X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Av Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Dziewczyny, macie poleconego jakiegoś specjalistę genetyki klinicznej w Warszawie bądź bliskich okolicach (chętnie prawa strona Wisły)? Wczoraj dostałam wyniki PAPPA, które stwierdziły wysokie ryzyko ZD (1:227), a wykonany wcześniej Nifty określił wynik badania jako prawidłowy- w miliardach. W zaleceniach (po PAPPA) mam: "Wskazana konsultacja specjalisty genetyki klinicznej. Rozważenie przeprowadzenia diagnostyki inwazyjnej." A pod spodem "Według wytycznych PTG w przypadku wyniku ryzyka wad chromosomowych pomiędzy 1:100 a 1:000 zaleca się oznaczenie wolnego DNA płodowego." To jednak amniopunkcja jest "konieczna" przy ryzyku wyższym niż 1:100 a nie 1:300?
    A co konkretnie zaważyło na wysokim ryzyku ZD? Biochemia czy USG?

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 dzięki za sprowadzenie na ziemię :) W takim razie czekam do wizyty u swojego ginekologa (dopiero za 2 tygodnie) i jeszcze zobaczę, co ona powie. Ty dalej czekasz na wyniki Panoramy?

Av dla ZD mam ryzyko podstawowe 1:800, ryzyko skorygowane po samym USG: 1:3836 i kolejny raz skorygowane- po biochemii 1:227.
    W Nifty 1:2589554951.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    edka85

Av dla ZD mam ryzyko podstawowe 1:800, ryzyko skorygowane po samym USG: 1:3836 i kolejny raz skorygowane- po biochemii 1:227.
    W Nifty 1:2589554951.

Karo a jakie NT? I dokladne wartości Bhcg i pappa?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Karo a jakie NT? I dokladne wartości Bhcg i pappa?

NT= 1,70 mm, B-hCG (84,77 IU/I)= 2,699 MoM, PAPPA (1,530 IU/I)= 0,483 MoM

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • katberry Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_wi masz b. podobne wyniki do mnie. tylko mi lekarz wyliczyl male ryzyko jakims sposobem. czy te ryzyka teraz biora pod uwage wszystkie parametry z usg i biochemii?
    a nifty robilas dla spokoju czy byly jakies wskazania?

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry nie miałam żadnych wskazań do Nifty, robiłam dla świętego spokoju jeszcze zanim poszłam na USG I trymestru. A i tak świruję. Wiedziałam, że na 100% zdecyduję się na PAPPA ze względu na ocenę pracy łożyska i wiedziałam, że po tym wyniki mogą być różne. Z tym, ze ja się spodziewałam, że po PAPPA będę miała ryzyko między 1:300 a 1:1000, a nie między 1:1 a 1:300 ;)

Ja mam napisane tak: "Wyjściowe ryzyko wad chromosomowych (ryzyko podstawowe) jest wyliczone na podstawie wieku matki (jakby co mam 28 lat). Ryzyko skorygowane jest ryzykiem wyliczonym w dniu badania na podstawie ryzyka wyjściowego, markerów ultrasonograficznych (szerokość przezierności karkowej, czynność serca płodu) i badań biochemicznych z surowicy (PAPP-A, wolna jednostka B-hCG." A później "Wszystkie biofizyczne i biochemiczne markery są skorygowane na podstawie kilku cech matczynych takich jak: pochodzenie rasowe (biała), waga (72kg), wzrost (174cm), palenie (nie palę), metoda zapłodnienia (naturalne) oraz rodność (pierwsza ciąża)."

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi
    czyli Tobie wyliczono ryzyko bez wszystkich parametrów usg, tj. przepływy i kość nosowa. Gdyby to wzięto pod uwagę, miałabyś ryzyko grubo ponad dwa tysiące.
    Nie mam jeszcze panoramy. Amerykańce nie śpieszą się z wydaniem wyniku. Ignorują nawet maile wysyłane od strony polskiej z ponagleniem. Pewnie najpierw zajmują się swoimi rodakami, a dopiero na szarym końcu tymi z dalekiego kontynentu. Wcale nie zdziwiłabym się, gdyby nie wiedzieli, gdzie Polska leży na mapie.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • katberry Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka trzymam kciuki żeby badanie bylo jak najszybciej.
    Karo_wi jestes po nifty ktore wyszlo dobrze wiec postaraj sie myslec pozytywnie i czekaj na wizyte. na pewno wszystko jest dobrze.
    patrzac na twoje wyniki i wyniki innych dziewczyn mam wrazenie ze jestem jedynym przypadkiem kiedy lekarz wzial pod uwage wszystkie parametry i naprawde obawiam sie czy to moje ryzyko nie jest zanizone.. ale czekam do wizyty ktora mam 26.04 i planuje podjac temat.
    ale ten test miesza w glowach

