X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • sepa Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Nam wyszło bright spot i wpisana pielektazja w obu nerkach ale jak piszesz - norma do 5 a u nas 2 więc mój lekarz nawet by tego poszerzeniem nie nazwał. Bs też stwierdził malutkie...w piątek mam echo serca.
    Betti dzis odbietalam wyniki i mam tez skierowanie na echo. Mam wyznaczone na 16 maja. A jakby po wizycie usg w nast tyg cos bylo nie tak to nawet z dnia na dzien maja terminy na takie przypadki. Ale mam nadzieje ze nie bedzie takiej potrzeby :) daj znac co lekarz mowil ci o brigth spot. I jakiej wielkosci jest u twojego maluszka . U nas w pn miedniczki byly 6mm woec o mm szersze . Trzymam kcuiuki zeby wszytsko bylo ok.

sepa
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nasz pierwszy synek urodził się z miedniczkami powiększonymi do 19mm, po 2 latach zmalały mu do 11mm a teraz ma 6mm. Ma właśnie 8 lat. Ale u niego na prenatalnych nie było innych rzeczy, które by mogły niepokoić.

Teraz maluszek ma poszerzone, ale dopiero na połówkowych się dowiemy jakiej są wielkości. Nie wiem dlaczego nam tego nie powiedzieli na prenatalnych. Ale teraz mamy też przezierność 3.06. Robiliśmy nifty -wynik prawidłowy. Pappa ryzyko zd 1:2900 innych wyszlo jeszcze lepoej. Inwazyjnych nie robiliśmy. Czekamy co nam powiedzą dalej.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś Echo serca - wszystko okDziś Echo serca - wszystko ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2018, 21:28

Stereo, admiralka lubią tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Dziś Echo serca - wszystko okDziś Echo serca - wszystko ok

Betti cudna wiadomość. Gratulacje. Czy ten bright spot było na echo jeszcze widać?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzę że poucinało post...
    Bright spot jest ale mały i nie wpływa na pracę serca. Wygląda i pracuje dobrze.
    Lekarz super. Wszystko tłumaczył, pokazywał. Myślałam że tylko serduszko zbada a znów wszystkie pomiary, przepływy jak na połówkowym. 820 g miłości

Stereo, Lena8411 lubią tę wiadomość

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ps. Już wiem czemu zgaga straszna ostatnio i wszystko mi się cofa - Gabryśka wbija mi stopy w wątrobę

• Stereo Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti cudna wiadomość :). My jeszcze 2tyg do połówkowych. Ciągnie się ten czas.

Betti37 lubi tę wiadomość

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
  • quana Nowa

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

w piatek dowiedziałam się, że serduszko mojego Maleństwa przestało bić... Ostatnie USG miałam w 5t5d (3 kwietnia). Będąc na USG w piątek ciałko odpowiadało wzrostowo na 7t2d... niestety serduszko już nie biło :'(.

To jest (??), była... moja druga ciąża - pierwsza przebiegła bez komplikacji.

Lekarz nie był nazbyt wylewny... Powiedział, abym poczekała do poniedziałku i przyszła - szansa, że zacznie się "samo", albo zabieg.. Kochane, co polecacie w takiej sytuacji? Wiem tylko tyle, że ciało jest na tyle spore, że będe w domu widziała szczątki malucha :( ...

Mam jeszcze kilka pytań o których nie miałam pojecia pytać lekarza, teraz czytając różne strony i fora...
    1.Łyżeczkowanie czy samoistny rozwój sytuacji?
    2.Czy zalecacie/polecacie wykonanie jakiś badań? Czy poznam przyczynę poronienia? Ewentualnie jak długo czeka się na takie wyniki, jaki jest koszt?
    3.Czy dziecku w takim wieku należy robić pogrzeb? :( Chciałabym tego uniknąć, bolałoby mnie to okrutnie - psychicznie.
    4.Jaka jest rekonwalescencja po takim zdarzeniu? Czy koniecznie muszę brac urlop? Chciałabym tego uniknać, muszę się czymś zająć...

