Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Pay wrote:Witam Nowe słodkie mamusie. Wszystkiego można z czasem się nauczyć. Polecam stronę slodkiemamy.edu.pl początkowo była to moja ściąga. Teraz powiedzmy ze mniej więcej wiem co i jak A jestem na diecie od 15 tyg ciąży.
Dziś skusiłam się w restauracji na lody z owocami. Porcja słuszna i bałam się wyniku a tu niespodzianka 107
Jeśli chodzi o paski to z refundacją lekarz rodzinny może wypisać jeśli ma zaświadczenie z poradni diabetologicznej o leczeniu. I diabetolodzy nie powinni odmawiać wystawiania takich zaświadczeń.
Właśnie się zastanawiam nad tym czy Interniście wystarczył by wypis ze szpitala z patologii, że mam zdiagnozowaną cukrzycę ciążową...
Cześć Maniuś!Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 22:18
Maniuś lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
Co do wymienników to już się nimi za bardzo nie sugeruję, po tym jak zobaczyłam co z moimi cukrami robi pieczywo Na szkoleniu z diety wspominano żeby na raz jeść jeden WW owoców czyli np małe jabłko, gruszkę, pół dużego grejpfruta czy ok 20 dag truskawek i tego się w miarę trzymam. Na temat wymienników i tego ile danego produktu to 1 WW fajnie jest napisane w zaleceniach ze szpitala przy Karowej http://www.szpitalkarowa.pl/ ->Poradnie -> Poradnia Patologii Ciąży. Można sobie ściągnąć lub wydrukować. Jest tam też rozpiska przykładowej diety i tego ile orientacyjnie WW powinny zawierać posiłki. Mi to początkowo pomogło chociaż jak pokazało życie zjedzenie 3 kromek pieczywa na śniadanie jest nierealne Wymienniki są szczególnie ważne w przypadku cukrzycy leczonej insuliną gdy przeliczamy ilość WW na dawkę insuliny. Myślę, że w naszym przypadku są one raczej pomocnicze a nie bezwzględnie konieczne. Ja sama odkąd mierzę cukry, widzę ile czego mogę zjeść. I jednak prawidłowy posiłek np obiad powinien zawierać węglowodany (wg tej rozpiski np 5 WW), w końcu to "paliwo" dla naszego organizmu dlatego nie ma co ich ograniczać a jedynie zwrócić uwagę na ich jakość - typu kasze, razowe makarony itp. A liczenie ww w sałacie to już chyba przesada
Co ciekawego zaobserwowałam - dzisiaj po kolacji umyłam ręce (mydło jakieś miodowe) i zmierzyłam cukier - 125. Myślę, niemożliwe, opłukałam tym razem jeszcze raz ręce (palce) pod bieżącą wodą i wytarłam papierowym ręcznikiem - cukier (mierzony 2 x na prawej i lewej ręce) 102! Spotkałyście się z czymś takim? -
Bergamota przydałoby się żeby było napisaneteż jakie masz leczenie. Tzn jakie paski i czy jest insulina.
Apaczka jak najbardziej. Rączki muszą być czyste. Czasem jakiś krem lub coś innego jest na skórze i może zmienić wyniki.
Dobrej nocy -
Pay wrote:Bergamota przydałoby się żeby było napisaneteż jakie masz leczenie. Tzn jakie paski i czy jest insulina.
Apaczka jak najbardziej. Rączki muszą być czyste. Czasem jakiś krem lub coś innego jest na skórze i może zmienić wyniki.
Dobrej nocy
Na wypisie mam napisane tylko zalecenia: samodzielne pomiary i kontrola diety (cos kolo tego).
Wlasnie jem kanapke, tzw pierwsze sniadanie na rozruch. Kilka dni temu upieklam sobie chleb tylko maki gryczanej i z ziarnami dynii, slonecznika i siemienia na drozdzach. Moge max 1 kromke... a mialo byc tak pieknie, domowe smaczne pieczywo...
Mierzylam cukier przed zaśnięciem o 23: gluk 139 ale nie po pełnej godzinie od jedzenia ost posiłku, tj pół kubeczka maślanki z odrobiną cynamonu i zarodkami pszennymi. O godz 3 nad ranem gluk 87. O 7 rano 95
I o co kaman? Oznacza to, że miewam odbicia cukru jeszcze przed 7 rano?
Wiem ze to tylko jeden pomiar w nocy i wnioskować ciężko... po pomiarze o 3 przyszlo mi na myśl dla doświadczenia zjeść coś małego, ale sen był silniejszy.
Spróbuję tej nocy tak zrobić.
SYNEK FLORIAN
-
Hej hej
też trochę na tą rozpiskę WW o której wspomniała apaczka i na tabelę od mojej diabetolog patrzę a raczej patrzyłam...teraz mniej więcej wiem już co ile ma WW...
