wprowadzają najwięcej zamętu, najczęściej niesłusznie.
Spokoj jest wazny, ale juz samo USG powinno Cie uspokoicZa the pieniazki mozesz kupic maluchowi wozek, albo zapas ubranek na pol roku zycia
-
Leira, za przeproszeniem, ale co Cie interesuja czyjes pieniadze i w ogole czyjes decyzje???? ona zrobila dla spokoju ducha i bardzo dobrze ja rozumiem bo zrobilabym to samo gdybym miala choc jedna watpliwosc. Poza tym sorry ale samo usg ok duzo mowi jak jest dobrze wykonane i to przez doswiadczona osobe. Mnie usg robil genetyk z ponad 20letnim stazem, jeden z najlepszych jak nie najlepszy w wojewodztwie. Jestem spokojna. Natomiast ile sie slyszy o tym, ze te usg wykonuja zwykli ginowie, bardzo często bez certyfikatów, ze słabym sprzętem. Historii o tym, ze kobieta ufala ze wszystko jest ok a potem dziecko rodzilo sie chore, z zd, bez reki, bez nerek itp itp słyszałam i czytałam setki. Ograniczone zaufanie zawsze na plus.
-
edwarda20 wrote:Leira, za przeproszeniem, ale co Cie interesuja czyjes pieniadze i w ogole czyjes decyzje???? ona zrobila dla spokoju ducha i bardzo dobrze ja rozumiem bo zrobilabym to samo gdybym miala choc jedna watpliwosc. Poza tym sorry ale samo usg ok duzo mowi jak jest dobrze wykonane i to przez doswiadczona osobe. Mnie usg robil genetyk z ponad 20letnim stazem, jeden z najlepszych jak nie najlepszy w wojewodztwie. Jestem spokojna. Natomiast ile sie slyszy o tym, ze te usg wykonuja zwykli ginowie, bardzo często bez certyfikatów, ze słabym sprzętem. Historii o tym, ze kobieta ufala ze wszystko jest ok a potem dziecko rodzilo sie chore, z zd, bez reki, bez nerek itp itp słyszałam i czytałam setki. Ograniczone zaufanie zawsze na plus.
Wyrazam swoja opinie, bo mam do tego prawo, a to czy autorka wezmie to pod uwage czy nie to jej sprawa
Ja wolalabym powtorzyc USG u innego lekarza niz robic nifty, aczkolwiek oczywistym jest, ze autorka zrobi co chce.
Agresywny ton jest tu zupelnie nieuzasadniony
agii81 lubi tę wiadomość
-
Zgadzam się z Edwardą. Ja nie śpię na kasie, ale wolę zrobić test wolnego płodowego dna , bo nie do końca ufam usg. W pierwszej ciąży zrobiłam test Nifty chociaż nie było wskazań i nie żałuję wydanej kasy.
edwarda20, Francess lubią tę wiadomość
Synek ur. w 2016
-
Tasia86 wrote:Zgadzam się z Edwardą. Ja nie śpię na kasie, ale wolę zrobić test wolnego płodowego dna , bo nie do końca ufam usg. W pierwszej ciąży zrobiłam test Nifty chociaż nie było wskazań i nie żałuję wydanej kasy.
Co człowiek to opinia, normalna sprawa.
-
Leira wrote:Wyrazam swoja opinie, bo mam do tego prawo, a to czy autorka wezmie to pod uwage czy nie to jej sprawa
Ja wolalabym powtorzyc USG u innego lekarza niz robic nifty, aczkolwiek oczywistym jest, ze autorka zrobi co chce.
Agresywny ton jest tu zupelnie nieuzasadniony
Ty ja ocenilas a nie wyrazilas swoje zdanie. Ale dobrze, ze ustalilsmy ze każdy robi co chce.Francess lubi tę wiadomość
-
edwarda20 wrote:Ty ja ocenilas a nie wyrazilas swoje zdanie. Ale dobrze, ze ustalilsmy ze każdy robi co chce.
Raczej mocno nadinterpretowałaś moją wypowiedź, nie wiem skąd ta agresja.
Naturalnie każdy robi co chce.
Ja zawsze lubię znać za i przeciw zanim podejmę decyzję i jeśli piszę na forum to właśnie w tym celu -
Doceniam zdanie Leiry, wiem, że nie było w tym złych zamiarów, choć przyznaje, w pierwszej chwili poczułam się trochę oceniona ze swoją "rozrzutnością" (tekst "kto bogatemu zabroni")
Jestem z natury osobą oszczędną, rozważnie podejmującą decyzje finansowe, ale... to moja pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, pierwsze badania prenatalne, pierwszy stres o swoje przyszłe potomostwo.
Myślę, że mój portfel to przeżyje, za to dusza i umysł mocno podziękują za uspokojenieWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 22:31
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Francess wrote:Doceniam zdanie Leiry, wiem, że nie było w tym złych zamiarów, choć przyznaje, w pierwszej chwili poczułam się trochę oceniona ze swoją "rozrzutnością" ("kto bogatemu zabroni")
Jestem z natury osobą oszczędną, rozważnie podejmującą decyzje finansowe, ale... to moja pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, pierwsze badania prenatalne, pierwszy stres o swoje przyszłe potomostwo.
Myślę, że mój portfel to przeżyje, za to dusza i umysł mocno podziękują za uspokojenie
Mam podobnie. Plus spojrzałam na Twój paseczek i jeśli dobrze pójdzie, to Twój chłopiec będzie obchodził ze mną swoje święto -
Tasia86 wrote:Zgadzam się z Edwardą. Ja nie śpię na kasie, ale wolę zrobić test wolnego płodowego dna , bo nie do końca ufam usg. W pierwszej ciąży zrobiłam test Nifty chociaż nie było wskazań i nie żałuję wydanej kasy.
-
Leira wrote:Nie ma żadnego powodu do stresu.
Przypominam po raz kolejny, że USG odnosi się do tego jednego, jedynego, konkretnego dziecka, które masz w brzuchu w tym momencie, a PAPP-A to prawdopodobieństwo ogólne urodzenia chorego dziecka nawet jakbyś miała 1:2 a USG wyszłoby dobrze tzn. że Twoje dziecko jest tym, które miało 50% na to by być zdroweNaprawdę USG jest tu decydujące
Nie wiem czy jest sens wywalać 2.000 pln na NIFTY po takim wyniku USG, ale kto bogatemu zabroni[/QUOTE
Leira bardzo często niestety zdarzały się przy idealnym USG a słabym wynikach krwi wady genetyczne, wlasnie po to są one robione, więc nie ma co oceniać. Najważniejszy jest spokój w ciąży, a ten jest wart każdych pieniędzy. -
Nie wiem co Wy macie z tym ocenianiem - nigdzie nie napisałam, że autorka jest taka czy inna, tylko tyle, że przy takim wyniku USG wydawanie tak dużych pieniędzy na NIFTY moim zdaniem jest zbędne i można te pieniądze wydać na dziecko, zamiast na badania.
Naturalnie autorka zrobi to co uzna za słuszne, ja wyraziłam wyłącznie swoją opinię i tyle