Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! U mnie w 12tc na USG genetycznym lekarz stwierdził hipoplastyczną kość nosową. Wszystkie pozostałe parametry były w normie, jednak pomimo tego bardzo mnie nastraszył, że istnieje wysokie ryzyko dziecka z ZD (lekarz był okropny, zamiast mnie uspokoić, sprawił, że z gabinetu wyszłam cała zapłakana). Pappa skorygowane wyszło 1:634, co jest dobrym wynikiem, jednak ziarenko niepewności zostało zasiane. Dodam, że pierwszą ciążę poroniłam, przez co jeszcze ciężej mi było uwierzyć, że tym razem może być dobrze... Po rozmowie z moim gin i genetykiem zdecydowaliśmy z mężem zrobić test Nifty. Dzisiaj po 7 dniach roboczych otrzymaliśmy wynik - zdrowy chłopczyk. Ale ten stres i niepewność jakie przeżyliśmy przez ostatni miesiąc... Powiem szczerze, że żałuję, że od razu po zrobieniu USG nie pojechaliśmy na test, tylko tak długo się wahaliśmy (strasznie bałam się wyniku i chyba przez to tak długo zwlekałam z decyzją). Ale teraz w końcu będę mogła tak naprawdę zacząć cieszyć się tą ciążą... Mam nadzieję, że wszystkie z was, które też czekają na wynik amnio, Nifty lub Sanco w końcu będą mogły odetchnąć! Trzymam kciuki i - wiem, że teraz łatwo mi mówić, ale nie popełnijcie mojego błędu i nie nakręcajcie się, że coś jest nie tak!
eska29044, Nalia lubią tę wiadomość
-
kajakowe wrote:Gruzja, ja robiłam Nifty Pro czyli ten z ubezpieczeniem wyniku i on leciał do Hongkongu 🙂 w sobotę był już u nich. A robiłam we Wrocławiu tam gdzie prowadzę ciążę, Ginemedica36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
1 procedura invitro - krótki protokół -1 transfer świeżych 3 dniowców 8A i 8B😢
2 transfer 3bb - 6 dpt -34; 8dp- 104; 11dpt - 392; 14 dpt -1272; 25 dpt- ♥️ i jest już na swiecie💗💞💝
uregulowana niedoczynność tarczycy (spalona riadoaktywnym jodem - kiedyś nadczynność), niskie AMH - 1.5, endometrioza I stopnia, IO, NK 23%, nietoleracje pokarmowe..., krótkie cykle, KIR BX (większość implementacyjnych)
mąż średnio.
Teraz druga ciąża z zaskoczenia ...i rośnie druga dziewczyna 🥰🤩🤩 -
kajakowe wrote:Nifty pro jest robione w Hongkongu i ma ubezpieczenie, jest robione w laboratorium BGI. Nifty jest robione właśnie gdzieś bliżej, moze i Słowenia. Nie ma ubezpieczenia i robi je laboratorium działające na technologii BGI
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2021, 09:53
36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
2 transfer 3bb - 6 dpt -34; 8dp- 104; 11dpt - 392; 14 dpt -1272; 25 dpt- ♥️ i jest już na swiecie💗💞💝
uregulowana niedoczynność tarczycy (spalona riadoaktywnym jodem - kiedyś nadczynność), niskie AMH - 1.5, endometrioza I stopnia, IO, NK 23%, nietoleracje pokarmowe..., krótkie cykle, KIR BX (większość implementacyjnych)
mąż średnio.
Zaczynam się zastanawiać czy nie zrobić jeszcze sanco bo jak chińczyki robi a takie jaja to ja już nic nie wiem ale nawet W takiej sytuacji człowiek może naciąć i to co napisali https://nipty.pl/test-nifty-opinie/: Co najważniejsze publikacja dotyczy próbek zebranych w latach 2011-2013 w Chinach a test wykonany był na zupełnie innej, dużo starszej technologii firmy Illumina. Test NIFTY Pro to przecież pod względem technologii całkiem inny produkt. Do jego przeprowadzenia producent wykorzystuje inne sekwenatory, odczynniki oprogramowanie (więcej w zakładce “technologia”). Posługiwanie się badaniem walidacyjnym odnoszącym się do innego produktu, każdy może ocenić indywidualnie. W branży farmaceutycznej w której od lat pracuję, po dokonaniu nawet małej zmiany w składzie leku, producent wykonuje nowe, bardzo dokładne badanie kliniczne. Tymczasem brak jest aktualnej walidacji testu dla technologi DNBSeq.
Jak robili to inni?
Zmiany w technologii wprowadzali inni producenci: Roche (Test Harmony), Natera (Test Panorama), NIPD Genetics (VeraGene) i przy tych zmianach każdy z nich wykonywał i publikował nowe badanie walidacyjne. Mam nadzieję, że wkrótce będziemy mogli zobaczyć nowe badanie walidacyjne testu NIFTY dotyczące technologii DNBSeq (BGISEQ).
