X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia ja osobiście ani nie miałam ani nie mam...chociaż to mi jest oszczędzone ;)

201507044662.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję, że po wizycie u lekarza dalej nie wiem co w brzuszku siedzi :(. Lekarz mnie ogólnie zdenerwował i wysyła do innego, bo on jest tylko gin-endo a mam sobie położnika znaleźć.

Niestety domowe risotto z odrobiną marchewki, groszku, papryki + młoda kapustka + grillowany indyk nie dały radę. Cukier 165 ;). A tak mi mega zasmakowało...

Co jecie przed samym spaniem? Późno chodzę spać, jem ok 21-23 kolację ale zanim zasnę jest juz 2ga, kładę się przed 1 ale totalnie nie mam ochoty na chleb ani nic. A jak widzę ciągle ten graham to mi się nawet jedzenia w ogóle odechciewa ;).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:
    Hej!

Apaczka - ja po zjedzeniu sporego kawałka domowej drożdżówki z jabłkiem i cynamonem miałam cukier po godz 107 :) Ale zaznaczę, że drożdżówkę piekłam 1:1 z mąki orkiszowej i pszennej, cukru tyle aby tylko ruszyły drożdże, a kruszona z mąki owsianej, masła i cynamonu :)
    Mniam.

Też poproszę o przepis! :D

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przed snem zjadam 2 wafle ryżowe...;) i tak np po nich dziś na czczo cukier 84...:)

201507044662.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Niestety domowe risotto z odrobiną marchewki, groszku, papryki + młoda kapustka + grillowany indyk nie dały radę. Cukier 165 ;). A tak mi mega zasmakowało...

Co jecie przed samym spaniem? Późno chodzę spać, jem ok 21-23 kolację ale zanim zasnę jest juz 2ga, kładę się przed 1 ale totalnie nie mam ochoty na chleb ani nic. A jak widzę ciągle ten graham to mi się nawet jedzenia w ogóle odechciewa ;).
    Risotto to ZUO, więc nie dziwota, bo to przecież ryż, na dodatek rozgotowany i ze skrobiowym lepkim glutem, plus marchewka :P Ale rozumiem pokusę, ja ostatnio wpieprzyłam całą pizzę, a miał być "tylko jeden kawałeczek, taki mini mini", cukier po 1,5h 130 :D
    Ja jem kanapki na ciemnym chlebie, z serem albo szynką i warzywami, tak ze 2-3 po 22giej. Mnie też to nocne jedzenie dobija, bo potem źle śpię, budzę się rano z pełnym brzuchem i jedyne, na co mam ochotę, to kawa.

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem różnie 2 kromki grahama, z warzywami, szynką i jajem. Budyń bez cukru, płatki kukurydziane z mlekiem. Cukier zawsze w normie. Ostatni tydzień nie dobija mi nawet 80

Dżuls lubi tę wiadomość

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na ostatni posilek jem owoc , plus kanapke nawet z samym maslem

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Melduję, że po wizycie u lekarza dalej nie wiem co w brzuszku siedzi :(. Lekarz mnie ogólnie zdenerwował i wysyła do innego, bo on jest tylko gin-endo a mam sobie położnika znaleźć.

Marchewka i groszek maja wysoki index glikemiczny, ryż biały również. Jakbyś zrobiła z ryżem brązowym, zamiast groszku fasola, zamiast marchewki buraczek lub pomidro, to od razu byłoby niżej.
    Poszukaj sobie w necie produkty z niskim indexem glikemicznym

Smartunia lubi tę wiadomość

• ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie od wczoraj jestem na insulinie i mam pytanie jak biore o 22 insuline to czy mogę jeszcze póżniej coś zjeść albo np przed. Bo w nocy to mi się straszna głodomorraa włącza normalnie aż się budziłam dziś z głodu a nie wiedziałam czy moge coś wszamać :)

201509057452.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle to też bym chciała przepis na tą domową drożdżówkę :)
    Któraś z Was pisała niedawno o naleśnikach z mąki orkiszowej z twarożkiem i owocami...dzisiaj zakupy i obowiązkowo kupujemy tą mąkę ;) Nie będę patrzeć jutro jak mój mąż się objada pysznościami na śniadanie ;)

Ja na wieczorny posiłek zazwyczaj jedną kanapkę z wędliną i warzywami a rano cukier ok 70, czasem już po 5 budzę się głodna wiec chyba muszę zwiększyć ten nocny posiłek.

angel-84 lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi mówili to spokojnie ivuszka możeszcoś zjeść...mi na szkoleniu babka powiedziała, że mam o 22 bezwzględnie robić sobie zastrzyk czy to jest zaraz po jedzeniu, w trakcie czy przed...także spokojnie...;) tylko po zastrzyku z insuliny mam się już nie kąpać tak więc prysznic wcześniej muszę brać choć sama nie wiem dlaczego...:/

ivuszka, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poproszę przepis na drożdżówkę, a naleśniki to może też jutro zrobię z borówkami.
    A dzisiaj na obiad pomidorówka z brązowym ryżem :)

• .ona. Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tuz przed snem kubek mleka lub kakao i chleb chrupki albo kanapka z razowego. Rano na czczo 60-70.

