X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Near Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też walczę o dobre cukry rano i póki co dzisiaj na czczo miała 92 (a mogło być do 90) a po I śniadaniu 128 (mogło być do 120) także troszkę mi się przekroczyło niestety ;/ Zastanawiam się tylko na jednym. W tym jadłospisie od diabetologa sporo laktozy jest na noc, a ja wczoraj tylko jedną kanapeczkę zjadłam i jak wstawałam w nocy to czułam spory głód ;/ Natomiast na rano się "napasłam" ;p dwoma kromkami z serkiem, pomidorem i puszką tuńczyka w sosie własnym.... jestem tak nauczona po innych dietach, że kolacja malutka najpóźniej o 18 (także szokiem jest dla mnie napychać się o 22) a śniadanie dosyć spore (tylko rano znowu glukoza skacze...) Spróbuje się trochę poprzestawiać i po kombinować co będzie. Jak nic mi nie da zmiana, to też spróbuje w nocy jak wstaje po 20 razy siku xd pić sobie wodę z cytryną, ona też ponoć obniża cukier. Oby było dobrze ;/

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:
    Ja też walczę o dobre cukry rano i póki co dzisiaj na czczo miała 92 (a mogło być do 90) a po I śniadaniu 128 (mogło być do 120) także troszkę mi się przekroczyło niestety ;/ Zastanawiam się tylko na jednym. W tym jadłospisie od diabetologa sporo laktozy jest na noc, a ja wczoraj tylko jedną kanapeczkę zjadłam i jak wstawałam w nocy to czułam spory głód ;/ Natomiast na rano się "napasłam" ;p dwoma kromkami z serkiem, pomidorem i puszką tuńczyka w sosie własnym.... jestem tak nauczona po innych dietach, że kolacja malutka najpóźniej o 18 (także szokiem jest dla mnie napychać się o 22) a śniadanie dosyć spore (tylko rano znowu glukoza skacze...) Spróbuje się trochę poprzestawiać i po kombinować co będzie. Jak nic mi nie da zmiana, to też spróbuje w nocy jak wstaje po 20 razy siku xd pić sobie wodę z cytryną, ona też ponoć obniża cukier. Oby było dobrze ;/
    Near a ty bierzesz insulinę? Bo jeśli tak to najlepiej na kolację pszenna bułka. Ja wczoraj zjadłam z masłem i łyżeczka miodu do tego wypilam kakao słodkie z mlekiem i poszlam spać. Rano cukier 85. Od razu dodam że jak próbowałam o 22 zjeść tylko warzywa to rano cukier byl o wiele wyższy. Diabetolog powiedział że na noc mam zjeść tak żebym rano nie czuła ssania w żołądku tylko lekki głód. Moze sproboj zjeść więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2016, 21:07

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie biorę, jeżeli przez ten tydzień stosowania diety mi się nie polepszy ta glukoza rano, to dostane insuline :/ dzisiaj coś więcej zjem i może mleka się napije i zobaczymy czy coś to da :) a Ty Sweet_CupCake możesz tyle słodkiego przez ta insulinę ?

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:
    Jeszcze nie biorę, jeżeli przez ten tydzień stosowania diety mi się nie polepszy ta glukoza rano, to dostane insuline :/ dzisiaj coś więcej zjem i może mleka się napije i zobaczymy czy coś to da :) a Ty Sweet_CupCake możesz tyle słodkiego przez ta insulinę ?
    Dokładnie tak. Jak się bierze insulinę to trzeba zjeść węglowodany na ostatni posilek. A powiem Ci nawet że śniadanie można sobie też słodkie zrobić bo insulina nocna ma szczyt działania po 8h ale uwalnia się jeszcze kilka godzin po.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha ja się tak boje tej insuliny, a tu proszę mogłabym trochę zaszaleć z cukrem w końcu :P

Dostałam taką książeczkę od diabetologa z przykładowym jadłospisem i o 22 jednego dnia jest: 1/2 kajzerki, masło, ser żółty i do tego 200 ml mleka 2% więc całkiem chyba sporo tych węglowodanów na noc (wiadomo w nabiale jest laktaza,czyli cukier) a to jest jadłospis dla wszystkich, nie tylko dla osób z insuliną... generalnie trochę zmodyfikowałam tą kolacyjkę i zobaczymy co jutro będzie :) Ale tak sobie też pomyślałam, że jak przez całą noc czuję głód, to chyba coś jest nie tak.

• Near Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzyłam sobie teraz po tej fantazyjnej kolacji i wyszło 132.... to chyba całkiem sporo. Niby po II kolacji mam nie mierzyć, więc nie wiem o co kaman a po pierwszej mogę mieć max 120 więc już sama nie wiem... na krzywej może być do 140 a tutaj moge do 120 i sie gubię już o.O

Ciekawe jak jutro rano będę mieć dobre wyniki to znaczy, że na II kolacji mogę sobie więcej pozwolić?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    near
    i jak cukry?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 2 października 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja wczoraj bylam na weselu. Po obiedzie - rosół z makaronem, polędwiczki z pieczonymi ziemniakami i toną zieleniny mialam 92. Pozwoliłam sobie na tort i parę słodyczy i też było jakieś 88 po godzinie. Za to dziś rano na czczo 92 :-( kurczę, już nic z tego nie rozumiem. Near, widzę że jesteśmy na tym samym etapie. Też mam nadzieję ze obejdzie się bez insuliny.