4.

• Existenz Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej samoistny do 8ego tygodnia spokojnie powinno samo się usunąć. Poczekaj na rozwój sytuacji..ewentualnie po podaniu leków.. to cb więc pogrzebu nie bedzie. Nawiasem by był pogrzeb to trzeba znać płeć.
    Nadania na tym etapie.... hmmm kosztowne i raczej się nie robi. To przykre co przeszła ale się często zdarza. (U mnie 2 razy do 10 tygodnia).
    Dziecku w takim wieku nie robi się pogrzebu. Możesz nawet nie zauważyć tylko kilka większych skrzepow.
    Ja nie miałam urlopu. Raz po lyzeczkowaniu wzięłam wolne 1 dzień. A przy cb poleciało rano do wc i okres mega przez 2 dni akurat weekend byl

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    quana wrote:
    1.Łyżeczkowanie czy samoistny rozwój sytuacji?
    2.Czy zalecacie/polecacie wykonanie jakiś badań? Czy poznam przyczynę poronienia? Ewentualnie jak długo czeka się na takie wyniki, jaki jest koszt?
    3.Czy dziecku w takim wieku należy robić pogrzeb? :( Chciałabym tego uniknąć, bolałoby mnie to okrutnie - psychicznie.
    4.Jaka jest rekonwalescencja po takim zdarzeniu? Czy koniecznie muszę brac urlop? Chciałabym tego uniknać, muszę się czymś zająć...
    1.Na tym etapie może być samoistny, ale później dobrze by było jeszcze sprawdzić u lekarza, czy wszystko się oczyściło.
    2. To Twoje pierwsze poronienie i to na dodatek po udanym porodzie, więc ja bym uznała to za jakiś "pech", a nie problem natury genetycznej czy immunologicznej. Przy jednym niepowodzeniu nie ma paniki, po prostu zdarza się.
    3. Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby ktoś robił pogrzeb na etapie 7tc.
    4. Ciąża była bardzo młoda, więc szybko się oczyści i nie musisz brać urlopów, zwolnień itp. (no chyba że chcesz).

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • martek88 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quana, bardzo przykro, że Cię to spotkało. Ja też poroniłam, tylko na trochę późniejszym etapie ciąży. W moim przypadku było łyzeczkowanie. To chyba trochę zależy od lekarza.
    Czy robić badania genetyczne- ja nie robiłam, ale żałuję. Rozmawiałam z Panią Prof. Genetyk i wg niej dobrze robić badania, nawet przy pierwszym poronieniu, zarówno u płodu jak i Wasze kariotypy. Tylko wtedy są to badania płatne, bo normalnie refundacja przysługuje po 2im poronieniu. Czy poznasz przyczynę poronienia- być moze, jeżeli przyczyna obumarcia płodu była wadą genetyczna.
    Czy robić pogrzeb?- czasami w szpitalu chowają dzieci w mogile zbiorowej dzieci nienarodzonych. Jest krótka modlitwa na cmentarzu, odbywa sie to co kilka miesięcy.
    Czy brać urlop? W szpitalu zapewne dostaniesz ZUS ZLA na 1- 2 tyg. Niektóre dziewczyny idą na płatny 100 procent 8 tygodniowy macierzyński. Ale to wszystko zależy od Ciebie.

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
    Synek 11.05.2017 <3
    Aniołek 2016 12 tc <3
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeby iść na 8-tygodniowy macierzyński trzeba mieć akt zgonu wystawiony przez szpital z wpisaną płcią (to koniecznie).
    Nie wiem czy na tak wczesnym etapie w ogóle wypisują akt zgonu, ale jeśli tak: to trzeba się zdecydować na łyżeczkowanie w szpitalu + płatne badania genetyczne dla ustalenia płci.

