X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • teqz Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Nifty mi wyszło ok. Robiłam bo w papa wiek i wolna beta hchg namieszały...co do tej bright spot to właśnie czytam odwrotnie - że jest to bardzo częste, ale wykryć można na dobrym sprzęcie więc nie zawsze matki o tym wiedzą...

Najgorzej mnie martwi właśnie to że papa złe, jest to ognisko - a to już jakby dwa markery...

co do nerek to w sumie wyszłam z założenia, że skoro nawet o tym nie wspomniała i z tego co czytam to są tzw.umiarkowane poszerzenia. Ale znów jest że może to być marker zd...najsłabszy i w ogóle no ale po pappa to mnie wszystko już dobija...Zwłaszcza, że moja starasza koleżanka nie miała ani wysokich bet, ani tych ognisk, ani nic...a u mnie ciągle coś...I jak tu wierzyć, że dziecko zdrowe?
    Jeśli mogę Cię pocieszyć...
    U mnie pappa wyszła bardzo zła, na połówkowych także wykryto bright spot. Zrobiłam usg III trymestru (6 tygodni po sobie badania) i plamki już nie ma :) przepływy super i łożysko tez świetnie wiec nie martw się. Aczkolwiek rozumiem Cię bo tez już miałam w głowie wizje ZD.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Betti37 - rozumiem że się martwisz bo widzę że nie jesteś w komfortowej sytuacji ale może spróbój skonsultować ten wynik z genetykiem.
    Mój po USG które sam robił powiedział że w jego ocenie jest źle ale nie potrafi przed wynikiem amniopunkcji powiedzieć mi nic konkretnego bo za dużo niewiadomych.
    I tak od 2 marca ryczę i szukam iskierki nadziejo. Amnio 28 mnie serca więc parę łez jeszcze przede mną. Dzień później moja operacją kręgosłupa która również jest obciążeniem dla dziecka, ale jedyną szansą że wstanę z łóżka. Wierzę że wyniki twoje okażą się typorym marginesem błędu diagnostycznego a mąż znajdzie pracę

Tyle że usg robiła gin genetyk i oprócz tego ogniska i miedniczek (na które w ogóle jakby nie zwróciła uwagi, tz.nic nie mówiła tylko ja wyczytałam) to jest wszystko ok.
    Po papa też była konsultacja z genetykiem...
    I w kółko - niby wszystko ok, ale wiek+papa a teraz to ognisko i dupa...

Gdybym nie miała więcej niż 35 lat i złej bety a tylko np.to ognisko to nic by nie kazali robić...

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Zanim urodzę wyląduję w psychiatryku...Dziś usg połówkowe. I znów k... "coś"...Niby nic, niby o niczym nie przesądza ale...Mam zrobić echo serca plodu. Lekarka znalazła tzw. „bright spot „ czyli ognisko hiperechogenne.

" Zlokalizowane jest one zwykle w lewej komorze serca. Nie jest ono wadą serca i nie ma związku z częstszym występowaniem wad serca u płodu. Jego obecność jest tylko wskazaniem do bardzo dokładnej oceny budowy całego płodu pod kątem poszukiwania tzw. ultrasonograficznych markerów abberacji chromosomowych. Jeśli badanie usg poza stwierdzeniem ogniska „briht spot” jest prawidłowe, nie ma potrzeby prowadzenia dalszej diagnostyki. Należy podkreślić, że obecność ogniska jako jedynego objawu w badaniu usg, u kobiety nieobciążonej czynnikami ryzyka, absolutnie nie zwiększa częstości występowania nieprawidłowości chromosomowych u płodu. "

Jednak po teście papa, ze wzgl na wiek, oczywiście stwierdziłam że to jednak zd...

Dodatkowo pielektazje nerek...O tym nic nie wspomniała lekarka, mam to tylko na opisie. Poszerzenie miedniczek nerkowych...I znów - niby nic takiego, ale znów się naczytałam i nie uspokaja mnie, że często to "taka uroda" i może zanikać w ciązy albo po...

W dodatku mąż stracił pracę...

