Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPamiętajcie też dziewczyny o błędzie pomiarowym
znajoma na końcówce na usg usłyszała, że dziecko jest duże - prawie 4100, urodziła się dziewczynka 3700 (więc całkiem normalna). Tak sobie myślę, że te pomiary z usg to chyba nie do końca są tak dokładne jak byśmy chciały
-
nick nieaktualnyhehe no tak, my ciężarne już tak mamy że sobie wyolbrzymiamy wszystkie problemy i strasznie się przejmujemy
dziś była dziwna noc, śniło mi się, że zaczęłam rodzić - zadzwoniłam do położnej a ona do mnie, że ze spokojem mam być za 4h w szpitalu, po Teleexpressiewięc ja mając skurcze poszłam pakować torbę do szpitala haha
-
Hej
dziewczyny mam pytanie. Ku mojemu zdziwieniu dwa dni temu, po zjedzeniu jogurtu i chyba z 6-7 dużych truskawek mój cukier wynosił 76. Dzis po śniadaniu gdzie zjadłam jajecznicę z dwóch jajek ze szczypiorkiem i pomidora + kromka białego pieczywa cukier wynosi 78. Jakies niskie te cukry. Czy to cos oznacza ? Dodam ze wczoraj z rana cukier 88 dzis 91..
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Tini tini kupiłaś glukometr? Nie dali Ci za darmo? Oczywiście zapraszamy do nas
Jak będziesz miała pytania to pisz
Dziewczyny które już mają dzieciaczka powiedzcie mi bo wczoraj na szkole rodzenia zgłupiałam... Pani położna powiedziała, ze dla noworodka body są nie za dobre i powinnam kupić zestaw kaftanik ze spodenkami lub pajacem bez rączek (nie wiem jak to się nazywa wygląda jak pajac na szelkach) No ale Kaftanik i spodenki to mi się wydaje, że się podwinie i dziecku będzie zimno w plecki np? Ona to tłumaczyła tym, że body uciskają na kikut pępowiny?? No ale jak wezmę dobry rozmiar i będę pielęgnować kikut to chyba mogą być body. A poza tym co jedna warstwa ubrń? Ja myślałam, że body i na to albo kaftanik i spodenki, albo pajacyk? Pomocy
-
Mieliśmy rozmowę co można, co nie można jeść i co wpływa na poziom cukru. Otrzymaliśmy też materiały jak liczyć wymienniki węglowodanowe oraz propozycje diety-posiłków.
Link do materiałów: http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce
Przy glukometrze też jest książeczka z opisem wymienników, zaleceniami oraz przykładową dietą. -
Elaria mój w 31tc u jednego lekarza ważył 1800g, a następnego dnia u innego 1950g. Też się bałam, że coś za duży, ale potem zwolnił ze wzrostem i obecnie jest średniakiem. 36tc a on waży około 2800g. Jednorazowy pomiar nic nie znaczy. Zobaczysz na następnej wizycie czy jeszcze bardziej wyprzedza. Jak trzymasz dietę, cukry masz ok to taka waga jest jak najbardziej dobra! Wszystko robisz dobrze. Nie denerwuj się
Princesska musisz troszkę więcej jeść bo może ci z dnia na dzień wychodzić wyższy wynik na czczo. Musisz dołożyć troszkę węgli do diety. A truskawki i jajka to my akurat możemy jeść dlatego te cukry takie niskieTo dieta prób i błędów niestety. Ciągłe sprawdzanie co nam odpowiada a po czym mamy skoki
.kropka., Elaria lubią tę wiadomość
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Dominika mi się właśnie wydaje, że spodenki mogą podrażniać pępuszek, bo gumka.... Że body pod tym względem lepsze. Ja do szpitala zapakowałam i body i koszulki. Niech sobie pielęgniarki wybiorą
Od czego są wysokie cukry na czczo? Miałam dziś 106 (pierwszy pomiar w życiu:), Czy na ten wynik wpływa to co jedliśmy poprzedniego dnia czyli np niezdrowo, bo coś słodkiego? Czy jecie dużo chleba? Zdziwiłam się, bo prawie w każdym posiłku w rozpisanej diecie jest chleb. Ja normalnie go tyle nie jem- zdarzy 1-2 kromki na dzień (kiedyś gdy odchudzałam się odstawiłam chleb dlatego nie jestem miłośniczką chleba)
-
Cześć! My wczoraj też byliśmy na usg III trym, Ala waży 1550 g więc ok. 40 centyla
Po za tym wszystko w normie, zdrowa
Princesska może jesz za mało węglowodanów? Zalecaja żeby węglowodany stanowiły 40-50% diety. Do jogurtu z owocami możesz dosypać, np. otrby. Musisz chyba kombinować bo każdej z nas opowiada trochę co innego, ale wydaje mi się, że cukier ponizej 80 po jedzeniu to trochę mało.marzusiax lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnytini tini wrote:Hej dziewczyny
Dołączam do Was- mam cukrzycę ciążową i muszę się z tym pogodzić. Wczoraj byłam w szpitalu na szkoleniu, dostałam dietę, kupiłam glukometr. Z Wami będzie mi raźniej. U mnie 20 tc więc do porodu duuużo czasu.
