X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam gdzieś że jeśli lekarz wezmie więcej parametrów z Usg do obliczenia ryzyka tym dokładniejszy będzie test pappa. Poza tym nie wszyscy lekarze maja certyfikaty aby np sprawdzać przepływy itp i wtedy po prostu nie dodają tego do obliczenia ryzyka.

Leticia, Miniaa lubią tę wiadomość

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry ja tez mialam nt 2 i takie same ryzyko tzn niskie trisomii ... Rocznik 1986 ;) mam zdrowego synka :)

katberry lubi tę wiadomość

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
  • katberry Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarayu, a jakie miałaś wyniki z krwi? Bo ja jak widzisz mam takie lekko poza normą które już dają podejrzenie zespołu downa.
    Zdania sa podzielone. Nie wiem czego się trzymać i spokoju mi to nadal nie daje. Poczytam o nifty w moim mieście. Czy któraś robiła Nfty bez ewidentnych wskazań lekarza?

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry ja robiłam nifty w 13 tyg bez szczególnych wskazań a jedynie dla swojego spokoju. Co prawda usg polowkowe wykazalo juz pewne odstępstwa od normy ale na dzien robienia.nifty nir miałam zadnych wskazan do tego badania.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam nifty bez wskazań lekarza.

• Stereo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też bez wskazañ. Dopiero kolejne usg wykazało nt 3.06.

Amelka lubi tę wiadomość

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
  • joan12 Debiutantka

Wysłany: 5 kwietnia 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    U mnie wyniki były równo po 2 tygodniach. Dzwonili z poradni genetycznej, że już są. Jak zadzwonili to wiedziałam, że jest nie tak. Z tego co tu pisały dziewczyny z dobrymi się nie śpieszą i są po 3-4 tygodniach.

U mnie właśnie mija 4 tygodnie od zrobienia amniopunkcji, a wyników ani widu, ani słychu.
    Udało mi się dodzwonić dzisiaj do Poradni Genetyki i tam pani mi powiedziała, że wyniki zostały wysłane do DCG. I tam je mogę sobie odebrać. Powiedzieli mi, że ja nie jestem ich pacjentką i i dlatego wynik mam sobie tam odebrać, a nie w Poradni Genetyki (informacje jakie dostałam wcześniej mówiły jasno, że wynik mam odebrać w Poradni Genetyki).
    Dzwoniłam do DCG - mają swój egzemplarz, ale ja mam odebrać wyniki w Poradni Genetyki.

Czy komuś się coś takiego zdarzyło? Zaraz zwariuję.

• joan12 Debiutantka

Wysłany: 5 kwietnia 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oddzwonili do mnie, że muszę mieć jakieś skierowanie do Poradni Genetycznej. Od lekarza mającego kontrakt z NFZ - wtedy mnie umówią i wydadzą.
    Wcześniej nie było problemu ze zrobieniem amniopunkcji, miałam skierowanie od genetyka prywatnie i skierowanie na amniopunkcję od ginekologa.
    Teraz okazuje się, że brakuje mi jakiegoś skierowania do Poradni Genetycznej.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K...wa..człowiek umiera ze stresu a Ci papierologię uprawiają...

• Vikaa Znajoma

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miniaa wrote:
    moim zdaniem ryzyko jest źle wyliczone... chyba że wyniki krwi są słabym markerem i mają bardzo małą wagę przy obliczaniu ryzyka.
    Moim zdaniem wyniki z krwi mają znaczenie..przynajmniej u mnie miały, wolna B-hcg była oprócz wieku jedynym nieprawidłowym markerem i wynik ZD 1:215. Chyba, że wiek ma znaczenie takie, że krew już niewiele zmienia?

Vika
    4c3td5qppd510j4u.png
    córka 2007r
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joan czyli nic nie wiesz??

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • joan12 Debiutantka

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokończę swoją historię - żeby inne z Was nie wpadły w taką pułapkę jak ja.

Ostatecznie udało mi się odebrać te wyniki. Problem był w tym, że nie miałam skierowania do Poradni Genetycznej (powinno być od lekarza mającego umowę z NFZ).
    Miałam skierowanie do Programu Badań Prenatalnych, miałam skierowanie od genetyka - to wszystko pozwoliło mi zrobić amniopunkcję. I dla mnie było jasne, że skoro mogłam zrobić badania na te skierowania, to mogłam je również odebrać. Ale nie: nie miałam skierowania do Poradni Genetycznej i nie mogłam bez niego odebrać wyników amniopunkcji.
    Nikt, na żadnym etapie nie poinformował mnie, że coś jeszcze powinnam donieść. A dzwoniłam dwa razy do Poradni Genetyki i pisałam do nich. Za każdym razem była odpowiedź: jak będą wyniki, to będziemy dzwonić. I gdybym się nie dobijała, to nikt by mi nie powiedział, że już są.