CECHY TESTU NIFTY
Laboratorium: BGI (Chiny)/Geneplanet (Chrowacja)
Technologia: ekwencjonowanie całogenomowe/ DNBSeq (BGI-Chiny)
Certyfikaty: CFDA (china food and drug administration)
Opis
Test NIFTY w czasie, gdy wykonywany był w polskim laboratorium, stał się liderem NIPTów, a jego nazwa dla lekarzy i pacjentek była synonimem badania płodowego DNA. Tak jak wiele osób na sportowe buty wciąż mówi ‘’adidasy’’, tak są lekarze mówiący o NIPT’ach właśnie ‘’NIFTY’’. Ale po wnikliwej analizie nasuwa się pytanie co nowy NIFTY Pro ma wspólnego z NIFTY! Laboratorium BGI posługuje się dużym badaniem walidacyjnym na blisko 147000 pacjentek, które jednak nie dotyczy testy NIFTY Pro, lecz… NIFTY! Test NIFTY Pro to przecież pod względem technologii całkiem inny produkt. Oparty jest na innej technologii sekwencjonowania innych odczynnikach i oprogramowaniu (więcej w zakładce “technologia”).
NIFTY czy NIFTY Pro?
Zamieszanie potęguje dostępność testu NIFTY Pro w kilku różnych laboratoriach (testdna.pl, centrumdna.pl, zdrowegeny.pl, medfemina.pl) w zupełnie odmiennych cenach, zakresach, z ubezpieczeniem i bez. W Polsce dostępny jest także test NIFTY (Geneplanet) w przypadku którego, próbki trafiają do laboratrium w Chrowacji. Żeby jeszcze skomplikować, chorwackie laboratorium należy do Słoweńskiej firmy, która używa sprzętu (BGISeq 500) oraz odczynników dokładnie takich jak używa się w Chinach. Skąd zatem różnica w zakresie testu, cenach, brakiem ubezpieczenia?….
Do tego wydaje się, że dystrybutorzy testu NIFTY zwalczają się nawzajem hasłami na swoich stronach internetowych. Cyt: “Na polskim rynku pojawiły się podróbki testu NIFTY przedstawiane jako jego “kontynuacja” lub “zastępstwo”. Domagaj się wykonania wyłącznie oryginalnego, wiarygodnego testu NIFTY Pro”.
Czy w takim razie test NIFTY od GenePlanet to podróbka? Raczej nie, bo laboratorium działa w oparciu o umowę z producentem (BGI). Wydaje się zatem, że jest to spór o portfele polskich pacjentek…
Czy ktoś potrafi rzetelnie wyjaśnić ten galimatias? Zostawcie proszę komentarze, bo sama jestem ciekawa waszego zdania.
Zakres testu NIFTY
Test NIFTY Pro ma szeroki zakres obejmujący 6 trisomii , 84 mikrodelecji i mikroduplikacji i 4 aneuploidie chromosomów płci. Wyróżnia go ubezpieczenie wyniku fałszywie negatywnego do kwoty 210 000 PLN.
CENA: od 2250 do 2450 PLN
Test Nifty (Gneplanet) ma kilka zakresów do wyboru: BASIC, STANDARD,PLUS ORAZ TWINS. Obejmują one od 3 podstawowych trisomii do 70 różnych wad płodu.
CENA: od 1900 do 2500 PLN
Technologia testu NIFTY
Od 2010-2015 stosowano technologię i sprzęt produkcji amerykańskiej (Illumina), odczynniki Illumina oraz opatentowany algorytm BGI. Sekwencjonowany był cały genom płodu metodą (WGS – Whole Genome Sequencing). Z tego okresu pochodzi najwięcej publikacji na temat testu NIFTY.
Od 2015 do 2018 Technologia była oparta o sekwenator IonProton produkcji amerykańskiej (Thermo Scientific), odczynniki Thermo Scientific oraz algorytm BGI. Sekwencjonowany był cały genom płodu motodą (WGS – Whole Genome Sequencing) w oparciu o technologię sekwencjonowania “semiconductor sequencing” opatentowaną przez ThermoFisher Scientific.
Od 2018 BGI wykorzystuje technologię opartą o Sekwenator produkcji Chińskiej czyli BGISeq500, odczynniki produkcji BGI oraz opatentowany algorytm BGI. Sekwencjonowany jest cały genom płodu metodą (WGS – Whole Genome Sequencing) według opatentowanej przez BGI Technologii NanoBall. Do tej pory nie ma opublikowanego badania walidacyjnego testu NIFTY Pro z zastosowaniem technologii BGISeq.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2021, 10:13
mąż średnio.
Gruzja85 nie strasz.
Od 2018 w PL jest NOFTY Pro i nie słyszałam o wyniku fałszywie ujemny. Zdarzały się fałszywie dodatnie np. W kierunku zespołu Turtnera. Bo tam jest tylko czułość 50%.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2021, 09:55
❤Ada&Pola❤
-
paula_28 wrote:Moje wyniki leciały na Chorwację. Badanie robiłam w Krakowie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2021, 10:11
mąż średnio.
