X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wypiłam w sobotę łyk coli od męża i mnie zemdlilo i prawie zwymiotowalam. Sam cukier dopiero po takim czasie od odstawienia to czuje. Nie tkne tego juz ☺

Wiolad lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • marteczka123 Znajoma

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba muszę zacząć posługiwać się specjalistyczną terminologią a nie skrótami myślowymi :) wolę się ograniczyć z tymi cukrami przez kila miesięcy niż potem gdyby cos się stało nie obwiniać się o wszystko, taka moja wewnętrzna motywacja. Jak nie słodzę niczym to mogę zaszaleć i raz-dwa razy w tyg zjeść kawałek domowej szarlotki albo wuzetki. Diab powiedziała że jak mam zjeść coś słodkiego to lepiej jak zjem pół blachy takiego ciasta niż jednego batona.

milagro, nasz syn też szaleje jak zjem coś dobrego np pomarańcze ale jak rano jest głodny też mnie budzi swoimi akrobacjami w brzuchu :)

102492e50be606e6d20b0b8f91eea995.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A też macie takie dni ze dzieciaczki się mało ruszają a innego szaleją? ☺

h4py1w9.png
  • marteczka123 Znajoma

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my się śmiejemy, że nasz synek potrzebuje 5 min snu na 55 min aktywności :) nie zdarzają mu się leniwe dni i noce. Oby po urodzeniu potrzebował więcej czasu na odpoczynek bo oszalejemy z takim urwisem z bezsennością

102492e50be606e6d20b0b8f91eea995.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy nie czuję ruchow. A wstaje 2-3 razy na siku. Szaleje wieczorami za to.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka pisałaś ze wyrzucili Cię z grupy na Facebooku. Teraz jest nowa nazywa się tak samo tylko jest dopisek cukrzyca bez tabu. Same spoko dziewczyny tam przeszły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 10:49

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wczoraj dzień szaleństwa w brzuchu. Dziś chyba odsypia ☺☺

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj miałyśmy wizytę :) Basieńka ważyła 2515g i wg mnie to jest taka chyba normalna waga (przez 4tyg przytyła 808g), a ginka, że jest maleńka i czy nie powinnam mieć więcej kalorii na diecie?
    Za to nie miałam wogóle jeszcze ktg i chyba nie będę mieć. Nie wiem czy to dobrze, niby łożysko dopiero teraz jest II stopnia, przepływy i wody w normie, ale tak się dziwię, bo gdzie nie czytam to wszyscy z cukrzycą mają wcześniej ktg, a ja nic. Kolejna wizyta będzie 37+6 i nawet wtedy nie mam wpisanego ktg...

karolyn, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark Basieńka jak ładnie ☺☺ pięknie ☺ ja mam w rozpisce ktg coś 35-36 tydzień to chyba normalnie jak bez cukrzycy. A później co tydzień jakoś tak ☺

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark biorąc pod uwagę, ze fizycznie u Ciebie wszystko pieknie, to wydaje mi sie, ze waga dzidzi ok. Do 40 tyg. Spokojnie powinna dobic do 3- tak mi sie wydaje.
    Mam wizyte w piątek, więc zapytam o ktg.

Domonika u mnie też raz spokojnie, a raz szaleństwo na całego. Im jest wiekszy, tym dotkliwiej to odczuwam hehe.

Odnosnie slodkosci chciałam dodac, ze po domowych wypiekach u mnie luz blues, sklepowe wypieki zdecydowanie nie. Co do slodzikow, slodzenia itd. wszystko z umiarem i nie dac sie zwariować.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika to byl zart ze nas wyrzucili, zamkneli tą grupe ale czemu to nie wiem. Hehe bo zaraz bedzie ze ja zamęt sialam a ja tam sie nie udzielalam wogole :-)
    Dzieki za info o nowej grupie :-)

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część! 2 tyg temu robiłam krzywa. Wyniki 90/123/166. Zdziwiłam się dość mocno, że wynik po 2h może być o tyle wyższy niż po
    1. Parę dni temu byłam u gin, stwierdził ze cukrzyca, zrobił wykład o dużych dzieciach po tym jak zasugerowalam, że nie wiem czy pielęgniarka nie pomyliła probek i zrobił usg. Pierwsze co to o! Widzi Pani jaki duży po kilku chwilach, że jednak nie idealny, połowa siatki centylowej, źle odczytał tydzień. Mam glukometr z apteki, jeszcze nie mam terminu do diabetologia i... jedząc syf mam dobre wyniki. Wczoraj makaron z sosem ze słoika 101, na czczo 85, deser karmelowy kupiony sam syf chemia i cukier 107. Miałam bardzo dużo razy badany mocz ze względu na infekcje, nigdy nie było ketonów.

