X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agusza Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko mimo tych zarwanych nocy i problemów z córeczką to jakoś to wszystko brzmi optymistycznie u Ciebie więc się cieszę :)

Fajnie że karmisz piersią, ja też bardzo chciałabym móc karmić ale choroba niestety może mi to poważnie utrudnić. Zobaczymy jak będzie :)

A jak Twoja córcia zareagowała na nowego członka rodziny? Jest pomocna, zazdrosna czy ma małego w nosie? ;)

Olej teraz cukry i używaj ile możesz bo należy Ci się! :)

żabka04 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2016, 02:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza trzymam kciuki żebyś jednak kp :-) chociaż chwilę tak jak ja.

Córka ma bunt 5latka :-(
    Jest pomocna przynosi mi wszystko czego potrzebuje w danej sytuacji dla brata.
    Czasami focha strzeli i sama muszę sobie iść.
    Ogólnie brat cały czas przy mnie na cycku wisi więc zadko jest okazja żeby z nim sama została.
    Ale uspokaja go,gada do niego,obserwuje i czasami wpatrzona w niego.

Iva79, twardan, agusza lubią tę wiadomość

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie, czy jeśli od dwóch tyg. nic nie przytyłam to czy dziecko w tym czasie coś przybrało na masie? Bo zaczynam się martwić :/ Mam nadzieję, że korzysta z moich zapasów i mnie ubywa, a jej przybywa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 07:37

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isia
    ja nie przytyłam przez 8 miesięcy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    isia
    ja nie przytyłam przez 8 miesięcy
    Ooo to nieźle :) to ciekawe czy ja jeszcze coś przytyje na tej diecie :)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez 3 tyg nic nie przytylam, ale wczoraj juz zauwazylam , ze 0,5 kg do przodu , apetyt mam straszny I troszke mniej sie ruszam , bo jakos mi ciezej , szybciej sie mecze. Za 2 tyg wizyta u ginekologa ciekawe ile maly przybral :)

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isia
    ja jestem dość duza
    ale na początku ciązy (stres?) spadło mi 5 kg których ostatecznie nie odzyskałam (bilans-minus 2 kg do wagi wyjsciowej)
    Piotruś ur sie 3320g wiec idealny sredniak, choć po drodze najadłam sie strachu, bo rósł na 90 centylu i juz mialam wizje, że bedzie wielki po tatusiu(tatuś wazył 5kg i miał 60cm)
    ale zeby było ciekawiej-w pierwszej ciązy nie miałam cukrzycy i nie bylo diety, a mi smakowało tylko słodkie. Na końcu ciązy odnotowałam pkus 3,5 kg i tyle córka ważyla :D
    teraz mam 14 kg mniej niz przed ciążą, ale jem tylko słodycze :( i raczej tego nie utrzymam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko super ze mała jest pomocna :) najważniejsze żeby zazdrosna nie była za mocno bo czasem i tak się zdarza.

Kamcia a Ty karmisz piersią? Bo w sumie nie kojarzę chyba. Jeśli tak, to jakie słodycze tak wcinasz że małemu nie wadzą? :)

Żabko Ty też napisz na co jeszcze prócz ciastek i herbatników sobie pozwalasz?:)

żabka04 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza
    ja niestety od początku nie kp
    mały absolutnie nie chciał cyca, nawet położne się poddały, taki sam antycyc jak córka!!ja tylko sie usmiechnelam, gdy zobaczyłam malego przy cycku i te jego cmok cmok w suteczka :) tyle jego euforii :) a tak serio- cyca nie chcial, ale tym razem lekarz załatwił nam bez laski mm w szpitalu bo maly miał niski cukier (nie dziwne skoro w ogole nie jadł), co mu do buzi wycisnełam, tyle jego...a nie zdecydowalam sie odciagać i podawać swoje mleko butla...zwalczylam nawał, zapalenie itp
    nie wiem, co ze mna nie tak, ale dwoje dzieci bbutelkowe i dupkami ulozone, mialam nadzieję ze chociaz synuś cycusiowy będzie a tu dupa...a szkoda mi życia na odciaganie itp ...z wiadomych powodów ;) zycie jest zbyt krótkie i trzeba się cieszyć każda chwila!

żabka04, twardan lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Żabko super ze mała jest pomocna :) najważniejsze żeby zazdrosna nie była za mocno bo czasem i tak się zdarza.

Kamcia a Ty karmisz piersią? Bo w sumie nie kojarzę chyba. Jeśli tak, to jakie słodycze tak wcinasz że małemu nie wadzą? :)

Żabko Ty też napisz na co jeszcze prócz ciastek i herbatników sobie pozwalasz?:)

Normalnie jem biały chleb (tesknilam za nim) nabiał, soki w kartonie tak pół szklanki podpije, drozdzowki z budyniem, ciastka, parówki z musztarda i ketchupem,kawa nawet dwie dziennie, czekolada oreo u mnie rządzi ta wielka mam na dwa trzy dni zależy kto się doklei :-) obiady normalne ale mięso duszone albo gotowane, wędliny normalne i pasztety nawet ser żółty jadłam raz.

