X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf musisz odpowiedzieć sobie co Cię uspokoi tak żebyś mogła się bez obaw cieszyć ciążą. Jak nie jestes przekonana do amnio na tym etapie zrób połowkowe jak sugeruje lekarz w 19 tyg i decyzję podejmiesz wtedy.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf a jakie miałas wyniki biochemi. Poziom bialka pappa i bhcg

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robilam, ale biore douophaston i eutyrox, wiec czytajac posty na forum, nie żałuje, ze ze razu bylo Nifty. Tak tez zrobie, czekam na polowkowe

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Dziewczyny mam pytanko do osób, które miały na pierwszym USG podwyższoną przezierność - jakie miałyście wyniki na połówkowym fałdu? Jestem po rozmowie z genetykiem, mówiłam mu, że wykonałam Nifty i rezygnuję z amnio, stwierdził, że to moja decyzja, ale sugeruje, że jeśli na połówkowym będzie coś nie tak, to żeby jednak się nad nią zastanowić, dlatego mam to usg wykonać w 19 tyg, żeby ewentualnie jeszcze zdążyć. Wg niego Nifty rzadko się myli, jednak niskie cffDna powoduje, że wykluczenie ryzyka "obarczone jest ryzykiem błędu" (bo T21 mam 1:6070 a nie w milionach) ehhh Ci genetycy, gość ma tytuł profesora, rozumiem, że musiał mi to powiedzieć, nie wyczułam jakiejś presji, chyba jego celem było przekonanie mnie, ze amnio jest bezpieczna a poronienia zdarzały się 20 lat temu , jak nie były połączone z obrazem, teraz jedyne ryzyko to w 1 przypadku na 300 sączenie się wód płodowych i trzeba wtedy "poleżeć". No i że jeśli czerpię wiedzę z internetu to mogę mieć trochę zniekształcony obraz. Dla niego to ryzyko błędu to cffDNA poniżej 5%. Nie rozumiem tylko skąd, skoro Genomed powtarza badania, jeśli nie jest w stanie odczytać wyniku. Dla uspokojenia dodam tylko, że powiedział, że częściej spotkał się z przypadkami, kiedy Nifty wskazywało na jakąś chorobę a amnio ją wykluczyła. I że liczy , że się już nie spotkamy. Ja też mam taką nadzieję (tym bardziej, że będzie już mega późno w 20 tygodniu) Po pierwszym usg mam złe doświadczenia, więc jakaś obawa przed połówkowym jednak istnieje. Kuuurcze no, w sumie wiedziałam, że genetyk mi namąci w głowie no i tak zrobił. Chociaż gin prowadzący, rodzina i znajomi mówią, żebym wyluzowała. Gin powiedział, że skoro nie stwierdzono podwyższonego ryzyka to super i wszystko wygląda bardzo dobrze. On chyba swoją opinię na doświadczeniu opiera, bo na sprzęcie w przychodni nic nie widać, ale ciążę prowadzi bardzo dobrze i ma dobre opinie. on jeden z wszystkich lekarzy mnie nie straszy, stwierdził, że sama przezierność to jeszcze nic i on by się nad amni w moim przypadku zastanowił, mam grupę krwi - a mąż +, jakieś globuliny podobno po zabiegu musiłabym dostać
    Przezierność 2,9mm przy crl 62mm. Po pappa ryzyko pośrednie T21 (1:928) brak wskazań do diagnostyki inwazyjnej, zalecenie wykonania Usg połówkowego między 19-20tc. Usg wykonane w 19t1d , wszystko prawidłowe , fałd 2mm. Echo serca w 22t1d w Warszawie tez prawidłowe. Nifty w 13t4d prawidłowe , cffDNA 4,80 %. T21 1:230 000 . Nie wiem dlaczego genetyk powiedział Ci ze wynik powinien być w milionach , jeśli by tak było to Genomed nie wykonywał by Nifty od DNA 3,50% bo z tego co było tutaj pisane to ilość dna koreluje z wynikiem... ale jeśli wynik jest określony jako prawidłowy tzn ze tak jest i nie należy doszukiwać się błędu badania tylko dlatego ze wynik nie jest w milionach. Moim zdaniem jeśli wynik Nifty Cię nie uspokoił to wykonaj amniopunkcję , bo takie zadręczanie się to nic dobrego w ciąży.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buterrfly dziękuję za odpowiedź , mój termin amnio przepadł, bo był na wczoraj, ale jeśli na połówkowym będzie wskazanie to mam iść na przyspieszony zabieg amnio z tą notką od genetyka, już bez skierowania nowego. Po Nifty kamień spadł mi z serca, ale rozmowa z genetykiem zasiała nutkę wątpliwości czy na pewno dobrze zrobiłam, bo powiedziałam sobie, że jak wynik będzie ok, to odpuszczam amnio, tym bardziej, że lekarz prowadzący odradzał (z kolei trzech innych polecało, no i bądź tu człowieku mądry ;)). Gdyby nie Nifty to dalej zadręczałabym się dniami i nocami, bo nie znałabym jeszcze wyniku z amnio. Ale jestem dobrej myśli, usg będzie u świetnego lekarza, który ma bardzo dobry sprzęt, wierzę, że będzie ok, jednak bez sensu martwić się na zapas, musimy myśleć pozytywnie :) Modliłam się codziennie o dobry wynik Nifty i taki jest, to najważniejsze i oby nasze dzidziusie rozwijały się dalej zdrowo :)

