Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Żabko mimo tych zarwanych nocy i problemów z córeczką to jakoś to wszystko brzmi optymistycznie u Ciebie więc się cieszę
Fajnie że karmisz piersią, ja też bardzo chciałabym móc karmić ale choroba niestety może mi to poważnie utrudnić. Zobaczymy jak będzie
A jak Twoja córcia zareagowała na nowego członka rodziny? Jest pomocna, zazdrosna czy ma małego w nosie?
Olej teraz cukry i używaj ile możesz bo należy Ci się!żabka04 lubi tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
nick nieaktualnyAgusza trzymam kciuki żebyś jednak kp
chociaż chwilę tak jak ja.
Córka ma bunt 5latka
Jest pomocna przynosi mi wszystko czego potrzebuje w danej sytuacji dla brata.
Czasami focha strzeli i sama muszę sobie iść.
Ogólnie brat cały czas przy mnie na cycku wisi więc zadko jest okazja żeby z nim sama została.
Ale uspokaja go,gada do niego,obserwuje i czasami wpatrzona w niego.
Iva79, twardan, agusza lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny powiedzcie, czy jeśli od dwóch tyg. nic nie przytyłam to czy dziecko w tym czasie coś przybrało na masie? Bo zaczynam się martwić
Mam nadzieję, że korzysta z moich zapasów i mnie ubywa, a jej przybywa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 07:37
14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
isia
ja jestem dość duza
ale na początku ciązy (stres?) spadło mi 5 kg których ostatecznie nie odzyskałam (bilans-minus 2 kg do wagi wyjsciowej)
Piotruś ur sie 3320g wiec idealny sredniak, choć po drodze najadłam sie strachu, bo rósł na 90 centylu i juz mialam wizje, że bedzie wielki po tatusiu(tatuś wazył 5kg i miał 60cm)
ale zeby było ciekawiej-w pierwszej ciązy nie miałam cukrzycy i nie bylo diety, a mi smakowało tylko słodkie. Na końcu ciązy odnotowałam pkus 3,5 kg i tyle córka ważyla
teraz mam 14 kg mniej niz przed ciążą, ale jem tylko słodyczei raczej tego nie utrzymam
-
Żabko super ze mała jest pomocna
najważniejsze żeby zazdrosna nie była za mocno bo czasem i tak się zdarza.
Kamcia a Ty karmisz piersią? Bo w sumie nie kojarzę chyba. Jeśli tak, to jakie słodycze tak wcinasz że małemu nie wadzą?
Żabko Ty też napisz na co jeszcze prócz ciastek i herbatników sobie pozwalasz?żabka04 lubi tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
agusza
ja niestety od początku nie kp
mały absolutnie nie chciał cyca, nawet położne się poddały, taki sam antycyc jak córka!!ja tylko sie usmiechnelam, gdy zobaczyłam malego przy cycku i te jego cmok cmok w suteczkatyle jego euforii
a tak serio- cyca nie chcial, ale tym razem lekarz załatwił nam bez laski mm w szpitalu bo maly miał niski cukier (nie dziwne skoro w ogole nie jadł), co mu do buzi wycisnełam, tyle jego...a nie zdecydowalam sie odciagać i podawać swoje mleko butla...zwalczylam nawał, zapalenie itp
nie wiem, co ze mna nie tak, ale dwoje dzieci bbutelkowe i dupkami ulozone, mialam nadzieję ze chociaz synuś cycusiowy będzie a tu dupa...a szkoda mi życia na odciaganie itp ...z wiadomych powodówzycie jest zbyt krótkie i trzeba się cieszyć każda chwila!
żabka04, twardan lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyagusza wrote:Żabko super ze mała jest pomocna
najważniejsze żeby zazdrosna nie była za mocno bo czasem i tak się zdarza.
Kamcia a Ty karmisz piersią? Bo w sumie nie kojarzę chyba. Jeśli tak, to jakie słodycze tak wcinasz że małemu nie wadzą?
Żabko Ty też napisz na co jeszcze prócz ciastek i herbatników sobie pozwalasz?
Normalnie jem biały chleb (tesknilam za nim) nabiał, soki w kartonie tak pół szklanki podpije, drozdzowki z budyniem, ciastka, parówki z musztarda i ketchupem,kawa nawet dwie dziennie, czekolada oreo u mnie rządzi ta wielka mam na dwa trzy dni zależy kto się dokleiobiady normalne ale mięso duszone albo gotowane, wędliny normalne i pasztety nawet ser żółty jadłam raz.
