X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    near
    weglowodany złożone na noc (u mnie makaron pełnoziarnisty al dente) aby powoli sie całą noc uwalniały- ma to działać na ketony (przeciw ketonom oczywiście), tak powtarzała moja diab
    ketony-więcej weglo złożonych
    spadek wagi-więcej kalorii

a co do kakao-ostatnie 3 tyg ciązy na noc dopijałam kakao-duzy kubek mleczka+gorzkie kakao :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idziemy na spacerek
    Dzis mamy bardzo smutny dzień-pierwsza rocznica :( idziemy zapalić malutkiej światełko

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kai Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem na drugą kolację pół bialej bułki z zoltym serem i piję filiżankę mleka. Nie wcześniej niż o 22, ale przed 23. Odkąd tak jem, nie mam ketonow. Ja też mialam problem z cukrem na czczo, ale nie dałam sobie wcisnąć insuliny. Bardzo się z tego cieszę. Insulina przy 92? To jest gruba przesada. I ryzyko hipoglikemii groznej dla kobiety i dziecka.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelka, nie wiedziałam, że miałaś takie smutne chwile... współczuję.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiadomo trzeba na sobie przetestować. Ja jestem na takim etapie że dieta nie ma wpływu na cukry na czczo. Mam mega wysokie cukry jak nic nie jem. Po posiłku w normie. Taka fizjologia. Więc na mnie dobrze działa białe pieczywo na noc. Nie mam hipoglikemii, co przy takiej dawce insuliny w pierwszej ciąży mi się zdarzało i ketonow brak. Więc wiecie to co u mnie się sprawdza u Was niekoniecznie. Ja mojemu diabetologowi całkowicie ufam bo jest super specjalista i był ordynatorem w szpitalu na oddziale diabetologicznym. Mojej koleżance z cukrzycą nie dał insuliny na noc mimo ze w trzecim trymestrze miała ponad 90, bo podchodzi bardzo idywidualnie do każdej pacjentki.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ciekawe czy mi będzie chciała wepchać tą insulinę zobaczymy... kupiłam teraz na 17 dwa paszteciki grzybowe z lidla i boje się ich zażyć xd Jak myślicie dwa to za dużo? Jestem głodna dalej po obiedzie ;/ Czekam do tej 17 i nie wiem co zrobić...

Ten cały tydzień będę próbować co mogę a czego nie ;/

kamciaelcia niech aniołek spoczywa w pokoju [*] :(

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szybko miałam insulinę nocną
    Za to przekroczenia po posiłku pow 140 (sporadyczne oczywiście )mojej diab nie ruszaly

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej no kuźwa po dwóch pasztecikach (białe pieczywo, pieczarki Bóg jeden wie z czym ^^) cukier 89... jeszcze takiego nie miałam wtf....

Pomijając oczywiście fakt, że ciągle jestem głodna :(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    near
    uroki cukrzycy ciązowej :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I teraz nie wiem czy to był cukier co od razu mi wywaliło a po godzince był dobrze?? Jak myślicie? Chyba mogę sobie czasem zaaplikować takiego pasztecika co :P

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Mierzymy po godzinie i nie ma innej opcji
    Uwierz mi :)
    Ka nie raz mierzylam po 45 min i po 1.5 h
    Liczy się wynik po godzinie! !!
    Jedynie jak tłustego się najesz wynik może dłużej się trzymać lub urosnąć później
    po cukrach prostych rośnie szybciej i szybciej spada
    Ale na dziecko wpływ mają bardzo wysokie cukry i to takie co długo się utrzymują
    Spokojna twoja głowa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh no ręce opadają o 18 miałam cukier 89, o 20 zjadłam troche krupniku i wywaliło mi 142 eh ja już kapituluje powoli nie wiem kiedy i co mogę jeść ;/ Siły mi brakuje :( Wygląda na to, że na kolacje absolutnie nie można ziemniaka a i ta kasza też swoje zrobiła ale byłam taka głodna... :( nie wiem czy wgl mogę jeść II kolacja :(

• milmarta Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie mialam pytac co jecie na drugą kolację. Kamciaelcia, zdaje się że to Ty pisałaś że zaczynałas od 3j insuliny na noc? Czy ta dawka utrzymała ci się do końca czy przyszedł taki moment że musiałas zwiększyć?
    Kai, i po tej białej bułce przed snem nie masz dużego cukru na czczo? No bo rozumiem że pomogło ci to w pozbyciu sie ketonów, ale czy cukru na czczo tez?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milmarta
    Ja insulinę wprowadziłam od 1j
    tzn najpierw 3 dni 1j nie było zmiany to 2j. Dopiero 3j obniżyły cukier ale tyle miałam do końca ciąży. Był moment ze zwatpilam w jej skuteczność i za wiedzą diab zmniejszyłam do 2j (byłam pewna że to jak placebo i w ogóle odstawie insulinę )ale cukry bardzo bardzo podrosly. Można powiedzieć ze od 3j zaczęłam i na tylu skończyłam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o 18 jadłam dużą obiadokolacje
    Taki zwyczaj mieliśmy z mężem i tu pasowało. Jeśli były dobre cukry to po niej był knoppers :) a przed snem jadłam kilka sztuk makaronu pełnoziarnistego i najbardziej pasował mi z makaronem (cukry po dobre, w nocy dobre, rano z insulina dobre )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    A tłuste te paszteciki? ?
    Dużo było ziemniaków? Ja dawałam do krupnika dużo kaszy. Ziemniaków jeść nie mogłam i wszystkie moje zupy były gęste od warzyw ale bez ziemniaków

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 2 października 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paszteciki chyba nie były tłuste tak myślę ale nie wiem... sporo kaszy było i troche ziemniaków. dziwne, że z tych 89 podskoczyło aż do 140 ;/ Pewnie wszystko się na to złożyło i te paszteciki i kasza z ziemniakami. Pewnie też za dużo tego było ;/ Może na tą drugą kolacje zjem sobie samego tuńczyka w sosie własnym on chyba wgl nie ma węglowodanów...

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niski miałaś cukier i taka dawka wegli dlatego mogła też tak Ci wywalić cukier po tej kolacji. Ja jak zmierze i mam niski to coś tam od razu przekasze żeby dalej nie leciał w dół, żeby później nie było takiego mega wyrzutu.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Ja serio nie mogłam jeść ziemniaków :) na obiad 100 g kaszy (torebka kaszy ) zawsze super bo poniżej 100 ale ziemniaki niestety nie :( bo lepsze od kasz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po posiłkach często miałam ok 90 i nigdy z tego powodu później mi nie rosło

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1194 1195 1196 1197 1198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