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • joan12 Debiutantka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Buterrfly dziękuję za odpowiedź , mój termin amnio przepadł, bo był na wczoraj, ale jeśli na połówkowym będzie wskazanie to mam iść na przyspieszony zabieg amnio z tą notką od genetyka, już bez skierowania nowego. Po Nifty kamień spadł mi z serca, ale rozmowa z genetykiem zasiała nutkę wątpliwości czy na pewno dobrze zrobiłam, bo powiedziałam sobie, że jak wynik będzie ok, to odpuszczam amnio, tym bardziej, że lekarz prowadzący odradzał (z kolei trzech innych polecało, no i bądź tu człowieku mądry ;)). Gdyby nie Nifty to dalej zadręczałabym się dniami i nocami, bo nie znałabym jeszcze wyniku z amnio. Ale jestem dobrej myśli, usg będzie u świetnego lekarza, który ma bardzo dobry sprzęt, wierzę, że będzie ok, jednak bez sensu martwić się na zapas, musimy myśleć pozytywnie :) Modliłam się codziennie o dobry wynik Nifty i taki jest, to najważniejsze i oby nasze dzidziusie rozwijały się dalej zdrowo :)

U mnie było tak: nieprawidłowy wynik badań I trymestru (z powodu złego wyniku PAPPA). Zrobiłam Harmony i wyszło prawidłowo. Potem poszłam na konsultację do genetyka z myślą, że nie będę robić amnio. Z konsultacji wyszłam z myślą, że jednak zrobię. Generalnie genetyk też mi namieszał, dlatego że patrzył z zupełnie innego punktu widzenia niż ginekolog. Powiedział mi, że dzieci wydają się być zdrowe, ale dopiero amnio jest rozstrzygające. Pozostałe wcześniejsze badania są przesiewowe.
    Bałam się amnio, wiedziałam, że jest ryzyko. I mimo wszystko zrobiłam, bo dzięki temu mam spokój.
    Do amnio przekonało mnie jedno zdanie genetyka: że ode mnie zależy, czy wytrzymam ciśnienie do końca ciąży nie mając wyników amnio. I wiedziałam, że wolę wiedzieć.