Isia ja w 34tc zaczęłam tyc tak fest bo do końca ciąży czyli 38tc.
Przytyłam aż 6kg w ciągu 4 tc.
Ale miałam straszny apetyt.
A za mną chodzą śledzie!!!!!
I nie wiem czy można czy nie ale zjadłabym:-)kamciaelcia, Isia86, twardan, agusza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:agusza
ja niestety od początku nie kp
mały absolutnie nie chciał cyca, nawet położne się poddały, taki sam antycyc jak córka!!ja tylko sie usmiechnelam, gdy zobaczyłam malego przy cycku i te jego cmok cmok w suteczkatyle jego euforii
a tak serio- cyca nie chcial, ale tym razem lekarz załatwił nam bez laski mm w szpitalu bo maly miał niski cukier (nie dziwne skoro w ogole nie jadł), co mu do buzi wycisnełam, tyle jego...a nie zdecydowalam sie odciagać i podawać swoje mleko butla...zwalczylam nawał, zapalenie itp
nie wiem, co ze mna nie tak, ale dwoje dzieci bbutelkowe i dupkami ulozone, mialam nadzieję ze chociaz synuś cycusiowy będzie a tu dupa...a szkoda mi życia na odciaganie itp ...z wiadomych powodówzycie jest zbyt krótkie i trzeba się cieszyć każda chwila!
Dokładnie Kamcia.
Nic na siłę są ważniejsze priorytetykamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Ja świeżo po wizycie u diabetologa. Generalnie boje się tego glukometru ale pewnie po kilku razach mi przejdzie... przynajmniej taką mam nadzieje
Babeczka kazała sobie przez tydzień mierzyć cukier i za tydzień powrotem do niej. Jeżeli dalej będę miała tak wysoki cukier na czczo, to dostane insulinę na noc
eh
Kazała mi też iść na konsultacje dietetyczne co jeść i wgl ale tak się zastanawiam, czy książeczka którą mi dała z dietą na tydzień, informacje w internecie i konsultacje u kuzyna mojego narzeczonego (zajmuje się cukrzycą typu 2, dietetyką, fitness) czy to nie wystarczy. W razie awarii podjadę tam jeszcze w poniedziałek
Moje pytanka do Was dziewuszki. Jak wygląda u Was ta dietka? Jemy max co 3h, ryby (u mnie tylko tuńczyk tudzież łosoś) plus jajka praktycznie można na okrągło? Sałata, ogórki, pomidory czy też brokuły i kalafior też można chyba cały czas? A jak np. z kaszą gryczaną... pół torebki do obiadu to max? Chlebek szukać taki ig np. w Hearcie czy np. taki zwykły żytni lub graham może być? A np. chleb żytni Wasa z mąki żytniej? Bardzo skacze po tym cukier? Wiem, że generalnie każdemu cukier skacze inaczej ale jakieś wskazówki mile widziane, bo dopiero zaczynam z cukrzycą
Z tego co pamiętam któraś dziewczyna jest jeszcze wegetarianką, także też prosiłabym o opinie jak sobie daje rade i co je... takie mini jadłospisy mile widziane z góry dziękuje za odpowiedzi i jak zwykle ratujecie mi skórę -
Near
Najtrudniej z chlebem
Ja jadłam biedronkowy zytni i słonecznikowy
U mnie posiłki były co 3h Ale zawsze w międzyczasie przekąski i tak praktycznie było ok 10 posiłków
Na początku jadłam typowo cukrzycowo : kasze warzywa kiszonki (kapusta i ogórki kiszone do każdego posiłku były -obniżają cukry -ponoć )
Wtedy mogłam i cala paczkę kaszy do obiadu (jeczmienna, owsiana )
MI ziemniaki nie służyły ale frytki z piekarnika te z biedronki juz tak (max 150 g)
W ciąży odrzuciło mnie od mięsa i jaja jadłam codziennie (sadzone na miękko ale cicho sza )
Ha q ogóle jadłam codziennie to samo ale się nie przyznaje bo dosłownie tak było. Zatem kalafior polecambywał często nawet z bułka tartą
Maczne rzeczy odpadły (max 4 pierogi czy pyzy ). Mogłam mleko że na końcu dominowalo.
Tak w skrócie
Pytajdałam rade 7 miesięcy
Ketony masz mierzyć? ?? -
Nic mi nie mówiła o ketonach, także nie wiem...
