Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Witaj Tyśka napisz w którym jesteś tygodniu, mnie też wydawało mi się, że dopadła wcześnie bo byłam w 16 tyg, ale jak się okazało są tu dziewczyny, które się musiały męczyć jeszcze dłużej.
Bergamota uważaj z tą pokrzywą ponieważ to jest zioło a one w dużych ilościach nie bardzo wskazane są w ciąży. Ja czytałam, że w ciąży można 3 szklanki na tydzień wypić a Ty chcesz na dzień?? -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny za wsparcie;) zwłaszcza ze wiem że każdej jest ciężko. Jestem teraz w 14 tygodniu i 4 dniu. Sama już nie wiem co jeść. Mam wrażenie że przeze mnie dzidzia głosu je. WY też mialyscie ketony w moczu? W ostatnim badaniu wyszło
mi 50 pytałam diabetolog to powiedział że prawie każda kobieta w ciąży to ma i nie powinnam się tym przejmować.sama nie wiem czy ten lekarz jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 13:57
-
Ja też miałam na początku ciąży jakąs tam nie wielką ilość, ale kiedy zauważyłam ile dają spacery zaczełam sobie pozwalać na więcej jedzenia i teraz tych ketonów już nie mam.
Ale narazie mam zakaz ze spacerami więc muszę się bardziej pilnować w związku z czym biore insuline przed obiadem. -
nick nieaktualnyivuszka wrote:A mam jeszcze pytanko co ile wymieniacie igły w tych piórach insulinowych?? Bo ja używam póki co raz dziennie na dzien i na noc i mi pani w poradni powiedziała, że moge raz na tydzień wymieniać.
-
Witam wszystkie słodkie mamuśki
Więc i ja dołączam do tego zaszczytnego grona.To moja druga ciąża .Pierwsza daaawno daaawno temu bez żadnych problemów zdrowotnych. Natomiast teraz glukoza na czczo przekroczona za każdym badaniem (3badania ), krzywa glukozowa(robiona 2razy )git i po godzinie i po dwoch.Moj gin troche to bagatelizował ale sama podrążyłam sprawe i dowiedziałam se ,ze juz jeden przekroczony wynik to podstawa do wizyty u diabetologa..I nie myliłam sie.Od czwartku na diecie cukrzycowej.W piątek miałam pierwsza wizyte u diabetologa. Podczytuje Was wstecz i chłone co z czym i jak.Sama szukam złotego środka u siebie i eksperymentuje z różnymi produktami.Raz lepiej raz gorzej.
W dzien cukry dość ładnie bo od czwartku raz zdarzyło mi sie przekroczyc normy.Ale niestety cukier na czczo wczoraj 118 , a dzis 97 . Kurcze tak sie zastanawiam , że pewnie jakby mi zapisała insuline na noc długo działajaca to byłoby wyjście. Kolejna wizyta we wtorek wtedy pewnie decyzja co dalej.Troche przeraża mnie wizja ciągłego pilnowania sie z dietą i to przez tyle jeszcze tygodni ale jak trzeba to trzeba..Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 19:39
0na88 lubi tę wiadomość
-
A ja dzis zrobilam muffinki, zamiast cukru dalam stewie i powiem szczerze, ze paskudne wyszlo . Nie mialam ksylitolu, pozalowalam , a posmak stewii to jednak nie to. A taka mialam ochote . To ja juz chyba wole nie jesc nic slodkiego. Ech.
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
u mnie dzis byli goscie .. i co chwile podjadalam jakies ciastka z dynia , chyba z garsc kabanosow i kromke chleba z wedlina , plus z 4 -5 chipsow i troche paluszkow, kawe z duza iloscia mleka - i cukier 100 . Z wrazenia az 2 razy pod rzad mierzylam
ivuszka lubi tę wiadomość
-
ivuszka wrote:Witaj Tyśka napisz w którym jesteś tygodniu, mnie też wydawało mi się, że dopadła wcześnie bo byłam w 16 tyg, ale jak się okazało są tu dziewczyny, które się musiały męczyć jeszcze dłużej.
Bergamota uważaj z tą pokrzywą ponieważ to jest zioło a one w dużych ilościach nie bardzo wskazane są w ciąży. Ja czytałam, że w ciąży można 3 szklanki na tydzień wypić a Ty chcesz na dzień??
Masz rację ivuszka, może 3 razy dziennie przesadziłam. Dzisiaj wypiłam dwie. Jedną po obiedzie i popijam teraz jedną przed snem. Chcę zobaczyć czy mi pomoże z cukrem na czczo. Trzy razy na tydzień. Tak - tak zalecają. Ja jednak od początku ciąży piłam po 1-2 szklaneczki dziennie do pewnego czasu potem zaprzestałam, bo miałam ochotę na rumianek z chabrem bławatkiem, albo z dzikiego bzu czy majerankową z kminkiem i dziewanną Moja lekarka o tym wiedziała i wręcz pochwaliła. Morfologia i mocz od początku ciąży wzorowy - nie wiem, może to też w dużym stopniu zawdzięczam herbatkom ziołowym?
