Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
karmoni na amnio zawsze jest czas
Trzymam kciuki żeby nifty wyszło ok i nie trzeba było robić amnio :*
Jestem po pobraniu krwi na pappa, w przyszłą środę usg genetyczne i od razu omówienie wyników krwi. W zależności co tam wyjdzie albo będzie amnio albo nifty. Im bliżej tym coraz większy stres, Wiki w ciągu dnia dba żebym za dużo o tym nie myślała a w nocy padam. Przynajmniej mało czasu na rozmyślania co może być nie tak -
Marsylia, jesteś bardzo dzielną kobietą, trzymam mocno kciuki za dobre wyniki pappa żeby amnio nie była konieczna po raz drugi.
Ja czekam na amnio, termin na 20 marca, wcześniej konsultacja z genetykiem. Ryzyko ZD po pappa 1:64. Fatalna biochemia (niskie pappa, bardzo wysokie b-HCG) ale bardzo dobre USG (CRL 5,7 mm, FHR 154, NT 1,54, wszystkie organy na miejscu, przepływy prawidłowe). Zamówiliśmy FISH więc wyniki kariotypu powinny być szybko.
-
karmoni wrote:Marsylia, dziękuję za słowa otuchy. Ja również trzymam za Was kciuki.Również uważam, że dzielna z Ciebie kobietka.
GuBo mogę wiedzieć jakie miałaś wyniki papa i bety? Kiedy miałaś amniopunkcję?
Pappa 0,6 mom, beta 4,6 mom, amnio mam 20 marca
-
Ja robiłam Nifty w styczniu, wtedy też pisałam, wynik wyszedł prawidłowy, połówkowe miałam u dr Włoch, wynik badania, które trwało prawie 25 minut to zdrowa dziewczynka, serduszko super, bo po prawidłowym wyniku Nifty zaczęłam się bać o serduszko. Trzymam kciuki za Wasze wyniki
Leira lubi tę wiadomość
-
nadulek wrote:Moje wyniki niki skorygowane po USG i pappa
T21 1:32
T18 1:54
T13 1:123
28 marca amnio
Nie wygląda to dobrze, ale ten wątek jest szczęśliwy, więc ...
NT to nie wyznacznik - tyle wiemy już z tego wątku, natomiast z tym obrzekiem już gorzej, chociaż czytałam o historiach dziewczyn, których dzieci miały w brzuszku obrzęki organów i urodziły się zdrowe, a sami lekarze twierdzili, że obrzęki mogą się wchłonąć.
Natomiast u Ciebie jest komboŻyczę Ci, żeby był to tylko nieszczęśliwy zbieg okoliczności, albo żeby Twoja mutacja zaburzała wyniki badań, a dziecko było zdrowe.
A ta amino czemu tak późno? -
Leira wrote:Nie wygląda to dobrze, ale ten wątek jest szczęśliwy, więc ...
NT to nie wyznacznik - tyle wiemy już z tego wątku, natomiast z tym obrzekiem już gorzej, chociaż czytałam o historiach dziewczyn, których dzieci miały w brzuszku obrzęki organów i urodziły się zdrowe, a sami lekarze twierdzili, że obrzęki mogą się wchłonąć.
Natomiast u Ciebie jest komboŻyczę Ci, żeby był to tylko nieszczęśliwy zbieg okoliczności, albo żeby Twoja mutacja zaburzała wyniki badań, a dziecko było zdrowe.
A ta amino czemu tak późno? -
nick nieaktualny
-
karmoni wrote:Cześć. Jestem w 16 tyg ciąży, mam 36 lat. To moja trzecia ciąża. Mam już synka - 3lata
Jestem po teście pappa w 13+4 tygodniu.
USg- ok (NT-1,4 mm; crl 74mm FHR 156; DV PI:1,080; kość nosowa obecna)
wolna beta hcg - 123,3 IU/I odpowiada 5,041 MoM
pappaA - 3,900 IU/I odpowiada 1,060 MoM.
Ze względu na tak wysoką betahcg ryzyko trisomi21 1:75
Zdecydowałam się na test Nift 7.03.2018 i teraz czekam za wynikiem.
