X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Witam Nowe słodkie mamusie. Wszystkiego można z czasem się nauczyć. Polecam stronę slodkiemamy.edu.pl początkowo była to moja ściąga. Teraz powiedzmy ze mniej więcej wiem co i jak A jestem na diecie od 15 tyg ciąży.

Dziś skusiłam się w restauracji na lody z owocami. Porcja słuszna i bałam się wyniku a tu niespodzianka 107 :)

Jeśli chodzi o paski to z refundacją lekarz rodzinny może wypisać jeśli ma zaświadczenie z poradni diabetologicznej o leczeniu. I diabetolodzy nie powinni odmawiać wystawiania takich zaświadczeń.

Właśnie się zastanawiam nad tym czy Interniście wystarczył by wypis ze szpitala z patologii, że mam zdiagnozowaną cukrzycę ciążową...

Cześć Maniuś! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 22:18

Maniuś lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wymienników to już się nimi za bardzo nie sugeruję, po tym jak zobaczyłam co z moimi cukrami robi pieczywo ;) Na szkoleniu z diety wspominano żeby na raz jeść jeden WW owoców czyli np małe jabłko, gruszkę, pół dużego grejpfruta czy ok 20 dag truskawek i tego się w miarę trzymam. Na temat wymienników i tego ile danego produktu to 1 WW fajnie jest napisane w zaleceniach ze szpitala przy Karowej http://www.szpitalkarowa.pl/ ->Poradnie -> Poradnia Patologii Ciąży. Można sobie ściągnąć lub wydrukować. Jest tam też rozpiska przykładowej diety i tego ile orientacyjnie WW powinny zawierać posiłki. Mi to początkowo pomogło chociaż jak pokazało życie zjedzenie 3 kromek pieczywa na śniadanie jest nierealne ;) Wymienniki są szczególnie ważne w przypadku cukrzycy leczonej insuliną gdy przeliczamy ilość WW na dawkę insuliny. Myślę, że w naszym przypadku są one raczej pomocnicze a nie bezwzględnie konieczne. Ja sama odkąd mierzę cukry, widzę ile czego mogę zjeść. I jednak prawidłowy posiłek np obiad powinien zawierać węglowodany (wg tej rozpiski np 5 WW), w końcu to "paliwo" dla naszego organizmu dlatego nie ma co ich ograniczać a jedynie zwrócić uwagę na ich jakość - typu kasze, razowe makarony itp. A liczenie ww w sałacie to już chyba przesada ;)

Co ciekawego zaobserwowałam - dzisiaj po kolacji umyłam ręce (mydło jakieś miodowe) i zmierzyłam cukier - 125. Myślę, niemożliwe, opłukałam tym razem jeszcze raz ręce (palce) pod bieżącą wodą i wytarłam papierowym ręcznikiem - cukier (mierzony 2 x na prawej i lewej ręce) 102! Spotkałyście się z czymś takim?

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota przydałoby się żeby było napisaneteż jakie masz leczenie. Tzn jakie paski i czy jest insulina.

Apaczka jak najbardziej. :) Rączki muszą być czyste. Czasem jakiś krem lub coś innego jest na skórze i może zmienić wyniki.

Dobrej nocy

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Bergamota przydałoby się żeby było napisaneteż jakie masz leczenie. Tzn jakie paski i czy jest insulina.

Apaczka jak najbardziej. :) Rączki muszą być czyste. Czasem jakiś krem lub coś innego jest na skórze i może zmienić wyniki.

Dobrej nocy

Na wypisie mam napisane tylko zalecenia: samodzielne pomiary i kontrola diety (cos kolo tego).

Wlasnie jem kanapke, tzw pierwsze sniadanie na rozruch. Kilka dni temu upieklam sobie chleb tylko maki gryczanej i z ziarnami dynii, slonecznika i siemienia na drozdzach. Moge max 1 kromke... a mialo byc tak pieknie, domowe smaczne pieczywo...

