X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Witam Nowe słodkie mamusie. Wszystkiego można z czasem się nauczyć. Polecam stronę slodkiemamy.edu.pl początkowo była to moja ściąga. Teraz powiedzmy ze mniej więcej wiem co i jak A jestem na diecie od 15 tyg ciąży.

Dziś skusiłam się w restauracji na lody z owocami. Porcja słuszna i bałam się wyniku a tu niespodzianka 107 :)

Jeśli chodzi o paski to z refundacją lekarz rodzinny może wypisać jeśli ma zaświadczenie z poradni diabetologicznej o leczeniu. I diabetolodzy nie powinni odmawiać wystawiania takich zaświadczeń.

Właśnie się zastanawiam nad tym czy Interniście wystarczył by wypis ze szpitala z patologii, że mam zdiagnozowaną cukrzycę ciążową...

Cześć Maniuś! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 22:18

Maniuś lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wymienników to już się nimi za bardzo nie sugeruję, po tym jak zobaczyłam co z moimi cukrami robi pieczywo ;) Na szkoleniu z diety wspominano żeby na raz jeść jeden WW owoców czyli np małe jabłko, gruszkę, pół dużego grejpfruta czy ok 20 dag truskawek i tego się w miarę trzymam. Na temat wymienników i tego ile danego produktu to 1 WW fajnie jest napisane w zaleceniach ze szpitala przy Karowej http://www.szpitalkarowa.pl/ ->Poradnie -> Poradnia Patologii Ciąży. Można sobie ściągnąć lub wydrukować. Jest tam też rozpiska przykładowej diety i tego ile orientacyjnie WW powinny zawierać posiłki. Mi to początkowo pomogło chociaż jak pokazało życie zjedzenie 3 kromek pieczywa na śniadanie jest nierealne ;) Wymienniki są szczególnie ważne w przypadku cukrzycy leczonej insuliną gdy przeliczamy ilość WW na dawkę insuliny. Myślę, że w naszym przypadku są one raczej pomocnicze a nie bezwzględnie konieczne. Ja sama odkąd mierzę cukry, widzę ile czego mogę zjeść. I jednak prawidłowy posiłek np obiad powinien zawierać węglowodany (wg tej rozpiski np 5 WW), w końcu to "paliwo" dla naszego organizmu dlatego nie ma co ich ograniczać a jedynie zwrócić uwagę na ich jakość - typu kasze, razowe makarony itp. A liczenie ww w sałacie to już chyba przesada ;)

Co ciekawego zaobserwowałam - dzisiaj po kolacji umyłam ręce (mydło jakieś miodowe) i zmierzyłam cukier - 125. Myślę, niemożliwe, opłukałam tym razem jeszcze raz ręce (palce) pod bieżącą wodą i wytarłam papierowym ręcznikiem - cukier (mierzony 2 x na prawej i lewej ręce) 102! Spotkałyście się z czymś takim?

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota przydałoby się żeby było napisaneteż jakie masz leczenie. Tzn jakie paski i czy jest insulina.

Apaczka jak najbardziej. :) Rączki muszą być czyste. Czasem jakiś krem lub coś innego jest na skórze i może zmienić wyniki.

Dobrej nocy

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Bergamota przydałoby się żeby było napisaneteż jakie masz leczenie. Tzn jakie paski i czy jest insulina.

Apaczka jak najbardziej. :) Rączki muszą być czyste. Czasem jakiś krem lub coś innego jest na skórze i może zmienić wyniki.

Dobrej nocy

Na wypisie mam napisane tylko zalecenia: samodzielne pomiary i kontrola diety (cos kolo tego).

Wlasnie jem kanapke, tzw pierwsze sniadanie na rozruch. Kilka dni temu upieklam sobie chleb tylko maki gryczanej i z ziarnami dynii, slonecznika i siemienia na drozdzach. Moge max 1 kromke... a mialo byc tak pieknie, domowe smaczne pieczywo...