Także w tej chwili nie umiem cieszyć się tą ciążą i myślę, że trzeba było poprzestać na jednym zdrowym dziecku a nie za wszelką cenę strać się o 2 gdiz teraz same problemy...

Betti ja Cie rozumiem. U mnie sytuacja podobna. Nifty zrobione wynik ok ale połowkowe wylazalo odchylenia i czlowiek się ciagle zamartwia bo siedzi to w glowie i ciezko o ttm nie mysleć.
    Mozesz mi napisac czy na polowkowych mierzyla lekarka u Was fałd karkowy NF i ile om u Was wyszedł?
    Zrób jak najszybciej echo serca moze to Cie troszkę uspokoi. I jakbys mogła to przypomnij jeszcze twoje wyniki z I trym.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Jeśli mogę Cię pocieszyć...
    U mnie pappa wyszła bardzo zła, na połówkowych także wykryto bright spot. Zrobiłam usg III trymestru (6 tygodni po sobie badania) i plamki już nie ma :) przepływy super i łożysko tez świetnie wiec nie martw się. Aczkolwiek rozumiem Cię bo tez już miałam w głowie wizje ZD.
    Tegz a jakie miałas wyniki po usg I trym? Jakie NT i ryzyko po pappie?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Betti ja Cie rozumiem. U mnie sytuacja podobna. Nifty zrobione wynik ok ale połowkowe wylazalo odchylenia i czlowiek się ciagle zamartwia bo siedzi to w glowie i ciezko o ttm nie mysleć.
    Mozesz mi napisac czy na polowkowych mierzyla lekarka u Was fałd karkowy NF i ile om u Was wyszedł?
    Zrób jak najszybciej echo serca moze to Cie troszkę uspokoi. I jakbys mogła to przypomnij jeszcze twoje wyniki z I trym.
    Nie wiem ale chyba fałdu nie zmierzyła... Nic na opisie nie ma...
    Echo niestety 20.04...nie ma innego terminu wcześniej. To jedyny ośrodek gdzie u mnie w mieście wykonuje echo certyfikowany specjslista. Przyjeżdża z Warszawy i jest tylko w piątki...

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z 1 trym.wyszła mi beta 3.7 mom
    Nt 2.2
    Ryzyko zd 1:163

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti to jeszcze troszkę musisz uzbroić się w cierpliwość wiem że to nie łatwe ale mc zleci szybciutko. Naprawdę nigdzie w opisie lub na fotce usg (gdzie jest głwoka)nie masz pomiaru NF badz fald karkowy? Jak teraz mialas polowkowe to termin porodu masz pewnie jak ja na lipiec?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Z 1 trym.wyszła mi beta 3.7 mom
    Nt 2.2
    Ryzyko zd 1:163

A jak bialko pappa i ile masz lat?
    Robilas Nifty a inwazyjne tez?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Tyle że usg robiła gin genetyk i oprócz tego ogniska i miedniczek (na które w ogóle jakby nie zwróciła uwagi, tz.nic nie mówiła tylko ja wyczytałam) to jest wszystko ok.
    Po papa też była konsultacja z genetykiem...
    I w kółko - niby wszystko ok, ale wiek+papa a teraz to ognisko i dupa...

Gdybym nie miała więcej niż 35 lat i złej bety a tylko np.to ognisko to nic by nie kazali robić...

Rozumiem cię. Chodziło mi bardziej o to że może te odchylenia są tak minimalne że dalej w granicach normy. A co do PAPPA to jest do dalej test przesiewowy a nie diagnostyczny oparty tylko na statystykach. Jak sama mówisz w naszym przypadku 35 lat i więcej ryzyko dodatkowo wzrasta ale to ryzyko statystyczne a nie rzeczywiste. Czekaj spokojnie na echo serduszka. Wiem że o spokój bardzo ciężko. Sama czekam już 4 tygodnie przykład do łóżka na amniopunkcję a tu jeszcze cały tydzień. Codziennie zastanawiam się czy moje dziecko jeszcze żyje a nawet nie mogę jechać do lekarza by to sprawdzić. Przez pierwszy tydzień wysłałam morze łez po czy zrozumiałam że pozostaje mi tylko czekać.
    Mam nadzieję że w twoim przypadku wszystko skończy się dobrze czego ci bardzo życzę

