X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    chyba ze względu na Zespół Patau - aż 1:26 , ale to podobno bardzo poważana wada genetyczna, pocieszam się , ze skoro anatomicznie wszystko było ok, to będzie to wykluczone. Lekarz prowadzący na NFZ stwierdził, że już sam fakt podwyższonej przezierność to podstawa to amniopunkcji. Chyba ilu ich jest to tyle opinii...

Co lekarz to opinia - to prawda. Czekamy na wyniki, chociaż Twoja historia na tle tych, które się tu pojawiały naprawdę dobrze się prezentuje - uszy do góry, będzie dobrze, trzymam kciuki za Ciebie! :)

Asiaf lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Malwa09 Znajoma

Wysłany: 27 marca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,
    ja jestem po USG połówkowym i wszystko jest w normie. Lekarz bardzo dokładnie wszystko mierzył.

Dla mnie to wystarczające.
    Pappa juz wyrzuciłam z pamięci.

pozdrawiam serdecznie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 18:58

Malwa09
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem czytalam wczesniej. U Nas 26 tc sie zaczyna wiec raczej widać :) a dna plodowego powinno byc pomiedzy 9 a 11 bodajze i to mnie martwi. Jeszcze czytalam ze zle zbadane leukocyty a nie erytrocyty a mam 2 corki zdrowe i wg niektórych opracowan kraza w krwi matki do kilku lat. No zobaczymy ide do swojego lekarza teraz w czwartek.

A co do podejrzenia zespolu Patau i amnio ja bym pewnie zrobila.

Jeszcze przeszukam watek czy komus nifty zle pokazalo, bo mam znajoma ktora ma corkr z ZD i twierdzi ze zna dzieci ktore wg nifty mialy byc zdrowe a nie sa :/

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2018, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anecz_kaa ja jestem w 25 tyg i plec byla znana na usg od 16 tyg. Bedzie synek i na usg sama to widziałam kilka krotnie bez żadnych wątpliwości. Wiec dopytaj lekarza bo to bardzo dziwne.

Co do Nifty i % Dna plodu to wystarczy juz 3.5% wiec nie wiem skąd bierzesz dane ponad 9%.

Co do informacji ze znajoma mowiła to dopytaj o konkrety. Ja tez robiłam nifty dla spokoju ducha i jak teraz na usg ppolowkowym wyszla nieprawidlowosc przestalam ufać w wiarygodność testu ale pisanie takich niepotwierdzonych info ze ktos cos mlwil nikomu nie pomaga. Niech kolezanka powie konkrety. Sama szukalam o wynikach falszywych i niestety w sieci prawie nic o tym nie ma. Wiec rodzice wcale chętnie sie nie dzielą takimi informacjami.

Leira lubi tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nic konkretnego mi nie powiedziala. Bardzo mocno odradzala nifty. Poszukam gdzie czytalam o tym 9% w jakimś opracowaniu. Juz czasu nie cofne ale poszukam jeszcze na ang stronach sobie info. A co do genomedu i bakusiowa to ja zadzwonilam i mi zadnych info nie podali co moze wplynac na % dna plodowego tylko odeslali do kliniki gdzie byla pobrana probka.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wybieram się na Panoramę. Lekarz zaproponował to badanie, bo jest znacznie bardziej wiarygodne. Nifty mają pewien procent fałszywych wyników i podobno nie wykrywają np. triploidii. Normalnie nie robiłabym żadnych tego rodzaju badań, ale po pappa ZD wzrósł mi do 1:198. Wszystko przez obniżone białko pappa (hcg w normie). No i mam 2 tyg czekania na wyrok.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Niestety nic konkretnego mi nie powiedziala. Bardzo mocno odradzala nifty. Poszukam gdzie czytalam o tym 9% w jakimś opracowaniu. Juz czasu nie cofne ale poszukam jeszcze na ang stronach sobie info. A co do genomedu i bakusiowa to ja zadzwonilam i mi zadnych info nie podali co moze wplynac na % dna plodowego tylko odeslali do kliniki gdzie byla pobrana probka.

