X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie patrzcie na dokładne cyferki tylko własnie na oznaczenie prawidłowy/niskie ryzyko :)

U mnie w przypadku chorej córeczki nie było już zapisu 1:ileś tylko po prostu 9/10 czyli na 90% chore (10% zawsze sobie zostawiają). Dla nas to był jednoznaczny wynik. Każda inna trisomia była normalnie opisana 1:ileś i to znaczyło, że jej nie ma.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • KajaKajutka Debiutantka

Wysłany: 11 stycznia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Admiralka, alez jestes silna i tak jak napisalas - z nadzieja w Nowy rok :-*

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KajaKajutka wrote:
    No to przeszlas swoje.. ciesze sie ze jest ok :-)

przeszłam
    a wszystko przez test podwójny, o którym wiedziałam, ze jest zdradziecki...
    prywatnie NIGDY bym go nie zrobiła
    ale wychodziłam z założenia, że skoro mam prawo, skorzystam z poradni badań prenatalnych, bo w razie czego "zajmą się" mną...
    w ciąży z synem poszło nieźle, ryzyko niskie
    a teraz???
    wszystiemu winne usg, bo u mnie nawet nie pappa czy wolne bhcg nawaliło
    stres po badaniu, a na wynik czekałam 10 dni- 7 dni spedzilam w szpitalu, ponieważ w nocy po tym nieszczęsnym usg dostałam krwotoku...
    przez szpital nifty mi uciekło, zaraz po wyjściu pojechałam po wynik do Poradni badań prenatalnych, było tylko gorzej...znalazł się lekarz, ktory zrobił mi nifty od ręki (w innym mieście), jak uz do niego dojechałam (na oddział bo miał dyżur)kurier czekał na moja krew...
    straciłam całą radość
    wynik PRAWIDLOWY dał spokój
    bo z tym usg to był problem w poradni; wcześniejsze i późniejsze (w szpitalu) wyszło dobrze
    lekarka wiedziała, ze wpisując jeden kiepski parametr zepsuje wynik...
    i tak naprawde zostałam z tym sama-poradnia nie pomogła w niczym...nawet skierowanie na amnio dawał mój prowadzacy!
    pomyliłam się, nigdy więcej tego testu bym nie zrobiła
    przed umówieniem się na amnio uratował mnie wynik nifty (przeczytałam go w nocy)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 12 stycznia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh Kamciaelcia...
    Ja poszlam na ten test zeby sie upewnić juz na 100 procnet, ze jest ok, w pierwszej ciayz wyszedl idealny. A tu bęc. Chociaz powiem ze od piczatku cos bylo nie tak we mnie, w sensie ja czulam ze cos sie doslownie mówiąc spieprzy, to bylo zbyt piekne zeby bylo prawdziwe. Dwie ciaze za pierwszym podejściem, super maz, rodzina, ladne mieszkanie, dobra praca. Nagle 6 tydz ciazy nie wiaodmo skad zalamanie nerwowe (teraz wiem ze to byla wina hormonów, ktore bardzo daly mi sie we znaki), krwotok, zwolnienie, duphaston.. I te nieszczesne pappa.
    no nic, jak to ktoras madrze napisala, do momentu gdy ktos Wam tego jasno nie udowodni, macie zdrowe dziecko! Tak tez dzis mysle i cierpliwie czekam na wynik. Modle sie by bylo dobrze, w dzien jetsem przekonana ze tak będzie, ale gdy sie zbudze w nocy mam jakies gorsze myśli, bo ta beta hcg nie mogla byc tak duza z przypadku itp itd.. Buziaki milego dnia

• Zuza_22 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to i ja opisze mój przypadek, bo może ktoś podzieli mój los i tak jak ja szuka inf na złamanie karku :)

1 usg prenatalne lekarz stwierdza kość nosowa hipoplastyczna (zbyt małe zwapnienie)- zaden inny lekarz tego nie potwierdza, ale poniewazr ziarno niepokoju zasiane robie nifty.
    Nifty wyklycza wszystkie glowne choroby natomiast wskazuje na bardzo duże ryzyko wystapienia:
    - niezrownowazenia genomu w postaci duolikacji o wielkości 3,37mpz w dlugim ramieniu chromosomu 13:dup(13)(q31.1)

Nufta inf również iż ze wzgledu na ograniczenia badania nie można określić czy wade mam ja, dziecko lub żadna z nas, a ten wynik jest po prostu błędny- także wesoło :)

Rozwiazania byly 3:
    -nieimwazyjne- zbadac moja krew i sprawdzoc czy ja mam wade
    -nieinwazyjne- nie robic nic i poczekaz, az maluch sie urodzi i wtedy zbadac mu krew
    - inwazyjna-amniipunkja

Zdecydowalam sie na badanie molekularne kariotypu (aCGH)- amniopunkcja byla zbyt ryzykowna dla mnie wzgledem korzysci.

Zmiany w obrebie chromosomu 13 ponoc wiążą sie najczesciej z wadami rozwojowymi/intelektualnymi.
    Po badaniu okazało sie, że ja mam tą wade:D
    A ponieważ jestem osoba w pelni zdrowa za równo fizycznie jak i umyslowo, wada w dna najprawdopodobniej jest cecha indywidualna :)

fbiittx.png
    nlimnm2.png
  • martek88 Koleżanka

Wysłany: 15 stycznia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza 22 ciekawy przypadek. Jak długo czekałaś na wynik mikromacierzy i gdzie robiłaś?