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    A jak bialko pappa i ile masz lat?
    Robilas Nifty a inwazyjne tez?
    Papa 1 mom i coś...
    Nifty prawidłowe. Amnio nie robiłam
    38 lat

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Betti to jeszcze troszkę musisz uzbroić się w cierpliwość wiem że to nie łatwe ale mc zleci szybciutko. Naprawdę nigdzie w opisie lub na fotce usg (gdzie jest głwoka)nie masz pomiaru NF badz fald karkowy? Jak teraz mialas polowkowe to termin porodu masz pewnie jak ja na lipiec?

Z usg 30.07 a z om 3.08
    Miałam iui więc wiem kiedy była owu +/-1 dzień więc się zgadza

Nie dopatrzyłam się.
    Nic nie mówiła że jest pogrubiony czy coś...może zmierzyła ale nie wpisała...
    Ogólnie badanie podsumowala że wszystko ok, że to ognisko to nie wada itd.ale...ale papa wyszła źle więc trzeba robić echo...
    Mózg, serce, twarz,żołądek, pęcherz moczowy itp.wszystko opisane jako prawidłowe...
    Jedynie wpisane widoczne pielektazje w obu nerkach przy czym na ten temat nic nie mówiła...jedynie o tym ognisku...
    Usg robione w jedynym ośrodku z umową na badania refunowadne prenatalne z całego województwa. Lekarka to ginekolog położnik i specjalista genetyki klinicznej...więc wierzę że co miała sprawdzić to sprAwdziła. 40 min trwało badanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 08:04

• Stereo Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kobietki. Przeczytałam wątek chyba od połowy. Zajęło mi to kilka dni. U nas ostatecznie NT w 12+4 wyszło 3.04mm. Zrobiliśmy pappa i odrazu nifty. Nifty ok- zdrowy synek. Pappa po biochemi też dobrze. Ryzyko trisomi z 1:54 zmalała do 1:2600. Reszta jeszcze lepiej. Oprócz podwyższonego nt mamy jeszcze poszerzenie UKM w nerkach. Teraz czekamy na połówkowe czy nic więcej nie będzie. Miłego dnia.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
  • Vikaa Znajoma

Wysłany: 22 marca 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 ja z bardzo podobnymi wynikami do Ciebie, też podwyższona wolna B-hcg 3,303 MoM, reszta w normie, ale wiek też 38 więc z Pappa ryzyko ZD 1:215 :(
    Nifty wynik prawidłowy.
    Dziś jadę na połówkowe i już się boję... myślę identycznie jak Ty, czy to już całą ciążę tak będzie...do tego pierwsze 3 m-ce koszmar plamień, bo miałam krwiaka, którego gin nie widział i nie wiedział skąd plamię cały czas. Potem ten Pappa, potem czekanie na wynik Nifty...zaraz połówkowe.
    Rozumiem Twój stres...

Vika
    4c3td5qppd510j4u.png
    córka 2007r
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vikaa wrote:
    Betti37 ja z bardzo podobnymi wynikami do Ciebie, też podwyższona wolna B-hcg 3,303 MoM, reszta w normie, ale wiek też 38 więc z Pappa ryzyko ZD 1:215 :(
    Nifty wynik prawidłowy.
    Dziś jadę na połówkowe i już się boję... myślę identycznie jak Ty, czy to już całą ciążę tak będzie...do tego pierwsze 3 m-ce koszmar plamień, bo miałam krwiaka, którego gin nie widział i nie wiedział skąd plamię cały czas. Potem ten Pappa, potem czekanie na wynik Nifty...zaraz połówkowe.
    Rozumiem Twój stres...

U mnie ogólnie ciąża to sielanka...dobre samopoczucie, żadnych plamień, krew i mocz i inne badania dobre.

