X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:
    A co do cukrów na czczo - to u mnie ostatnio też jakaś patologia... raz 75 a trzy dni pod rząd 94,96 i 99! :/ Zauważyłam, że te wyższe wartości mam jak zjem np za dużo białka na kolację (wszystko sobie notuję co jem i o której godz)... ale dziwne bo przecież białko spowalnia wchłanianie cukrów... wrrr bądź tu mądry i pisz wiersze...

Wczoraj upiekłam chlebek z mąki gryczanej. Dzisiaj będzie testowanie go na kolację. Na śniadanie jadam te chrupkie pieczywo, bo po innym mam cukry w kosmosie.
    Drugie śniadanie ostatnio moje ulubione to płatki jaglane lub owsiane zalane ciepłym mlekiem i do tego nektaryna, kawalątek banana i zarodki pszenne (kocham!) :)
    Te białko to mówisz że jesz za dużo na pierwszą kolację czy na tą przed snem?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tę przed snem tak o 21 lub 21:30. Spać chodzę o ok 23
    Ale przez kilka dni tak z ciekawości pomierzę sobie cukier o 3 rano. Zobaczę jak to będzie wyglądać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 19:03

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierze po 5 jak się obudze to mam w granicach 90 bo jak zmierze później to już pod 100 podchodzi

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Ja mierze po 5 jak się obudze to mam w granicach 90 bo jak zmierze później to już pod 100 podchodzi
    mierzyć powinno się między 6-8.

Tu nie chodzi o to żeby mierzyć kiedy cukier wychodzi w normie, tylko pilnować godzin mierzenia i jak coś wychodzi nie tak to niestety ale trzeba wdrażać insulinę.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    mierzyć powinno się między 6-8.

Tu nie chodzi o to żeby mierzyć kiedy cukier wychodzi w normie, tylko pilnować godzin mierzenia i jak coś wychodzi nie tak to niestety ale trzeba wdrażać insulinę.
    A nie słyszałaś o odbiciu cukru i wyrzucie glukozy jak się jest za długo na czczo? Niektórzy tak mają... Mi nikt nie mówił że mam mierzyć między 6 a 8 skoro się o 5 budzę głodna to mierze cukier i jem pierwsze sniaDanie. Mogłabym mierzyć o 6 ale jak się budzę po 5 to po co mam leżeć i czekać do 6 a cukier ma wzrastać ? Mi pani mówiła że mam zjeść nawet o 23 więc mi to nie robi różnicy jak zjem o 22 I zmierze o 5 niż jak zjem o 23 I zzmierze o 6 bo mam taki sam odstęp godzin ... a jeśli komuś pomaga nocna kanapka to też.można coś przegrysc bo gorszy jest głód dla dziecka niż ten cukier mój organizm nie toleruje zbyt długiej przerwy w jedzeniu a co do insuliny to pisałam już tu ze nie chcą mi jej dac ponieważ nie przekraczam 100 i by mi czasem za mocno cukier spadał więc ja sama nic nie poradzę skoro tak karze diabetolog

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 ok spoko.

Apaczka daj znak jak tam cukier po naleśnikach i czy w ogóle smakowały?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 07:17

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo ja tez czekam na info o nalesnikach :))

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka u mnie dziś na czczo też coś nie bardzo 2 dzień na insulinie wieczornej i 92 a wczoraj po pierwszym dniu 87. Podane o 22 mierzone o tym samym czasie nie wiem co jest grane. Czy dołożyć dziś na noc jeszcze jedną jednostkę czyli 2 czy poczekać i zobaczyć jak jutro jeszcze będzie??

201509057452.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka moze poczekaj , ja co prawda nie mam jeszcze insuliny ale wydaje mi sie na watku ktoras dziewczyna pisala ze insulina zaczyna dzialac po "x" czasie.. moge sie mylic.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to piszę o nalesnikach :-) zrobiłam z maki typ 1850, trochę mleka, wody i jajko.Nadzienie z chudego twarogu, kilku łyżeczek jogurtu naturalnego i zgniecionych truskawek.Z wierzchu posypałam tartą gorzką czekoladą (pół kostki).Zjadłam 2 a cukier niestety 123 po godzinie :-/ mogłby być mniej...no ale na przyszłość zjem jednego ;-) tak łatwo się nie poddam. Mam wrażenie, że mój organizm nie bardzo toleruje twaróg, mam po nim zawsze skoki.Dzisiaj w ogóle coś słabo z cukrami bo po 1 kromce chleba żytniego z wedliną drobiową, serem żółtym, sałatą i pomidorem miałam 129 :-/ Ale jadłam ten chleb po raz pierwszy i może go czymś dosładzaja.Ile to człowiek musi się namęczyć ;-) Wczoraj cały dzień super cukry a dzisiaj lipa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 10:29

0na88 lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka a to na pierwsze sniadanie jadlas ser zolty ?

bo ja w ogole nabialu nie moge jesc na 1 sniadanie bo zawsze mi walnie cukier , ja bym z serem probowala na II sniadanie.

Edit : ja sie na meza wkurzylam ( delikatnie mowiac ) i po I sniadaniu cukier dostalam 155.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 10:36

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    apaczka a to na pierwsze sniadanie jadlas ser zolty ?

bo ja w ogole nabialu nie moge jesc na 1 sniadanie bo zawsze mi walnie cukier , ja bym z serem probowala na II sniadanie.

Edit : ja sie na meza wkurzylam ( delikatnie mowiac ) i po I sniadaniu cukier dostalam 155.
    u mnie organizm na I śniadanie w ogóle nie toleruje nabiału. Naleśniki jak coś to tylko na II, ew. na podwieczorek

• apaczka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, na śniadanie, nie mogłam się powstrzymać bo uwielbiam ser żółty ;-) Naleśniki były na 2 sniadanie. Chyba też nie mogę jeść nabiału rano a kiedyś od niego zaczynałam dzień. Mój mąż po mega śniadaniu i zjedzeniu do tego drożdżowki miał po godzinie 80 ;-) życie jest niesprawiedliwe :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 10:56

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak życie jest niesprawiedliwe i to bardzo :)

apaczka, ivuszka lubią tę wiadomość

• ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mamuśki czy też tak macie, że jak np. położycie się spać w dzień a później coś zjecie to cukry są wyższe?? Ja tak już kilka razy zauważyłam ale nie wiem czy to od tego :/

201509057452.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część wszystkim ;) chciałam się dołączyć do Waszego wątku.jakieś 4 tygodnie temu zdiagnozowali u mnie cukrzycę ciążowa i od tego czasu nie mogę spokojnie myśleć o mojej Kruszynie. Niestety mam ciągle podwyższone cukru na czczo. Prawie zawsze powyżej 90 ale nigdy więcej niż 100. Mniej więcej co drugi dzień mam problem z jakimś posiłkiem. Martwię się ponieważ diabetolog ciagle mówi że jestem na granicy wprowadzenia insuliny ale za każdym razem każe przyjść za tydzień. Niby mnie zapewnia że takie cukry dziecku nie szkodzą ale w takim wypadku skąd takie normy?! Mam już mega kryzys i każde mierzenie cukru powoduje u mnie schizy. Do tego cukrzyca w tak wczesnym etapie... przepraszam za moje żale ale musiałam się wygadać w końcu.mam nadzieję że tylko parkuje a z dzidzia wszystko ok.

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Dzisiaj na czczo cukier 106 :( tragedia. Ale nie poddaję się. Zaczynam próbę z herbatą pokrzywową. 3 razy dziennie po głównych posiłkach. Ponoć dobrze normalizuje cukry, a i przy okazji wzmacnia :) I po analizie stwierdzam też, że moje cukry świrują przez to m.in., że zamiast rano po pierwszym dzwonieniu budzika wstać, np. o 7 to przebudzam się i nastawiam na drzemkę 15-minutową i dalej zasypiam... A to chyba baaardzo niedobrze...

Apaszka - ja zmierzyłam mojemu ojcu gluk przed jedzeniem pierogów - miał 85 (po pracy w której jak zwykle nic nie jadł to praktycznie na czcz było :D ), ja miałam 92 przed...
    On zjadł ponad 25 (!) pierogów ruskich z mąki pszennej okraszone skwareczkami, ja w tym czasie wymęczyłam swoich chyba z 5 z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z odrobiną jogurtu naturalnego.
    Równo po godzinie od jedzenia zmierzyłam tacie - 138
    Ja po godzinie od zjedzenia mojej racji głodowej pierogów - 135... :/

Pierogów od zawsze lubiłam pojeść... a teraz mogę pomarzyć...

0na88 lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka7101 wrote:
    Część wszystkim ;) chciałam się dołączyć do Waszego wątku.jakieś 4 tygodnie temu zdiagnozowali u mnie cukrzycę ciążowa i od tego czasu nie mogę spokojnie myśleć o mojej Kruszynie. Niestety mam ciągle podwyższone cukru na czczo. Prawie zawsze powyżej 90 ale nigdy więcej niż 100. Mniej więcej co drugi dzień mam problem z jakimś posiłkiem. Martwię się ponieważ diabetolog ciagle mówi że jestem na granicy wprowadzenia insuliny ale za każdym razem każe przyjść za tydzień. Niby mnie zapewnia że takie cukry dziecku nie szkodzą ale w takim wypadku skąd takie normy?! Mam już mega kryzys i każde mierzenie cukru powoduje u mnie schizy. Do tego cukrzyca w tak wczesnym etapie... przepraszam za moje żale ale musiałam się wygadać w końcu.mam nadzieję że tylko parkuje a z dzidzia wszystko ok.

Witaj Tyśka! :)
    Dobrze trafiłaś, ja odkąd jestem na tym wątku czuję, że ktoś mnie rozumie i że mam wsparcie :)
    A co do norm... no one są po to, aby się pilnować i stosować do zaleceń... Ale! Stres na pewno nie jest wskazany a wręcz gorszy w skutkach dla dziecka niż podwyższony w danej chwili cukier...
    Popatrz na wpisy wcześniejsze, zwłaszcza mam które już urodziły i zmagały się z cukrzycą ciążową :) Urodziły śliczne zdrowe bobaski! To na pewno podniesie Cię na duchu :)

A w którym tyg ciąży jesteś, jeśli można wiedzieć?

Życzę Ci spokoju, mało stresów i pozostałych spokojnych miesięcy/tygodni ciąży. A dzidziuś na pewno ma się dobrze! Kontrolujesz się, jesteś pod opieką diabetologa, ginekologa! Jest dobrze! :)
    Pisz z nami często - na pewno będzie Ci lepiej nie raz jak się tu "wygadasz" ;)

Uff ale się rozpisałam :D

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka7101 wrote:
    Witamy czyli u Ciebie identyczna sytuacja jak u mnie też na czczo za wysokie ale wg diabetolog zbyt niskie na insulinę ja z cukrzycą walczę id 12 tygodnia ciąży

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio grzesze arbuzem cukier po nim ok a jest taki dobry :-)

ivuszka lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