Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia byl w trakcie ssania piersi az mu soe wszystko coflo. Zwykle biale i niczym nie pachnace dopiero co zjedzone mleko. Duzo teho bylo bo cala pielucha mokra i jeszcze na posciel poszlo. Cala noc i dzien dzisiejszy na cycy bo chciałam zeby mi powoli ten nawal sciagnal. Podejrzewam ze sie przejadl no ale jak jadl to mu nie zabieralam. A z piersi nie mam kontroli ile je.
Ja piernicze tak sie wystraszylam ze cbyba bede mu jiz dziś dawac mm.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2016, 09:48
-
jak dziecko nie placze. to znaczy ze ulanie/wymiot nie były dla niego straszne
moze sie przejadł
po mm ulanie twarożkiem (nadtrawionym mleczkiem)jest normalne, Emilka dość dlugo ulewała
niektórzy twierdzą, ze dziecko na piersi nie może sie przejeść ani utuczyć...nie znam sie na tym
jeśli to się powtórzy, to juz inna sprawa
ale jak nie płacze, to nie ma co sie martwić
mm tez jest dla małego brzuszka nowością -
Kamcia nie plakal ale balam sie ze sie udusi.
Ja juz nie mam siły. Od 8 prawie nie spi. Przed 12 dalam mu piers po 9min kazda. Piersi byly pelne ale juz nie chcial wiec go odlozylam. Ale po 10 min glodny wiec dorobilam 30ml mm. Zjadl na 2x z przerwa 10 min. I nadal nie spal. Pobujalam go usnal na 30min i znow pobudka. No nie mam sily. Nie chce go przekarmic. Nastepny posilek to będzie 90ml mm i zobaczymy co po tym. Nie rozumiem dlaczego mam pelne piersi a on zje i zaraz krzyczy o jeszcze. I nie sciemnia bo po dostawieniu ewidentnie pije (az raz zwymiotowal) ale nadal nie spi i placze. Odbity. Brzuszek miekki. Kupe robi.
Teraz zbieramy sie na grilla. Nie wiem jak to z tym karmieniem będzie ale zobaczymy ewentualnie jak mu podejdzie mleko po sosie czosnkowym, sałatce, piersi i kilku czereśniach -
Dorinko
Z każdym dniem dziecko co raz mniej śpi. Twój maluszek jest jeszcze nie nauczony rytmu dnia i może różnie być. Przy mm dziecko nie powinno być głodne częściej niż 3h . Wiec ciężko przekarmic. Nadmiar sobie uleje
z piersiami naprawdę nie wiem bo nie mam doświadczenia. Ale krzywda mu się nie dzieje skoro nie płacze. Tez raz u Emilki widziałam taką fontannę. Przerażające ale normalne że się zdarza -
Dorinka ja mogę pisać tylko o kp powiem ci jak to wygląda z Kajtkiem. Mały je minimum 20 min dopiero wówczas dostaje oprócz lekkiego mleczka to bardziej kaloryczne. W szpitalu mi mówili żeby dostawiać minimum 15 min z jednej piersi. Częste zmiany piersi po 10 min każda nie mają sensu bo wypija lekkie słodkie mleczko z obu u ostatecznie jest głodny bo nie doszedł do Dania głównego
Po jedzeniu młody śpi w 2-3 godz. On ma już 4 tygodnie więc to normalne że nie śpi już cały czas. Po niektórych karmieniach ma okresy tzw. Czuwania około godzinki. Zazwyczaj jest spokojny ale czasem też grymasi. Nie daję mu znowu cyca bo wiem że nie o to mu chodzi. Nauczysz się rozróżniać płacz dziecka. Mój np. Często płacze jak zbiera się do robienia kupki. Dziecko nie zawsze płacze na jedzenie. Czasem chce się przytulić, czasem zmienić pozycję w łóżeczku, czasem ma pełną pieluchę a czasem sam nie wie czemujak płacze i dostaje cyca to zazwyczaj będzie ssać bo to jest dla niego taki uspokajacz. Najlepiej przy mamusi cycu, cieplutko i milutko.
Jak mój starszy miał 8 miesięcy to karmiłam go tylko w nocy ale to był stopniowy proces rezygnowania z cyca więc za bardzo ci nie pomogę.
Jak Kajtek był na naświetlaniu w szpitalu i dostał 3 porcje mm to nie mógł zrobić kupy. Przez 2 dni lekarz mówił że to normalne, ale o wymiotach nie wspominał.
Myślę że twój mały się przejadł z cyca też możnajak za często dostaje i nie przetrawi jeszcze poprzedniej porcji.
A co do ilości mm to jak kajtek był na lampach w szpitalu to zapisali mu 70 ml co 3 godz. A ważył około 3300 -
Izulla niw wiem juz co mam z nim robic. Pojechalam z nim teraz na krótki spacerek i dopiero usnal. I o tej godzinie mozliwe ze bedzie teraz spal ze 4h. Ja przy piersi tez trzymam go po 15 min na kazda piers ale ze dzis mialam przepelnione piersi to trzymalam po 10min bo chcialam zeby z 2 sciagnal. Ja jak tylko marudzi to go nie przystawiam ale jak wyciaga język i ssie lapki to stwierdzam ze jeszcze glodny. Ale dzis jak zwymiotowal to wlasnie czasowo nie za dlugo jadl. Napewno nie po 15 min. Myslalam ze na mm to będzie szybciej usypial. A on od 4 rano do teraz zamiast spac to usypianie trwa wiecej niz jego swn i robil sobie max 30min drzemki. Sama już nie wiem co mam robic. Laktacja nieustabilozowana a mm nie sluzy tak jak myslalam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2016, 16:45
-
A ile młody ma? Sorki nie pamiętam kiedy rodziłaś.
