X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą cukrzycą to loteria jak kogo organizm reaguje ;) trzeba samej przetestować na sobie i wyciągać wnioski :) Z tego wszystkiego tak wynika :)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia
    Dokładnie :) cukrzycy ciążowej nikt nie zrozumie !!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj o 20 też jadłam tą samą zupę... tylko chyba trochę mniej było w niej ziemniaków. Może faktycznie te paszteciki dały mi w tyłek (w sumie pieczarki na bank były smażone na oleju) więc mogło o ten tłuszcz chodzić.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Nie ma własnym przykładzie ale ba podstawie tego co tu nie raz wyczytałam -zdarzało się ze danie juz na drugi dzień wywalalo
    Np rosół u Dorinki

Ja jadłam smażone :)
    Np codziennie przez 3 tyg schabowy XXL i cukry super

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wersja mojej diab -w danym momencie inaczej hormony zadziałały

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kai Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się zdarza, że będą rozne wyniki po tych samych rzeczach. Cukry na czczo mi się piprawily, ale nie wiwm, czy od drugiej kolacji, czy z piwodu wieku ciąży. U mnie najgorzej bylo na początku 24-27 tydzień, potem się zaczęło poprawiać. Na czczo soe poprawilo dopiero po 33 tygodniu.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kryzys 32 tc -cukry same z siebie rosły po wszystkim
    Az samo wróciło do normy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam kryzys :( Eh staram sie jak mogę żeby uniknąć tej insuliny i się dwa razy bardziej stresuje wszystkim teraz eh ;/ zobaczymy co będzie jutro... czy dalsza załamka czy coś lepiej....

Dobrej nocki dla Was kobitki :)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near skoro masz isc do diablo zaraz z cukrami to ja bym ci radzila niekabinowalac z takimi rzeczami jak paszteciki bo moglas miec po nich dobre cukry a wywalilo je po kilku godzinach i to jest normalne ze sa takie cuda, ja tak mam po serku wiejskim. Narazie uwazaj co jesz jesli chcesz uniknac insuliny niekupuj gotowych produktow w ktorych bog wie co sie znajduje na kombinacje bedzie czas a na razie trzymaj sie diety bez uchylen lepiej. Choc to fakt ze na insulinie mozna pozwolic sobie na "wiecej" czasem ale lepiej jej unikac jak mozna. Ja gdybym zjadlam sladka kolacje to w nocy mialabym kosmiczny cukier, a po sniadaniu to bankowo ponad 200 takze jak widzisz na kazda co innego dziala...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near, nie stresuj się tak, bo stres podnosi poziom cukru. Jak Ci będzie wciskać insulinę, to jej powiedz, że chciałabyś jeszcze spróbować bez, że jak się nie poprawi, to sama przyjdziesz po insulinę. Może odpuści. I zgadzam się z Nitka. Jedz bezpieczne rzeczy. Kryzys minie, to sobie wtedy pozwolisz. Ja wczoraj nawet trochę slodkiego wciagnelam i było ok. A wcześniej to sobie tylko pomarzyć mogłam.

Czarniawa lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 3 października 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem za tym,żeby nie dać sobie wcisnąć. Chociaż u mnie akurat nie ma się do czego przyczepić. Mój cukier jest totalnie w normie, od tygodnia ani razu nie przekroczyłam, poza tym jednym na czczo, po weselu, gdzie spałam 5 godzin i do tego tuz przed snem zjadłam barszcz z krokietem. Mamm poważne wątpliwości, że w ogóle mam ta cukrzycę. Tylko chyba już jest po jabłkach i raczej nikt mi powtórnych badań nie zleci. A jedyne co robię to nie jem słodyczy, i innych owoców poza jabłkami, piję dużo wody i pilnuję, żeby jesć co 2-3 godziny. Dziewczyny, czy o to w tym wszystkim chodzi? Do tego nastraszyli mnie powikłaniami, że dziecko będzie b. duże a niedojrzałe, a na 28 tydzien ma 870 gr. Z resztą, jak tak Was czytam, to kto wie, czy z czasem cukrzyca mi się nie ujawni - jak piszecie w krytycznym 32 tygodniu.

Iva79, milmarta lubią tę wiadomość

• twardan Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarniawa ja też czasem miewałam podejrzenia, że nie mam cukrzycy, ale....jak jakiś wynik jest przekroczony to niestety ale nie ma się co łudzić....podstawą jest dieta, pilnowanie pór posiłków, niewielkie porcje, żeby cukier był ciągle na zbliżonym poziomie. I kontrolowanie masy dziecka, żeby w razie w szybko zareagować. Nie przejmuj się, ciąża cukrzycowa ma sporo zalet :) Mało się przytyje, zdrowo się odżywia. Codzienne spacery super działają na kondycję, dzięki czemu poród jest łatwiejszy :) A to że nie można słodyczy....odbijesz sobie po, tak jak my :)
    Najważniejsze jest zdrowe dziecko, nic więcej nie ma znaczenia.

