X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę nie piszcie takich rzeczy, że Pappa jest nic nie warte. Ja się naczytałam takich głupot w pierwszej ciąży i nie posłuchałam lekarza i zrobiłam tylko NIFTY. Nifty wyszło prawidłowo, ale potem miałam problemy ze wzrastaniem płodu i nadciśnieniem w ciąży. Córka urodziła się po terminie maleńka. Całe szczęście ze tylko tyle złego i żywo donosiłam ciążę. Dziś jest zdrową 4 latką choć na początku było dużo stresu.

W drugiej ciąży zrobiłam Pappę i od razu miałam włączony ACARD. Nie było żadnych problemów takich jak w pierwszej ciąży. Synek z urodził się z normalną wagą. Brakiem Pappy w pierwszej ciąży tylko sobie zaszkodziłam.

Poza tym warto pamiętać, że NIFTY mówi nam tylko o chorobach genetycznych. Prawidłowy wynik nie oznacza, że u dziecka nie wystąpią żadne wady wrodzone samoistne. Myślę, że reklamowo trochę nas z tym oszukują. Badanie zyskuje na popularności, a prawidłowy wynik ma być dla nas gwarancją urodzenia zdrowego dziecka. Zdrowe dziecko to nie tylko brak chorób genetycznych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2022, 10:10

Evli, Daisy___, sercewplecaku, emdar, Altair, karakorum, Marcelina715 lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Marutka Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2022, 11:54

• edka85 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, wykryto dziś u mojego dziecka ARSA na badaniu w 13 tc. Mało popularny temat, przewinął się ze 2x na forum. Nifty wyszło OK, żadnych innych niepokojących objawów, jest kość nosowa i NT 1,4. Jednak lekarz się przejął, wspominał o amniopunkcji i koniecznie echo serca, bo może to być związane z wadami serca. Moja radość po Nifty zmieniła się w duży stres. Nie chciałabym urodzić chorego dziecka :(
    Jedna z koleżanek z października 2018 (karo) urodziła córkę z arsa. W czasie ciąży zrobiła echo, a po porodzie była obserwacja. I wszystko ok. Lekarz mówił, że to nie jest nic poważnego i wiele ludzi z tym żyje, nawet o tym nie wiedząc.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • eewa Nowa

Wysłany: 23 marca 2022, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam pappa zrobione- miesiąc życia stracony. Miałam acard i heparyne .... i co? 3 miesiące walczyłam w szpitalu z hipotrofią... żaden acard mi nie pomógł. Córka zdrowa.

Marutka lubi tę wiadomość

• Dziubuś 123 Nowa

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zły wynik testu Pappa i Sanco.
    3 tygodnie bezsennych nocy, stresu i płaczu... u nas ten koszmar zakończył się szczęśliwie ! Usg prenatalne w 12tc prawidłowe, żadnych odchyleń od normy. Pappa prawdopodobieństwo 1:96 Trisomii 21, lekarka zadzwoniła i poinformowała nas o dalszych możliwościach badań inwazyjnych- Amniopunkcji i nieinwazyjnych- SANCO. Zdecydowaliśmy się na SANCO - niestety wynik nieprawidłowy- Wysokie Ryzyko Trisomii 21 prawdopodobieństwo 69,8% .. ręce nam opadły. Lekarze nie dawali nadziei, jedynym wyjściem w tej sytuacji była amniopunkcja. Zdecydowaliśmy się dopłacić do przyspieszonego testu RAPID FISH bo wynik jest do 7 dni i dzięki Bogu wyszedł prawidłowy!!!!! Kamień z serca, życie zaczęło się od nowa !! Po 3 tygodniach ( tyle trwa hodowla komórkowa ) od pobrania próbki płynu owodniowego do badania dostaliśmy wynik główny, który potwierdził wynik testu FISH - PRAWIDŁOWY KARIOTYP MĘSKI - Dziecko zdrowe!!!!!!! Tylko amniopunkcja mogła to w 100% potwierdzić!! Czemu test SANCO wyszedł nieprawidłowy?? Nie wiemy.. Może łożysko jest mozaiką czyli dziecko jest zdrowe a łożysko chore, może aktywność choroby autoimmunologicznej którą u mnie zdiagnozowano przyczyniła się do złego wyniku SANCO...pytań jest wiele, ale najważniejsze, że nas synek jest ZDROWY !!! historia podniesie na duchu!!