Ja pierwszą ciążę straciłam w 8. tygodniu, zdecydowałam się na łyżeczkowanie-bo miałam silne objawy ciąży, mdłości pomimo tego że ciaża była martwa. Lekarz powiedział że na samoistną akcję mogę czekać nawet 3 tygodnie, wiec nie chciałam się męczyć.
    Po zabiegu w szpitalu to ja mogłam zdecydować czy chcę zwolnienie i na ile.. nie wiem na ile wystawiliby mi najdłużej bo nie pytałam, mogłam nie brać go wcale i wrócić do pracy następnego dnia.. ale wzięłam wtedy tydzień wolnego.

h84fwn15k5y02vr6.png
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na tym wątku w poprzedniej ciąży, gdy czekałam za wynikiem Panoramy. Nasza córeczka miała zespół Edwardsa i odeszła na końcu 15 tygodnia ciąży :(
    Dziś jestem w kolejnej ciąży, ale wciąż paraliżuje mnie strach i zastanawiam się skąd wytrzasnąć kasę znów na zbadanie dna z krwi. Wolę jednak to niż inwazyjne metody, jesli daj Bóg nie będzie do nich podstaw.

Póki co czekam na kolejną wizytę, niech to małe serduszko wciąż bije.

Przykro mi, że dołączają tu nowe osoby po stratach i ciężkich przeżyciach :(

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Admiralka w którym tyg ciąży jesteś? Miałas już badania prenatalne I trym? W pierwszej ciąży nieprawidlówości wyszly juz usg? Robilas test pappa czy odrazu zdecydowałaś się na panoramę?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Admiralka w którym tyg ciąży jesteś? Miałas już badania prenatalne I trym? W pierwszej ciąży nieprawidlówości wyszly juz usg? Robilas test pappa czy odrazu zdecydowałaś się na panoramę?

Teraz jestem w 9tc+3, kolejną wizytę mam w poniedziałek, ale to jeszcze nie prenatalne.

W pierwszej ciąży jednak nieprawidłowości były już widoczne dokładnie na tym etapie. Nie zdążyłam więc wtedy zrobić pappy. Robiłam od razu Panoramę, a po jej wyniku biopsję kosmówki.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Admiralka tym razem będzie wszystko dobrze trzymam kciuki

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • oliwias Nowa

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !
    W zeszłym tygodniu dostałam telefon z kliniki ( po miesiącu czasu od wykonania w niej badań prenatalnych), że mój wynik PAPPA jest kiepski i mam sie pilnie zjawic na konsultacji z genetykiem.
    Parametry z usg wszystkie byly idealne w srodku siatki centylowej jedna wyniki z krwi są tragiczne.. próbowałam znaleźć dziewczyny z podobnym wynikiem jednak jakoś mi się nie udało.
    wolne Hcg - 4,53 MoM
    Pappa - 0,54 Mom (to podobno jest w granicach normy acz na dolnej granicy co mnie martwi przy tak wysokim hcg)
    mam 24 lata a ryzyko wyliczone zostalo na 1:124. Czy któras miała podobną sytuację ?

oliwias
  • oliwias Nowa

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapomnaiałanm dodać, że zrobiłam test nifty w zeszłą środę i czekam na wyniki

oliwias
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwias były tu dziewczyny z podwyższonym bhcg i wszystko było ok. Dobrze że usg jest ok. Jaką miałaś przeziernośc karkową. Duzo przypadków było takich ze wysokie bhcg świadczyło o dziewczynce. Dobrze że zrobiłaś Nifty. Poczekaj na jego wynik i idaj się na konsultacje do genetyka. Ryzyka wyszło Ci większe niż 1:300 więc to Cie będzie uprawniać fo badań inwazyjnych jeżeli będziesz chciała je zrobić.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwias dobrze, że zrobiłaś Nifty, teraz pozostaje tylko czekać :* Ale jeśli na usg nie były widoczne żadne nieprawidłowości, to już bardzo dużo.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