Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Vella a powiedz mi, czy te pozostałe choroby, które wykrywa nifty pro uprawniają do przerwania ciąży? U mnie w rodzinie jest rdzeniowy zanik mięśni. I najlepszy test z krwi nie ma opcji wykrycia tego. Jedynie amniopunkcja, ale skierowana konkretnie na tą chorobę. Niestety Polska wciąż jest w tyle... Ja robiłam Sanco, ale to podstawowe trisomie i robią w Warszawie. Czekałam 4 dni na wyniki.
Vella83 lubi tę wiadomość
-
Mmalibu - zabiłaś mnie pytaniem, nawet nie pomyslałam na temat innych chorób tak bardzo zafiksowałam sie na trisomii.
Genetyk i moja ginka rozpisując mi etapy diagnostyki zawsze mówiły o amniopunkcji jako o ostatnim kroku przed ewentualnym przerwaniem ciazy bo daje 100 % info o chorobie - ale nie wiem które choroby wykrywa oprócz tych podstawowych. No i kiedy mozna przerwać - czy zespołu Downa tez dotyczy czy tylko tych letalnych..Czytaj w info producenta lub dzwon do lekarki. -
Vella83 wrote:Mmalibu - zabiłaś mnie pytaniem, nawet nie pomyslałam na temat innych chorób tak bardzo zafiksowałam sie na trisomii.
Genetyk i moja ginka rozpisując mi etapy diagnostyki zawsze mówiły o amniopunkcji jako o ostatnim kroku przed ewentualnym przerwaniem ciazy bo daje 100 % info o chorobie - ale nie wiem które choroby wykrywa oprócz tych podstawowych. No i kiedy mozna przerwać - czy zespołu Downa tez dotyczy czy tylko tych letalnych..Czytaj w info producenta lub dzwon do lekarki. -
Evli wrote:Smutnamiss moje łożysko też było grube 80mm a wód nie miałam.
U mnie amnio i biopsja była ok a lekarze nawet teraz po narodzinach straszą bo nie rozumieją przebiegu mojej ciąży i mówią że amnio wszystkich chorób nie wykrywa..
Takze jedynie co pozostaje to myśleć pozytywnie -
Smutnamiss wrote:Ze za duza o 4 tyg i ze im sie nie podobanic nie wiem mam lezec do urodzenia codziennie ktg
Mój synek miał ok tyle tygodni za duży brzuch. Urodził się całkowicie normalny i proporcjonalny. Wiele dziewczyn ma ten "problem", że na USG jakaś część ciała wychodzi za duża lub za mała, wszystkie się stresują, a z dzieckiem jest OK. -
nick nieaktualnyVella83 wrote:Mmalibu,nadal..jestem już w stanie załamania.dzis jest 4dzien roboczy,nie liczę weekendu..wczoraj wyjechaliśmy wyjechaliśmy na wakacje i zamiast korzystać czekam na wyniki.jak tylko coś dostanę dam znac
wszystko ok ryzyko niskie płeć męska;)
Vella83, silent lubią tę wiadomość
-
Dostałam wyniki, wszystko ok!!!!!!!!!!niskie ryzyko każdej z trisomii i potwierdzony chlopak. Tel dostałam na plaży i wybuchnelam niepowstrzymanym placzem że szczęścia. Najtrudniejszy tydz w moim życiu.
Evli, Leira, apatia, silent lubią tę wiadomość
-
Leze w szpitalu dzis skonczyłam 36 tydz wód przybywa łożysko duze o dziecku nic lekarz nie mówi a ja boje sie pytac glowa i brzuch o prawie 2 tyg za duze mala wazy ponad 3kg ja sie czuje dobrze ciazy nie odczuwam strasza wadami genetycznymi a ja umieram ze strachu
-
Smutnamiss widzisz u mnie Mała była za mała i też straszyli.. Ale Ty mialas problemy z cukrami? A przy nich przecież często dziecko jest większe.
Moje łożysko było też niby duże, grube a teraz w badaniu histopatologicznym mam napisane hipotroficzne... 🤔 I weź tu coś zrozum..
Trzymaj się, kurcze nie tak powinna wyglądać ciąża.. życzę dużo siły i myśl pozytywnie, musi być dobrze!2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Smutnamiss widzisz u mnie Mała była za mała i też straszyli.. Ale Ty mialas problemy z cukrami? A przy nich przecież często dziecko jest większe.
Moje łożysko było też niby duże, grube a teraz w badaniu histopatologicznym mam napisane hipotroficzne... 🤔 I weź tu coś zrozum..
Trzymaj się, kurcze nie tak powinna wyglądać ciąża.. życzę dużo siły i myśl pozytywnie, musi być dobrze! -
Cześć.
Tydzień temu miałam pobieraną krew na test Panorama. Wczoraj telefon - konieczne jest ponowne pobranie krwi, ponieważ w próbce zrobił się skrzep i nie da się jej badać. Czyli znowu czekanie od początku... pytałam się pani w lab czy ja jestem jakiś przypadkiem jeden na milion, że takie coś mi się wydarzyło, to stwierdziła, ze tak czasem jest. Kazała wypić przed badaniem więcej wody. Słyszałyście kiedyś o takiej sytuacji?
Ech... najgorzej że znowu muszę czekać ;(