Gratulacje WioladPowodzenia! A te wymienniki węglowodanowe mają znaczenie dla osób, które stosują insulinę przed posiłkami i muszą obliczyć, ile jej sobie podać. Mi tym nikt głowy nie zawracał, mimo że biorę insulinę, ale tylko na noc i malutko.
-
tini tini wrote:Od czego są wysokie cukry na czczo? Miałam dziś 106 (pierwszy pomiar w życiu:), Czy na ten wynik wpływa to co jedliśmy poprzedniego dnia czyli np niezdrowo, bo coś słodkiego? Czy jecie dużo chleba? Zdziwiłam się, bo prawie w każdym posiłku w rozpisanej diecie jest chleb. Ja normalnie go tyle nie jem- zdarzy 1-2 kromki na dzień (kiedyś gdy odchudzałam się odstawiłam chleb dlatego nie jestem miłośniczką chleba)
Zalecają pół kajzerki lub 2 kromeczki weka np. z serem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2017, 10:28
nick nieaktualnyDominika89 wrote:Tini tini kupiłaś glukometr? Nie dali Ci za darmo? Oczywiście zapraszamy do nas
Jak będziesz miała pytania to pisz
Dziewczyny które już mają dzieciaczka powiedzcie mi bo wczoraj na szkole rodzenia zgłupiałam... Pani położna powiedziała, ze dla noworodka body są nie za dobre i powinnam kupić zestaw kaftanik ze spodenkami lub pajacem bez rączek (nie wiem jak to się nazywa wygląda jak pajac na szelkach) No ale Kaftanik i spodenki to mi się wydaje, że się podwinie i dziecku będzie zimno w plecki np? Ona to tłumaczyła tym, że body uciskają na kikut pępowiny?? No ale jak wezmę dobry rozmiar i będę pielęgnować kikut to chyba mogą być body. A poza tym co jedna warstwa ubrń? Ja myślałam, że body i na to albo kaftanik i spodenki, albo pajacyk? Pomocy
najmniej się sprawdziły, bo kaftanik się roluje, podwija pod paszki. Podnosisz dziecko, odkładasz, tulisz, karmisz, a to cholerstwo wędruje dziecku pod paszki i tworzy rulon, więc ciągle sprawdzasz, czy się już zrolowało i poprawiasz, poprawiasz...
Najwygodniejsze dla mojej córki były pajacyki, czyli to
Im więcej zatrzasków, tym lepiej. Ja lubiłam, jak otwierały się przez cały brzuszek i obie nóżki. Przewijanie było bardzo łatwe wtedy. Byle żadnych zapięć nie było od strony plecków, co też się spotyka. Teraz te pajacyki można kupić takie bardziej "piżamowe" ale i "wyjściowe". Nic dziecka nie uwiera, całe jest okryte, nic nie trze pępka, bo pajac nie może być ciasny.
Body też jest ok, tylko musi się łatwo zakładać przez główkę, czasem są to takie "zakładki", które bywa, że się za mocno "rozchełstują", czasem są to napy, a można kupić też takiePo prostu kładziesz dziecko na nim, zapinasz i nie trzeba kombinować, jak zmieścić główkę w otworze.
Póki pępek się nie zagoi, ja bym unikała rzeczy, które są z pasem, czyli właśnie body z półśpiochami. Postawiłabym na pajacyki, czyli jednoczęściowy "kombinezon".
A jakie pieluszki macie na początek, są jeszcze takie z wycięciem na pępek dla noworodka? Ja kupiłam najpierw bez wycięcia, wycinałam nożyczkami i kilka pieluch zepsułam, bo absorbent się wysypał. Potem kupiłam z wycięciem, jakieś Pampers, używałam, póki kikut pępowinowy nie odpadł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2017, 10:35
.kropka., Dominika89, Justice lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnytini tini wrote:Od czego są wysokie cukry na czczo? Miałam dziś 106 (pierwszy pomiar w życiu:), Czy na ten wynik wpływa to co jedliśmy poprzedniego dnia czyli np niezdrowo, bo coś słodkiego? Czy jecie dużo chleba? Zdziwiłam się, bo prawie w każdym posiłku w rozpisanej diecie jest chleb. Ja normalnie go tyle nie jem- zdarzy 1-2 kromki na dzień (kiedyś gdy odchudzałam się odstawiłam chleb dlatego nie jestem miłośniczką chleba)
Też tak miałam, ale max 98. Jeśli organizm jest głodny nad ranem, wątroba uwalnia cukier, żeby ochronić cię przed głodem.
Dokładnie to chodzi o to Glukagon wydzielony przez wysepki trzustkowe dostaje się do wątroby przez żyłę wrotną i tam prawie całkowicie jest pochłaniany, a do krwi krążenia ogólnego przedostaje się tylko jego niewielka ilość. W stanie głodu zwiększa się wydzielanie glukagonu, co powoduje zachowanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, co jest niezwykle ważne dla zachowania właściwego funkcjonowania mózgu.
Jak masz cukrzycę, to masz przekroczenia na czczo, bo trzustka nie radzi sobie z tym cukrem uwolnionym przez wątrobę.