Do tego co napisała apaczka mogę Wam dodać jeszcze od siebie takie drobiazgi, które może komuś pomogą. Otóż w zaleceniach od mojej diabetolog mam, że jako WW nie liczymy (zjadamy minimum 1/2kg jarzyn dziennie): sałata, ogórek, pomidor, kapusta, kalafior, brokuł, rzodkiewki, pieczarki, papryka, szpink, cebula. Najlepiej surowe lub al dente. Ja osobiście do każdego głównego posiłku wcinam coś z tych rzeczy. One spowalniają wchłanianie glukozy i przez dłuższy czas powodują łagodne zwiększanie glikemii.
Jeśli chodzi natomiast o białka i tłuszcze to: mięsą, wędliny (porcje garmażeryjne), ser żółty porcja ok 40-100g, ryby i jajka też nie liczymy do WW, ale wiadomo spożywamy z rozsądkiem...
Ivuszka kropla krwi czasami się pojawia spokojnie... jeśli chodzi o dawki insuliny to już kiedyś wcześniej pisałam swoje, ale powtórzę...
Przed śniadaniem 8 jednostek
Przed obiadem 3 jednostki
Przed kolacja 6 jednostek
Na noc 14 jednostek
Mam nadzieję, że już nie będę musiała zwiększać tych dawek...
Witam oczywiście wszystkie nowe słodkie mamy... a dziś życzę miłego dnia i cukrów w normie... -
Może komuś przyda się ta stronka:
http://magicznedwiekreski.blogspot.com/p/blog-page.html
Całkiem fajne przepisy, robiłam z niej już kilka razy kluski z twarogu, cukier był ok, a kluski pyszneSmartunia, apaczka lubią tę wiadomość
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
nick nieaktualnySmartunia wrote:heh ale ostatnio mam senne dni...kurcze nie wiem mogłabym spać całymi dniami, ale kto zje wtedy o odpowiedniej porze posiłek, zmierzy cukier, porusza się.... ech...
U mnie w piekarniku siedzą ciasteczką z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, mleka 1,5,wiórkó kokosowych, sody oczysz. i masła, Zjem i po godzinie sprawdzę cukier i dam wam znaćapaczka, 0na88 lubią tę wiadomość
-
angel-84 wrote:U mnie w piekarniku siedzą ciasteczką z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, mleka 1,5,wiórkó kokosowych, sody oczysz. i masła, Zjem i po godzinie sprawdzę cukier i dam wam znać
To czekam na wieści i jak cukier będzie ok, to również na przepis
-
nick nieaktualnyCiasteczka wyjęte z piekarnika i chyba za dużo dałam sody i nie są słodkie, ale na podwieczorek pokruszę je dodam borówki, truskawki i jogurt naturalny i zmierzę cukier
przepis znalazłam na tej stronie http://www.annaniemczynow.pl/maslane-ciasteczka-owsiane-z-dodatkiem-kokosa/Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 12:59
-
hej! ja dziś po wizycie ... poszłam pewna że insuline dostanę bo ostatnio po pierwszym sniadaniu cukier 117- 129, po innych posiłkach w normie, no i nie dostałam insuliny bo pani dr powiedziała że jak mi da to cała reszta się rozreguluje i zacznie za bardzo spadać a że w niektórych poradniach uznają za normę do 138 po posiłku więc moje skoki wcale nie są jakieś straszne i mam bardziej diete pilnować przy śniadaniach tylko
najdziwniejsze jest to że zawsze na badaniach ciśnienia u diabetologa ciśnienie mam 150/100 a w domu jak mierze to ledwo do 120 dobijam hmmm -
[/QUOTE]najdziwniejsze jest to że zawsze na badaniach ciśnienia u diabetologa ciśnienie mam 150/100 a w domu jak mierze to ledwo do 120 dobijam hmmm[/QUOTE]
Nadciśnienie białego fartucha Ja w gabinecie u ginekologa mam 140/90, gdy mierzy mi położna 130/80 a w domu 120/70 lub mniejkapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyapaczka wrote:Przepis wydaje się fajny A dodawałaś coś słodkiego? Stewię itp? NO i czekamy na wynik cukru
apaczka, .ona., Smartunia lubią tę wiadomość
-
Zrobiłam podejście nr 2 do naleśników z mąki pełnoziarnistej Tylko tym razem usmażyłam trochę mniejsze, nie dałam do środka twarogu a tylko jogurt naturalny i do tego borówki i truskawki. Były bardzo dobre, najadłam się a cukier na granicy - 121 ale pewnie gdybym się więcej poruszała byłoby całkiem ok
Smartunia lubi tę wiadomość
-
angel-84 wrote:
przepis znalazłam na tej stronie http://www.annaniemczynow.pl/maslane-ciasteczka-owsiane-z-dodatkiem-kokosa/
Fajny blog, znalazłam kilka ciekawych przepisów . Właśnie pieką się ciastka z jabłek
angel-84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dobre, żadnego cukru, a jakie słodkie Aczkolwiek ciężko było oderwać je od papieru do pieczenia, po wyjęciu straciły formę
Zjadłam kilka na kolację + 2 kanapki, cukier 84
Kusi mnie jeszcze ciasto bananowe - może dziś się skuszęSmartunia lubi tę wiadomość