A jak z mlekiem sojowym??? Tyle wiedzy już mam na temat cukrzycy a ciągle to mało i u mnie też codziennie to samo, dlatego pytam jak z tego wybrnąć
Tyle dobrze, że moja mama przygotowuje posiłki w domu starości dla cukrzyków więc podłapałam trochę nowych przepisówNp teraz nabrałam wieeelkiej ochoty na krupnik
co prawda na kostce (zwierzątek nie ruszam
) ale też podejrzewam, że będzie dobry
Co do chlebka to właśnie ponoć ok 75g (ok 3 kromek) np na śniadanie można i w sumie z tego co widziałam w jadłospisie to potem na 2 śniadanie i podwieczorek po 1 kromce i kolacja 2 kromki także nieźle się głodzę póki co xd Od jutra może będzie lepiej! Ponoć grejpfrut obniża ig ale cholera wie czy to prawda ;p
-
Ja mogłam 50 -60 g chlebka i to tylko tego o którym pisałam
Zupy codziennie jadlam o 15. I krupnik był dobry
Mleko sojowe po prostu na sobie wypróbuj
Bo ja nawet nie wiem jak mleko sojowe traktować? Jako nabiał? Bo jak tak to lepiej nabiału unikać rano (choć ja kawę z mlekiem na czczo piłam ) -
No z tym mlekiem sojowym to myślałam, że zamiast zwykłego (skoro laktoza podwyższa ig) i faktycznie mało węglowodanów ma... kupiłam i wypróbuje tyko nie wiem. Niby w książce od diabetologa jest coś takiego: 1/2 bułki kajzerki, masło, plaster żółtego sera, 200ml mleka chudego 2% na ostatni posiłek o 22...przecież to jest sama laktoza. Najlepiej nabiał jeść na kolacje?? Już nic nie wiem...
Tak wgl mam mierzyć cukier na czczo, godzine po śniadaniu, obiedzie i kolacji... kolacja to bardziej o 18,20 czy 22?Śniadanie to zwykle jem gdzieś o 9 jedno jabłko nie za mało to to jak na śniadanie??
Teraz zjadłam dwie kromki pieczywa graham, cienka warstwa margaryny, sałata, pomidor i szczypiorek. Do tego pół grejpfruta. Co myślicie? -
Near
Nie patrz tak sztywno na jadlospisy
Cukrzyca ciążowa często odbiega od normalnej i ma własne zasady
Ja wstawalam o 7.30 i piłam kawę z mlekiem
O 9 śniadanie tzn 2 kromki
10.30 kaszka typu smakija
12 drugie śniadanie czyli 2 kromki
13.30 owoce
15 zupa
18 obiadokolacja
19.30 knoppers (jak były dobre cukry po obiadokolacji )
21.30 makaron z mlekiem
22.30 insulina i spanie
Tak codziennie u mnie było
Isia86 lubi tę wiadomość
-
u mnie
ok. 8:00 śniadanie: dwie kromeczki (50g łącznie) + wędlina/parówka/jajko + sałata,pomidor/rzodkiewka/papryka
ok. 10:30/11:00 II śniadanie: jogurt naturalny zott + owoce kilka plastrów jabłka, gruszki, nektarynki + garść mieszanki orzechowej
ok.14:00 obiad: łosoś/pierś z indyka (pieczone, smażone na oliwie z oliwek/oleju kokosowym) + sałatka z ulubionych warzyw z kilkoma plastrami mozarelli + kasza/ryż/ziemniaki
ok. 17:00 podwieczorek/kolacja: to co na śniadanie lub 3 naleśniki z mąki orkiszowej/razowej, kawałek jakiegoś owoca
ok. 20:00 kolacja: to co na śniadanie.
przed snem zjem jakiś plaster wędliny, kawałek parówki, czy kilka orzechów. Wcześnie chodzę spać dlatego tak wcześnie jest mój ostatni posiłek. Bywa, że o 21:30 już śpię
jak mam ciasto marchewkowe lub pancakes lub jakieś inne rarytasy to zamiast II śniadania czy też podwieczorkakamciaelcia lubi tę wiadomość
14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
Kamciaelcia A mogę spytać dlaczego miałaś insulinę na noc? Ciekawi mnie jaki jest powód przepisania jej przez lekarza. Sama wolałabym jej uniknąć. Mierze cukier po każdym posiłku (z ciekawości, bo lekarz kazał 4 x dziennie) i jeszcze nigdy nie miałam przekroczonego - najwięcej dziś po obiedzie 117.