Iva79 lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 3 października 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No był przekroczony, po dwóch godzinach 155, a norma jest do 153. A z tym tyciem to chodzi o cukier? Jeśli trzymam go w normie to nie przytyję zbytnio? To jest dla mnie wielka tajemnica. Mam juz 10kg na plusie, a z tego dziecko tylko 870 gr. Skoro ma mieć około 3400 to jakim cudem się to stanie? Mam się spodziewać jeszcze utycia tych 2,5 kg? Wkurza mnie tylko to, że wszędzie muszę ze sobą nosic jedzenie i na przód planować co będę jadła, a słodyczy to mi specjalnie nie brakuje, prędzej słonych przekąsek, typu chipsy ;-) No ale oczywiście, najbardziej mi zależy, jak każdej mamie, żeby dziecko było zdrowe i urodziło się bez komplikacji

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarniawa
    ja 7 miesiecy coś ze soba nosiłam i przeklinalam sniadania (na początku jadłam kromkę 15 minut ze łzami w oczach)
    a sukces tej diety tkwi w jednym szczegole-regularne jedzenie małych porcji!!!i tego nie umiem teraz zastosowac, czekam aż waga zacznie znacznie rosnąc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie racje dziewczyny paszteciki zostawiam na razie w spokoju ;) Tak sobie plułam w brodę, że nie schudłam przed ciążą, więc w jej trakcie będę musiała się bardzo pilnować... i co jestem na diecie i chudnę :)W sumie powinnam być zadowolona heh :) Wczoraj miałam jakiś kryzys, bo cały czas głodna byłam nie zależnie co zjadłam. Dzisiaj już lepiej. Tak jak wczoraj mówiłam po tych ogromnych cukrach po kolacja na II zjadłam samego tuńczyka bez chleba. Rano cukry 84, czyli rewelacja. Na śniadanie spore jabłko (chyba jednak z rana trochę za wcześnie na owocki i na nabiał) troszkę się podniosło do 121 (czyli o 0,1 przekroczone) ale chyba tragedii nie ma :). Dzisiaj też spróbuje praktycznie samo białko na II kolacje i zobaczymy, czy też rano cukier będzie taki super. Ogólnie rzecz biorąc wszelkiego rodzaju owoce w granicach 14-17 a nabiał u mnie tak 14-20 o ile dobrze myślę. Od teraz żadnych wykroczeń i byle do wizyty u diabetologa ;) A jak tam u Was się sprawdzają np. orzechy włoskie??

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    near
    codziennie jadłam na czczo do kawy garsc mieszanki orzechow (zeby nie było tyak całkiem kawa na czczo :) )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli fajnie można szamać :)

Narodziło się przed chwilą nowe pytanie :P
    Otóż sprawa wygląda tak. Czasami jak wbije igłę w palec i zaczynam krew dawać na pasek okazuje się, że jest jej za mało (wtedy trochę jest na pasku, a ja zaczynam gnieść palec żeby wyszło więcej) Po chwili dopiero dokładam na ten pasek resztę krwi i wychodzi wynik (teraz po obiedzie 101. Nie byłam pewna, czy tak można, więc chciałam sobie jeszcze raz sprawdzić czy dobrze mi wyszło i po chwili nakłułam mocniej (więcej wyszło, krew ciemniejsza) i po kilku sekundach wynik 92... Moje pytanie jest takie. Czy generalnie jak się mierzy raz za razem zawsze wychodzą inne wyniki, czy ten drugi wynik był dobrze zmierzony (krew od razu dana na pasek, bez naciskania palca ;)?

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi zawsze wychodzą inne wyniki, mimo, że tak jak piszesz raz za razem pobieram krew ;) dlatego mierzę tylko raz. kilka razy z ciekawości sprawdzałam w celach testowych :)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak Isia napisała ;) wiarygodny wynik to tylko w lab z krwi zylnej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś cyrki z cukrem. Zjadłam kawałek pizzy. Po godzinie nie zmierzylam, bo mnie ta pogoda zmulila i poszlam spać. Jak się obudziłam, to minęły już 2h. Wynik 123. Pomyslalam,że mi po prostu skoczyl cukier i teraz opada. Ale po 3h mam 136. Cholera... on chyba rośnie. Nic nie jem na razie, sprawdzę jeszcze raz za pol godziny. Ciekawe, ile razy tak mialam, ze po godzinie bylo ok, a później wybijalo.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 1195 1196 1197 1198 1199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