Samo zajście już mnie dużo kosztowało - i finansowo i psychicznie...
    I teraz ciągle "coś"...
    Pewnie trochę za dużo panikuje i czytam ale...tak mam niestety...

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betti jeśli masz się do końca ciąży stresować może warto rozważyć diagnostykę inwazyjną? Nie namawiam do tego oczywiście ;) Zastanów się co da ci spokój. Dla mnie dobre usg + nifty są wystarczające do spokoju, dla innych jednak tak być nie musi.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Tegz a jakie miałas wyniki po usg I trym? Jakie NT i ryzyko po pappie?
    Pappa miałam bardzo niskie bo 0,4 mom, ale ogólnie usg wyszło idealnie wiec tylko pappa zepsuła. Z 1:5000 na 1:1000. U mnie fakt ze mam 24 lata pomógł bo wiek strasznie podwyższa ryzyko. Gdybym miała 10 lat więcej to wynik byłby bardzo kiepski. Ogólnie zaczęłam się dopiero martwić po połówkowych i tym ognisku echogenicznym mimo ze wynik w I trymestrze był dobry. Ale wiecie jak to jest, człowiek się martwi mimo wszystko.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tegz ja po pappa mam ryzyko podobne do Ciebie ale ja 10 lat starsza wiec u mnie wyjściowe bylo duzo nizsze. A po polowkowych jak wyszla ta plamka to milas zlecone echo serca? A powiedz jescze czy na polowkowych mialas badane fałd karkowy NF? Pytam bo u nas kest on powiększony ale okazuje sie ze nie kazdy ma go mierzone. Ja oczywiscie tez sie ciagle zamartwiam bo ziarno niepewnosci zostało zasiane i z niecierpliwością oczekuje na kolejne usg.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • teqz Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Tegz ja po pappa mam ryzyko podobne do Ciebie ale ja 10 lat starsza wiec u mnie wyjściowe bylo duzo nizsze. A po polowkowych jak wyszla ta plamka to milas zlecone echo serca? A powiedz jescze czy na polowkowych mialas badane fałd karkowy NF? Pytam bo u nas kest on powiększony ale okazuje sie ze nie kazdy ma go mierzone. Ja oczywiscie tez sie ciagle zamartwiam bo ziarno niepewnosci zostało zasiane i z niecierpliwością oczekuje na kolejne usg.
    Nie miałam zleconego echa, lekarz na połówkowych nawet nie wspomniał, ze wyszło te ognisko, sama doczytałam na kartce jak wyszłam :/ moja ginekolog natomiast mowila, ze to często zanika i tyle. Dlatego wybrałam o wiele lepsza klinikę w innym mieście na usg III trymestru i pierwsze co to pytałam czy zanikło.
    Miałam mierzony fałd - 4mm. U Was jak wyszło?

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    betti jeśli masz się do końca ciąży stresować może warto rozważyć diagnostykę inwazyjną? Nie namawiam do tego oczywiście ;) Zastanów się co da ci spokój. Dla mnie dobre usg + nifty są wystarczające do spokoju, dla innych jednak tak być nie musi.

Nie zdecydowałam się na amnio po 1 prenatalnym to tym bardziej nie zdecyduję się teraz. Za duże ryzyko że coś się stanie...Poza tym w tej chwili i tak już że tak powiem nic mi to nie da...Bo ani żadnych działań nie podejmę po amnio, a stresu na pewno mi nie ubędzie jak się okaże że jednak jest zd...

• joan12 Debiutantka

Wysłany: 22 marca 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    1. To od genetyka ci wystarczy
    2. Ja robiłam w Dolnośląskim Centrum Ginekologii, badanie wykonywał Łukasz Jagielski. Byłam zadowolona z zabiegu i obsługi tam.

Hej,
    mam jeszcze jedno pytanie. Czy pamiętasz, ile czekałaś na wyniki? I czy dzwoniłaś do nich po wyniki czy ktoś dzwonił do Ciebie?
    Nie wiem, czy męczyć ich telefonami. Miałam amnio 2 tygodnie temu.

‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