Sama dieta mi nie wądzi gdyby coś,przynajmniej motywacja do zdrowego kluc też się mogę, ale cukrzyca wpisana w kartę blokuje mi z założenia porod np. W wodzie. Myślę o powtórkę krzywej, co myslicie? :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 11:41

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka wiem wiem ta grupa podobni nie wytrzymała dyskusji o nowych normach i się rozpadła hihi ☺

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika odnośnie odczuwania smaku słodkiego, to ja też zauważyłam u siebie mniejszą tolerancję. Przed dietą pojęcie, że coś jest za słodkie było dla mnie totalnie obce. Ostatnio zjadłam cukierka tiki-taka i stwierdziłam, że jest bardzo bardzo słodki i że nawet nie miałabym ochoty na więcej. Przed dietą to spokojnie opróżniałam "naszą" miseczkę ze słodkościami. Myślę, że co do coli będzie u mnie tak samo , jak u Ciebie :) :). Dla przykładu potrafiłam zjeść naraz 3 batoniki mars za jednym razem - to taka norma u mnie była. Taka słodkość ze mnie była hehehe. Czy wróci stopniowo po porodzie, to się okaże. Nie ubolewam nad tym. Im mniej słodkości tym lepiej :) :)

Dominika89 lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała też ma swoje dni i pory aktywności. Cały czas nie szaleje i w nocy też rzadko mi się zdarza czuć jej ruchy. Dlatego wczoraj już wiedziałam ze coś musi być z tym cukrem.

Kark wydaje mi się ze wagą Basi jest ok. Tym bardziej ze chcesz próbować sn. Co do ktg to zależy od lekarza. Ja u jednego już miałam i powiedział ze od 36tc raz w tygodniu a drugi nic nie wspominał jeszcze i wiem ze ma w zwyczaju kierowanie na ktg od skonczonego 38tc.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit druga krzywa to bardzo duże obciazenie dla Ciebie i dla dzidziusia. Porozmawiaj o tym z lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 11:43

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit super cukry. Korzystaj póki możesz. A dlaczego blokuje Ci poród w wodzie. Ja tez planuję poród w wodzie i jak pytałam gin., to cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Spirit super cukry. Korzystaj póki możesz. A dlaczego blokuje Ci poród w wodzie. Ja tez planuję poród w wodzie i jak pytałam gin., to cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem.
    Ale domy narodzin pdzyszpitalne już mają w pdzeciwskazaniach :( właśnie wiem, że to obciążenie dlatego czytam i za parę dni idę do innego lekarza zapytać. Mój mówił o powtorce ewentualnie kolo 34tc, ale wydaje mi się ze będąc na diecie 2 miesiące wynik będzie sztucznie obniżony... chyba ze mając cukry w normie mogę jeść to co zawsze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 11:52

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wizytami to co dziewczyna to ma inaczej. W pierwszej ciazy miałam jedno ktg w 37tc teraz będę chodziła co tydzień od 33tc. Wizyty pomimo ciąży wysokiego ryzyka mam tak jak poprzednio (teraz co 3 tyg a od 37tc co tydzień). To wszystko na nfz. Nikt mi nie mówił, że ze względu na cukrzycę powinnam mieć częstrze wizyty. Diabetolog też nic nie mówił. A faktycznie należą się czestrze? Wiec te co chodzą co 2 tyg to albo zaliczają 2 lekarzy albo chodzą prywatnie. Nie ma co się sugerować innymi.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Ale domy narodzin pdzyszpitalne już mają w pdzeciwskazaniach :( właśnie wiem, że to obciążenie dlatego czytam i za parę dni idę do innego lekarza zapytać. Mój mówił o powtorce ewentualnie kolo 34tc, ale wydaje mi się ze będąc na diecie 2 miesiące wynik będzie sztucznie obniżony... chyba ze mając cukry w normie mogę jeść to co zawsze?
    Jak masz cukry ok po kakretnych posiłkach to nie musisz ich unikać. Tylko sobie sprawdź czy nie masz wyższego cukru np po 40 min i 1,30h. Dieta jest dla tych co mają problem z utrzymaniem się w normach

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
‹‹ 1335 1336 1337 1338 1339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