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    catalina1988 wrote:
    Tak, gdzieś we wcześniejszych postach pisam swoją historię. Synek ma 3 miesiące, troszkę się borykamy z tymi nerkami i paroma mniejszymi kwestiami typu anemia ale synek poza tym zdrów i rośnie i rozwija się super.

Catalina a możesz mi napisać czy na tych badaniach połówkowych na ktorych wyszly Wam nieprawidłowości miałas u synka mierzony fałd karkowy NF i ile on u Was wynosił.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na polowkowym nie miałam ale zaraz po polowkowym leżałam w Matce Polce i tu widzę że było mierzone, 22 tydzień NF 4,49mm

Lena8411 lubi tę wiadomość

• nadulek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wynik amniopunkcji
    Kariotyp meski nieprawidlowy, translokacja niezrownowazona. Jestem po konsultacji z genetykiem dostalam papiery do eksterminacji. Mam niecale 5 tygodni do podjecia decyzji ktora zawsze bedzie nie dobra nie wazne jaka podejme...

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, podjęcie tej decyzji będzie strasznie trudne. A wiadomo czym grozi ta translokacja niezrównoważona w waszym przypadku? W sensie jeśli dzidziuś się urodzi?

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    U nas wynik amniopunkcji
    Kariotyp meski nieprawidlowy, translokacja niezrownowazona. Jestem po konsultacji z genetykiem dostalam papiery do eksterminacji. Mam niecale 5 tygodni do podjecia decyzji ktora zawsze bedzie nie dobra nie wazne jaka podejme...

bardzo przykro jest mi czytać takie wiadomości bo wiem co teraz czujesz, drugą ciąże straciłam w takich strasznych okolicznościach. o wadach dowiedziałam sie na usg w 16 tyg, bezczaskowie i wiele innych. chciałbym ci pomóc ale na takie tragedie nie ma słow, recepty, rady. tu nie ma dobrych i złych decyzji, każda jest zła uważam. jako nie znaną mi osobę bede kierować modlitwy do Boga za Ciebie i Twoje dziecko, abyś niezależnie od podjętej decyzji miała siłe żyć i wierzyć bo mimio ze podjełam decyzje o terminacji wciąz rozmawiam z Bogiem, bo to on zna moją duszę a nie księża, politycy, inni ludzie.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiadomo czym do konca jest moja wada na razie na podstawie usg stwierdzono ze kosci konczyn jiz przestaja rosnsc do tego nie wykrztalcona rzuchwa i obrzek w klatce piersiowej ktory prowadzi do niewydolnosci krazeniowej. No i juz cos nie podobalo sie w obrazie serca ale lekarz stwierdzil by moc to potwierdzic musimy czekac na usg 4 maja

Nieprawidłowy kariotyp
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek przykra wiadomość :(. A wy macie zbadane kariotypy swoje?? No i czy robiliście nifty lub inny tego typu test??

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milmarta wrote:
    Ojej, podjęcie tej decyzji będzie strasznie trudne. A wiadomo czym grozi ta translokacja niezrównoważona w waszym przypadku? W sensie jeśli dzidziuś się urodzi?
    Milmarta wysłałam Ci zaproszenie na priv. Chciałabym pogadać na priv.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek, bardzo mi przykro :( Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić, co w tej chwili przechodzisz...

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek ściskam mocno, nie ma słów by pocieszyć w tym momencie :(

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stereo wrote:
    Nadulek przykra wiadomość :(. A wy macie zbadane kariotypy swoje?? No i czy robiliście nifty lub inny tego typu test??
    Tak nasze kariotypy byly badane w 2013 roku ja jestem nosicielem translokacji zrownowazonej. U mnie ribia odrazu amniopunkcje nikt sie nie bawi w inne testy

Nieprawidłowy kariotyp
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mi przykro nadulek :(.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
‹‹ 427 428 429 430 431 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