Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję za rady!
A powiedzcie mi jeszcze czy mierzyć po godzinie od ROZPOCZĘCIA posiłku czy po ZAKOŃCZENIU???
Bo zglupialam juz...
U mnie na czczo (co prawda mierze dopiero od 3 dni) wyniki super 79 i 80.
Wogole jeszcze nie miałam żadnego odskoku od normy, nawet w ciągu dnia i chyba dlatego tak ciężko mi się pogodzić z diagnozą, że to cukrzyca.
Ale pilnuję się bardzo i zero słodkiego jedzenia i picia. -
nick nieaktualny
-
Ok. Od początku mierze od zakończenia to ten tydzień pociągnę bez zmian, a na wizycie zapytam diabetolog.
Edit:
No to się pochwaliłam ładnymi cukrami! Po obiadku - 144. Jadłam barszcz biały z ziemniakami, ale nie wiem czy on jest winowajcą czy może witaminy, które bezmyślnie zażylam jakieś 15 minut przed pomiarem.
Kurczę, trzeba mieć cały czas łeb na karku!Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 15:36
-
nick nieaktualny
-
A ja dzisiaj bez miesa. Makaron razowy z sosrm z pomidorow i do tego fadolka i kalafior i sok wycisniety z buraka i cukier 120. No ale niestety szybko po tym bylam gloda.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Cześć Dziewczyny! Śledzę Wasze zmagania z cukrzycą ciążową juz od początku roku, bo wtedy dowiedziałam się o swojej, a był to 8 tydzień ciąży. Od 9tc jestem na insulinie nocnej.Do tej pory było w miare ok, nawet pozwalałam sobie czasem na jakieś "grzeszki". Najgorsze cukry były po naleśnikach, pierogach i innych daniach mącznych.Duże znaczenie miała również przerwa nocna, no i oczywiście wielkość porcji i to czy się ruszałam po posiłku czy leżałam. Teraz w 35 tc dopadło mnie przeziębienie i zdarza mi się, praktycznie co drugi dzien jakis pojedynczy skok w okolicach 140- 150
Stresuję się, bo podobno cukry powinny już się normować a u mnie jest gorzej. Jak było/jest u Was na podobnym etapie ciąży? Czy na tym etapie ciąży te skoki bardzo szkodzą maluszkowi?
Nina 85 -
Poppy to super, że Ci się udało zapisać telefonicznie:)To teraz zastanawia się co z moim spotkaniem z dietetykiem bo mam wizytę 28 w środę, a przekładałam sobie, bo miałam na 22.06 ( to był czwartek) ale wypadła mi wtedy obrona na studiach... A kazała mi przyjść około 10 bo będzie spotkanie z dietetykiem...hmmm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 20:40
-
Też mam przyjść wcześniej, bo cały proces papierologii i rejestracji, a spotkanie informacyjne jest o 11:30. Lekarka zaczyna przyjmować od 14. Szykuje mi się kilku godzinny pobyt. Zostałam poinstruowana, żeby zabrać jedzenie ze sobą.
Zadzwoń może i upewnij się?
A ile miałam makaronu - no właśnie nie ważyłam. Pewnie za dużo. Następnym razem musze zrobić mniej.
Zmierzyłam po kolejnych 2 godzinach i miałam 87. Chociaż to na pociechę.
Całe moje dnie zaczęły kręcić sie wokół jedzenia i mierzenia cukru!!! -
Poppy Ty mierzysz po 2h?Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
nick nieaktualny
-
Poppy pewnie za duzo makaronu, albo makaron nie służy Ci. Tak tez bywa. No i niestety życie z cukrzycą ciążowa kręci się wokół posiłków i pomiarów. Na początku straszenie mnie to dolowalo i denerwowalo, no ale rady nie było i trzeba sie przyzwyczaić
Pamiętam jak rodzinka smiala sie ze mnie, jak przychodzilsm w odwiedziny z własnym jedzeniem
Na stronie ptd sa nowe wytycznie odnosnie pomiarów. 1 h od rozpoczecia posilku do 140.
-
Nina ja również myślę, ze to wina przeziębienia. Dziewczyny również miały takie skoki przy przeziębienia. A może masz jakies stresy? To tez wplywa bardzo na cukier. A jezeli masz jakies obawy, to najlepiej pogadać z lekarzem. Najwazniejszy Twoj spokój -
-
nick nieaktualny
-
Hej hej
Ja wczoraj zjadlam b.skromna kolacje..cukier 86. A ze bylam straaaasznie glodna i daleko od domu i sklepow wsunelam oare frytek bo az mi slabo bylo. Zjadlam je tak 21.20..a dzis cukier o 8 99. Takze u mnie bez zmian. Tylko rano zle cukry.
Ja tez funkcję wokół posiłkow i pomiarów. Jak mam cos zalatwic to mam tylko 1,5h bo musze zdazyc do domu dojechac i gotowac obiad..wszystko miedze posilkami. A przerwa 3h staje sie dla mnie jak 30 minutowa..wiedzialam ze to mi bedzie najbardziej przeszkadzac:/ a mam ostatnie tygodnie wolnosci bo pozniej bede lezec w szpitalu. Ehh... musialam ponazekac;)
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!Dziewczynka i chlopiec
-
nick nieaktualny