Szkoda ze ta znajoma nie zna zadnych konkretow. Bo takie informacje ile tych wynikow falszywych sie zdarzylo w PL sa bardzo istotne.Prawda jest taka ze 100% pewnosc da tylko badanie inwazyjne dlatego niektorzy lekarze wogole nie zalacaja testow typu NIPT.

A co do genomedu to bez komentarza odeslali cie do kliniki w ktorej mialas pobierane krew. Ale przecież to ttlko punkt poboru a badanie wykonują oni więc powinni byc bardziej chętni do udzielania info.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny, nie wiem czy ktoś to już robił, ale wklejam info z ich oficjalnej strony... wychodzi na to, że fałszywe wyniki to tak naprawdę promil, czyli bardzo mało. Przy podstawowych 3 trisomiach to ryzyko fałszywego wyniku wynosi 99,9% ale przy pozostałych, które badają już tak wysokie nie jest, tak naprawdę są w fazie badań, dlatego przy wypełnianiu kwestionariusza przed pobraniem krwi, miałam pytanie czy chcę je także poznać. Zdecydowałam, że mimo wszytko chcę. Tak mi przynajmniej przedstawiła to tam pani położna. Ktoś tu wcześniej opisywał też , że miał wysokie prawdopodobieństwo zespółu Turnera (bodajże 50%) a amniopunkcja to wykluczyła. Jednak gdybym miała pozytywne wyniki bardzo by mnie to uspokoiło. Ja wciąż na swoje czekam ;)

A Tu skopiowane info:

Wynik fałszywie pozytywny testu NIFTY™ to wynik z opisem: „wysokie ryzyko trisomii”, podczas gdy po przeprowadzeniu badań inwazyjnych okazuje się, że dziecko nie jest dotknięte trisomią. Wg danych z września 2014 roku w Europie wykonano 21 248 testów. Stwierdzono 17 wyników fałszywie pozytywnych, co stanowi 0,08%. Wynik fałszywie pozytywny może być spowodowany czynnikami biologicznymi takimi jak: mozaicyzm łożyskowy lub nosicielstwo aberracji chromosomowej u matki dziecka.

Wynik fałszywie negatywny testu NIFTY™ to taki, kiedy test NIFTY™ określa ryzyko trisomi płodu jako “niskie”, podczas, gdy dziecko urodzi się z trisomią. Jak dotąd w Europie na 21 248 wykonanych testów (wrzesień 2014) stwierdzono 6 wyników fałszywie negatywnych, co stanowi mniej niż 0,03%. W Polsce odnotowano dwa przypadki wyniku fałszywie negatywnego na kilka tysięcy wykonanych badań (lata 2013-2015). Wynik fałszywie negatywny może być spowodowany czynnikami biologicznymi takimi jak: mozaicyzm łożyskowy, zjawisko "vanishing twin" lub nosicielstwo delecji chromosomowej u matki dziecka, ale możę też wynikać z niedoskonałości samej metody.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf szkoda tylko ze nie podają danych za lata 2015-2017.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sledze kilka grup i na zadnej nie spotkałam sie z wynikiem falszywie nagatywnym. Jedyne jakies szczatkowe info ktos mowil albo jakis wpis bez zadnych konkretów.
    Co do wyników falszywie pozytywnych to są one bardziej opisane nawet tu na forum byl jeden albo dwa i to glownie chodzilo o zespól.Turnera a tak jak podają Nifty daje tylko 50% pewnosci.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Av Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pytałam bezpośrednio w Genomedzie. W ciągu trzech lat mieli 3 wyniki fałszywie negatywne. Dwa w przypadku, gdzie USG wykazało nieprawidłowości i jeden najgroźniejszy, czyli ani USG ani Nifty nie wykazało problemów. Zakłądając, że robią 1000 testów na rok (podobno robią 500 z krwi pobieranej w samym Genomedzie + resztę z całego kraju) to wychodzi 1/1000 szansa na wtopę. Oczywiście tak naprawdę trzeba by policzyć, ile mieli wykrytych przypadków ZD i zobaczyć, jaką częścią tego zbioru są te 3 nieprawidłowe wyniki.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Wiem czytalam wczesniej. U Nas 26 tc sie zaczyna wiec raczej widać :) a dna plodowego powinno byc pomiedzy 9 a 11 bodajze i to mnie martwi. Jeszcze czytalam ze zle zbadane leukocyty a nie erytrocyty a mam 2 corki zdrowe i wg niektórych opracowan kraza w krwi matki do kilku lat. No zobaczymy ide do swojego lekarza teraz w czwartek.

