Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Betti37 wrote:Nam wyszło bright spot i wpisana pielektazja w obu nerkach ale jak piszesz - norma do 5 a u nas 2 więc mój lekarz nawet by tego poszerzeniem nie nazwał. Bs też stwierdził malutkie...w piątek mam echo serca.
daj znac co lekarz mowil ci o brigth spot. I jakiej wielkosci jest u twojego maluszka . U nas w pn miedniczki byly 6mm woec o mm szersze . Trzymam kcuiuki zeby wszytsko bylo ok.
sepa -
Dziewczyny nasz pierwszy synek urodził się z miedniczkami powiększonymi do 19mm, po 2 latach zmalały mu do 11mm a teraz ma 6mm. Ma właśnie 8 lat. Ale u niego na prenatalnych nie było innych rzeczy, które by mogły niepokoić.
Teraz maluszek ma poszerzone, ale dopiero na połówkowych się dowiemy jakiej są wielkości. Nie wiem dlaczego nam tego nie powiedzieli na prenatalnych. Ale teraz mamy też przezierność 3.06. Robiliśmy nifty -wynik prawidłowy. Pappa ryzyko zd 1:2900 innych wyszlo jeszcze lepoej. Inwazyjnych nie robiliśmy. Czekamy co nam powiedzą dalej.
Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
Po dwóch histeroskopiach.
Ciąża biochemiczna 10.2017r.
Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
Synuś 2010 -
Betti37 wrote:Dziś Echo serca - wszystko okDziś Echo serca - wszystko ok
Betti cudna wiadomość. Gratulacje. Czy ten bright spot było na echo jeszcze widać?Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Patrzę że poucinało post...
Bright spot jest ale mały i nie wpływa na pracę serca. Wygląda i pracuje dobrze.
Lekarz super. Wszystko tłumaczył, pokazywał. Myślałam że tylko serduszko zbada a znów wszystkie pomiary, przepływy jak na połówkowym. 820 g miłościStereo, Lena8411 lubią tę wiadomość
-
Betti cudna wiadomość
. My jeszcze 2tyg do połówkowych. Ciągnie się ten czas.
Betti37 lubi tę wiadomość
Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
Po dwóch histeroskopiach.
Ciąża biochemiczna 10.2017r.
Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
Synuś 2010 -
Witajcie,
w piatek dowiedziałam się, że serduszko mojego Maleństwa przestało bić... Ostatnie USG miałam w 5t5d (3 kwietnia). Będąc na USG w piątek ciałko odpowiadało wzrostowo na 7t2d... niestety serduszko już nie biło :'(.
To jest (??), była... moja druga ciąża - pierwsza przebiegła bez komplikacji.
Lekarz nie był nazbyt wylewny... Powiedział, abym poczekała do poniedziałku i przyszła - szansa, że zacznie się "samo", albo zabieg.. Kochane, co polecacie w takiej sytuacji? Wiem tylko tyle, że ciało jest na tyle spore, że będe w domu widziała szczątki malucha...
Mam jeszcze kilka pytań o których nie miałam pojecia pytać lekarza, teraz czytając różne strony i fora...
1.Łyżeczkowanie czy samoistny rozwój sytuacji?
2.Czy zalecacie/polecacie wykonanie jakiś badań? Czy poznam przyczynę poronienia? Ewentualnie jak długo czeka się na takie wyniki, jaki jest koszt?
3.Czy dziecku w takim wieku należy robić pogrzeb?Chciałabym tego uniknąć, bolałoby mnie to okrutnie - psychicznie.
4.Jaka jest rekonwalescencja po takim zdarzeniu? Czy koniecznie muszę brac urlop? Chciałabym tego uniknać, muszę się czymś zająć...
4. -
Lepiej samoistny do 8ego tygodnia spokojnie powinno samo się usunąć. Poczekaj na rozwój sytuacji..ewentualnie po podaniu leków.. to cb więc pogrzebu nie bedzie. Nawiasem by był pogrzeb to trzeba znać płeć.
Nadania na tym etapie.... hmmm kosztowne i raczej się nie robi. To przykre co przeszła ale się często zdarza. (U mnie 2 razy do 10 tygodnia).
Dziecku w takim wieku nie robi się pogrzebu. Możesz nawet nie zauważyć tylko kilka większych skrzepow.
Ja nie miałam urlopu. Raz po lyzeczkowaniu wzięłam wolne 1 dzień. A przy cb poleciało rano do wc i okres mega przez 2 dni akurat weekend byl10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
quana wrote:1.Łyżeczkowanie czy samoistny rozwój sytuacji?
2.Czy zalecacie/polecacie wykonanie jakiś badań? Czy poznam przyczynę poronienia? Ewentualnie jak długo czeka się na takie wyniki, jaki jest koszt?
3.Czy dziecku w takim wieku należy robić pogrzeb?Chciałabym tego uniknąć, bolałoby mnie to okrutnie - psychicznie.
4.Jaka jest rekonwalescencja po takim zdarzeniu? Czy koniecznie muszę brac urlop? Chciałabym tego uniknać, muszę się czymś zająć...
2. To Twoje pierwsze poronienie i to na dodatek po udanym porodzie, więc ja bym uznała to za jakiś "pech", a nie problem natury genetycznej czy immunologicznej. Przy jednym niepowodzeniu nie ma paniki, po prostu zdarza się.
3. Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby ktoś robił pogrzeb na etapie 7tc.
4. Ciąża była bardzo młoda, więc szybko się oczyści i nie musisz brać urlopów, zwolnień itp. (no chyba że chcesz).
-
Quana, bardzo przykro, że Cię to spotkało. Ja też poroniłam, tylko na trochę późniejszym etapie ciąży. W moim przypadku było łyzeczkowanie. To chyba trochę zależy od lekarza.
Czy robić badania genetyczne- ja nie robiłam, ale żałuję. Rozmawiałam z Panią Prof. Genetyk i wg niej dobrze robić badania, nawet przy pierwszym poronieniu, zarówno u płodu jak i Wasze kariotypy. Tylko wtedy są to badania płatne, bo normalnie refundacja przysługuje po 2im poronieniu. Czy poznasz przyczynę poronienia- być moze, jeżeli przyczyna obumarcia płodu była wadą genetyczna.
Czy robić pogrzeb?- czasami w szpitalu chowają dzieci w mogile zbiorowej dzieci nienarodzonych. Jest krótka modlitwa na cmentarzu, odbywa sie to co kilka miesięcy.
Czy brać urlop? W szpitalu zapewne dostaniesz ZUS ZLA na 1- 2 tyg. Niektóre dziewczyny idą na płatny 100 procent 8 tygodniowy macierzyński. Ale to wszystko zależy od Ciebie.
https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
Synek 11.05.2017
Aniołek 2016 12 tc -
Zeby iść na 8-tygodniowy macierzyński trzeba mieć akt zgonu wystawiony przez szpital z wpisaną płcią (to koniecznie).
Nie wiem czy na tak wczesnym etapie w ogóle wypisują akt zgonu, ale jeśli tak: to trzeba się zdecydować na łyżeczkowanie w szpitalu + płatne badania genetyczne dla ustalenia płci.
Ja pierwszą ciążę straciłam w 8. tygodniu, zdecydowałam się na łyżeczkowanie-bo miałam silne objawy ciąży, mdłości pomimo tego że ciaża była martwa. Lekarz powiedział że na samoistną akcję mogę czekać nawet 3 tygodnie, wiec nie chciałam się męczyć.
Po zabiegu w szpitalu to ja mogłam zdecydować czy chcę zwolnienie i na ile.. nie wiem na ile wystawiliby mi najdłużej bo nie pytałam, mogłam nie brać go wcale i wrócić do pracy następnego dnia.. ale wzięłam wtedy tydzień wolnego. -
Byłam na tym wątku w poprzedniej ciąży, gdy czekałam za wynikiem Panoramy. Nasza córeczka miała zespół Edwardsa i odeszła na końcu 15 tygodnia ciąży
Dziś jestem w kolejnej ciąży, ale wciąż paraliżuje mnie strach i zastanawiam się skąd wytrzasnąć kasę znów na zbadanie dna z krwi. Wolę jednak to niż inwazyjne metody, jesli daj Bóg nie będzie do nich podstaw.
Póki co czekam na kolejną wizytę, niech to małe serduszko wciąż bije.
Przykro mi, że dołączają tu nowe osoby po stratach i ciężkich przeżyciach -
Admiralka w którym tyg ciąży jesteś? Miałas już badania prenatalne I trym? W pierwszej ciąży nieprawidlówości wyszly juz usg? Robilas test pappa czy odrazu zdecydowałaś się na panoramę?Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK -
Lena8411 wrote:Admiralka w którym tyg ciąży jesteś? Miałas już badania prenatalne I trym? W pierwszej ciąży nieprawidlówości wyszly juz usg? Robilas test pappa czy odrazu zdecydowałaś się na panoramę?
Teraz jestem w 9tc+3, kolejną wizytę mam w poniedziałek, ale to jeszcze nie prenatalne.
W pierwszej ciąży jednak nieprawidłowości były już widoczne dokładnie na tym etapie. Nie zdążyłam więc wtedy zrobić pappy. Robiłam od razu Panoramę, a po jej wyniku biopsję kosmówki. -
Cześć dziewczyny !
W zeszłym tygodniu dostałam telefon z kliniki ( po miesiącu czasu od wykonania w niej badań prenatalnych), że mój wynik PAPPA jest kiepski i mam sie pilnie zjawic na konsultacji z genetykiem.
Parametry z usg wszystkie byly idealne w srodku siatki centylowej jedna wyniki z krwi są tragiczne.. próbowałam znaleźć dziewczyny z podobnym wynikiem jednak jakoś mi się nie udało.
wolne Hcg - 4,53 MoM
Pappa - 0,54 Mom (to podobno jest w granicach normy acz na dolnej granicy co mnie martwi przy tak wysokim hcg)
mam 24 lata a ryzyko wyliczone zostalo na 1:124. Czy któras miała podobną sytuację ?oliwias -
Oliwias były tu dziewczyny z podwyższonym bhcg i wszystko było ok. Dobrze że usg jest ok. Jaką miałaś przeziernośc karkową. Duzo przypadków było takich ze wysokie bhcg świadczyło o dziewczynce. Dobrze że zrobiłaś Nifty. Poczekaj na jego wynik i idaj się na konsultacje do genetyka. Ryzyka wyszło Ci większe niż 1:300 więc to Cie będzie uprawniać fo badań inwazyjnych jeżeli będziesz chciała je zrobić.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK