Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Vella83 wrote:ja dziś miałam pobrana krew na test Nace - jedzie krew do Hiszpanii... około tygodnia na wyniki.. piszę, żeby nie zwariować.
Przy okazji spieszę tylko donieść, że u Nas Nace z niczym się nie mylił, 26 czerwca na świat przyszedł chłopiec Adaś bez wad genetycznych, którymi straszył w mnie Pani genetykod wczoraj jesteśmy w domu i cieszymy się sobą . Dziękuję Wam za wsparcie w trudnych chwilach ♡♡♡
silent, mmalibu, Vella83, Evli lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny czytające wątek - warto zrobić pappa i hcg niezależnie od wieku. Dotarły do mnie smutne wieści teraz... Nie straszę, ale uczulam. Moja kuzynka, lat 22, mąż 24. Pierwsze dziecko, usg idealne. Nic co by podpadlo. W dniu usg pobranie krwi - płacili... Za tydzień telefon, że mają przyjść na konsultacje. Pappa 0,4, a hcg 2,7. Ryzyko wady wzrosło ogromnie... Zdecydowali się po rozmowie z lekarzem prowadzącym i genetykiem na amniopunkcję, głównie ze względu na pieniążki. Wynik - zespół downa... Byli w ciężkim szoku, bo ryzyko po samym usg znikome, kuzynka szczupła, niepaląca, zapłodnienie naturalne itd. Córeczka podjęła decyzję za nich i zmarła 1,5 tygodnia później. Czekają na wyniki, ale prawdopodobnie serduszko przestało bić. Smutna historia 😞 Natomiast już nigdy nie podpisze się pod słowami, że pappa to statystyka i wyciąganie kasy...
edwarda20, Evli lubią tę wiadomość
-
mmalibu wrote:Dziewczyny czytające wątek - warto zrobić pappa i hcg niezależnie od wieku. Dotarły do mnie smutne wieści teraz... Nie straszę, ale uczulam. Moja kuzynka, lat 22, mąż 24. Pierwsze dziecko, usg idealne. Nic co by podpadlo. W dniu usg pobranie krwi - płacili... Za tydzień telefon, że mają przyjść na konsultacje. Pappa 0,4, a hcg 2,7. Ryzyko wady wzrosło ogromnie... Zdecydowali się po rozmowie z lekarzem prowadzącym i genetykiem na amniopunkcję, głównie ze względu na pieniążki. Wynik - zespół downa... Byli w ciężkim szoku, bo ryzyko po samym usg znikome, kuzynka szczupła, niepaląca, zapłodnienie naturalne itd. Córeczka podjęła decyzję za nich i zmarła 1,5 tygodnia później. Czekają na wyniki, ale prawdopodobnie serduszko przestało bić. Smutna historia 😞 Natomiast już nigdy nie podpisze się pod słowami, że pappa to statystyka i wyciąganie kasy...
