Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
near
weglowodany złożone na noc (u mnie makaron pełnoziarnisty al dente) aby powoli sie całą noc uwalniały- ma to działać na ketony (przeciw ketonom oczywiście), tak powtarzała moja diab
ketony-więcej weglo złożonych
spadek wagi-więcej kalorii
a co do kakao-ostatnie 3 tyg ciązy na noc dopijałam kakao-duzy kubek mleczka+gorzkie kakao -
Ja jem na drugą kolację pół bialej bułki z zoltym serem i piję filiżankę mleka. Nie wcześniej niż o 22, ale przed 23. Odkąd tak jem, nie mam ketonow. Ja też mialam problem z cukrem na czczo, ale nie dałam sobie wcisnąć insuliny. Bardzo się z tego cieszę. Insulina przy 92? To jest gruba przesada. I ryzyko hipoglikemii groznej dla kobiety i dziecka.
-
Dziewczyny wiadomo trzeba na sobie przetestować. Ja jestem na takim etapie że dieta nie ma wpływu na cukry na czczo. Mam mega wysokie cukry jak nic nie jem. Po posiłku w normie. Taka fizjologia. Więc na mnie dobrze działa białe pieczywo na noc. Nie mam hipoglikemii, co przy takiej dawce insuliny w pierwszej ciąży mi się zdarzało i ketonow brak. Więc wiecie to co u mnie się sprawdza u Was niekoniecznie. Ja mojemu diabetologowi całkowicie ufam bo jest super specjalista i był ordynatorem w szpitalu na oddziale diabetologicznym. Mojej koleżance z cukrzycą nie dał insuliny na noc mimo ze w trzecim trymestrze miała ponad 90, bo podchodzi bardzo idywidualnie do każdej pacjentki.
-
No to ciekawe czy mi będzie chciała wepchać tą insulinę zobaczymy... kupiłam teraz na 17 dwa paszteciki grzybowe z lidla i boje się ich zażyć xd Jak myślicie dwa to za dużo? Jestem głodna dalej po obiedzie ;/ Czekam do tej 17 i nie wiem co zrobić...
Ten cały tydzień będę próbować co mogę a czego nie ;/
kamciaelcia niech aniołek spoczywa w pokoju [*]kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Near
Mierzymy po godzinie i nie ma innej opcji
Uwierz mi
Ka nie raz mierzylam po 45 min i po 1.5 h
Liczy się wynik po godzinie! !!
Jedynie jak tłustego się najesz wynik może dłużej się trzymać lub urosnąć później
po cukrach prostych rośnie szybciej i szybciej spada
Ale na dziecko wpływ mają bardzo wysokie cukry i to takie co długo się utrzymują
Spokojna twoja głowa -
Eh no ręce opadają o 18 miałam cukier 89, o 20 zjadłam troche krupniku i wywaliło mi 142 eh ja już kapituluje powoli nie wiem kiedy i co mogę jeść ;/ Siły mi brakuje
Wygląda na to, że na kolacje absolutnie nie można ziemniaka a i ta kasza też swoje zrobiła ale byłam taka głodna...
nie wiem czy wgl mogę jeść II kolacja
-
A właśnie mialam pytac co jecie na drugą kolację. Kamciaelcia, zdaje się że to Ty pisałaś że zaczynałas od 3j insuliny na noc? Czy ta dawka utrzymała ci się do końca czy przyszedł taki moment że musiałas zwiększyć?
Kai, i po tej białej bułce przed snem nie masz dużego cukru na czczo? No bo rozumiem że pomogło ci to w pozbyciu sie ketonów, ale czy cukru na czczo tez? -
Milmarta
Ja insulinę wprowadziłam od 1j
tzn najpierw 3 dni 1j nie było zmiany to 2j. Dopiero 3j obniżyły cukier ale tyle miałam do końca ciąży. Był moment ze zwatpilam w jej skuteczność i za wiedzą diab zmniejszyłam do 2j (byłam pewna że to jak placebo i w ogóle odstawie insulinę )ale cukry bardzo bardzo podrosly. Można powiedzieć ze od 3j zaczęłam i na tylu skończyłam -
Ja o 18 jadłam dużą obiadokolacje
Taki zwyczaj mieliśmy z mężem i tu pasowało. Jeśli były dobre cukry to po niej był knoppersa przed snem jadłam kilka sztuk makaronu pełnoziarnistego i najbardziej pasował mi z makaronem (cukry po dobre, w nocy dobre, rano z insulina dobre )
-
Paszteciki chyba nie były tłuste tak myślę ale nie wiem... sporo kaszy było i troche ziemniaków. dziwne, że z tych 89 podskoczyło aż do 140 ;/ Pewnie wszystko się na to złożyło i te paszteciki i kasza z ziemniakami. Pewnie też za dużo tego było ;/ Może na tą drugą kolacje zjem sobie samego tuńczyka w sosie własnym on chyba wgl nie ma węglowodanów...
-
Niski miałaś cukier i taka dawka wegli dlatego mogła też tak Ci wywalić cukier po tej kolacji. Ja jak zmierze i mam niski to coś tam od razu przekasze żeby dalej nie leciał w dół, żeby później nie było takiego mega wyrzutu.14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)