Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Melduję, że po wizycie u lekarza dalej nie wiem co w brzuszku siedzi . Lekarz mnie ogólnie zdenerwował i wysyła do innego, bo on jest tylko gin-endo a mam sobie położnika znaleźć.
Niestety domowe risotto z odrobiną marchewki, groszku, papryki + młoda kapustka + grillowany indyk nie dały radę. Cukier 165 . A tak mi mega zasmakowało...
Co jecie przed samym spaniem? Późno chodzę spać, jem ok 21-23 kolację ale zanim zasnę jest juz 2ga, kładę się przed 1 ale totalnie nie mam ochoty na chleb ani nic. A jak widzę ciągle ten graham to mi się nawet jedzenia w ogóle odechciewa . -
Bergamota wrote:Hej!
Apaczka - ja po zjedzeniu sporego kawałka domowej drożdżówki z jabłkiem i cynamonem miałam cukier po godz 107 Ale zaznaczę, że drożdżówkę piekłam 1:1 z mąki orkiszowej i pszennej, cukru tyle aby tylko ruszyły drożdże, a kruszona z mąki owsianej, masła i cynamonu
Mniam.
Też poproszę o przepis! -
Miu95 wrote:Niestety domowe risotto z odrobiną marchewki, groszku, papryki + młoda kapustka + grillowany indyk nie dały radę. Cukier 165 . A tak mi mega zasmakowało...
Co jecie przed samym spaniem? Późno chodzę spać, jem ok 21-23 kolację ale zanim zasnę jest juz 2ga, kładę się przed 1 ale totalnie nie mam ochoty na chleb ani nic. A jak widzę ciągle ten graham to mi się nawet jedzenia w ogóle odechciewa .
Ja jem kanapki na ciemnym chlebie, z serem albo szynką i warzywami, tak ze 2-3 po 22giej. Mnie też to nocne jedzenie dobija, bo potem źle śpię, budzę się rano z pełnym brzuchem i jedyne, na co mam ochotę, to kawa. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMiu95 wrote:Melduję, że po wizycie u lekarza dalej nie wiem co w brzuszku siedzi . Lekarz mnie ogólnie zdenerwował i wysyła do innego, bo on jest tylko gin-endo a mam sobie położnika znaleźć.
Niestety domowe risotto z odrobiną marchewki, groszku, papryki + młoda kapustka + grillowany indyk nie dały radę. Cukier 165 . A tak mi mega zasmakowało...
Co jecie przed samym spaniem? Późno chodzę spać, jem ok 21-23 kolację ale zanim zasnę jest juz 2ga, kładę się przed 1 ale totalnie nie mam ochoty na chleb ani nic. A jak widzę ciągle ten graham to mi się nawet jedzenia w ogóle odechciewa .
Poszukaj sobie w necie produkty z niskim indexem glikemicznymSmartunia lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny mam pytanie od wczoraj jestem na insulinie i mam pytanie jak biore o 22 insuline to czy mogę jeszcze póżniej coś zjeść albo np przed. Bo w nocy to mi się straszna głodomorraa włącza normalnie aż się budziłam dziś z głodu a nie wiedziałam czy moge coś wszamać
-
Tak w ogóle to też bym chciała przepis na tą domową drożdżówkę
Któraś z Was pisała niedawno o naleśnikach z mąki orkiszowej z twarożkiem i owocami...dzisiaj zakupy i obowiązkowo kupujemy tą mąkę Nie będę patrzeć jutro jak mój mąż się objada pysznościami na śniadanie
Ja na wieczorny posiłek zazwyczaj jedną kanapkę z wędliną i warzywami a rano cukier ok 70, czasem już po 5 budzę się głodna wiec chyba muszę zwiększyć ten nocny posiłek.angel-84 lubi tę wiadomość
-
Z tego co mi mówili to spokojnie ivuszka możeszcoś zjeść...mi na szkoleniu babka powiedziała, że mam o 22 bezwzględnie robić sobie zastrzyk czy to jest zaraz po jedzeniu, w trakcie czy przed...także spokojnie... tylko po zastrzyku z insuliny mam się już nie kąpać tak więc prysznic wcześniej muszę brać choć sama nie wiem dlaczego...
ivuszka, Kasiarzynka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyapaczka wrote:Tak w ogóle to też bym chciała przepis na tą domową drożdżówkę
Któraś z Was pisała niedawno o naleśnikach z mąki orkiszowej z twarożkiem i owocami...dzisiaj zakupy i obowiązkowo kupujemy tą mąkę Nie będę patrzeć jutro jak mój mąż się objada pysznościami na śniadanie
Ja na wieczorny posiłek zazwyczaj jedną kanapkę z wędliną i warzywami a rano cukier ok 70, czasem już po 5 budzę się głodna wiec chyba muszę zwiększyć ten nocny posiłek. -
.ona. wrote:Podrzucisz przepis na buleczki?
Daję przepis, ale to jest na ciacho z niego jeszcze nie piekłam bułeczek choć pewnie nie byłoby z tym problemu! Jest pyszne, nie wymaga długiego ugniatania aż zacznie odstawać od ręki. Jest jednym z tych co "robią się same"
Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl mąki orkiszowej
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- niecałe, tj. mniej jak pół szkl. cukru
- 1 szkl oleju
- 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
- 4 jajka
- laska wanilii (lub cukier wanilinowy 16g)
Drożdże należy rozkruszyć do miski i dodać cukier, olej, rozmącone jajka, mąki, mleko ciepłe (jak dodajemy laskę wanilii to przy podgrzewaniu mleka dodać same ziarenka), cukier wanilinowy gdy nie dodajemy prawdziwej wanilii.
Wszystko zamieszać drewnianą łyżką do lekkiego połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce.
Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść i przełożyć do wcześniej nasmarowanej tłuszczem blaszce (ta klasyczna blaszka 36x24cm). Wyłożyć dowolne owoce, np pokrojone w cząstki jabłuszka bez skórki, rabarbar, truskawki, morele... nie więcej jak 600g!
KRUSZONKA (można ją zrobić w trakcie gdy będzie wyrastać ciasto)
- 1 paczuszka cukru wanilinowego 16g
- 80g masła
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie - ale warto dodać bo obniża cukier)
Płatki owsiane można delikatnie podmielić, ale jeśli nie macie w czym to wystarczy wymieszać masło z płatkami, cukrem i cynamonem. Miętosić w palcach aż masło oblepi płatki i powstanie kruszonka.
Na ciasto drożdżowe ułożyć owoce, na to kruszonkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st, na 30-35 minut.
SMACZNEGO!
.ona. lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
A co do cukrów na czczo - to u mnie ostatnio też jakaś patologia... raz 75 a trzy dni pod rząd 94,96 i 99! Zauważyłam, że te wyższe wartości mam jak zjem np za dużo białka na kolację (wszystko sobie notuję co jem i o której godz)... ale dziwne bo przecież białko spowalnia wchłanianie cukrów... wrrr bądź tu mądry i pisz wiersze...
Wczoraj upiekłam chlebek z mąki gryczanej. Dzisiaj będzie testowanie go na kolację. Na śniadanie jadam te chrupkie pieczywo, bo po innym mam cukry w kosmosie.
Drugie śniadanie ostatnio moje ulubione to płatki jaglane lub owsiane zalane ciepłym mlekiem i do tego nektaryna, kawalątek banana i zarodki pszenne (kocham!)SYNEK FLORIAN