Mierzylam cukier przed zaśnięciem o 23: gluk 139 ale nie po pełnej godzinie od jedzenia ost posiłku, tj pół kubeczka maślanki z odrobiną cynamonu i zarodkami pszennymi. O godz 3 nad ranem gluk 87. O 7 rano 95 :/
    I o co kaman? Oznacza to, że miewam odbicia cukru jeszcze przed 7 rano?
    Wiem ze to tylko jeden pomiar w nocy i wnioskować ciężko... po pomiarze o 3 przyszlo mi na myśl dla doświadczenia zjeść coś małego, ale sen był silniejszy.
    Spróbuję tej nocy tak zrobić.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej
    też trochę na tą rozpiskę WW o której wspomniała apaczka i na tabelę od mojej diabetolog patrzę a raczej patrzyłam...teraz mniej więcej wiem już co ile ma WW...

Do tego co napisała apaczka mogę Wam dodać jeszcze od siebie takie drobiazgi, które może komuś pomogą. Otóż w zaleceniach od mojej diabetolog mam, że jako WW nie liczymy (zjadamy minimum 1/2kg jarzyn dziennie): sałata, ogórek, pomidor, kapusta, kalafior, brokuł, rzodkiewki, pieczarki, papryka, szpink, cebula. Najlepiej surowe lub al dente. Ja osobiście do każdego głównego posiłku wcinam coś z tych rzeczy. One spowalniają wchłanianie glukozy i przez dłuższy czas powodują łagodne zwiększanie glikemii.

Jeśli chodzi natomiast o białka i tłuszcze to: mięsą, wędliny (porcje garmażeryjne), ser żółty porcja ok 40-100g, ryby i jajka też nie liczymy do WW, ale wiadomo spożywamy z rozsądkiem...

Ivuszka kropla krwi czasami się pojawia spokojnie...:) jeśli chodzi o dawki insuliny to już kiedyś wcześniej pisałam swoje, ale powtórzę...;)
    Przed śniadaniem 8 jednostek
    Przed obiadem 3 jednostki
    Przed kolacja 6 jednostek
    Na noc 14 jednostek ;)
    Mam nadzieję, że już nie będę musiała zwiększać tych dawek...;)

Witam oczywiście wszystkie nowe słodkie mamy...:) a dziś życzę miłego dnia i cukrów w normie...:D

201507044662.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może komuś przyda się ta stronka:
    http://magicznedwiekreski.blogspot.com/p/blog-page.html
    Całkiem fajne przepisy, robiłam z niej już kilka razy kluski z twarogu, cukier był ok, a kluski pyszne :D

Smartunia, apaczka lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Może komuś przyda się ta stronka:
    http://magicznedwiekreski.blogspot.com/p/blog-page.html
    Całkiem fajne przepisy, robiłam z niej już kilka razy kluski z twarogu, cukier był ok, a kluski pyszne :D

Na pewno wypróbuję niektóre :)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh ale ostatnio mam senne dni...kurcze nie wiem mogłabym spać całymi dniami, ale kto zje wtedy o odpowiedniej porze posiłek, zmierzy cukier, porusza się....:/ ech...

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia wrote:
    heh ale ostatnio mam senne dni...kurcze nie wiem mogłabym spać całymi dniami, ale kto zje wtedy o odpowiedniej porze posiłek, zmierzy cukier, porusza się....:/ ech...
    Witaj w klubie. Drzemkę robię sobie o 12, nastawiam budzik na 13.30 żeby wstać i zrobić obiad o 14.

