X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • twardan Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia to tak jak ja, trzeba nadrobić, a pierogi uwielbiam:) Teraz cukier po 2h jest ok, a w ciąży nawet nie próbowałam ich jeść.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    Tez miewam dobre cukry po pierogach :) na słodkie ochota mi już przeszła. Teraz pierogi i chipsy :) i powolutku wraca smak na mięsko

twardan lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Nitka
    Były takie eksperymenty ;) nie pamiętam która namowila (chyba) kuzynke do pomiaru po czekoladzie i było super

Ach szkoda a myslalam ze moze moze jednak jest to przesadzone;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieeerogi...ale bym zjadła....albo knedle ze śliwkami z masełkiem i cukrem-hehe to juz wogóle byłoby szaleństwo-nawet nie próbuje mojego ulubionego dania...;)

dziś na drugie śniadanie-wiedziałam że przekrocze cukier-bo juz sie w sumie najadłam,ale że na talerzu jeszcze leżała kromka to było mi ją głupio tak zostawić..;) nie zdziwiłam sie gdy cukry 129 po godz...mam za swoje łakomstwo..;)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita ja tez bym wciagnela te knedle:):):):):) i nawet na poczatku ciazy zjadlam i cukier byl ok ale mialam wspomagacz insulinke i zjadlam na kolacje gdzie moge se pozwolic na wiecej. Ale teraz oj nie nie ma szans, i ja tez taka glupia czesto jestem i zjem cos bo szkoda wyrzucic a cukier potem szaleje:/

Allmita lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie odebrałam wyniki glukozy:
    na czczo 92,
    po 1h 158,
    po 2h 136.
    Niby pierwszy wynik wskazuje na cukrzycę, ale kurcze od 92 jest cukrzyca, więc jak - mam się denerwować do kolejnej wizyty czy spokojnie, ginek na to machnie ręką ;)?

Dodam, że w poprzednich ciążach nie miałam cukrzycy, na czczo zazwyczaj miałam koło 75, a w tej ciąży jak zobaczyłam wynik to myślałam, że się przewrócę, bo nic słodkiego nie toleruję. Już samą glukozę piłam 10 minut i musiałam potem kilka łyków wody wziąć, bo bym zwymiotowała.

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark myślę, że na czczo za wysoko... a w ogóle dziwne, że mogłaś pić, aż 10 min. ten roztwór... u mnie w lab było max 5 min. na wypicie...
    no i to czy lubisz słodkie czy nie, nie ma wpływu na cukrzycę ciążową ;)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark
    Podejrzewam ze wielu gin machneloby ręką na wynik ale tak naprawdę wynik ma czczo świadczy o cukrzycy ciążowej i osobiście wolałabym aby ktoś to wziął na serio i mnie odpowiednio prowadził! !!bo przecież nie chodzi o moją wygodę i perypetie z dietą ale o zdrówko maluszka! Jeśli wynik został zafalszowany to glukometr prawdę ci powie i nie powinnaś mieć problemu z cukrami po posiłku jeżeli jednak przekroczysz normy to tylko się cieszyć ze w porę cukrzyca jest wykryta.

A tak na marginesie -ryzyko cukrzycy ciążowej wzrasta wraz z liczbą ciąż. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 17:12

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark a moze powtorz cukier na czczo dla pewnosci.. moze dzien przed jadlas cos co moglo Ci podniesc cukier albo pozno jadlas cos i dlatego ciut wyzszy wyszedl...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis byla u mnie polozna i powiedziala ze maly jest duzy i duzo przybral w 3tyg ponad 400g i ze to moze byc przez cukrzyce:/ ale mowila tez ze w 2 ciazy sa wieksze dzieci i ze moze byc tak ze teraz przybral wiecej a pozniej stanie badz nieduzo bedzie przybieral ale mi klina w glowie zrobila:/ mowila ze mam juz wysoko macice jak na ten tydzien i duzy brzuch i jak jej powiedzialam ze mam problemy z oddychaniem to powiedziala ze powinny sie zaczac ok 30tyg dopiero i ze ucisk na przepone jest przez duza macice... ogolnie fajnie mi wszystko wytlumaczyla i poswiecila duzo czasu nie to co lekarz na wizycie ale troszke sie przerazilam tym wszystkim.

Mamuski poraz drugi jak u Waszych dzieci z waga faktycznie drugie bylo wieksze?

