X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłabym takiego placuszka mniam.
    Ale jakoś nie miałam odwagi od kąd wiem o cukrzycy na ziemniaki smażone. Jedyne co robiłam to placki z cukinii.
    Ale skoro miałaś mały cukier to moze namowie meza na sobotę zeby pobierał ziemniaki :) hihi

żabka04 lubi tę wiadomość

• agusza Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się tu wam pochwalę :) jesteśmy po prenatalnych i nasz Emuś waży 548g, serduszko ma jak dzwon, jest wymiarowy, zdrowy, śliczny, cudowny, piękny, idealny wręcz :D Kurde oszalałam ze szczęścia dzisiaj :)
    A jeszcze lekarz włączył nam na chwilę 4d więc widzieliśmy synusia w pełnej okazałości :)
    Chwilo trwaj, jesteś piękna!

żabka04, Kai, twardan, adrenalina, martta, agatia lubią tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina mąż starl cześć Ziemniakow na najmniejszych oczkach i część na większych od tych najmniejszych oczkach.
    Dodałam mąki zwykłej i jajko przyprawilam.
    Smażymy na teflonowej patelni praktycznie bardzo malutka ilość oleju.
    Ale pyszne.
    Spróbuj.
    Nie będziesz wiedziała:-)

Agusza gratki :-)
    Wierzę że się zakochałam ja też się zakochałam jak zobaczyłam juniora:-)
    Super nie martw się wszystko jest i będzie ok:-)

agusza, adrenalina lubią tę wiadomość

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiec na sobotę placuchy :) bo w tyg meza nie ma cały dzień wiec nie bardzo. Juz niemoge sie doczekać. Narobiłas smaka na ziemniaki i musiałam zjeść prince polo na kolacje Heheh bo bym ślina sie zadławiła :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj dzień dobroci cukry na poziomie 100:-)
    Na deser zjadłam bitą śmietanę z truskawkami i kawałkiem loda zakazanego :-) Też było ok:-)

Rób adrenalina życzę dobrych cukrów:-)

• domi05 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny coraz bardziej wątpię w tą całą rehabilitację, i problem z napięciem w naszym przypadku...
    Ta babka podchodzi mechanicznie i widzę że każdy pierwszą wizytę ma po tygodniu, następna po dwóch i potem za miesiąc, wszyscy te same ćwiczenia... - byliśmy teraz po 2 tygodniach, w ciągu ostatniego tygodnia nie ćwiczyłam prawie w ogóle bo nie było bardzo kiedy,bo miał trudny czas. Na piłce nie ćwiczyłam w ogóle, bo jakoś się bałam.
    A dziś na kontroli, postępy piękne, główkę ciągnie i trzyma, na piłce też niebo lepiej niż dwa tygodnie temu.
    Czytałam gdzieś że dziecko ma prawo podnosić główkę i ciągnąć ją z pozycji na plecach nawet mając 5 miesięcy... więc wydaje mi się że te wszystkie postępy wynikają z rozwoju i z czasu, a nie z ćwiczeń bo teraz ćwiczyłam mało, a postępy niby ogromne... teraz będę ćwiczyć tyle ile się da, nic na siłę, i zobaczymy...

A co do jedzenia to dziś lepiej, poza nocą kiedy zjadł tylko 80 je 100-120, na noc dałam mu płaską łyżeczkę kleiku kukurydzianego do mleka, i przetrzymaliśmy go od 17.00 nie kładąc spać,ale w sumie tylko trochę marudził i dało radę, nawet kąpiel bez płaczu była, zobaczymy do której pośpi...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy są siatki centylowe dla wcześniaków/dzieci z niską masą urodzeniową? Gdzie takie znajdę? Bo zwykłych siatek centylowych jest mnóstwo wszędzie, ale one są dla dzieci z wagą urodzeniową od 3kg...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi mama zrobiła pacypoły (wiecie co to?) i przywiozła udusze ją za to zjadłam wszystkie i cukier 172! :(

Żabko po mojej wizycie u diabetolog wymyśliła że moge sobie insuline zapodawać przed każdym śniadaniem, obiadem i kolacją. chyba ją cycki pieką. bede robić tak jak do tej pory. nie mam dużo przekroczeń a im mniej insuliny dla moich dzieci tym lepiej. za to nocną musze zwiększyć na 10j. i za dwa tygodnie wizyta jak dotrwam. na nieszczęście od dziś musze brać leki na ciśnienie nie ma żartów. leczyłam je przed ciążą więc to była kwestia czasu jak wywali w ciąży. od dziś rano i wieczór po pół tabletki Dopegytu.