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joan12 cofnęłam się do Twoich wcześniejszych postów, cieszę się, że wynik jest prawidłowy (pomimo trudności z oczekiwaniem na wynik :O). Jeśli tylko po połówkowym będę miała jakąś wątpliwość to na pewno amnio rozważę (dla samego spokoju), ale jestem dobrej myśli. Też już swoje przepłakałam, bo na usg pierwszego trymestru usłyszałam, że dzieci z taką przeziernością (wg różnych usg w odstępstwie tygodnia od 3.2 do 4.0) ) nie rodzą się zdrowe i że w moim przypadku "nie bawiłby się w badania z krwi tylko od razu zrobił amnio, bo MAM WTEDY PODSTAWĘ PRAWNĄ", ponoć świetny specjalista z certyfikatem FMF... :/ ja rozumiem, żeby informować pacjentów o ich prawach, ale straszyć bez podstaw, na podstawie ryzyka a nie stwierdzonych zaburzeń to już przesada :/ dopiero czytając posty na forum i konsultacji z innym lekarzem odzyskałam nadzieję a po wynikach Nifty już zupełnie spokój ducha, fakt, że teraz każdym badaniem się człowiek stresuje, a po genetyku zadawałam sobie pytanie czy na pewno zrobiłam wszytko co mogłam, ale to już chyba nieuniknione, ale wierzę, że będzie dobrze, skoro Nifty nie stwierdziło ryzyka to tego się teraz trzymam. USG połówkowe 8go maja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 10:48

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • joan12 Debiutantka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Joan12 cofnęłam się do Twoich wcześniejszych postów, cieszę się, że wynik jest prawidłowy (pomimo trudności z oczekiwaniem na wynik :O). Jeśli tylko po połówkowym będę miała jakąś wątpliwość to na pewno amnio rozważę (dla samego spokoju), ale jestem dobrej myśli. Też już swoje przepłakałam, bo na usg pierwszego trymestru usłyszałam, że dzieci z taką przeziernością (wg różnych usg w odstępstwie tygodnia od 3.2 do 4.0) ) nie rodzą się zdrowe i że w moim przypadku "nie bawiłby się w badania z krwi tylko od razu zrobił amnio, bo MAM WTEDY PODSTAWĘ PRAWNĄ", ponoć świetny specjalista z certyfikatem FMF... :/ ja rozumiem, żeby informować pacjentów o ich prawach, ale straszyć bez podstaw, na podstawie ryzyka a nie stwierdzonych zaburzeń to już przesada :/ dopiero czytając posty na forum i konsultacji z innym lekarzem odzyskałam nadzieję a po wynikach Nifty już zupełnie spokój ducha, fakt, że teraz każdym badaniem się człowiek stresuje, a po genetyku zadawałam sobie pytanie czy na pewno zrobiłam wszytko co mogłam, ale to już chyba nieuniknione, ale wierzę, że będzie dobrze, skoro Nifty nie stwierdziło ryzyka to tego się teraz trzymam. USG połówkowe 8go maja :)

Właśnie, dużo zależy od lekarzy, z którymi się konsultujemy. Czasami są bardzo kategoryczni w opiniach bazując na swoim doświadczeniu.

Mnie Harmony bardzo uspokoiło. I gdyby nie ta wizyta u genetyka, który mi trochę namieszał w głowie, to pewnie bym nie zrobiła amnio.

Trzymam kciuki za dobre wyniki USG połówkowego :)

Asiaf lubi tę wiadomość

• catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    U mnie było tak że dopiero połowkowe wykazało nieprawidłowości i konsultowalam to z genetykiem z Matki Polki. Niestety przy tak zaawansowanej ciąży (byłam w 21 Tc) nikt już nie ryzykuje amniopunkcji bo i wynik mało kiedy wychodzi bo jakieś komórki im słabo rosna, mi zaproponowano kordocenteza ale ona nie jest tak dobra jak amnio i rzadko się ją robi.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    catalina1988 wrote:
    U mnie było tak że dopiero połowkowe wykazało nieprawidłowości i konsultowalam to z genetykiem z Matki Polki. Niestety przy tak zaawansowanej ciąży (byłam w 21 Tc) nikt już nie ryzykuje amniopunkcji bo i wynik mało kiedy wychodzi bo jakieś komórki im słabo rosna, mi zaproponowano kordocenteza ale ona nie jest tak dobra jak amnio i rzadko się ją robi.