A co do podejrzenia zespolu Patau i amnio ja bym pewnie zrobila.

Jeszcze przeszukam watek czy komus nifty zle pokazalo, bo mam znajoma ktora ma corkr z ZD i twierdzi ze zna dzieci ktore wg nifty mialy byc zdrowe a nie sa :/

Ja miałam cffdna 4,80% w 13t4d wynik Nifty prawidłowy, wiec skoro badają od 3,5% to nie wiem skąd wzięłaś to 9-11 %. Poza tym pisanie ze gdzie ktoś coś powiedział(bez żadnych konkretów) , to tylko sianie paniki wśród kobiet które zaufały Nifty i nie zdecydowały się na amniopunkcje.

Miniaa lubi tę wiadomość

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wyniki nifty. Ryzyko w mld. Brak nieprawidłowości. I będzie druga dziewczynka :)

Trzymam kciuki za oczekujące na wyniki :*

GuBo, Lukrecja, Tasia86, Kinga40, agii81, Azzurra, kamciaelcia, Asiek2108, krooolik lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia gratulacje.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Marsylia, super wiadomość:) ile czekałaś na wynik?

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

Lena Ci bardzo dobrze napisała.

Nawet na tym wątku był poruszany %DNA i wystarczy go niewiele, ok 3-4%, inaczej nie dałoby się zrobić testu z krwi matki, przecież wiadomo, że praktycznie całe DNA znajduje się w dziecku, a do krwioobiegu matki trafiają szczątkowe ilości.

Co do "znajomej" to delikatnie mówiąc zignorowałabym jej gadanie jeśli nie jest w stanie podać konkretów i opisać sytuacji szczegółowo. To takie typowe "pierdolenie" bo ktoś niby coś usłyszał, może to przekręcił, a może nie, może chodziło o nifty? A może o pappa? A może jeszcze o coś innego? Niemniej jednak jak kobieta nie jest w stanie podać szczegółów to, czy aby na pewno, na takiej opinii chcesz oprzeć decyzję o NIFTY?

Bądźmy poważni.

Lena8411, *SmoczycA* lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Gratulacje Marsylia, super wiadomość:) ile czekałaś na wynik?

Krew oddawałam 16.03. Do lab dotarła 19.03. Wyniki były do odbioru 27.03

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

Anecz_kaa siejesz zamieszanie i nie masz racji. coś, gdzieś, kiedyś. tyle w temacie.

• Miniaa Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam nifty w 12tc. pappa było ok, ale NT w 95centylu. Mój wynik nifty był w tysiącach (nie milionach jak u większości), ale jak już wiele razy było tu pisane- najważniejszy jest zapis, że nieprawidłowości się nie stwierdza.

2 mce temu urodziłam zdrowego synka:)

Asiaf, krooolik lubią tę wiadomość

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uff w ostatniej chwili przed Świętami (dziś pracują do 13.00) udało się odebrać wynik. Prawidłowy męski. Dziękuję za wsparcie i trzymam kciuki za wszystkich! Krwi dzidziusia w mojej było 4,5 % dlatego T21 mam 1:6070, ale powiedzieli mi, że dzwonili do Genomu, bo zawsze dzwonią żeby się upewnić i uważają, że jest ok. To mi całkowicie wystarcza :)

Marsylia, krooolik lubią tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