Zdania są podzielone co do picia ziół ponieważ większość z nich nigdy nie była testowana na kobietach w ciąży, dlatego dla spokoju producentów tychże herbat dają informację, że nie są wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią (co jest w niektórych przypadkach paradoksem, bo przecież pokrzywa to naturalny pobudzacz laktacji). Zioła - jak wszystko co wpływa na nasz organizm - są w danych przypadkach przeciwwskazane i warto się zaznajomić czy aby nie należymy do osób którym bezwzględnie dane ziółko może zaszkodzić...
Wszystko musi być z umiarem i głową to oczywiste. Dziękuję, że zwróciłaś mi uwagę
Dam znać czy pokrzywa coś zdziałała na moje cukry na czczo Jak nie to poprzestanę na max 1 dziennie Ale nie zrezygnuję z ziół bo wierzę w ich wartość i moc zbawczą na organizm Przed pokrzywą byłam na etapie popijania herbatki ze świeżo zasuszonych kwiatów bzu, bo teraz na nie sezon :)sama zbierałam (1 raz dziennie do kolacji w te ostatnio chłodne dni...)
SYNEK FLORIAN
-
0na88 wrote:u mnie dzis byli goscie .. i co chwile podjadalam jakies ciastka z dynia , chyba z garsc kabanosow i kromke chleba z wedlina , plus z 4 -5 chipsow i troche paluszkow, kawe z duza iloscia mleka - i cukier 100 . Z wrazenia az 2 razy pod rzad mierzylam
no to pojadłaś sobie! Fajnie tak - przynajmniej bez wyrzutów, że cukry za wysokie po tym
hehe ja tak dzisiaj z wrażenia (niemiłego) dwa razy mierzyłam cukier na czczo...
Dzisiaj robiłam mini grilla u siebie na działce zjadłam 2 kiełbachy śląskie i do tego tzatzyki przynajmniej ze 4 spore łychy stołowe plus kromka chleba gryczanego i po godz 112Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 22:17
0na88 lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
nick nieaktualnyWitam w słoneczna niedziele.Trochę mi sie pospało.Zawsze mierze cukier po 7, a tu godzina 8 i cukier 65 a myslalam ze będzie mega duży. Musze sie pezyznac ze wczoraj mega zgrzeszyłam i zjadłam dużo slodkiego.Ale najwazniejsze ze cukry byly ok bo byli duuuuzo spacerku.Dzis wolne od gotowania bo obiad u teściowej. Milego dnia zycze
0na88 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, powiedzcie jak się mają ziemniaki do naszej diety? Można zjeść kilka młodych? Mam na nie ochotę a od kiedy jestem na diecie nie jadłam wczoraj byłam na grillu, pojadłam aż miło i cukry ok a dziś na śniadanie zjadlam bułkę grahamkę i lipa -144 koszmar z tymi sniadaniami, muszę bardzo uważać na pieczywo i zero nabiału.
-
Ja ziemniaki jem normalnie nie jakieś mega ilości ale tak żeby być w miarę najedzonym i jest ok cukru mi aż tak nie podnoszą po zwykłym obiedzie ziemniaki jakieś mięso nawet smażone surówka i 100% sok jabłkowy z wodą cukier nie przekracza 100
apaczka lubi tę wiadomość
-
Hej, u mnie cukier na czczo 95.
Czyli lipa.
Po wczorajszym mega wyskoku 106(!) Przez cala noc te noc miałam durne sny, a rano juz przed 7 i budzikiem obudzilam sie ze stresem przed mierzeniem. Glupie to, wiem, ale silniejsze ode mnie.
Po I sniadaniu, tj dwoch kromkach chrupkiego pieczywa z pomidorem i ogorkiem pokropione oliwa - 119
Nie wiem ale mam wrazenie ze zamiast byc coraz lepiej od stosowania diety - jest coraz gorzej.
Mialam zmiarzeyc cukier o 3 rano, ale nie wyszlo...
Moze powinnam zjesc posilek tuz przed snem ostatni? Kur zapiał! Mam dola dzis i w dodatku nie cierpię niedziel...
Przepraszam musialam pomarudzic. M w Niemczech a ja sama w wyrze jeszcze bardziej sama sie dołuję
Mimo wszystko, Wam słodkie mamusie życzę pięknego, miłego dnia!!!SYNEK FLORIAN
-
Aguś26 wrote:Mi wypisuje tylko 2 opakowania na miesiąc więc muszę brać też receptę oD ginekolog bo mi nie starcza
Kurczę, a mi ostatnio gin powiedział, że on takich rzeczy wypisać nie może
Ja też miałam ostatnio wypisane 2 opakowania przez diabetologa.
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka