Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
pieeerogi...ale bym zjadła....albo knedle ze śliwkami z masełkiem i cukrem-hehe to juz wogóle byłoby szaleństwo-nawet nie próbuje mojego ulubionego dania...
dziś na drugie śniadanie-wiedziałam że przekrocze cukier-bo juz sie w sumie najadłam,ale że na talerzu jeszcze leżała kromka to było mi ją głupio tak zostawić..nie zdziwiłam sie gdy cukry 129 po godz...mam za swoje łakomstwo..
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Allmita ja tez bym wciagnela te knedle:)
i nawet na poczatku ciazy zjadlam i cukier byl ok ale mialam wspomagacz insulinke i zjadlam na kolacje gdzie moge se pozwolic na wiecej. Ale teraz oj nie nie ma szans, i ja tez taka glupia czesto jestem i zjem cos bo szkoda wyrzucic a cukier potem szaleje:/
Allmita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny, właśnie odebrałam wyniki glukozy:
na czczo 92,
po 1h 158,
po 2h 136.
Niby pierwszy wynik wskazuje na cukrzycę, ale kurcze od 92 jest cukrzyca, więc jak - mam się denerwować do kolejnej wizyty czy spokojnie, ginek na to machnie ręką?
Dodam, że w poprzednich ciążach nie miałam cukrzycy, na czczo zazwyczaj miałam koło 75, a w tej ciąży jak zobaczyłam wynik to myślałam, że się przewrócę, bo nic słodkiego nie toleruję. Już samą glukozę piłam 10 minut i musiałam potem kilka łyków wody wziąć, bo bym zwymiotowała. -
kark myślę, że na czczo za wysoko... a w ogóle dziwne, że mogłaś pić, aż 10 min. ten roztwór... u mnie w lab było max 5 min. na wypicie...
no i to czy lubisz słodkie czy nie, nie ma wpływu na cukrzycę ciążową14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
Kark
Podejrzewam ze wielu gin machneloby ręką na wynik ale tak naprawdę wynik ma czczo świadczy o cukrzycy ciążowej i osobiście wolałabym aby ktoś to wziął na serio i mnie odpowiednio prowadził! !!bo przecież nie chodzi o moją wygodę i perypetie z dietą ale o zdrówko maluszka! Jeśli wynik został zafalszowany to glukometr prawdę ci powie i nie powinnaś mieć problemu z cukrami po posiłku jeżeli jednak przekroczysz normy to tylko się cieszyć ze w porę cukrzyca jest wykryta.
A tak na marginesie -ryzyko cukrzycy ciążowej wzrasta wraz z liczbą ciąż. ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 17:12
-
Dziewczyny dzis byla u mnie polozna i powiedziala ze maly jest duzy i duzo przybral w 3tyg ponad 400g i ze to moze byc przez cukrzyce:/ ale mowila tez ze w 2 ciazy sa wieksze dzieci i ze moze byc tak ze teraz przybral wiecej a pozniej stanie badz nieduzo bedzie przybieral ale mi klina w glowie zrobila:/ mowila ze mam juz wysoko macice jak na ten tydzien i duzy brzuch i jak jej powiedzialam ze mam problemy z oddychaniem to powiedziala ze powinny sie zaczac ok 30tyg dopiero i ze ucisk na przepone jest przez duza macice... ogolnie fajnie mi wszystko wytlumaczyla i poswiecila duzo czasu nie to co lekarz na wizycie ale troszke sie przerazilam tym wszystkim.
Mamuski poraz drugi jak u Waszych dzieci z waga faktycznie drugie bylo wieksze? -
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:A tak na marginesie -ryzyko cukrzycy ciążowej wzrasta wraz z liczbą ciąż. ..
No, nie mogłam tego dopić, przyznaję sięMęczyła i męczyłam, naciągało mnie, w końcu wypiłam, ale naprawdę było ciężko, mimo cytryny, myślę, że piłam koło 8 minut, dokładnie nie patrzyłam, nawet nie wiedziałam, że trzeba w określonym czasie.
Po wypiciu też mnie naciągało to przed kłuciem po 1h wypiłam może 3 łyki wody, a przed kłuciem po 2h tylko 2 łyki.
Badanie miałam bardzo późno, bo dopiero o 8.40 na czczo, a kolację jadłam o 20, więc ponad 12h by było bez jedzenia i picia.
Nitka_lutowa, jakby syn był urodzony tak samo jak córka (10 dni przed nią się urodził), to by byli identyczni wagowo. Za to teraz mała szybciej rośnie, już wyprzedza usg z 7tc o 4 dni.
Aha, dziewczyny, dodam, że tą glukozę miałąm robioną w 22tc, tydzień temu, więc chyba za szybko, bo powinno się robić w 24-28tc. To coś zmienia?
Kurcze, wy to tak lajtownie opisujecie, ale szwagierka jak miała cukrzycę 5 lat temu w ciąży to to była maskra. Co ileś tam godzin wyciągała mini kanapeczkę z plasterkiem szyneczki z kurczaka i plastrem ogórka i tyle, nawet w wigilię... Nie wiem czy ona była tak przewrażliwiona, czy tak się podejście do tego zmieniło?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 20:42
-
Kark moim zdaniem za szybko trochę zrobiłaś tą krzywą, bo cukrzyca rozwija się wraz z rozwojem ciąży... teraz mogło nic nie wyjść, albo niewielkie przekroczenie, a za 2/3 tyg. może być gorzej...
no i ja przed pójściem na krzywą to podeszłam do tego tak, że w dzień odżywiałam się tak jak zawsze, ale ostatni posiłek zjadłam na 12 godz. przed pobraniem krwi na czczo, bo tak jest w zaleceniach...
tak na prawdę na wynik wszystko może mieć wpływ
ale prawda jest taka, że na czczo możesz sobie powtórzyć za dwa tyg. z zachowaniem tych zasad i sobie zobaczysz dla świętego spokoju, jak wyjdzie.
co do lajtowego podejścia, to nic innego nam nie pozostało... na początku zawsze szok, myśli jak to będzie, a później się okazuje, że jakoś da się żyć, choć łatwo nie jest. Każda z nas przed dłuższym wyjściem z domu musi zabrać coś do zjedzenia, glukometr żeby później sprawdzić cukry, nie ma lekko, ale cel jest szczytny))
kark lubi tę wiadomość
14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
-
Kark
Niby wraz ze wzrostem łożyska pogarszają się cukry. ..wiec nie jest powiedziane ze za 2 tyg wynik nie byłby gorszy.
Wiec ja znów powtórzę -jak cukier na czczo zafalszowany to na glukometrze będziesz miała super wyniki. Ja krzywa zrobiłam w 7 tc zatem od początku byłam na diecie a nawet na nocnej insulinie. Terazpo ciąży robiłam juz krzywą I wynik nie powala. Tzn jest w normie ale w ciąży nie byłby prawidłowy (na czczo 94 )kark lubi tę wiadomość
-
To ja się zamelduje również po wizycie. U mnie 30 tc i Grażyna wymiarami jest na 29+5 więc idealnie. 1530g
Jeśli któraś z Was miałaby podejrzenie wielowodzia tak jak ja to od razu napiszę że przy cukrzycy to częste powikłanie ale i bardzo zmienne. Faktycznie 2 tyg temu miałam wyższe cukry, teraz trochę wyregulowalam nocna insulina i w dzień jest lepiej i od razu widać że jest mniej. Po prostu jak cukry są wysokie to dziecko dużo pije i dużo sika i stąd wysoki poziom wód płodowych.
-
Nitka_lutowa wrote:Dziewczyny dzis byla u mnie polozna i powiedziala ze maly jest duzy i duzo przybral w 3tyg ponad 400g i ze to moze byc przez cukrzyce:/ ale mowila tez ze w 2 ciazy sa wieksze dzieci i ze moze byc tak ze teraz przybral wiecej a pozniej stanie badz nieduzo bedzie przybieral ale mi klina w glowie zrobila:/ mowila ze mam juz wysoko macice jak na ten tydzien i duzy brzuch i jak jej powiedzialam ze mam problemy z oddychaniem to powiedziala ze powinny sie zaczac ok 30tyg dopiero i ze ucisk na przepone jest przez duza macice... ogolnie fajnie mi wszystko wytlumaczyla i poswiecila duzo czasu nie to co lekarz na wizycie ale troszke sie przerazilam tym wszystkim.
