X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Vikaa Znajoma

Wysłany: 13 marca 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robiłam wybrałam, że od razu chcę wyniki podstawowe telefonicznie, a papierowy kurierem. Wczoraj o 20 miałam telefon. Czyli równo tydzień, bo 5 marca pobrali krew.
    Będzie dziewczynka, moja córa się popłakała wczoraj i mówi że tak bardzo się modliła o siostrzyczkę :)

Vika
    4c3td5qppd510j4u.png
    córka 2007r
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Za te oczekujące na wyniki trzymam mocno kciuki.

Kieruję ten post głównie do dziewczyn po ciążach z trisomiami. Ku pokrzepieniu. Zaryzykowałam i się udało.

Dziś było usg genetyczne. CRL 66,6 mm, NT 1,8mm.
    wolne B-hCG 1,547 MoM
    PAPP-A 1,329 MoM
    Kość nosowa widoczna

ryzyko podstawowe dla T21 1:138, skorygowane 1:2760!
    Dla pozostałych trisomii ponad 1:20.000

Nie marzyłam nawet o takich wynikach. Popłakałam się ze szczęścia po wizycie.
    Czekam na wyniki NIFTY, wiem że będzie dobrze, ale skoro mogłam sobie na nie pozwolić, musiałam je wykonać dla siebie, żeby móc się cieszyć na 100% ciążą.

GuBo, Lukrecja, Asiek2108, mandy11, nadulek, EvE32, El*a lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • GuBo Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    Witajcie dziewczyny. Za te oczekujące na wyniki trzymam mocno kciuki.

Kieruję ten post głównie do dziewczyn po ciążach z trisomiami. Ku pokrzepieniu. Zaryzykowałam i się udało.

Dziś było usg genetyczne. CRL 66,6 mm, NT 1,8mm.
    wolne B-hCG 1,547 MoM
    PAPP-A 1,329 MoM
    Kość nosowa widoczna

ryzyko podstawowe dla T21 1:138, skorygowane 1:2760!
    Dla pozostałych trisomii ponad 1:20.000

Nie marzyłam nawet o takich wynikach. Popłakałam się ze szczęścia po wizycie.
    Czekam na wyniki NIFTY, wiem że będzie dobrze, ale skoro mogłam sobie na nie pozwolić, musiałam je wykonać dla siebie, żeby móc się cieszyć na 100% ciążą.

Ciesze się niezmiernie i gratuluję z całego serca!

h4zp3e3kj3ws8ciu.png
  • karmoni Debiutantka

Wysłany: 14 marca 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vikaa i Marsylia super wiadomości :-) Bardzo się cieszę i gratuluję.

Ja nadal czekam na wyniki Nifty. To oczekiwanie jest straszne.

• nadulek Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze 13 dni do amniopunkcji. Czekanie jest zabójstwem

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • GuBo Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Ja mam jeszcze 13 dni do amniopunkcji. Czekanie jest zabójstwem

Nadulek będzie dobre, głęboko w to wierzę.

Ja mam jeszcze 5 dni do amnio. Czekanie na wyniki mnie najbardziej martwi....

h4zp3e3kj3ws8ciu.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek ,gubo wykupcie opcje fish jesli macie mozliwosc finansowa skróci to Wasz stres zwiazany z,oczekiwaniem na wynik .

f2wlh3715msa0zig.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia super!! Gratuluję bardzo! Cieszę się (i po cichu zazdroszczę ;) )

• GuBo Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Nadulek ,gubo wykupcie opcje fish jesli macie mozliwosc finansowa skróci to Wasz stres zwiazany z,oczekiwaniem na wynik .

Wykupiliśmy te opcje, to będą bardzo stresujące 3 dni

syska89 lubi tę wiadomość

h4zp3e3kj3ws8ciu.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GuBo wrote:
    Wykupiliśmy te opcje, to będą bardzo stresujące 3 dni
    Czasem Fish jest już następnego dnia :)

GuBo lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Leira Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:

ile taka opcja kosztuje?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • GuBo Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    ile taka opcja kosztuje?

To zależy gdzie wykonuje się badanie, najtaniej chyba w publicznym szpitalu, ok. 450 zł, przynajmniej kiedyś tyle to kosztowało...Ja płacę 1000 zł bo robię w prywatnej przychodni.

Leira lubi tę wiadomość

h4zp3e3kj3ws8ciu.png
  • karmoni Debiutantka

Wysłany: 15 marca 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty- wynik:prawidłowy :-)
    Serdecznie Was pozdrawiam i dalej trzymam kciuki.

GuBo, EvE32, Av, Marsylia, syska89, Vikaa, Leira lubią tę wiadomość

• syska89 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja placilam 1100 zl amiopunkcje na nfz ale to gabinet prywatny z podpisanymi niektorymi badaniami z nfz .

Aga78 lubi tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 16 marca 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmoni wrote:
    Nifty- wynik:prawidłowy :-)
    Serdecznie Was pozdrawiam i dalej trzymam kciuki.

Syn czy córka? :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • karmoni Debiutantka

Wysłany: 16 marca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córeczka :-). W domu mam już 3 letniego synka.

Z synkiem również miałam podwyższoną wolną betę ale wtedy nie robiłam Nifty. Syn ma wadę serduszka. Co roku ma kontrolną wizytę u kardiologa. Wg kardiologa ma prowadzić normalny tryb życia a wada jest do obserwacji.
    Syn rozwija się prawidłowo, dużo osób zwraca nawet uwagę na fakt,że bardzo ładnie mówi jak na swój wiek. Jest niejadkiem ale jakoś dajemy sobie z tym radę. Jest bardzo ruchliwy a przy tym zwinny :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 11:05

Leira, GuBo lubią tę wiadomość

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanim urodzę wyląduję w psychiatryku...Dziś usg połówkowe. I znów k... "coś"...Niby nic, niby o niczym nie przesądza ale...Mam zrobić echo serca plodu. Lekarka znalazła tzw. „bright spot „ czyli ognisko hiperechogenne.