Marutka, Kobobo, Altair lubią tę wiadomość

• karka Debiutantka

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, prawdopodobnie czeka mnie amnio 04.05, powiedzcie czy trzeba się jakoś specjalnie przygotowywać do tego badania? Wystawiły u Was jakieś powikłania?

• Lalala Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałabym się doradzić, bo mam mętlik w głowie 🤯 USG wykonane w 12+0 dni:
    NT 1.4 mm,
    CRL 54,4 mm,
    ALE pappa 0.537 MoM,
    wolne Bhcg 2.038 MoM + wiek 35 lat dało ryzyko trisomi 21 1:347 (ryzyko podstawowe 1:276). Niby średnie ryzyko, ale już blisko wysokiego. W invikcie namawiają mnie na wykonanie testu nace24, ale jest to koszt aż 2600 zł 🤦🏼‍♀️ Wiem, że to statystyka, ale trochę mnie to martwi ... Czy Waszym zdaniem te wyniki są aż tak niepokojące, żeby iść w to badanie?

Edit. Zdecydowaliśmy się na badanie Nace24 w invikcie. Spokój ducha najważniejszy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2022, 10:01

atdccwa173tcycke.png
  • Meg18 Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2022, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Dziewczyny, chciałabym się doradzić, bo mam mętlik w głowie 🤯 USG wykonane w 12+0 dni:
    NT 1.4 mm,
    CRL 54,4 mm,
    ALE pappa 0.537 MoM,
    wolne Bhcg 2.038 MoM + wiek 35 lat dało ryzyko trisomi 21 1:347 (ryzyko podstawowe 1:276). Niby średnie ryzyko, ale już blisko wysokiego. W invikcie namawiają mnie na wykonanie testu nace24, ale jest to koszt aż 2600 zł 🤦🏼‍♀️ Wiem, że to statystyka, ale trochę mnie to martwi ... Czy Waszym zdaniem te wyniki są aż tak niepokojące, żeby iść w to badanie?

Edit. Zdecydowaliśmy się na badanie Nace24 w invikcie. Spokój ducha najważniejszy...

Powodzenia, będzie dobrze! Daj znać, gdy będziesz mieć wyniki.

Nace to jakiś odpowiednik Nifty i sanco?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2022, 12:22

• Lalala Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję z całego serca. Tak, z tego co wiem jest to odpowiednik nifty pro, z tym że wyniki nie lecą do Hongkongu tylko do Hiszpanii ;-). Na wynik też czeka się do 6 dni roboczych. Oczywiście dam znać jak go otrzymam. Jedziemy na badanie za 3 dni.

Meg18 lubi tę wiadomość

atdccwa173tcycke.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wyniki. Zdrowa dziewczynka 🥰

Evli, Meg18, Marcelina715 lubią tę wiadomość

atdccwa173tcycke.png
  • Natalia B. Debiutantka

Wysłany: 27 maja 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś

Gratuluję wyniku! To najważniejsze <3
    Lalala wrote:
    z tego co wiem jest to odpowiednik nifty pro, z tym że wyniki nie lecą do Hongkongu tylko do Hiszpanii ;-)

Te badania są różne i nie są swoimi odpowiednikami! Różni je walidacja, metoda, ubezpieczenie. Piszę o tym, bo czasami robi się zamieszanie, a jak dla mnie różnice są istotne :)

Szczęśliwa Mama <3
  • Kaaroo Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Odebrałam dzisiaj wyniki prenatlnych i wyszła pośrednia grupa ryzyka trisomii 21 1:309 :( jestem załamana bo morfologicznie na USG wszystko wyglądało bardzo dobrze i zupełnie nie spodziewałam się złego wyniku.
    Sanco u swojego lekarza mogłam zrobić dopiero w przyszłym tygodniu, wiec pojechałam do diagnostyki. Teoretycznie do 10 dni. Któraś z Was tam robiła? Wynik był szybciej?