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
    Synek 11.05.2017 <3
    Aniołek 2016 12 tc <3
  • Zuza_22 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek88 na wynik czekałam bardzo długo, poniewaz mnie go zrobiono w ramach badan naukowych wroclawskiego uniwersytetu- pobranie 20 pazdziernika- wynik dopiero 12 stycznia.
    Mnie pani genetyk odradzala robic to badanie prywatnie ze wzgledu na koszt i fakr, że wynik i tak nie rozwiąże naszych waypliwosci- oczywiście w syt gdyby okazalo sie, że nie ja posiadam ten gen.
    Natomiast na wszystkich stronach inf o wyniku podana jest na ok.6tyg- u mnie czekali jeszcze, az znajdzie się 1 osoba do badania

fbiittx.png
    nlimnm2.png

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, po 6 dniach roboczych mam wynik nifty - zdrowa dziewczynka. Przypomne parametry: ryzyko zd 1:418, po 4 krotnie wyzszym wolnym beta hcg, usg w normie, 30 lat. Blagam wszystkie przyszle mamy, ktore niestety znajda sie na tym forum. Blagam Was. Nie stresujcie sie tak jak ja. Buziaki

Magda33, Zuza_22, cichyszept, Azzurra, admiralka, kamciaelcia, Kazio14, krooolik, Aga78, Betti37 lubią tę wiadomość

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja z całego serca Ci gratuluję!!! Ale musiałaś sie stresować, już tylko się ciesz i odpoczywaj.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Madziu. Tak. Nigdy wiecej nie zrobiłabyn pappa.

Magda33 lubi tę wiadomość

• cichyszept Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KajaKajutka wrote:
    Hej dziewczyny, po 6 dniach roboczych mam wynik nifty - zdrowa dziewczynka. Przypomne parametry: ryzyko zd 1:418, po 4 krotnie wyzszym wolnym beta hcg, usg w normie, 30 lat. Blagam wszystkie przyszle mamy, ktore niestety znajda sie na tym forum. Blagam Was. Nie stresujcie sie tak jak ja. Buziaki

Gratulacje i oby już tylko z górki wszystko poszło!
    Ja mam ryzyko ZD 1:64 i narazie próbuje uzbierać na nifty, plus chce sprawdzić jeszcze na połówkowym co i jak, u innego lekarza. Strasznie bałam się amnio dlatego nie zdecydowałam się na to. Staram się nie stresować, nawet nie czuje się przerażona, może to jeszcze dobrze do mnie nie dociera, ale nie chce by te zle uczucia jakoś nade mną zapanował.

7u22vfxm0wxufvzx.png
  • krooolik Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dołączam do Was, żeby nie zwariować. Wczoraj robiłam Nifty, mam nadzieję, że wynik będzie do końca przyszłego tygodnia Niepokoi mnie przeziernosc na granicy bo przy CRL 72 jest 2,5. Po USG ryzyko wyszło mi 1:428, a po pappie 1:533, ale znowu beta na granicy 2,52. Teoretycznie nieduże, ale z synkiem miałam dużo mniejsze i chciałam się uspokoić (bądź nie). Dobrze, że jeszcze pracuje, to nie mam czasu na ciągle myślenie o tym, czy wszystko w porządku.

• admiralka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KajaKajutka wrote:

Bardzo się cieszę :*

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

• krooolik Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które dostały wyniki. Dzisiaj mija 4 dzień roboczy, a 6 ogólnie od pobrania krwi. Czyli pewnie w tym tygodniu (mam taką nadzieję) będą wyniki. Ja oddawalam krew w klinice w Katowicach, oni przez telefon mogą mi podać wynik czy tylko dadzą znać, że jest już do odbioru?

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krooolik jeśli chodzi o nifty to ja robiłam w prywatnym gabinecie w Lublinie i stamtąd zadzwonili i powiedzieli że wynik prawidłowy. Nie wiem czy inaczej by się zachowali przy nieprawidłowym. I Tobie też życzę abyś usłyszała tą dobrą wiadomość :)

krooolik lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • krooolik Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki na odpowiedź, na innym forum czytałam też, że podawali tylko informację, że jest do odbioru. Jeśli tak zrobią, to zanim dojadę po te wyniki, to chyba po drodze zejdę na zawał. Też mam nadzieję, że będą dobre, nie chce nawet myśleć, co zrobię jak będzie inaczej

• admiralka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam test Panorama i wynik dostałam na maila.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

Wysłany: 23 stycznia 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krooolik na pewno beda dobre! Czekamy na dobre wieści :-)

krooolik lubi tę wiadomość

• cichyszept Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kero wrote:
    Cichyszept czy moglabym prosic o Twoj adres e-mail? Chcialabym wyslac Ci prywatna wiadomosc.

Napisałam na wiadomości tutaj :)

7u22vfxm0wxufvzx.png
  • krooolik Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za kciuki, strasznie mnie to stresuje, że nie wiem kiedy będzie wynik, a na dodatek popołudniami jestem w pracy i będę miała problem żeby go odebrać i chyba oszaleje, jak już będzie do odbioru, a ja nie będę mogła wyjść :-/ nie zapytałam się o możliwość wysyłki na maila, więc w grę wchodzi jedynie odbiór osobisty :-/ pisałam dzisiaj na fb do Genomedu, ale żeby dostać wyniki na maila, musiałabym jechać do Provity, pisać oświadczenie i samo zamieszanie :-/ tak bym chciała napisać, że wszystko jest ok :-)

‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