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • martta Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jakis kiepski humor załapałam stąd moja cisza. Diablo zadowolona z wyników, mówiła że te kilka przekroczen w tym czasie ciąży nie powinno juz zaszkodzic. Po porodzie mierzyc i jak cos to przyjsc lub zrobic krzywą, a jak wyniki ok to krzywą mam zrobić dopiero 10tyg po porodzie, zdziwiła mnie tym terminem bardzo...
    Cukry ostatnie dni laskawe dla mnie tez Zabko, może sie normuja przed porodem? Oby juz nam tak zostało do końca!
    Agusza pięknie ze z synkiem wszystko dobrze :-)
    Adrenalina jak Twoje ciśnienia??

żabka04, agusza lubią tę wiadomość

o148p07w5riqasy7.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    Ciśnienia raz lepiej raz gorzej. Lekarz kazał przyjść jak beda wysokie sie otrzymywać a jest tak na zmianę. Wiec siedzę w domu.
    Nawet śniły mi sie słodycze eh dzis znow bede musiała cos zjeść :)

• Kai Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też ostatnio cukry laskawsze, choć podobno jestem w tym najgorszym cukrowym czasie. U mnie najgorzej bylo na początku, tzn. 25-27 tydzień. Teraz mniej przekroczen, a jesli już to o kilka punktów. Na czvzo dziś 85, bez ketonow. Pby tak dalej.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    a mi mama zrobiła pacypoły (wiecie co to?) i przywiozła udusze ją za to zjadłam wszystkie i cukier 172! :(

Żabko po mojej wizycie u diabetolog wymyśliła że moge sobie insuline zapodawać przed każdym śniadaniem, obiadem i kolacją. chyba ją cycki pieką. bede robić tak jak do tej pory. nie mam dużo przekroczeń a im mniej insuliny dla moich dzieci tym lepiej. za to nocną musze zwiększyć na 10j. i za dwa tygodnie wizyta jak dotrwam. na nieszczęście od dziś musze brać leki na ciśnienie nie ma żartów. leczyłam je przed ciążą więc to była kwestia czasu jak wywali w ciąży. od dziś rano i wieczór po pół tabletki Dopegytu.

Ale ja tak biorę insulinę.
    Po 5j. Przed posiłkiem do tego nocna 11j.
    A co to źle??????
    Uwierz mi ze jak ci będzie wywalac po każdym posiłku tak jak mnie to szybko zauważysz że chyba miała diablo rację bo nie da się bez insuliny przed posiłkiem.
    To jest na taj zasadzie że bierzesz przed żeby nie dawać już po a czasami się zdarza że trzeba dać jeszcze i po posiłku.

Witam się u mnie na czczo 90.
    Wstałam z córką o 1 i nie mogliśmy spać.
    Nie dość że księżyc nam do okna świecil (to już chyba pełnią?) to jeszcze jakieś gnoju wiekiem starsze stali pod oknami na parkingu z kolegą pijakiem i dali mordy wrrrr
    Pijak nie ma gdzie mieszkać i stoi na parkingu jego złom tam śpi,ma wszystko i sprowadza kolesi sama patologia.
    Gdzie jest policja????

Odezwę się po południu.

Martta no już miałam cie wołać :-)

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, a jakie problemy z napięciem miał Twoj synek? Zbyt małe, czy zbyt duze? Kurczę obawiam sie ze mnie tez moze czekać rehabilitacja, bo synek uparcie trzy,a główkę w jedna stronę...ale moze jest po prostu tak, Ze dzieci sie rozwijają w swoim tempie, czy z reha czy bez...
    Dea, dziwne, ze przed każdym posiłkiem masz brać insu, skoro przekroczenia sporadyczne...a jakie miałaś wyniki na czczo, ze kazali Ci podnieść? No i jak rozmiar dziecka na USG?

Zabko, super cukry, chyba juz najgorszy okres minął :):)

Agusza, super, ze wszystko OK z dzieciaczkiem .

Moj sie wlasnie sam wykopał ze spodenek :)

agusza, żabka04 lubią tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moj maly tez jak podnosi glowke to woli trzymac ja w prawa stronę. Ale wiedząc ze synek Domi ma takie problemy z napięciem konsultowalam to z dwoma pediatrami i kazdy powiedzial ze jest jal najbardziej ok bo na prost tez pięknie trzyma. Takze nie wiem.

U mnie maly od 3 dni jest troche inny. Ma bardzo dobre spanie w nocy. Sp Śpi-3/5 i 3/5-8.30 :O :)
    03.09 robimy chrzciny. Musialam soe szybko zdecydowac bo troche problemów z chrzestnymi mieliśmy. Bray meza tylko po cywilnym nie moze byc woec musialam wziąść mojego. Moj chce pos koniec września za granice jechac. Chrzestna ma wesele 10.09 i 24
    09 wiec zostaje 17.09 ale wtedy mojej kuzynce nie pasuje bo ma wesele. Przez to ze mamy taka szybka date musze robic chrzciny sama w domu bo lokale zajete.

