WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie jakos pepedzic sie nie da:/ z samych tych nerwow powinien juz sie zaczac porod:/ mysle ze bez sensu jak beda mnie trzymac wszystko jest ok cukry tez ok takze niemaja sie czego czepic...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marteczka u mnie na podwieczorek króluje koktajl/lody z mrozonych owoców na bazie j.nat. z ksylitolem. Naleśniki z mąki gryczanej z serem chudym ksylitolem i podsmazonymi owocami z ksylitolem. Ostatnio np ciasto mojej mamy 2 duze kawaly cukier troche ponad 100 a do tego jeszcze lody jadlam. Ciasta z owocami te domowe chyba ogólnie nie wplywaja zle na cukry. Czekam na świeżą dostawę ksylitolu, i będę testować słodkie wypieki na bazie mąki pełnoziarnistej. A na podwieczorek lubię tez platki owsiane z mlekiem cynamonem prazonym slonecznikiem simieniem lnianym woirkami kokosowymi i troche np jagód goi- oczywiscie dosladzam ksylitolem.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj jutro znać po obchodzie jakie decyzje. Może chcą Cie już zostawić i obserwować. Zaczekaja moze do zakończonego 37 tyg. I bede chcieli wywoływać.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka biedaczu nasz. Juz u Ciebie widze leci 37 tc wiec nie ma sie czego obawiac. Moze jak tak sie meczysz to będą Ci wywolywac niedlugo poród? Juz sie nie moge doczekac kiedy nam napiszesz ze juz po wszystkim i jestescie z maluszkiem cali i zdrowi. Zycze Ci tego z calego serducha <3

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • marteczka123 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka nie znamy się jeszcze ale współczuję stresów na tą końcówkę ciąży,

Wiolad pytałam na pierwszej wizycie u diabetologa właśnie o ksylitol albo stewię, wiem że cukrzycy słodzą nimi różne rzeczy bo mama pracuje w sklepie zielarskim i ma własnie produkty dla diabetyków, ale niestety diabetolog zabroniła wszystkich słodzików, nie ma badań pod tym kątem przeprowadzonych, mogą nie szkodzić ale lepiej nie eksperymentować, taka jej opinia, a umiem się powstrzymać od dosładzania, czasem własnie twaróg dosłodze połową łyżeczki cukru i nic po za tym. Dziś pierwszy raz od 8 tyg zjadłam aż jedną kostkę czekolady bo miałam chwilowe załamanie ciążowe, zmierzyłam cukier po pół godziny i godzinie i nie przekroczył 90 a wyrzuty sumienia przez pół dnia że mogłam nie jeść jednak :D

102492e50be606e6d20b0b8f91eea995.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko nadrobić Was od rana zajęło mi 30 min.

Nitka... nie wiem co lepiej życzyć... czy maluszka na świecie czy spokojnych tygodni w oczekiwaniu na niego. Żeby wszystko dobrze sie skończyło.

Dominika... no szalejesz! Moze faktycznie juz sie z niej wyleczylas? A co lekarz na to?

Ja melduje, ze dziś największy cukier miałam ok śniadaniu z dżemem. Niestety naleśników nie zrobiłam, ale jutro sobie odbije.
    Najadłam sie tylko za dużo makaronu na kolacje i dalej mi ciężko, cukry ok 102 po 1h ale po 2 117. Wiem, ze moze rosnąć po makaronie, ale czy to jest dobrze, ze rośnie? :/

Czy oprócz fb jest jeszcze jakieś forum do polecenia?

p19uqqmzk4ecto70.png
  • marteczka123 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina, nie jestem specjalistką jeszcze ale z tego co zarejestrowałam u lekarza to wynik jest najwiarygodniejszy godzinę po rozpoczęciu posiłku, najlepiej jakby utrzymywał się w dopuszczalnych granicach, ja oczywiście czasami sprawdzam po pół h po 40 min i po h zeby zobaczyć jak to wygląda, po 2 h to już zawsze mam cukier niski niezaleznie co zjem, dziwne że Tobie po 2h nadal rósł

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są takie posiłki które dłużej ''trzymają''. Takich najlepiej unikać. Głównie są to tłuste potrawy. Widać u ciebie Rosolina makaron nie jest wskazany

Kredka123 lubi tę wiadomość

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marteczka123 wrote:
    Nitka nie znamy się jeszcze ale współczuję stresów na tą końcówkę ciąży,

Wiolad pytałam na pierwszej wizycie u diabetologa właśnie o ksylitol albo stewię, wiem że cukrzycy słodzą nimi różne rzeczy bo mama pracuje w sklepie zielarskim i ma własnie produkty dla diabetyków, ale niestety diabetolog zabroniła wszystkich słodzików, nie ma badań pod tym kątem przeprowadzonych, mogą nie szkodzić ale lepiej nie eksperymentować, taka jej opinia, a umiem się powstrzymać od dosładzania, czasem własnie twaróg dosłodze połową łyżeczki cukru i nic po za tym. Dziś pierwszy raz od 8 tyg zjadłam aż jedną kostkę czekolady bo miałam chwilowe załamanie ciążowe, zmierzyłam cukier po pół godziny i godzinie i nie przekroczył 90 a wyrzuty sumienia przez pół dnia że mogłam nie jeść jednak :D
    Pytałam moją diab o ksylitol i powiedziała, że można. To nie jest słodzik, tylko produkt naturalny. Poza tym używam go do kawy z mlekiem, herbaty. Nie piekę na nim, czasem posłodzę jogurt naturalny i dodam owoce, bo bez słodzenia jest mi za kwaśno. Ale myślę, że nie przekraczam 3-4 łyżeczek dziennie.