Isia ja w 34tc zaczęłam tyc tak fest bo do końca ciąży czyli 38tc.
    Przytyłam aż 6kg w ciągu 4 tc.
    Ale miałam straszny apetyt.

A za mną chodzą śledzie!!!!!
    I nie wiem czy można czy nie ale zjadłabym:-)

kamciaelcia, Isia86, twardan, agusza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    agusza
    ja niestety od początku nie kp
    mały absolutnie nie chciał cyca, nawet położne się poddały, taki sam antycyc jak córka!!ja tylko sie usmiechnelam, gdy zobaczyłam malego przy cycku i te jego cmok cmok w suteczka :) tyle jego euforii :) a tak serio- cyca nie chcial, ale tym razem lekarz załatwił nam bez laski mm w szpitalu bo maly miał niski cukier (nie dziwne skoro w ogole nie jadł), co mu do buzi wycisnełam, tyle jego...a nie zdecydowalam sie odciagać i podawać swoje mleko butla...zwalczylam nawał, zapalenie itp
    nie wiem, co ze mna nie tak, ale dwoje dzieci bbutelkowe i dupkami ulozone, mialam nadzieję ze chociaz synuś cycusiowy będzie a tu dupa...a szkoda mi życia na odciaganie itp ...z wiadomych powodów ;) zycie jest zbyt krótkie i trzeba się cieszyć każda chwila!

Dokładnie Kamcia.
    Nic na siłę są ważniejsze priorytety :-)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Near Ekspertka

Wysłany: 30 września 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja świeżo po wizycie u diabetologa. Generalnie boje się tego glukometru ale pewnie po kilku razach mi przejdzie... przynajmniej taką mam nadzieje ;) Babeczka kazała sobie przez tydzień mierzyć cukier i za tydzień powrotem do niej. Jeżeli dalej będę miała tak wysoki cukier na czczo, to dostane insulinę na noc :( eh

Kazała mi też iść na konsultacje dietetyczne co jeść i wgl ale tak się zastanawiam, czy książeczka którą mi dała z dietą na tydzień, informacje w internecie i konsultacje u kuzyna mojego narzeczonego (zajmuje się cukrzycą typu 2, dietetyką, fitness) czy to nie wystarczy. W razie awarii podjadę tam jeszcze w poniedziałek ;)

Moje pytanka do Was dziewuszki. Jak wygląda u Was ta dietka? Jemy max co 3h, ryby (u mnie tylko tuńczyk tudzież łosoś) plus jajka praktycznie można na okrągło? Sałata, ogórki, pomidory czy też brokuły i kalafior też można chyba cały czas? A jak np. z kaszą gryczaną... pół torebki do obiadu to max? Chlebek szukać taki ig np. w Hearcie czy np. taki zwykły żytni lub graham może być? A np. chleb żytni Wasa z mąki żytniej? Bardzo skacze po tym cukier? Wiem, że generalnie każdemu cukier skacze inaczej ale jakieś wskazówki mile widziane, bo dopiero zaczynam z cukrzycą ;)

Z tego co pamiętam któraś dziewczyna jest jeszcze wegetarianką, także też prosiłabym o opinie jak sobie daje rade i co je... takie mini jadłospisy mile widziane z góry dziękuje za odpowiedzi i jak zwykle ratujecie mi skórę :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Najtrudniej z chlebem
    Ja jadłam biedronkowy zytni i słonecznikowy
    U mnie posiłki były co 3h Ale zawsze w międzyczasie przekąski i tak praktycznie było ok 10 posiłków
    Na początku jadłam typowo cukrzycowo : kasze warzywa kiszonki (kapusta i ogórki kiszone do każdego posiłku były -obniżają cukry -ponoć )
    Wtedy mogłam i cala paczkę kaszy do obiadu (jeczmienna, owsiana )
    MI ziemniaki nie służyły ale frytki z piekarnika te z biedronki juz tak (max 150 g)
    W ciąży odrzuciło mnie od mięsa i jaja jadłam codziennie (sadzone na miękko ale cicho sza )
    Ha q ogóle jadłam codziennie to samo ale się nie przyznaje bo dosłownie tak było. Zatem kalafior polecam :D bywał często nawet z bułka tartą
    Maczne rzeczy odpadły (max 4 pierogi czy pyzy ). Mogłam mleko że na końcu dominowalo.
    Tak w skrócie
    Pytaj :) dałam rade 7 miesięcy

Ketony masz mierzyć? ??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 30 września 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic mi nie mówiła o ketonach, także nie wiem...