ja wierzę w historię i mam mnóstwo pokory i szacunku czytając ją. Okres oczekiwania jest katorgą dla mnie i biorę wszystkie możliwości pod uwagę łącznie z przerwaniem ciąży. Zrozumie mnie osoba, która też czeka i nie wie czego się spodziewać. Jestem po konsultacji z genetykiem, która nie mówiła: wszystko bedzie dobrze, zawsze jest dobrze, pappa sie myli etc..mówiła faktami i konkretami. Nie ma reguł,znaków na niebie etc..czasem jest pech, czasem tak wychodzi i to nawet przy idealnym usg. Trzyma kciuki i ma nadzieję,że bedzie ok ale..ryzyko nie pojawia się znikąd. Mam wsparcie w mężu, który patrzy trzezwo i nie pozwala mi na panikę - mówi: zrobilismy wszystko co mogliśmy,jezeli dziecko jest chore to nie jest to nasza wina ani jego ani moja.Jak dostaniemy wyniki zadecydujemy co dalej - wspólnie. U nas ryzyko jest 1:200 i 1:400 (dla T 13 i T 18). Zespół D wyszedł z niskim ryzykiem. Lekarka powiedziała jasno: jezeli sie to potwierdzi to to do 21 tygodnia mamy prawo na decyzje. Trzymam za nas kciuki. -
Dziewczyny a co sądzicie o Nifty pro? Za tydzień jestem umówiona. Ktoś robił?5 lat starań,V-leiden,nietoler.pokarmowa, hsg,stymul.owu letrozolem,1*iui za granica,ciaża 11.2016,2 laparoskopie w ciaży z powodu bóli podbrzusza,poronienie zatrzymane w 8 tyg
Gameta Rzgów- 08. 2017 rozpoczęcie ivf:), 3 histeroskopie,4 transfery nieudane, 04.2019 naturalna
-
Tak, Nifty rozszerzony5 lat starań,V-leiden,nietoler.pokarmowa, hsg,stymul.owu letrozolem,1*iui za granica,ciaża 11.2016,2 laparoskopie w ciaży z powodu bóli podbrzusza,poronienie zatrzymane w 8 tyg
Gameta Rzgów- 08. 2017 rozpoczęcie ivf:), 3 histeroskopie,4 transfery nieudane, 04.2019 naturalna
-
Kulkakulka wrote:Tak, Nifty rozszerzony
Jeżeli jest u Ciebie ryzyko tych rzadkich chorób to warto zrobić dla spokoju -wersja podstawowa jest wystarczajaca jezeli jest ryzyko tych głownych trzech trisomii - tak było ze mną. Genetyk powiedziała mi o dwóch testach: podstawowym i rozszerzonym i stwierdziła ze wersja basic wystarczy.
Dla spokoju zapytaj specjalisty, który zna Twoją historię i wszystkie wyniki. -
Do dziewczyn czekajacych lub juz po testach: czas oczekiwania jest bardzo trudny - napiszcie czy wy tez biezecie/brałyście pod uwagę że może się nie udać i staniecie przed najtrudniejszą decyzją. Cz tylko była myśl bedzie dobrze..
Ja mam wszystkie mysli - te najgorsze tez i cieżko się trzymam..chyba staram sie oswoić wszystkie mozliwosci. -
Vella83 czas oczekiwania był ciężki. Też miałam różne myśli, co będzie jeśli okaże się że dziecko jest chore.. Pomagało mi zdjęcie małej z usg, wpatrywalam się w nie i mówiłam sobie że nie "tą piękna buźka" nie może być chora.
Vella ryzyka u Ciebie sa niskie, trzeba być dobrej myślitrzymaj się!
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Smutnamiss moje łożysko też było grube 80mm a wód nie miałam.
U mnie amnio i biopsja była ok a lekarze nawet teraz po narodzinach straszą bo nie rozumieją przebiegu mojej ciąży i mówią że amnio wszystkich chorób nie wykrywa..
Takze jedynie co pozostaje to myśleć pozytywnie2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Ja mam raczej skomplikowaną historię ginekologiczną łącznie z własną genetyką i męża... Nifty pro to raczej podstawa dla mojej ciąży. Długo czekałyście na wynik?5 lat starań,V-leiden,nietoler.pokarmowa, hsg,stymul.owu letrozolem,1*iui za granica,ciaża 11.2016,2 laparoskopie w ciaży z powodu bóli podbrzusza,poronienie zatrzymane w 8 tyg
-
Kulkakulka - róznie dziewczyny pisały do tej pory - 4 dni/tydzien/10 dni/13 dni.. ja robiłam test w srode i to juz dla mnie cała wiecznosc. Mozliwe że we wtorek juz coś bede wiedziec- wynik wpiszą w system i bede mogła sprawdzic on line - ale wg producenta 14-21 dni trzeba czekac (!!??).. ciężko powiedzieć.
Jeżeli macie taką sytuację z mężem to nie zastanawiaj się tylko bierz rozszerzone. Dla mnie sytuacja byłaby jasna. Jak wyszło ryzyko u mnie to z mężem nie zastanawialiśmy nad niczym innym tylko test był oczywisty i koszty nie grały roli - chociaż są duże. Gdyby lekarz doradził pro szłabym na pro.Kulkakulka lubi tę wiadomość