Gruzja, spokojnie nie nakręcaj się. Myślę, że BGI nie proponowałoby ubezpieczenia gdyby nie byli pewni swojej technologii. Do 2018 nifty badał tylko 3 trisomie, od 2018 bada 6 trisomii i 84 rodzaje mikrodelcji, mikroduplikacji. Ja zdecydowanie ufam bardziej im niż podwykonawcom. Czytałam o różnicach w nifty pro i nifty plus to jest kilka różnic. Nifty pro bada 6 trisomii i 84 mikrodelcje/mikroduplikacje i ma ubezpieczenie w razie wyniku fałszywie negatywnego jak i w przypadku wyniku pozytywnego. A nifty plus 6 trisomii ale 60 duplikacji/delecji. I jest podane ze nie ma ubezpieczenia. Więc nie wiem. Ja jak robiłam to dzwoniłam i powiedziano mi że Nifty plus, basic itp nie mają ubezpieczenia od wyniku fałszywie negatywnego a to kwota ok. 200 tys
-
Nie wprowadzajmy zamętu... nie dość, że każda z nas się stresuje wynikiami złej Pappy i cieszy z dobrych wyników NIFTY,to ciągle jakieś ziarno niepewności. I co, teraz każde badanie lekarza będziemy podważać? Każde Usg? Kurczę, nie jesteśmy medykami. A ostatmio mam wrazsnie, ze w necie, na grupach na fejsie itp. Częste staje się podważanie słów lekarza. Może w takim razie powinniśmy prowadzić ciążę u dr google.
Sanco nie zmieni wyniku. To podobny test. Jak chcesz mieć 100% pewności to.zrob amnio. Chociaż i tak na forach bywały przypadki, gdy była prawidłowa, A dziecko chore. Albo dziecko zdrowe, a kobieta poronila.Gwiazdka86, LaLiLu lubią tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
kajakowe wrote:Gruzja, spokojnie nie nakręcaj się. Myślę, że BGI nie proponowałoby ubezpieczenia gdyby nie byli pewni swojej technologii. Do 2018 nifty badał tylko 3 trisomie, od 2018 bada 6 trisomii i 84 rodzaje mikrodelcji, mikroduplikacji. Ja zdecydowanie ufam bardziej im niż podwykonawcom. Czytałam o różnicach w nifty pro i nifty plus to jest kilka różnic. Nifty pro bada 6 trisomii i 84 mikrodelcje/mikroduplikacje i ma ubezpieczenie w razie wyniku fałszywie negatywnego jak i w przypadku wyniku pozytywnego. A nifty plus 6 trisomii ale 60 duplikacji/delecji. I jest podane ze nie ma ubezpieczenia. Więc nie wiem. Ja jak robiłam to dzwoniłam i powiedziano mi że Nifty plus, basic itp nie mają ubezpieczenia od wyniku fałszywie negatywnego a to kwota ok. 200 tys36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
mąż średnio.
Nalia wrote:Nie wprowadzajmy zamętu... nie dość, że każda z nas się stresuje wynikiami złej Pappy i cieszy z dobrych wyników NIFTY,to ciągle jakieś ziarno niepewności. I co, teraz każde badanie lekarza będziemy podważać? Każde Usg? Kurczę, nie jesteśmy medykami. A ostatmio mam wrazsnie, ze w necie, na grupach na fejsie itp. Częste staje się podważanie słów lekarza. Może w takim razie powinniśmy prowadzić ciążę u dr google.
Sanco nie zmieni wyniku. To podobny test. Jak chcesz mieć 100% pewności to.zrob amnio. Chociaż i tak na forach bywały przypadki, gdy była prawidłowa, A dziecko chore. Albo dziecko zdrowe, a kobieta poronila.36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
mąż średnio.
Gruzja85 wrote:Nic nie daje pewności nawet gdy dziecko urodzi się...amnio też nie wykryje mozaiki. Gdyby tylko to ode mnie zależało to zrobiłabym amnio ale przeciwny są mój mąż i moja Pani dr. Mam czekać na nifty❤Ada&Pola❤
-
Gruzja rozumiem ,ze się bardzo stresujesz, ale nie ma co popadac w paranoje To sa tak powszechne testy ,ze gdyby wyniki okazywały się po czasie nieprawidłowe w dużej mierze to na prawdę nikt by ich nie robił za takie pieniądze. Sama mam tendencje do nakręcania się z byle błahostki, ale na prawdę nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć i zbadać. Np syn mojej koleżanki ma tak rzadka chorobę genetyczna, ze zauważono ja dopiero jak zaczął dorastać i po wykonaniu bardzo długich i specjalistycznych badań DNA. No nie da się wszystkiego przewidzieć.Trzeba mieć nadzieję że wszystko będzie dobrze!Starania od 09.2018
05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)