A jak z mlekiem sojowym??? Tyle wiedzy już mam na temat cukrzycy a ciągle to mało i u mnie też codziennie to samo, dlatego pytam jak z tego wybrnąć :P

Tyle dobrze, że moja mama przygotowuje posiłki w domu starości dla cukrzyków więc podłapałam trochę nowych przepisów :D Np teraz nabrałam wieeelkiej ochoty na krupnik :D co prawda na kostce (zwierzątek nie ruszam :P) ale też podejrzewam, że będzie dobry :) Co do chlebka to właśnie ponoć ok 75g (ok 3 kromek) np na śniadanie można i w sumie z tego co widziałam w jadłospisie to potem na 2 śniadanie i podwieczorek po 1 kromce i kolacja 2 kromki także nieźle się głodzę póki co xd Od jutra może będzie lepiej! Ponoć grejpfrut obniża ig ale cholera wie czy to prawda ;p

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogłam 50 -60 g chlebka i to tylko tego o którym pisałam
    Zupy codziennie jadlam o 15. I krupnik był dobry ;)
    Mleko sojowe po prostu na sobie wypróbuj
    Bo ja nawet nie wiem jak mleko sojowe traktować? Jako nabiał? Bo jak tak to lepiej nabiału unikać rano (choć ja kawę z mlekiem na czczo piłam )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A greipfruta jadłam (chcice miałam )i mogłam całego ale obniżania nie zauważyłam
    U mnie owoce były codziennie około 13.30 (przekąska między drugim śniadaniem o 12 a zupa o 15 )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 30 września 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tym mlekiem sojowym to myślałam, że zamiast zwykłego (skoro laktoza podwyższa ig) i faktycznie mało węglowodanów ma... kupiłam i wypróbuje tyko nie wiem. Niby w książce od diabetologa jest coś takiego: 1/2 bułki kajzerki, masło, plaster żółtego sera, 200ml mleka chudego 2% na ostatni posiłek o 22...przecież to jest sama laktoza. Najlepiej nabiał jeść na kolacje?? Już nic nie wiem...

Tak wgl mam mierzyć cukier na czczo, godzine po śniadaniu, obiedzie i kolacji... kolacja to bardziej o 18,20 czy 22? :P Śniadanie to zwykle jem gdzieś o 9 jedno jabłko nie za mało to to jak na śniadanie??

Teraz zjadłam dwie kromki pieczywa graham, cienka warstwa margaryny, sałata, pomidor i szczypiorek. Do tego pół grejpfruta. Co myślicie? :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Nie patrz tak sztywno na jadlospisy
    Cukrzyca ciążowa często odbiega od normalnej i ma własne zasady
    Ja wstawalam o 7.30 i piłam kawę z mlekiem
    O 9 śniadanie tzn 2 kromki
    10.30 kaszka typu smakija
    12 drugie śniadanie czyli 2 kromki
    13.30 owoce
    15 zupa
    18 obiadokolacja
    19.30 knoppers (jak były dobre cukry po obiadokolacji )
    21.30 makaron z mlekiem
    22.30 insulina i spanie

Tak codziennie u mnie było

Isia86 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie
    ok. 8:00 śniadanie: dwie kromeczki (50g łącznie) + wędlina/parówka/jajko + sałata,pomidor/rzodkiewka/papryka
    ok. 10:30/11:00 II śniadanie: jogurt naturalny zott + owoce kilka plastrów jabłka, gruszki, nektarynki + garść mieszanki orzechowej
    ok.14:00 obiad: łosoś/pierś z indyka (pieczone, smażone na oliwie z oliwek/oleju kokosowym) + sałatka z ulubionych warzyw z kilkoma plastrami mozarelli + kasza/ryż/ziemniaki
    ok. 17:00 podwieczorek/kolacja: to co na śniadanie lub 3 naleśniki z mąki orkiszowej/razowej, kawałek jakiegoś owoca
    ok. 20:00 kolacja: to co na śniadanie.
    przed snem zjem jakiś plaster wędliny, kawałek parówki, czy kilka orzechów. Wcześnie chodzę spać dlatego tak wcześnie jest mój ostatni posiłek. Bywa, że o 21:30 już śpię :)
    jak mam ciasto marchewkowe lub pancakes lub jakieś inne rarytasy to zamiast II śniadania czy też podwieczorka :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 30 września 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia A mogę spytać dlaczego miałaś insulinę na noc? Ciekawi mnie jaki jest powód przepisania jej przez lekarza. Sama wolałabym jej uniknąć. Mierze cukier po każdym posiłku (z ciekawości, bo lekarz kazał 4 x dziennie) i jeszcze nigdy nie miałam przekroczonego - najwięcej dziś po obiedzie 117.

‹‹ 1191 1192 1193 1194 1195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