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A tak na marginesie -ryzyko cukrzycy ciążowej wzrasta wraz z liczbą ciąż. ..
    No właśnie przeczytałam to dzisiaj dopiero! :P

No, nie mogłam tego dopić, przyznaję się :( Męczyła i męczyłam, naciągało mnie, w końcu wypiłam, ale naprawdę było ciężko, mimo cytryny, myślę, że piłam koło 8 minut, dokładnie nie patrzyłam, nawet nie wiedziałam, że trzeba w określonym czasie.
    Po wypiciu też mnie naciągało to przed kłuciem po 1h wypiłam może 3 łyki wody, a przed kłuciem po 2h tylko 2 łyki.

Badanie miałam bardzo późno, bo dopiero o 8.40 na czczo, a kolację jadłam o 20, więc ponad 12h by było bez jedzenia i picia.

Nitka_lutowa, jakby syn był urodzony tak samo jak córka (10 dni przed nią się urodził), to by byli identyczni wagowo. Za to teraz mała szybciej rośnie, już wyprzedza usg z 7tc o 4 dni.

Aha, dziewczyny, dodam, że tą glukozę miałąm robioną w 22tc, tydzień temu, więc chyba za szybko, bo powinno się robić w 24-28tc. To coś zmienia?

Kurcze, wy to tak lajtownie opisujecie, ale szwagierka jak miała cukrzycę 5 lat temu w ciąży to to była maskra. Co ileś tam godzin wyciągała mini kanapeczkę z plasterkiem szyneczki z kurczaka i plastrem ogórka i tyle, nawet w wigilię... Nie wiem czy ona była tak przewrażliwiona, czy tak się podejście do tego zmieniło?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 20:42

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark moim zdaniem za szybko trochę zrobiłaś tą krzywą, bo cukrzyca rozwija się wraz z rozwojem ciąży... teraz mogło nic nie wyjść, albo niewielkie przekroczenie, a za 2/3 tyg. może być gorzej...
    no i ja przed pójściem na krzywą to podeszłam do tego tak, że w dzień odżywiałam się tak jak zawsze, ale ostatni posiłek zjadłam na 12 godz. przed pobraniem krwi na czczo, bo tak jest w zaleceniach...
    tak na prawdę na wynik wszystko może mieć wpływ ;)
    ale prawda jest taka, że na czczo możesz sobie powtórzyć za dwa tyg. z zachowaniem tych zasad i sobie zobaczysz dla świętego spokoju, jak wyjdzie.

co do lajtowego podejścia, to nic innego nam nie pozostało... na początku zawsze szok, myśli jak to będzie, a później się okazuje, że jakoś da się żyć, choć łatwo nie jest. Każda z nas przed dłuższym wyjściem z domu musi zabrać coś do zjedzenia, glukometr żeby później sprawdzić cukry, nie ma lekko, ale cel jest szczytny :)))

kark lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark
    Niby wraz ze wzrostem łożyska pogarszają się cukry. ..wiec nie jest powiedziane ze za 2 tyg wynik nie byłby gorszy.
    Wiec ja znów powtórzę -jak cukier na czczo zafalszowany to na glukometrze będziesz miała super wyniki. Ja krzywa zrobiłam w 7 tc zatem od początku byłam na diecie a nawet na nocnej insulinie. Terazpo ciąży robiłam juz krzywą I wynik nie powala. Tzn jest w normie ale w ciąży nie byłby prawidłowy (na czczo 94 )

kark lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się zamelduje również po wizycie. U mnie 30 tc i Grażyna wymiarami jest na 29+5 więc idealnie. 1530g :-) Jeśli któraś z Was miałaby podejrzenie wielowodzia tak jak ja to od razu napiszę że przy cukrzycy to częste powikłanie ale i bardzo zmienne. Faktycznie 2 tyg temu miałam wyższe cukry, teraz trochę wyregulowalam nocna insulina i w dzień jest lepiej i od razu widać że jest mniej. Po prostu jak cukry są wysokie to dziecko dużo pije i dużo sika i stąd wysoki poziom wód płodowych.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Dziewczyny dzis byla u mnie polozna i powiedziala ze maly jest duzy i duzo przybral w 3tyg ponad 400g i ze to moze byc przez cukrzyce:/ ale mowila tez ze w 2 ciazy sa wieksze dzieci i ze moze byc tak ze teraz przybral wiecej a pozniej stanie badz nieduzo bedzie przybieral ale mi klina w glowie zrobila:/ mowila ze mam juz wysoko macice jak na ten tydzien i duzy brzuch i jak jej powiedzialam ze mam problemy z oddychaniem to powiedziala ze powinny sie zaczac ok 30tyg dopiero i ze ucisk na przepone jest przez duza macice... ogolnie fajnie mi wszystko wytlumaczyla i poswiecila duzo czasu nie to co lekarz na wizycie ale troszke sie przerazilam tym wszystkim.