U mnie w piekarniku siedzą ciasteczką z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, mleka 1,5,wiórkó kokosowych, sody oczysz. i masła, Zjem i po godzinie sprawdzę cukier i dam wam znać :)

apaczka, 0na88 lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    U mnie w piekarniku siedzą ciasteczką z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, mleka 1,5,wiórkó kokosowych, sody oczysz. i masła, Zjem i po godzinie sprawdzę cukier i dam wam znać :)

To czekam na wieści :) i jak cukier będzie ok, to również na przepis :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczka wyjęte z piekarnika i chyba za dużo dałam sody :( i nie są słodkie, ale na podwieczorek pokruszę je dodam borówki, truskawki i jogurt naturalny i zmierzę cukier :)

przepis znalazłam na tej stronie http://www.annaniemczynow.pl/maslane-ciasteczka-owsiane-z-dodatkiem-kokosa/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 12:59

• apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis wydaje się fajny :) A dodawałaś coś słodkiego? Stewię itp? NO i czekamy na wynik cukru ;)

angel-84 lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! ja dziś po wizycie ... poszłam pewna że insuline dostanę bo ostatnio po pierwszym sniadaniu cukier 117- 129, po innych posiłkach w normie, no i nie dostałam insuliny bo pani dr powiedziała że jak mi da to cała reszta się rozreguluje i zacznie za bardzo spadać :/ a że w niektórych poradniach uznają za normę do 138 po posiłku więc moje skoki wcale nie są jakieś straszne i mam bardziej diete pilnować przy śniadaniach tylko :-)

najdziwniejsze jest to że zawsze na badaniach ciśnienia u diabetologa ciśnienie mam 150/100 a w domu jak mierze to ledwo do 120 dobijam hmmm

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś

[/QUOTE]najdziwniejsze jest to że zawsze na badaniach ciśnienia u diabetologa ciśnienie mam 150/100 a w domu jak mierze to ledwo do 120 dobijam hmmm[/QUOTE]

Nadciśnienie białego fartucha ;) Ja w gabinecie u ginekologa mam 140/90, gdy mierzy mi położna 130/80 a w domu 120/70 lub mniej ;)

kapturnica lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Przepis wydaje się fajny :) A dodawałaś coś słodkiego? Stewię itp? NO i czekamy na wynik cukru ;)
    stewi nie mialam wiec dałam troszkę musli.Ale musze przyznać ze troszke brakowalo słodkiego. Pokruszyłam 4 ciastka,dałam pół banana,truskawki,jogurt i śmietany troszke cukier 103.Ale po zjedzeniu pełnej miski nie bylo chodzenia tylko leżakowanie.Wiec myślę ze nie było źle.

apaczka, .ona., Smartunia lubią tę wiadomość

• apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam podejście nr 2 do naleśników z mąki pełnoziarnistej :) Tylko tym razem usmażyłam trochę mniejsze, nie dałam do środka twarogu a tylko jogurt naturalny i do tego borówki i truskawki. Były bardzo dobre, najadłam się a cukier na granicy - 121 ale pewnie gdybym się więcej poruszała byłoby całkiem ok :)

Smartunia lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:

przepis znalazłam na tej stronie http://www.annaniemczynow.pl/maslane-ciasteczka-owsiane-z-dodatkiem-kokosa/

Fajny blog, znalazłam kilka ciekawych przepisów ;). Właśnie pieką się ciastka z jabłek :D

angel-84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Fajny blog, znalazłam kilka ciekawych przepisów ;). Właśnie pieką się ciastka z jabłek :D
    daj znać jak smakowały?

• .ona. Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobre, żadnego cukru, a jakie słodkie :D Aczkolwiek ciężko było oderwać je od papieru do pieczenia, po wyjęciu straciły formę ;)
    Zjadłam kilka na kolację + 2 kanapki, cukier 84 :D
    Kusi mnie jeszcze ciasto bananowe - może dziś się skuszę ;)

Smartunia lubi tę wiadomość

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Witam się przy kawie :)

Pomiar glukozy o 3 nad ranem wykazał 90, po czym wypiłam pół szklanki mleka z wiórkami kokosowymi i kilkoma migdałami posiekanymi i.... POMOGŁO! :D

Cukier na czczo NA RESZCIE 87!

MIŁEGO DNIA!!!

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