• marteczka123 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wiem że ksylitol jest produktem naturalnym :) napisałam słodziki w ogólnym sensie dosładzaczy że tak powiem. Ja radzę sobie bez jak na razie więc nie cukruje niczym, nie wiem ile jeszcze wytrzymam i czy nie zrobią mi się nagle jakieś zmiany smakowe, może wtedy spróbuję mimo wszystko właśnie ksylitolu. Miód też jest produktem naturalnym a mam "zakaz". Przy chorobie ewentualnie mogę dodać do herbaty miodu z cytryną lub pigwą którą robi moja mama właśnie na przeziębienie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ale miód to jednak cukier, a ksylitol chemicznie rzecz biorąc nie jest cukrem tylko ... alkoholem. Jak nie musisz słodzić, to super. Ja niestety jestem uzależniona od cukru. I tak "dzięki" cukrzycy ciążowej drastycznie ograniczyłam cukier pod każdą postacią, bo generalnie on jest wszędzie i całkiem go unikać jest trudno.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:57

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Kochane za wsparcie!:*

Wiolad ale narobilas mi smaka na to wszystko po kolei co wymienilas :P

Ja melduje kolejny spadek cukru nocny:/ cale szczescie ze jeszcze niespalam i go wylapalam na 58 ale juz mi sie rece trzesly i poty oblewaly... gdybym spala to znow byloby niebezpiecznie:( a mialam nadzieje ze wyjde dzis bo tetno Niunka ok, a jak zobacza taki cukier to zas mnie zostawia:( moze teraz podejma decyzje o cc w czwartek poczatek 38tc i wystarczy! Zas bede tu gnila tydzien albo i dluzej ;( ;( ;(
    Ale wiecie co ja juz wiem skad mam dpadki! Jak sie mocno zdenerwuje w ciagu dnia odbija mi sie to na spadku nocnym... a niby nerwy podnosza cukry, a u mnie nie..

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ksylitolu, to trzeba też wiedzieć co wybierać. Ksylitol - cukier brzozowy. Sa tez w sklepach np. ksylitole opisane jako zamienniki cukru. Lepiej dopłacić i wybrać brzozowy. Z ust mi wyjelas, ze ksylitol, to nie słodzik.
    Marteczka jasne, ze slodzikow nalezy unikac i to nie tylko w ciąży. Jak widac po raz kolejny ile lekarzy tyle zaleceń.
    Oj Nitkaa.......

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina z tego chyba nie idzie się wyleczyć o tak tylko mi się wydaje ze niektóre z nas mają cukrzycę a inne nie, a krzywa dla mnie nie jest miarodajna bo kiedyś tu juz pisaliśmy ze czasem wyjdzie masakryczne ( ja miałam coś na czczo 102 po godzinie ponad 200 a po dwóch 180 o ile dobrze pamietam) a mimo wszystko daje rade dieta, albo wyjdzie ok a bedziesz miec przekroczenia. Czytałam taki artykuł jakiegoś doktora ze jeśli kobieta na koniec 2 trymestru ma na czczo poniżej 100 a po jedzeniu poniżej 140 to nie ma mowy o żadnej cukrzycy ciążowej i leczenie takiej osoby insulina może przynieść więcej szkody niż pozytku. Oczywiście każdy przypadek musi być indywidualnie rozwiązany przez lekarza prowadzacego. Ja mimo wszystko pozostanę na tej diecie ale będę ją czasem zdradzać jak mnie najdzie na coś. Nie mowie tu o totalnym obzarstwie ale od czasu do czasu coś co mi humor poprawi ☺ a lekarza mam gina w przyszłą środę a diabetologa w przyszły piątek wiec z nimi pogadam jak to jest ☺

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka Ty biedaku... Tak mi Ciebie szkoda ale jeszcze troszkę. Był już obchod?

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skopiowalam to ze strony Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
    Zalecenia kliniczne na 2016 rok dla kobiet z cukrzycą ciążowa.
    "stosowanie sztucznych środków słodzących jest do-
    zwolone, z wyjątkiem sacharyny, która przechodzi
    przez łożysko i jej wpływ na płód nie jest do końca
    znany (patrz Aneks 5)"
    W Aneksie 5 wypisane są dozwolone slodziki m.in. aspartan. Hehe i co Wy na to?

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka Ty buszujacy w czelusciach internetów ☺ ale fakt ciekawostka niezła...

Kredka123 lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika. Ja te zalecenia PTD mam w telefonie bo to taka nasza biblia. To oni ustalają nam normy i calą reszte. Warto przeczytać.
    Aczkolwiek te slodziki to tak jakos do mnie nie przemawiają, kiedys wypilam cole zero, ale to tak od wielkiego dzwonu. Wole ksylitol :-)

96xftgp.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nitka współczuję znowu pobytu w szpitalu. Wedlug mnie powinni Ci juz ustalić termin cc A nie tak męczyć i stresowac. Trzymam kciuki kochana :)

Ja dziś przed 5 miałam pobudke. Mała niemiłosiernie szalała w brzuchu tak mnie bolało ze wstalam i zmierzylam cukier bo ona tak kopię albo po dobrym jedzeniu albo jak jest głodna. No i cukier 65 pierwszy raz taki niski. Oczywiście zjadłam kanapkę i już był spokój. Powodu spadku też sie domyślam. Wczoraj posiłek nocny zjadłam wczesniej ok 20 no i nie standardowo kanapkę tylko płatki z mlekiem. Kolejne danie zakazane dla mnie.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
‹‹ 1334 1335 1336 1337 1338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