Mamuski poraz drugi jak u Waszych dzieci z waga faktycznie drugie bylo wieksze?
    A jak położna oceniła że dziecko tyle urosło? A co do oddychania i dużego brzucha mialas mierzone ostatnio AFI? Bo ja 2 tyg temu jak powiedzieli ze jestem na granicy wielowodzia to miałam taki problem z oddychaniem. I brzuch mam jak orbitę cały czas. :-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet ja widze ze weszlas w tryb nocnego marka i teraz Ty spac nie mozesz;) mialam badania na polowkowym i potem po 3tyg na IP i stad tak stwierdzila. Co do AFI nawet nie wiem co to jest;) mi sie wydaje ze z 1wszym tez mialam taki brzuch mi go wypucha tylko do przodu i tak no widac go ale czy az taki wielki....:/ a znalazlam wczoraj fotke z usg gdzie bylam w tym samym czasie na badaniach ze starszakiem i wazyl 60g mniej takze przestalam sie przejmowac to praktycznie taka sama waga a wiadomo ze to tylko pirazy oko obliczenia....

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake super! Idealna dziewczynka :-) Jestem ciekawa jak to u mnie będzie - USG dopiero za tydzien, nie moge się doczekać. Co do wielkości dziecka w ciąży - to moja 2 ciąża - tym razem z synkiem i chyba będzie mniejszy od córki. Ostatnim razem byłam w 28 tygodniu to USG wyliczało, że to 26 tc. Córka w 28 tc miala prawie 200 gr więcej. Nadal trzymam jakoś cukry bez insuliny. Ale martwię się trochę cukrami na czczo - od jakiegos tygodnia mam rano albo 88 albo 90. Kolacje jem jak dotychczas i trzymam ten sam "grafik" posiłków. Myślicie, że juz czas na insuline dla mnie przyszedł? Czy skoro jeszcze jest w normie to na razie się nie przejmować? Jestem w 33 tc.

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarniawa dopoki niemasz przekroczen to sie niemartw.. juz nieduzo Ci zostalo wiec mysle ze niebeda na koncowke pchac w Ciebie insuliny nawet gdybys miala delikatne przekroczenia... dla pocieszenia dodam ze ja na insulinie jestem i rano cukry 95-110 u mnie to norma;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark to tylko tak wygląda, że lajtowo do tego podchodzimy....zresztą po ciąży to już nie ma takiego ciśnienia. Ja byłam całą ciążę na diecie, od samego początku i wierz mi, że bez kanapeczki z indykiem i ogórkiem kiszonym się z domu nie ruszałam, mało tego wszystkie posiłki jadłam z zegarkiem w ręku, potem mierzenie cukru i kolejny posiłek. Całe życie trzeba przeorganizować pod cukrzycę, ale naprawdę warto się poświęcić te kilka miesięcy, bo wiadomo, że zdrowie maluszka jest najważniejsze. Dlatego jestem tego samego zdania co Kamcia, jeżeli wyszedł Tobie nieprawidłowy choć jeden wynik, to nie ma się co łudzić, tylko cieszyć, że tak szybko zostało to wykryte. Dieta to nie koniec świata, jest wiele plusów zdrowego odżywiania :)

Nitka u mnie młody w pewnym momencie tak szybko urósł, że w ciągu 3 tygodni przybrał prawie kilogram. Już nie pamiętam w którym to było tygodniu, ale pamiętam, że byłam cały czas głodna, a on pobierał :) Potem już przybierał mniej, gin nie mówił, że coś nie tak, pytał tylko, czy mi się apetyt zwiększył :)

Czarniawa jak masz w normie, to raczej nie dadzą Ci insuliny, tym bardziej, że już wiele nie zostało. Jana początku miałam w granicach 80, a pod koniec w okolicach 90. Cukry się zmieniają wraz z wiekiem ciąży.

Mój wczorajszy wynik po 12 sztukach pierogów z mięsem- po 2h 128 :)(norma do 140 po 2 h)

kark, Nitka_lutowa, kamciaelcia lubią tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po ciąży mierzy się cukry po 2godz.po posiłku? Bo nie wiem właśnie jak to będzie miało wyglądać po porodzie.
    Wczoraj byłam u diabetologa i kolejna wizyta za 3tyg. Kazał mi bardziej pilnować diety żeby nie było przekroczen. W ciągu 3tyg.przytrafiło mi się 6 przekroczen... przepisał paski i tyle z wizyty.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
‹‹ 1222 1223 1224 1225 1226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