Mamuski poraz drugi jak u Waszych dzieci z waga faktycznie drugie bylo wieksze? -
Sweet ja widze ze weszlas w tryb nocnego marka i teraz Ty spac nie mozesz;) mialam badania na polowkowym i potem po 3tyg na IP i stad tak stwierdzila. Co do AFI nawet nie wiem co to jest;) mi sie wydaje ze z 1wszym tez mialam taki brzuch mi go wypucha tylko do przodu i tak no widac go ale czy az taki wielki....
a znalazlam wczoraj fotke z usg gdzie bylam w tym samym czasie na badaniach ze starszakiem i wazyl 60g mniej takze przestalam sie przejmowac to praktycznie taka sama waga a wiadomo ze to tylko pirazy oko obliczenia....
-
Sweet_CupCake super! Idealna dziewczynka
Jestem ciekawa jak to u mnie będzie - USG dopiero za tydzien, nie moge się doczekać. Co do wielkości dziecka w ciąży - to moja 2 ciąża - tym razem z synkiem i chyba będzie mniejszy od córki. Ostatnim razem byłam w 28 tygodniu to USG wyliczało, że to 26 tc. Córka w 28 tc miala prawie 200 gr więcej. Nadal trzymam jakoś cukry bez insuliny. Ale martwię się trochę cukrami na czczo - od jakiegos tygodnia mam rano albo 88 albo 90. Kolacje jem jak dotychczas i trzymam ten sam "grafik" posiłków. Myślicie, że juz czas na insuline dla mnie przyszedł? Czy skoro jeszcze jest w normie to na razie się nie przejmować? Jestem w 33 tc.
-
Czarniawa dopoki niemasz przekroczen to sie niemartw.. juz nieduzo Ci zostalo wiec mysle ze niebeda na koncowke pchac w Ciebie insuliny nawet gdybys miala delikatne przekroczenia... dla pocieszenia dodam ze ja na insulinie jestem i rano cukry 95-110 u mnie to norma;)
-
Kark to tylko tak wygląda, że lajtowo do tego podchodzimy....zresztą po ciąży to już nie ma takiego ciśnienia. Ja byłam całą ciążę na diecie, od samego początku i wierz mi, że bez kanapeczki z indykiem i ogórkiem kiszonym się z domu nie ruszałam, mało tego wszystkie posiłki jadłam z zegarkiem w ręku, potem mierzenie cukru i kolejny posiłek. Całe życie trzeba przeorganizować pod cukrzycę, ale naprawdę warto się poświęcić te kilka miesięcy, bo wiadomo, że zdrowie maluszka jest najważniejsze. Dlatego jestem tego samego zdania co Kamcia, jeżeli wyszedł Tobie nieprawidłowy choć jeden wynik, to nie ma się co łudzić, tylko cieszyć, że tak szybko zostało to wykryte. Dieta to nie koniec świata, jest wiele plusów zdrowego odżywiania
Nitka u mnie młody w pewnym momencie tak szybko urósł, że w ciągu 3 tygodni przybrał prawie kilogram. Już nie pamiętam w którym to było tygodniu, ale pamiętam, że byłam cały czas głodna, a on pobierałPotem już przybierał mniej, gin nie mówił, że coś nie tak, pytał tylko, czy mi się apetyt zwiększył
Czarniawa jak masz w normie, to raczej nie dadzą Ci insuliny, tym bardziej, że już wiele nie zostało. Jana początku miałam w granicach 80, a pod koniec w okolicach 90. Cukry się zmieniają wraz z wiekiem ciąży.
Mój wczorajszy wynik po 12 sztukach pierogów z mięsem- po 2h 128(norma do 140 po 2 h)
kark, Nitka_lutowa, kamciaelcia lubią tę wiadomość
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
A po ciąży mierzy się cukry po 2godz.po posiłku? Bo nie wiem właśnie jak to będzie miało wyglądać po porodzie.
Wczoraj byłam u diabetologa i kolejna wizyta za 3tyg. Kazał mi bardziej pilnować diety żeby nie było przekroczen. W ciągu 3tyg.przytrafiło mi się 6 przekroczen... przepisał paski i tyle z wizyty.14.01.2016 - [*] 8t3d ;(