" Zlokalizowane jest one zwykle w lewej komorze serca. Nie jest ono wadą serca i nie ma związku z częstszym występowaniem wad serca u płodu. Jego obecność jest tylko wskazaniem do bardzo dokładnej oceny budowy całego płodu pod kątem poszukiwania tzw. ultrasonograficznych markerów abberacji chromosomowych. Jeśli badanie usg poza stwierdzeniem ogniska „briht spot” jest prawidłowe, nie ma potrzeby prowadzenia dalszej diagnostyki. Należy podkreślić, że obecność ogniska jako jedynego objawu w badaniu usg, u kobiety nieobciążonej czynnikami ryzyka, absolutnie nie zwiększa częstości występowania nieprawidłowości chromosomowych u płodu. "

Jednak po teście papa, ze wzgl na wiek, oczywiście stwierdziłam że to jednak zd...

Dodatkowo pielektazje nerek...O tym nic nie wspomniała lekarka, mam to tylko na opisie. Poszerzenie miedniczek nerkowych...I znów - niby nic takiego, ale znów się naczytałam i nie uspokaja mnie, że często to "taka uroda" i może zanikać w ciązy albo po...

W dodatku mąż stracił pracę...

Także w tej chwili nie umiem cieszyć się tą ciążą i myślę, że trzeba było poprzestać na jednym zdrowym dziecku a nie za wszelką cenę strać się o 2 gdiz teraz same problemy...

• catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez był po polowkowym Bright spot i poszerzenie miedniczek. Niby lekarz w super-hiper przychodni z certyfikatem itp. Tez się bardzo stresowałam i wszystko wskazywało że ryzyko jest duże, wszędzie czytałam, że te wady nic nie przesadzają jak występują pojedynczo. Poszłam do swojej ginekolog zapłakana i dostałam skierowanie do Matki Polki na badania specjalistyczne. Okazało się że Bright spotu nie ma (podobno na gorszym sprzęcie często wychodzą a to jest skutek nakładania się fal) a poszerzenie miedniczek jest na granicy. Mimo że genetyk stwierdził że nie widzi wskazań to ja zrobiłam Nifty i wynik był prawidłowy. Synek ma 2 miesiące, super się rozwija, ciagle obserwujemy nerki i robimy mu badania moczu i usg, zobaczymy co dalej. Głowa do góry, na pewno będzie dobrze. Ja często zaglądam na forum żeby pocieszać dziewczyny, do tej pory mam sobie za złe że nie umiałam się cieszyć ciążą.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    catalina1988 wrote:
    U nas tez był po polowkowym Bright spot i poszerzenie miedniczek. Niby lekarz w super-hiper przychodni z certyfikatem itp. Tez się bardzo stresowałam i wszystko wskazywało że ryzyko jest duże, wszędzie czytałam, że te wady nic nie przesadzają jak występują pojedynczo. Poszłam do swojej ginekolog zapłakana i dostałam skierowanie do Matki Polki na badania specjalistyczne. Okazało się że Bright spotu nie ma (podobno na gorszym sprzęcie często wychodzą a to jest skutek nakładania się fal) a poszerzenie miedniczek jest na granicy. Mimo że genetyk stwierdził że nie widzi wskazań to ja zrobiłam Nifty i wynik był prawidłowy. Synek ma 2 miesiące, super się rozwija, ciagle obserwujemy nerki i robimy mu badania moczu i usg, zobaczymy co dalej. Głowa do góry, na pewno będzie dobrze. Ja często zaglądam na forum żeby pocieszać dziewczyny, do tej pory mam sobie za złe że nie umiałam się cieszyć ciążą.

Nifty mi wyszło ok. Robiłam bo w papa wiek i wolna beta hchg namieszały...co do tej bright spot to właśnie czytam odwrotnie - że jest to bardzo częste, ale wykryć można na dobrym sprzęcie więc nie zawsze matki o tym wiedzą...

Najgorzej mnie martwi właśnie to że papa złe, jest to ognisko - a to już jakby dwa markery...

co do nerek to w sumie wyszłam z założenia, że skoro nawet o tym nie wspomniała i z tego co czytam to są tzw.umiarkowane poszerzenia. Ale znów jest że może to być marker zd...najsłabszy i w ogóle no ale po pappa to mnie wszystko już dobija...Zwłaszcza, że moja starasza koleżanka nie miała ani wysokich bet, ani tych ognisk, ani nic...a u mnie ciągle coś...I jak tu wierzyć, że dziecko zdrowe?

• nadulek Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 - rozumiem że się martwisz bo widzę że nie jesteś w komfortowej sytuacji ale może spróbój skonsultować ten wynik z genetykiem.
    Mój po USG które sam robił powiedział że w jego ocenie jest źle ale nie potrafi przed wynikiem amniopunkcji powiedzieć mi nic konkretnego bo za dużo niewiadomych.
    I tak od 2 marca ryczę i szukam iskierki nadziejo. Amnio 28 mnie serca więc parę łez jeszcze przede mną. Dzień później moja operacją kręgosłupa która również jest obciążeniem dla dziecka, ale jedyną szansą że wstanę z łóżka. Wierzę że wyniki twoje okażą się typorym marginesem błędu diagnostycznego a mąż znajdzie pracę

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