Agusienka wiesz gdzie w Krakowie mozna kupic ubranko do chrztu?

I jak tam wogole po porodzie? Rodzilas w Rydygierze? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 09:08

3i49o7esw7obg123.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z Krakowa, ale się nie orientuje. Kiedyś był taki sklep na Dietla, głupio się nazywał, chyba Abracadabra. Coś jest też chyba na Dlugiej. A inne akcesoria do chrztu (swieca, szatka) są na Malym Rynku w Dewocjonaliach. Ładne całkiem. Ale to chyba chrzestni kupują.

Dorinka lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kai :)
    Wiesz moja chrzestna jest studentka wiec z finansami u niej krucho wiec wole sama wszystko kupic ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 15:07

Kai lubi tę wiadomość

• agusza Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki agatia :)
    Po 1h już nie mierz bo to bez sensu, po 2h się liczy :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dziewczyny moj maly tez jak podnosi glowke to woli trzymac ja w prawa stronę. Ale wiedząc ze synek Domi ma takie problemy z napięciem konsultowalam to z dwoma pediatrami i kazdy powiedzial ze jest jal najbardziej ok bo na prost tez pięknie trzyma. Takze nie wiem.

U mnie maly od 3 dni jest troche inny. Ma bardzo dobre spanie w nocy. Sp Śpi-3/5 i 3/5-8.30 :O :)
    03.09 robimy chrzciny. Musialam soe szybko zdecydowac bo troche problemów z chrzestnymi mieliśmy. Bray meza tylko po cywilnym nie moze byc woec musialam wziąść mojego. Moj chce pos koniec września za granice jechac. Chrzestna ma wesele 10.09 i 24
    09 wiec zostaje 17.09 ale wtedy mojej kuzynce nie pasuje bo ma wesele. Przez to ze mamy taka szybka date musze robic chrzciny sama w domu bo lokale zajete.

Agusienka wiesz gdzie w Krakowie mozna kupic ubranko do chrztu?

I jak tam wogole po porodzie? Rodzilas w Rydygierze? :)

Hej Dorinko :) tak w Rydygierze :) wszystko poszło w marę szybko, bo poród zaczął sie u mnie odejściem wód. Na porodówce byłam o 4 nad ranem, o 12 synek juz był z nami. Jestem w sumie zadowolona! Nie obyło sie bez nacięcia, na pewno wpłynęło na to potylicowe ułożenie dziecka. Nacięcie nie było duze, uważam, ze lekarka super mnie zażyła, szwy praktycznie sie rozpuściły juz i naprawdę swietnie to wyglada. Zszywała mnie taka drobna ładna blondynka. Najlepsze jest to, ze miałam jednoosobowa sale, trochę dzieki położnej :) a trochę dzieki temu, ze tuż po dniach mlodziezy nie było kobiet z planowanymi cc. Ogólnie najgorzej zniosłam hemoroida, gorzej niż to szycie mówiąc szczerze. Opieka lekarska tez bardzo w porządku. O naukę karmienia trzeba sie trochę dopominać, ale wyszłam ze szpitala nauczona :)
    Odnośnie do chrztu, to w bonarce jest tez taki sklep ceremony. Na wystawie ślicznie te rzeczy wyglądały i raczej bedą tam rzeczy do chrztu. Chyba jest katalog on line z tego co pamietam. Chociaż w sumie nie wiem jaka jest teraz moda chrzcielna, chyba sie coś pozmieniało od naszych czasów.

Kai, miło wiedzieć, ze kolejna mamusia z Krakowa :)

Kai lubi tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka to mnie ta sama babeczka szyla :D
    Moj gin który prowadzil większość ciazy (pod koniec zmieniłam na lekarke z Rydygiera) byl z innego szpitala ale po 5 tyg na kontroli pierwsze co powiedzial to ze piękne szycie ;) Ona tez pomagala mi z polozna rodzic i pozniej przychodzila tez między obchodami i dopytywala jak się czuje. I rzeczywiście szycie szybko mi soe goilo i teraz jest prawie niewodoczne :)
    Ale jeszcze na zblizenia się nie odwazylam. W zeszlym tygodniu podczas wizyty u gina przy badaniu bardzo mnoe bolalo i jakos się boje.
    No jeśli chodzi o laktacje to musialam soe sama dopraszac ale jak juz się Pani zjawila ro rzeczywiście udzieliła wyczerpujących odpowiedzi. Choc jak widac ich rady i metody na nic sie u mnie zdaly.

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 1119 1120 1121 1122 1123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