Mierzylam cukier przed zaśnięciem o 23: gluk 139 ale nie po pełnej godzinie od jedzenia ost posiłku, tj pół kubeczka maślanki z odrobiną cynamonu i zarodkami pszennymi. O godz 3 nad ranem gluk 87. O 7 rano 95 :/
    I o co kaman? Oznacza to, że miewam odbicia cukru jeszcze przed 7 rano?
    Wiem ze to tylko jeden pomiar w nocy i wnioskować ciężko... po pomiarze o 3 przyszlo mi na myśl dla doświadczenia zjeść coś małego, ale sen był silniejszy.
    Spróbuję tej nocy tak zrobić.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej
    też trochę na tą rozpiskę WW o której wspomniała apaczka i na tabelę od mojej diabetolog patrzę a raczej patrzyłam...teraz mniej więcej wiem już co ile ma WW...

Do tego co napisała apaczka mogę Wam dodać jeszcze od siebie takie drobiazgi, które może komuś pomogą. Otóż w zaleceniach od mojej diabetolog mam, że jako WW nie liczymy (zjadamy minimum 1/2kg jarzyn dziennie): sałata, ogórek, pomidor, kapusta, kalafior, brokuł, rzodkiewki, pieczarki, papryka, szpink, cebula. Najlepiej surowe lub al dente. Ja osobiście do każdego głównego posiłku wcinam coś z tych rzeczy. One spowalniają wchłanianie glukozy i przez dłuższy czas powodują łagodne zwiększanie glikemii.

Jeśli chodzi natomiast o białka i tłuszcze to: mięsą, wędliny (porcje garmażeryjne), ser żółty porcja ok 40-100g, ryby i jajka też nie liczymy do WW, ale wiadomo spożywamy z rozsądkiem...

Ivuszka kropla krwi czasami się pojawia spokojnie...:) jeśli chodzi o dawki insuliny to już kiedyś wcześniej pisałam swoje, ale powtórzę...;)
    Przed śniadaniem 8 jednostek
    Przed obiadem 3 jednostki
    Przed kolacja 6 jednostek
    Na noc 14 jednostek ;)
    Mam nadzieję, że już nie będę musiała zwiększać tych dawek...;)

Witam oczywiście wszystkie nowe słodkie mamy...:) a dziś życzę miłego dnia i cukrów w normie...:D

201507044662.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może komuś przyda się ta stronka:
    http://magicznedwiekreski.blogspot.com/p/blog-page.html
    Całkiem fajne przepisy, robiłam z niej już kilka razy kluski z twarogu, cukier był ok, a kluski pyszne :D

Smartunia, apaczka lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Może komuś przyda się ta stronka:
    http://magicznedwiekreski.blogspot.com/p/blog-page.html
    Całkiem fajne przepisy, robiłam z niej już kilka razy kluski z twarogu, cukier był ok, a kluski pyszne :D

Na pewno wypróbuję niektóre :)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh ale ostatnio mam senne dni...kurcze nie wiem mogłabym spać całymi dniami, ale kto zje wtedy o odpowiedniej porze posiłek, zmierzy cukier, porusza się....:/ ech...

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia wrote:
    heh ale ostatnio mam senne dni...kurcze nie wiem mogłabym spać całymi dniami, ale kto zje wtedy o odpowiedniej porze posiłek, zmierzy cukier, porusza się....:/ ech...
    Witaj w klubie. Drzemkę robię sobie o 12, nastawiam budzik na 13.30 żeby wstać i zrobić obiad o 14.