Na szczęście wyniki dzieciaków są prawidłowe, uff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2018, 10:13

Stereo lubi tę wiadomość

• katberry Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joan bez sensu że narazili Cie na takie stresy ale najważniejsze ostatnie zdanie. super że wszystko jest dobrze

joan12 lubi tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry a co u Ciebie? Zdecydowałaś się nad nifty czy odpuszczasz?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joan jak teraz czytam to mi się przypomniało, że my dostaliśmy skierowanie do poradni genetycznej zaraz po wynikach pappa; pierw konsultacja z genetykiem, później amnio i omówienie wyników. Cieszę się, że maluszki zdrowe :*

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joan ważne, że dzieciaczki zdrowe ;). Ale dla mnie to też zagmatwane. Zrobili badanie a na odbiór kolejne skierowanie :/. No ale to nasza przyjazna służba zdrowia.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • katberry Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena 8411.. na razie spasowałam. Stwierdziłam że przy kolejnej wizycie u mojego gina omówie temat jeszcze raz i czas na nifty jakby coś jeszcze jest. a tymczasem 2 dni temu coś mnie struło, nie wiem czy wirus czy coś w jedzeniu i 1 raz mam problemy z żołądkiem w ciąży. jako że jestem u mamy na wsi to zabrała mnie do znajomego ginekologa żeby podpytać co robić z tym żoładkiem. Lekarz przy okazji spojrzał na dzidziusia.. zmierzył NT i wyszło mu 1.4. spojrzał na wyniki pappy o bhcg i powiedział zeby sie nie przejmowac i zadbać o siebie.. ale ta niepewność ciągle jest ze mną.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry niepewnośc już chyba jest wpisana w ciążę. Jedne kobiety potrafią się nie przejmować myslec pozytwynie i nie dopuszczać złych myśli a inne będą się martwić. U mnie niestety ziarno niepewności zostało zasiane i nie potrafię się nie przejmować taki już mam charakter. Za dużo czytam analizuję i to nie wpływa na mnie dobrze.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko do osób, które miały na pierwszym USG podwyższoną przezierność - jakie miałyście wyniki na połówkowym fałdu? Jestem po rozmowie z genetykiem, mówiłam mu, że wykonałam Nifty i rezygnuję z amnio, stwierdził, że to moja decyzja, ale sugeruje, że jeśli na połówkowym będzie coś nie tak, to żeby jednak się nad nią zastanowić, dlatego mam to usg wykonać w 19 tyg, żeby ewentualnie jeszcze zdążyć. Wg niego Nifty rzadko się myli, jednak niskie cffDna powoduje, że wykluczenie ryzyka "obarczone jest ryzykiem błędu" (bo T21 mam 1:6070 a nie w milionach) ehhh Ci genetycy, gość ma tytuł profesora, rozumiem, że musiał mi to powiedzieć, nie wyczułam jakiejś presji, chyba jego celem było przekonanie mnie, ze amnio jest bezpieczna a poronienia zdarzały się 20 lat temu , jak nie były połączone z obrazem, teraz jedyne ryzyko to w 1 przypadku na 300 sączenie się wód płodowych i trzeba wtedy "poleżeć". No i że jeśli czerpię wiedzę z internetu to mogę mieć trochę zniekształcony obraz. Dla niego to ryzyko błędu to cffDNA poniżej 5%. Nie rozumiem tylko skąd, skoro Genomed powtarza badania, jeśli nie jest w stanie odczytać wyniku. Dla uspokojenia dodam tylko, że powiedział, że częściej spotkał się z przypadkami, kiedy Nifty wskazywało na jakąś chorobę a amnio ją wykluczyła. I że liczy , że się już nie spotkamy. Ja też mam taką nadzieję (tym bardziej, że będzie już mega późno w 20 tygodniu) Po pierwszym usg mam złe doświadczenia, więc jakaś obawa przed połówkowym jednak istnieje. Kuuurcze no, w sumie wiedziałam, że genetyk mi namąci w głowie no i tak zrobił. Chociaż gin prowadzący, rodzina i znajomi mówią, żebym wyluzowała. Gin powiedział, że skoro nie stwierdzono podwyższonego ryzyka to super i wszystko wygląda bardzo dobrze. On chyba swoją opinię na doświadczeniu opiera, bo na sprzęcie w przychodni nic nie widać, ale ciążę prowadzi bardzo dobrze i ma dobre opinie. on jeden z wszystkich lekarzy mnie nie straszy, stwierdził, że sama przezierność to jeszcze nic i on by się nad amni w moim przypadku zastanowił, mam grupę krwi - a mąż +, jakieś globuliny podobno po zabiegu musiłabym dostać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 16:12

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze , że wytłumaczyłam genetykowi, że nie obawiałam się amnio, ale nie chciałam tak długo czekać. Wynik Nifty miałam przed Świętami a tak to nadal żyłabym w nieświadomości. On sam powiedział, że najgorszy jest lęk, a na tym etapie można się już cieszyć ciążą i że jeśli mnie ten wynik uspokoił to ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 11:03

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
‹‹ 425 426 427 428 429 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