Nie martw się z tymi maluszkami tak to już jest. Mój pierwszy synek był małym koszmarkiem. Budził się co godzina, nie mógł zasnąć. Non stop noszony na rękach. Umęczyłam się z nim okropnie. W końcu spał tylko na spacerach w wózku. Więc chodziłam z nim po 4 godz. Mam nadzieję że twój maluch nie okaże się takim terrorystą i dojdziecie do porozumienia. -
Szczerze to jestem wykonczona tym zw nie rozumiem mojego dziecka. Czuje sie chu....matka. Nie wychodzi mi kp. Codziennie wala mi hormony i rycze jak glupia. Jestem niezdecydowana jak karmic dziecko bo wszędzie widze minusy. Niemoglam sie doczekac tej chwili ale chyba mnie to przerasta i bardzo często czuje sie nieszczęśliwa ze beztroski czas ciazy już sa mna (mimo diety cukrzycowej i wszystkich dolegliwosci).
-
Dorinko chyba za szybko oczekujesz stabilizacji po 1 dniu kiedy podałaś mm. Zdecyduj się na spokojnie jak chcesz karmić i konsekwencja
jest to trudne, bo przechodzilam to samo z synkiem. Ale na razie to Ty sie szarpiesz i stresujesz, a Mlody to czuje. Dzieci to radar na nasteoje rodziców.
I nie myśl o sobie, że jesteś ch... mamą, to nieprawda!!! Ja w chwilach zwątpienia też miałam czarne myśli. Przemeczylam się 3 mc na karmieniu pół na pół, a potem butla zdjęła ciężar z moich barków.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2016, 17:46
Dorinka lubi tę wiadomość
-
Dorinka nawet tak nie myśl!!! jesteś super matką bo chcesz dla młodego wszystkiego co najlepsze. Hormony szaleją i masz dola każdemu się zdarza. To normalne że masz poczucie że wszystko cię przerasta bo wszystko jest dla ciebie nowe. Moja rada WYLUZUJ!!! Nie daj się zwariować i wcisnąć w rolę perfekcyjnej mamuśki bo po co??? Odetchnij i weź głęboki oddech i na spokojnie wszystko sobie poukładaj. Musisz podjąć decyzję co z tym karmieniem i tego się trzymać.
Ja przy pierwszym dziecku chciałam żeby wszystko było super, tak idealnie dziecko tylko je i śpi, ale tak nie było i trudno teraz już wiem że nie ma się czym przejmować. Wczoraj kąpałam małego o 22 a spać poszedł o 24 i co z tego kto powiedział że trzeba dziecko wykąpać o 19 i że ma przespać noc haha.
Jak mały nie ma jeszcze 2 tygodni to ty na prawdę ma jeszcze dużo czasu żeby się wszystkiego nauczyć. A jeśli chodzi o rozpoznawanie o co dziecku chodzi to pocieszę cię że ja do dzisiaj czasem nie wiem czemu mój 4 latek płacze
Dorinka lubi tę wiadomość
-
Jestesmy dzis na dzielce. Malego piersia karmilam o 12. Teraz mialam juz tak bolesne piersi ze musialam trochę sciagnac. Ściągalam kazda piers po 3min i w takim czasie sciagnelam 90ml! Nie wiem czy 2 sciagnieciami laktatorem wczoraj nie napedzilam sobie laktacji
wczoraj takiej ilości nie moglam ściągnąć po 7 min na kazda piers. Tylko teraz pytanie. Czy jezeli pokarmu pod dostatkiem ro nadal małego karmic po 15min na kazda piers? I nakarmic go odciagnietym mlekiem jak wstanie czy probowac przystawic do piersi?
-
No Dorinka mleka to ty masz pod dostatkiem i nie wierzę że 2 tygodniowemu maluchowi to nie wystarcza. Jak chcesz go karmić cycem to dostaw go do 1 cyca do oporu. Moje zdanie znasz. Ja uważam że kp jest super ale jak już sama zauważyłaś obie metody mają plusy i minusy. To ty musisz zdecydować.
-
Izulla wczoraj miałam malo pokarmu woec przystawialam po 15 min na kazda piers. A dzis probowalam dac po 15 z każdej to mi wszystko zwrocil z przejedzenia. To mowisz ze lepiej z 1 do oporu czy np po 10 z kazdej? Polozna będzie dopiero we wtorek albo czwartek zebym sie poradziła. Tylko co z odciagnietym zrobić? Wylac czy nakarmić tym?
-
dorinko
masz racje-hormony i nic na to nie poradzimymnie tez to czeka
pisałam ci juz-krystianek ma najlepsza mame
ale dzieciaczki czuja nasze nerwy
musisz podjac decyzję jak chcesz karmić bo jednak kp wyklucza się z mm(w sensie nakrecania/wygaszania laktacji)