III 2021 - początek starań
    IX 2021 - pozytywny test
    X 2021 - puste jajo płodowe > zabieg
    II 2022 - wracamy do starań

iNg2p2.png
  • marti7 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2022, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ile teraz realnie czeka się na wyniki testu Harmony robionego w alabie? Na stronie mam czas oczekiwania 8 dni, ale łudzę się, że wyniki przyjdą szybciej.
    Na USG prenatalnym pan doktor zauważył mniejszą kość nosową u dzidziusia. Pozostałe parametry były okej. W opisie badania mam „kość nosowa: brak / hypoplastyczna”. Doktor nic nie mówił z czym może to się wiązać, za to powiedział, że najczęściej w takich przypadkach później wszystko jest w porządku. Dopiero w domu się naczytałam, ze może być różnie 😔 Na wyniki pappa czekam do wtorku i liczę, że harmony będzie trochę szybciej niż te 8 dni roboczych. Czuję się przez to wszystko fatalnie psychicznie. Okropnie się boję 😔🥺

• marti7 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2022, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaaroo wrote:
    Hej!
    Odebrałam dzisiaj wyniki prenatlnych i wyszła pośrednia grupa ryzyka trisomii 21 1:309 :( jestem załamana bo morfologicznie na USG wszystko wyglądało bardzo dobrze i zupełnie nie spodziewałam się złego wyniku.
    Sanco u swojego lekarza mogłam zrobić dopiero w przyszłym tygodniu, wiec pojechałam do diagnostyki. Teoretycznie do 10 dni. Któraś z Was tam robiła? Wynik był szybciej?

Gdzieś widziałam info, że Sanco nawet do 5 dni roboczych może być już gotowe. Dostałaś już ten wynik? 😊

• laurka22 Nowa

Wysłany: 11 czerwca 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wyniki testu sanco w diagnostyce są do 6 dni czyli bardzo szybko, już powinno być wszystko wiadomo, trzymam kciuki i wierzę że jest ok

• Jula6 Nowa

Wysłany: 14 czerwca 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny,
    Dostałam wynik Nifty, wysokie ryzyko ZD, prawdopodobieństwo >=20.
    Któraś z Was miała podobnie? Jest szansa na zdrowe dzieciątko?

• marti7 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jula6 wrote:
    Część dziewczyny,
    Dostałam wynik Nifty, wysokie ryzyko ZD, prawdopodobieństwo >=20.
    Któraś z Was miała podobnie? Jest szansa na zdrowe dzieciątko?
    A samo USG i pappa jak Ci wyszła?

• Jula6 Nowa

Wysłany: 14 czerwca 2022, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG też kiepsko, jeden lekarz stwierdził przezierność karku na 5.6, opóźnione kostnienie i problem z zastawka, drugi że przezierność wynosi 3.6, kość nosowa jest i zastawka prawidłową. Pappa 1/4

• Jola1785 Znajoma

Wysłany: 9 lipca 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie: od którego tyg robimy badanie pappa i wolna HCG?

• olencja Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ryzyko zd 1:8. Czekam na wynik nifty. W sumie to nie mam bladego pojęcia co z tym zrobić. Oporcz kości nosowej niż nie wskazuje na zd.

Edit: nifty ryzyko niskie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 12:58

Marcelina715 lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
‹‹ 613 614 615 616 617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