Znalazlam przepis na muffinki, jade zaraz po skladniki i moze uda mi sie dzis zrobic :)

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mi smaka na te nalesniki zrobilyscie :)

apaczka lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wam tych cukrów na czczo ja się krece koło 90 co bym nie zjadła a jem o 22 I mierze po 5 bo później już jest za wysoki

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ostatnio własnie te cukry na czczo zaczeły szaleć ale jak dla mnie to jeszcze nie tak źle bo 92, 95 raz miałam 99 i pani w poradni od razu dała na to insulinę noi wczoraj po 1 jednostce cukier na czczo 87 :)

201509057452.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Tak w ogóle to też bym chciała przepis na tą domową drożdżówkę :)
    Któraś z Was pisała niedawno o naleśnikach z mąki orkiszowej z twarożkiem i owocami...dzisiaj zakupy i obowiązkowo kupujemy tą mąkę ;) Nie będę patrzeć jutro jak mój mąż się objada pysznościami na śniadanie ;)

Ja na wieczorny posiłek zazwyczaj jedną kanapkę z wędliną i warzywami a rano cukier ok 70, czasem już po 5 budzę się głodna wiec chyba muszę zwiększyć ten nocny posiłek.
    daj znać czy Ci smakowały

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:20

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Podrzucisz przepis na buleczki? :)

Daję przepis, ale to jest na ciacho :) z niego jeszcze nie piekłam bułeczek choć pewnie nie byłoby z tym problemu! :) Jest pyszne, nie wymaga długiego ugniatania aż zacznie odstawać od ręki. Jest jednym z tych co "robią się same"

Składniki na ciasto:
    - 2,5 szkl mąki orkiszowej
    - 2,5 szkl mąki pszennej
    - 50g świeżych drożdży
    - niecałe, tj. mniej jak pół szkl. cukru
    - 1 szkl oleju
    - 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
    - 4 jajka
    - laska wanilii (lub cukier wanilinowy 16g)

Drożdże należy rozkruszyć do miski i dodać cukier, olej, rozmącone jajka, mąki, mleko ciepłe (jak dodajemy laskę wanilii to przy podgrzewaniu mleka dodać same ziarenka), cukier wanilinowy gdy nie dodajemy prawdziwej wanilii.
    Wszystko zamieszać drewnianą łyżką do lekkiego połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce.

Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść i przełożyć do wcześniej nasmarowanej tłuszczem blaszce (ta klasyczna blaszka 36x24cm). Wyłożyć dowolne owoce, np pokrojone w cząstki jabłuszka bez skórki, rabarbar, truskawki, morele... nie więcej jak 600g!

KRUSZONKA (można ją zrobić w trakcie gdy będzie wyrastać ciasto)
    - 1 paczuszka cukru wanilinowego 16g
    - 80g masła
    - 2 szklanki płatków owsianych
    - 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie - ale warto dodać bo obniża cukier) ;)

Płatki owsiane można delikatnie podmielić, ale jeśli nie macie w czym to wystarczy wymieszać masło z płatkami, cukrem i cynamonem. Miętosić w palcach aż masło oblepi płatki i powstanie kruszonka.

Na ciasto drożdżowe ułożyć owoce, na to kruszonkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st, na 30-35 minut.
    SMACZNEGO! :)

.ona. lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do cukrów na czczo - to u mnie ostatnio też jakaś patologia... raz 75 a trzy dni pod rząd 94,96 i 99! :/ Zauważyłam, że te wyższe wartości mam jak zjem np za dużo białka na kolację (wszystko sobie notuję co jem i o której godz)... ale dziwne bo przecież białko spowalnia wchłanianie cukrów... wrrr bądź tu mądry i pisz wiersze...

Wczoraj upiekłam chlebek z mąki gryczanej. Dzisiaj będzie testowanie go na kolację. Na śniadanie jadam te chrupkie pieczywo, bo po innym mam cukry w kosmosie.
    Drugie śniadanie ostatnio moje ulubione to płatki jaglane lub owsiane zalane ciepłym mlekiem i do tego nektaryna, kawalątek banana i zarodki pszenne (kocham!) :)

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