• twardan Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ranne cukry są odzwierciedleniem diety z całego dnia poprzedniego. Jak sobie pojesz coś dobrego, to następnego dnia to widzisz :) Ale 92 to super wynik. Moja diablo do 93 uważała, że jest ok.

My już po chrzcie, mamy w domu małego chrześcijanina :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2016, 16:36

kamciaelcia, Isia86, żabka04, Nitka_lutowa, Izieth lubią tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan
    czyli diabeł wypedzony ? ;)
    jaki on jest słodki :D

twardan lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarniawa wrote:
    Dziewczyny, ja wczoraj bylam na weselu. Po obiedzie - rosół z makaronem, polędwiczki z pieczonymi ziemniakami i toną zieleniny mialam 92. Pozwoliłam sobie na tort i parę słodyczy i też było jakieś 88 po godzinie. Za to dziś rano na czczo 92 :-( kurczę, już nic z tego nie rozumiem. Near, widzę że jesteśmy na tym samym etapie. Też mam nadzieję ze obejdzie się bez insuliny.
    jeśli tańczyłaś i się ruszałaś to dlatego cukry były w normie, bo szybciej się spalają przy ruchu. dlatego zalecane jest żeby po każdym posiłku iść np. na 20 minutowy spacerek :)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 14:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan ale słodziak:-)
    Hahaha
    Diabeł wypedzony. Kamcia dobre az się usmiechnelam :-)

kamciaelcia, twardan lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia86 wrote:
    jeśli tańczyłaś i się ruszałaś to dlatego cukry były w normie, bo szybciej się spalają przy ruchu. dlatego zalecane jest żeby po każdym posiłku iść np. na 20 minutowy spacerek :)

U mnie spacer działal na mnie do czasu.
    Później tzn po 32tc już nic nie pomagało nawet dieta.
    Insulina musiała być.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na mnie spacer nie działał, ale go stosowałam czasami (przy kebabie ;) ) wierząc w cuda :D czasem cuda sie zdarzały :D nna koniec ciązy były nawet cuda z cukrami-takie rekordy biłam, gdzie na poczatku po kebabie bylo mi daleko daleko do 120

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tak dzisiaj (mimo tego, że zjadłam więcej na kolacje) cukry na czczo identyczne jak wczoraj ;/ Czyli 92. Nie wiem jak na to spojrzy moja diabetolog ale coś mi się widzi, że jednak chyba insulina będzie ;/ U mnie 26 tydzień teraz leci więc powinno być coraz to gorzej a nie lepiej, tak jak u żabki ;/ Czarniawa a Ty w którym tygodniu jesteś?

twardan śliczny chłopak :)

• milmarta Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near, już cię lubię :) , masz podobne wątpliwości do moich. Ja jestem niestety o krok dalej - czyli juz mam nocną insulinę, boję się że mi jeszcze dojdzie ta w dzień bo po śniadaniu też często mam podwyższone.
    Sweet_CupCake - na noc kajzerka z miodem?? Ja się nawet boję spoglądać w stronę kajzerek! Generalnie też mam problem z tym co jeść, dlatego we wtorek wybieram się do dietetyka, jeżeli dostanę jakieś konkretne przepisy to wam tu zaprezentuję, ale jeżeli da tylko ogólne zalecenia to będę zawiedziona. Mi się od złej diety pojawiły już ketony w moczu, więc naprawdę muszę coś ze sobą zrobić, a jakos nie mogę ogarnąć tego jedzenia.
    Co do lancetów to mi pielęgniara mówiła że po ok. 8-10 razach się zmienia, ale ja przyznam że robię to rzadziej.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    są dwie szkoły-ktore tu na wątku poznałam-jedna mówi o kajzerce na kolację i nuie mierzeniu po niej cukrów, a druga o weglowodanach złożonych na noc
    ja miałam tę druga
    i to niby , zeby nie było ketonów
    nie ryzykowałabym białego pieczywa, ale tak też diabetolodzy i dietetycy radzili dziewczynom
    ja mialam jeden wniosek-ketony (a miałam je bardzo bardzo rzadko) były u mnie efektem całodniowej diety
    podobnie z cukrami na czczo (co teraz oczywiscie widzę)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2016, 11:06

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milmarta hehe ja niestety chyba jestem pesymistką, tak mi się coś wydaje :P Na kajzerki też nie patrze ale miód to już wgl o.O Chociaż kakao to bym wypiła :D

kamciaelcia a te węglowodany złożone na noc to co np?? musze dalej kombinować bo ciągle rano taki sam cukier -_-

A powiedzcie mi dziewczyny, my się tak boimy tej insuliny, a jest czego w ogóle?? Tzn dzieciątku na pewno nie szkodzi (inaczej by nam jej nie przepisywano), z tego co widzę można pozwolić sobie na tyćkę więcej cukrów dzięki niej... najgorsze chyba to wkuwanie się nie? ;/

• milmarta Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nadal ręka drży jak mam sobie wbić. I mimo cieniutkiej igiełki to mnie to jednak ciut boli. Sprawdzanie cukru z palca też mnie boli także wiecie...ja jestem delikatna niczym francuski piesek. A odkąd biorę tą nocną insulinę to tylko raz przekroczyłam glukozę na czczo, i to nieznacznie, a zadziało się to prawdopodobnie dlatego że późnym wieczorem zjadłam pomelo. A generalnie owocom na wieczór mówimy NIE.

‹‹ 1193 1194 1195 1196 1197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