Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się mierzylam od początku do końca po wszystkim dla własnego świętego spokoju i diab o tym wiedziala. Zapisywałam 4 pomiary. Każdy dzień mam w zeszytach zapisany
Ale byłam bardzo monogamiczna w jedzeniu. ..
A insulinę dostałam za cukry pow 90
I to po tyg diety
Od początku 3j
Ale co ciekawe za zgodą diab próbowałam zejść do 2j i się naprawdę nie udałodość szybko dostałam insulinę ale moje ba czczo zazwyczaj było 85 średnio
-
No właśnie chodzi o to, że dopiero za godzinkę pierwszy raz użyje glukoemtru, więc póki co opieram się na jadłospisach
Boje się tego wyniku.... zjadłam dwie kromki żytnie Wasa, troche chudego twarogu z cebulką, rzodkiewką i listkiem pietruszki plus ok 100ml tego napoju sojowego (fuuuuuj) zobaczymy czy dostane zawału czy nie
Czarniawa u mnie na czczo glukoza była 112, dlatego diabetolog powiedziała, że po tygodniu jak mi się nie polepszy zwłaszcza ta glukoza na czczo będzie insulina (tylko nie wiem czy na rano, czy na noc)
Isia a jaki masz przepis na to ciasto marchewkowe jakieś takie glukozo free?Jak tak podaj przepis uwielbiam to ciacho!
-
Near ja jestem wegetarianka i dałam radę z dieta:) sojowego mleka nienawidzę ale bez laktozy duzo mniej wywala i mogłam rano do kawy. Czesto na śniadanie jadłam płatki owsiane z jogurtem sojowym takim naturalnym i duzo lepsze cukry niz pi zwykłym jogurcie. A no i ja dostarczalam białko strączkowymi (cieciorka, fasole rożne) ale nigdy nie mogłam ich jesc rownocześnie z węglami bo wywołały. Polecam sałatkę cieciorka, feta niskotluszowa, rucola, ogórek - pożywna a cukrów nie wywala:) No i zjedzenie miski sałaty do posiłku mnie obniżało cukier:)
-
Dziewczyny jestem po pierwszym mierzeniu. Mogłam mieć do 120 a wyszło 98 jaaka ulga
wypiłam te 100ml napoju sojowego, więc chyba mi bardzo nie wywala po nim
Ale faktycznie jest okropne w smaku xd Ile ja bym dała za kawkę nawet z tym sojowym mlekiem ale nie mogę, bo mi znowu ciśnienie rośnie
Sałatka z fetą wydaje się być świetna, na pewno spróbuje dziękiA tak przykładowo ile tej fety można na jedną sałatkę??
I kolejne pytankoTe igiełki do glukometru (tzw. lancet) używałyście po kilka razy?? Mam sztuk 10 z czego już dwóch nie ma (za pierwszym razem mi nie wyszło, za mało krwi było) i nie wiem gdzie to dokupić. Diabetolog ma na to dać recepte czy mam po prostu kupić w aptece (tylko każdy glukometr ma inne) i znowu sie zamieszałam. Znajoma też używa glukometru i ponoć po kilka razy wbija jedną iglę i ja już zgłupiałam...
Pytanko nr 2O 21, godzinkę po posiłku miałam te 98 a o 22 muszę jeszcze jakąś przekąskę zjeść i teraz moje pytanko- w takim wypadku powinnam zjeść coś lekkiego typu np. ogórka zielonego czy normalne danie, żeby na całą noc starczyło? Jak myślicie?
-
Near
Na noc zjedz "normalnie " tzn jakaś kanapeczka
Ja jadłam makaron pełnoziarnisty z mlekiem
Ale! !!!
Ty nie musisz ketonow mierzyć wiec jeden problem z głowy
98 to super wynik
Pamiętaj że cukru podnoszą cukry! !!mięsko jajka nie mają węglowodanów. Warzywa surowe bez limitu niby. Ale tłuste powoduje opóźniony wyrzut cukru lub jego utrzymywanie się
Np kebaba jadłam po 1h było 120 ale I po 2h było 120
Cukry proste np owoce powodują szybki skok i bardzo krótki
-
Oki dzięki za info
Najbardziej się boję tego co będzie rano ale może nie taki diabeł straszny..
Ja generalnie nic jeszcze nie smażyłam, z tłuszczów to jedynie cienka warstwa margaryny na chlebku. Zasadzam się natomiast na jajko sadzone ;p
Wcześniej jadłam na śniadanie jabłko a na kolacje ogórka zielonego i tak sobie myślę, że to chyba jednak za mało...
Co do cukrów, generalnie ograniczam się jak mogę. Najbardziej się w sumie boje owocków, kaszy, ryżu, ziemniaków i chlebka. Z tego co widzę graham i to żytnie wasa jest chyba ok ale co do reszty sama muszę wszystko obadać
Dzięki jeszcze raz za pomoc -
I kolejne pytankoTe igiełki do glukometru (tzw. lancet) używałyście po kilka razy?? Mam sztuk 10 z czego już dwóch nie ma (za pierwszym razem mi nie wyszło, za mało krwi było) i nie wiem gdzie to dokupić. Diabetolog ma na to dać recepte czy mam po prostu kupić w aptece (tylko każdy glukometr ma inne) i znowu sie zamieszałam. Znajoma też używa glukometru i ponoć po kilka razy wbija jedną iglę i ja już zgłupiałam...
ja używałam długo, nawet około miesiąca jednego lancetu, jak się stępił i miałam sińce na palcach to wymieniałamtakże nie musisz wymieniać po każdym ukłuciu.
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Near wrote:Isia a jaki masz przepis na to ciasto marchewkowe jakieś takie glukozo free?
Jak tak podaj przepis uwielbiam to ciacho!
przepis stąd:
http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2014/03/ciasto-marchewkowe-dietetyczne.html#
ja nie dawałam miodu ani suszonych owoców, bo i tak ich nie lubię. ale można wrzucić jakieś orzechy. zamiast płatków owsianych, bo ich nie miałam dałam mąkę orkiszową. to takie ciasto, że co wrzucisz to będzie. może po upieczeniu nie wygląda, ale smakuje14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
Nie mam pomysłu, Dorinko. Ze mną coś się dziwnego dzieje. Od trzech miesiecy walczę o cukry na czczo, zeby mi nie przekroczyły 90 i cały czas tak na granicy, a teraz nagle od dwoch dni 77, 79. W życiu takiego wyniku nie miałam. Czy to jest w porządku?
-
Dorinko może to jest osłabienie. Też mam zawroty, szczególnie jak nagle wstanę, już też się nad tym zastanawiałam, ale nic nie wymyśliłam, morfologia niby ok. Ja podczas porodu straciłam sporo krwi, mam wrażenie, że od tamtej pory jeszcze dobrze nie odpoczęłam, żadnej nocy przecież całej nie przespałam.
Ale muszę się pochwalić.....zaczęłam chodzić na aerobik i basen!Isia86, kamciaelcia, Iva79 lubią tę wiadomość
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Kai wrote:Nie mam pomysłu, Dorinko. Ze mną coś się dziwnego dzieje. Od trzech miesiecy walczę o cukry na czczo, zeby mi nie przekroczyły 90 i cały czas tak na granicy, a teraz nagle od dwoch dni 77, 79. W życiu takiego wyniku nie miałam. Czy to jest w porządku?
A ja już 28 jednostek insuliny na noc. Boję się co będzie do końca ciąży.
Lancety wymieniam jak odczuwam ból przy wkluciu.