U mnie w piekarniku siedzą ciasteczką z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, mleka 1,5,wiórkó kokosowych, sody oczysz. i masła, Zjem i po godzinie sprawdzę cukier i dam wam znać :)

apaczka, 0na88 lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    U mnie w piekarniku siedzą ciasteczką z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, mleka 1,5,wiórkó kokosowych, sody oczysz. i masła, Zjem i po godzinie sprawdzę cukier i dam wam znać :)

To czekam na wieści :) i jak cukier będzie ok, to również na przepis :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczka wyjęte z piekarnika i chyba za dużo dałam sody :( i nie są słodkie, ale na podwieczorek pokruszę je dodam borówki, truskawki i jogurt naturalny i zmierzę cukier :)

przepis znalazłam na tej stronie http://www.annaniemczynow.pl/maslane-ciasteczka-owsiane-z-dodatkiem-kokosa/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 12:59

• apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis wydaje się fajny :) A dodawałaś coś słodkiego? Stewię itp? NO i czekamy na wynik cukru ;)

angel-84 lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! ja dziś po wizycie ... poszłam pewna że insuline dostanę bo ostatnio po pierwszym sniadaniu cukier 117- 129, po innych posiłkach w normie, no i nie dostałam insuliny bo pani dr powiedziała że jak mi da to cała reszta się rozreguluje i zacznie za bardzo spadać :/ a że w niektórych poradniach uznają za normę do 138 po posiłku więc moje skoki wcale nie są jakieś straszne i mam bardziej diete pilnować przy śniadaniach tylko :-)

najdziwniejsze jest to że zawsze na badaniach ciśnienia u diabetologa ciśnienie mam 150/100 a w domu jak mierze to ledwo do 120 dobijam hmmm

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś

[/QUOTE]najdziwniejsze jest to że zawsze na badaniach ciśnienia u diabetologa ciśnienie mam 150/100 a w domu jak mierze to ledwo do 120 dobijam hmmm[/QUOTE]

Nadciśnienie białego fartucha ;) Ja w gabinecie u ginekologa mam 140/90, gdy mierzy mi położna 130/80 a w domu 120/70 lub mniej ;)

kapturnica lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Przepis wydaje się fajny :) A dodawałaś coś słodkiego? Stewię itp? NO i czekamy na wynik cukru ;)
    stewi nie mialam wiec dałam troszkę musli.Ale musze przyznać ze troszke brakowalo słodkiego. Pokruszyłam 4 ciastka,dałam pół banana,truskawki,jogurt i śmietany troszke cukier 103.Ale po zjedzeniu pełnej miski nie bylo chodzenia tylko leżakowanie.Wiec myślę ze nie było źle.

apaczka, .ona., Smartunia lubią tę wiadomość

• apaczka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam podejście nr 2 do naleśników z mąki pełnoziarnistej :) Tylko tym razem usmażyłam trochę mniejsze, nie dałam do środka twarogu a tylko jogurt naturalny i do tego borówki i truskawki. Były bardzo dobre, najadłam się a cukier na granicy - 121 ale pewnie gdybym się więcej poruszała byłoby całkiem ok :)

Smartunia lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:

przepis znalazłam na tej stronie http://www.annaniemczynow.pl/maslane-ciasteczka-owsiane-z-dodatkiem-kokosa/

Fajny blog, znalazłam kilka ciekawych przepisów ;). Właśnie pieką się ciastka z jabłek :D

angel-84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Fajny blog, znalazłam kilka ciekawych przepisów ;). Właśnie pieką się ciastka z jabłek :D
    daj znać jak smakowały?

• .ona. Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobre, żadnego cukru, a jakie słodkie :D Aczkolwiek ciężko było oderwać je od papieru do pieczenia, po wyjęciu straciły formę ;)
    Zjadłam kilka na kolację + 2 kanapki, cukier 84 :D
    Kusi mnie jeszcze ciasto bananowe - może dziś się skuszę ;)

Smartunia lubi tę wiadomość

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Witam się przy kawie :)

Pomiar glukozy o 3 nad ranem wykazał 90, po czym wypiłam pół szklanki mleka z wiórkami kokosowymi i kilkoma migdałami posiekanymi i.... POMOGŁO! :D

Cukier na czczo NA RESZCIE 87!

MIŁEGO DNIA!!!

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