Test papa robiłam w ciąży z synkiem wtedy również miałam podwyższoną wolną betę i wynosiła 123,1 IU/I - 4,654 Mom. Synek ma drożny otwór owalny i tętniaczka międzi przesionkami- wada do obserwacji. Ma 3 latka i jest bardzo żywiołowym dzieckiem.
Pierwsze dni przepłakane. Miałam wrażenie, że to jakiś sen. Teraz czekam na wynik nifty. Ciągle zstanawiam się czy dobrze , że nie zdrecydowałam się w pierwszej kolejności na amniopunkcję. -
nick nieaktualnynadulek wrote:Ale bardziej przesiewowe czy coś lekarze wynaleźli
Ryzyko VSD z USG ale lekarz mówi, ze na razie ciężko ocenić.
Wynik PAPPA zły - właśnie dzwonili, ze jest i potwierdza wynik NIFTY dla T18
Jakoś ciężko mi w to wszystko uwierzyć kiedy na USG dzidziuś, jak powiedział lekarz, jest „bardzo ładny”...
Czy któraś z Was dziewczyny wie, czy mozaicyzm łożyskowy może wpłynąć na wynik PAPPA? -
Aniula55 wrote:Ryzyko VSD z USG ale lekarz mówi, ze na razie ciężko ocenić.
Jakoś ciężko mi w to wszystko uwierzyć kiedy na USG dzidziuś, jak powiedział lekarz, jest „bardzo ładny”...
Czy któraś z Was dziewczyny wie, czy mozaicyzm łożyskowy może wpłynąć na wynik PAPPA?
W tym wątku możesz też około strony 190-196 możesz przeczytać historię Dundy, której w Harmony wyszło ryzyko T18 4% a amnio wykazało prawidłowy kariotyp. Nie robiła PAPPA, więc tego nie da się porównać.
Leon
-
nick nieaktualnyAv wrote:Jak miałam konsultację z genetykiem w Genomedzie, to kobieta mówiła, że w badaniu mogą wyjść te dodatkowe trisomie (9, 16, 22), które mogą wyjaśnić złe wyniki PAPPA, tzn. to, że w łożysku są trisomie, których płód na pewno nie ma, bo by nie był w stanie się utrzymać tak długo.
W tym wątku możesz też około strony 190-196 możesz przeczytać historię Dundy, której w Harmony wyszło ryzyko T18 4% a amnio wykazało prawidłowy kariotyp. Nie robiła PAPPA, więc tego nie da się porównać.
Dziękuję ❤️ -
Na tyle to jeszcze tematu na sobie nie przerobiłam mój genetyk mówi że wszelkie wątpliwości rozwiewa tylko amnio. Reszta badań obarczona jest możliwościa zafałszowania wyniku zarówno w jedną jak i w drugą stronę
-
Aniula55 wrote:Ryzyko VSD z USG ale lekarz mówi, ze na razie ciężko ocenić.
Czy któraś z Was dziewczyny wie, czy mozaicyzm łożyskowy może wpłynąć na wynik PAPPA? -
karmoni wrote:Vikaa masz troche lepsze wyniki. Jak tylko dostaniesz wyniki nifty daj znac.
Nawet nie wiecie jaka radość...w sumie pewnie wiecie, bo przeżywacie i czujecie to samoKażdej kobiecie z pełną odpowiedzialnością odradzę test Pappa. Gdybym wcześniej wiedziała to co teraz, zrobiłabym od razu Nifty, a na Pappa w ogóle bym nie poszła.
Trzymam kciuki za wszystkie czekające na swoje wyniki. Myślcie pozytywnieAv, krooolik, Malwa09 lubią tę wiadomość
-
Vikaa wrote:Mam wyniki Nifty - prawidłowe!!!
Nawet nie wiecie jaka radość...w sumie pewnie wiecie, bo przeżywacie i czujecie to samoKażdej kobiecie z pełną odpowiedzialnością odradzę test Pappa. Gdybym wcześniej wiedziała to co teraz, zrobiłabym od razu Nifty, a na Pappa w ogóle bym nie poszła.
Trzymam kciuki za wszystkie czekające na swoje wyniki. Myślcie pozytywnie
Hej. Gratuluję! Znasz płeć?
Dzisiaj dostałaś wyniki na maila?
Robiłam NIFTY dzień po Tobie (sytuacja podobna) i też czekam.
Gameta Gdynia od 2016 r.