Catalina a możesz napisać co wyszło u Was niepokojącego na usg połówkowym? Robiłas kordocentezę?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W polowkowym były poszerzone miedniczki nerkowe i Bright spot w serduszku. Potem doszła jeszcze krótsza kość udowa i położenie miednicowe w koncowce ciąży. Echo serca i nifty były prawidłowe. Kordocentezy nie zrobiłam bo i tak by to niczego nie zmienilo.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    catalina1988 wrote:
    W polowkowym były poszerzone miedniczki nerkowe i Bright spot w serduszku. Potem doszła jeszcze krótsza kość udowa i położenie miednicowe w koncowce ciąży. Echo serca i nifty były prawidłowe. Kordocentezy nie zrobiłam bo i tak by to niczego nie zmienilo.

Już jesteś po porodzie?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, gdzieś we wcześniejszych postach pisam swoją historię. Synek ma 3 miesiące, troszkę się borykamy z tymi nerkami i paroma mniejszymi kwestiami typu anemia ale synek poza tym zdrów i rośnie i rozwija się super.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super :) zdróweczka

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dorwałam konsultantkę Nifty na czacie, to jej odpowiedź:

Ty — zaktualizuj informacje
    a czym spwodowana jest różnica , że wynik jednej trisomii jest w stosunku 1 do miliona a do innej 1:6070
    rozumiem, że mimo wszytko ryzyko błędu jest nadal mniejsze niż 1 %?
    odp: to już wartości bardzo indywidualne więc nie ma możliwości aby Panie miały te same wartości
    Natomiast każdy wynik prawidłowy badania NIFTY jest obarczony takim samym ryzykiem <0,01% wyniku fałszywie negatywnego
    Ty — zaktualizuj informacje
    dziękuję Pani bardzo za informacje, pozdrawiam
    -bardzo proszę
    myślę,że nie ma Pani powodów do obaw , jednak też jak najbardziej rozumiem
    że jako przyszła mama martwi się Pani

no i potwierdziła to o czym Genomed informuje, że wystarcza 3,5%

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ahaaa a od rodziny mam już zakaz "roztrząsania" D

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam 16 dzien na wynik amnio. W szpitalu przed operacja sprawdzali wody ale bez mozlisodci obliczenia afi. Po samej operacji strach byl tu czy wody ok a z drugirj dtrony narkoza morfina i nowy kregoslup. Czaczynam podchodzic do tego na zimno bo i tak nie mam wplywu na to jakie wyniki beda

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek trzymam kciuki za wyniki!

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie poleconego jakiegoś specjalistę genetyki klinicznej w Warszawie bądź bliskich okolicach (chętnie prawa strona Wisły)? Wczoraj dostałam wyniki PAPPA, które stwierdziły wysokie ryzyko ZD (1:227), a wykonany wcześniej Nifty określił wynik badania jako prawidłowy- w miliardach. W zaleceniach (po PAPPA) mam: "Wskazana konsultacja specjalisty genetyki klinicznej. Rozważenie przeprowadzenia diagnostyki inwazyjnej." A pod spodem "Według wytycznych PTG w przypadku wyniku ryzyka wad chromosomowych pomiędzy 1:100 a 1:000 zaleca się oznaczenie wolnego DNA płodowego." To jednak amniopunkcja jest "konieczna" przy ryzyku wyższym niż 1:100 a nie 1:300?

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, przestań już myśleć o tym pappa. Nifty masz prawidłowe, więc nie ma żadnych wskazań do wykonania badań inwazyjnych. A co do tych rozbieżności 1:100 i 1:300 - to zależy od przychodni. I nie jest tak, że amnio jest konieczna przy ryzku 1:100. Można z niej zrezygnować. Ty na pewno nie musisz jej robić. W DNA płodu nie wykryto dodatkowego chromosomu 21, więc o kant dupy te ryzyko pappa 1:227. Konsultacja u genetyka też raczej zbędna.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