X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Monjovika, pierwsza zasada: powinnaś myć ręce jak najcieplejszą wodą żeby rozgrzać palce, potem pomasować te palce trzymając dłoń skierowaną w dół i gdy nakłujesz palec to dłoń dalej trzymasz w dół żeby krew sama spłynęła. Nie wolno "wyciskać" kropli krwi. to teoria, bo u mnie w praktyce wyciskanie czy nie dawało dokładnie ten sam wynik ale u niektórych ponoć może być inny.
    Po drugie: stres swoje robi i tak samo wyniki mogą się różnić zależnie od ręki i palca.

Po trzecie: ilość krwi może zależeć od zbyt płytkiego nakłucia. Ale jak pisałam powyżej - także słabo rozgrzanych dłoni.

Po czwarte: różne są szkoły kiedy mierzyć. Jedni mówią 1h równo po roczpoczęciu jedzenia, inni, że godzina po ostatnim kęsie. Mnie uczyli, że jeśli zje się posiłek w przeciągu 15 minut to nie ma to wielkiej różnicy, bo trawienie zaczyna się właśnie po 15 minutach i wtedy zaczyna się wydzielanie cukru/insuliny. Tak więc jeżeli ja jadłam dłużej niż 15minut to wyciągałam średnią i wtedy mierzyłam.

Po piąte: wynik ma być do 120. To jest norma. Nie ma "więcej niż" ale jeżeli będziesz mieć 50 i nie będzie to zafałszowany wynik to jest to bardzo źle, bo głodzisz siebie i dziecko. U mnie najniższe wyniki w godzinę po były od 70-ciu (na czczo miewałam ledwie 60).

Heh, pamiętam, że przez pierwsze dni pomiar zajmował mi 15 minut, bo za cholerę nie potrafiłam sobie poradzić albo z wypłynięciem krwi albo zassaniem jej do paska i prawie płakałam z irytacji i złości na siebie ;)
    Zgadzam się ze wszystkim.
    Ze swoich obserwacji zauważyłam również, że wyciskanie krwi z palca powoduje, że cukier jest większy. Nie wiem od czego to zależy ale jest.
    monjovika wrote:
    Mnie tylko zastanawia jakie ma wyniki kobieta w ciąży (bez cukrzycy) po takim samym obiedzie ;)
    plimka_bum a może spróbuj potem zrobić krótki spacer? To ma spory wpływ na wyniki później.

Ja ciągle staram się ogarnąć to co jem. Wczoraj po śniadaniu miałam np 98 dziś identyczne śniadanie a wyszło 111.
    Normy dla kobiet bez cukrzycy ciążowej są inne. Po godzinie do 180, po 2 do 140 i mierzy się po dwóch nie po godzinie.

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie diabetolog kazała godzinę pi skończonym posiłku. Powiedziała, że lepiej się spóźnić 3 minuty niż za wcześnie zmierzyć cukier.

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyciskam krew z palca i zawsze 60minut po skończonym posiłku.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila.k a gdzie ty znalazlas te wyniki dla kobiet bez cukrzycy? Ja wszędzie się natykam na to zasrane 120 . ale już wiem że moje przekroczenia (dosyć częste) nie powodują makrosomii synka, wręcz przeciwnie jest blisko 10 centyla

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i zawsze muszę chociaż trochę wycisnac krew. Żadne ogrzewanie masowanie picie wody dosłownie nic nie pomaga, może mam też ciulowy nakluwacz. A glukometry też żyją swoim życiem kiedyś z ciekawości zmierzylamz dwóch palców i różnica była aż 20 jednostek więc dla mnie to chore że tak wiele zależy od palca który wybiore 0_o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2015, 20:47

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    powiedzcie mi proszę czy przy takim cukrze jaki miałam na czczo jest duże ryzyko że bobasowi coś się stało ? :/
    Przeczytaj moj post na temat cukrow na czczo i sie nie przejmuj tak nimi pisalam ze urodzilam zdrowa coreczke a cukry na czczo od poczatku ciazy podchodzily mi pod 100 w normue mialam moze z 15 razy na cala ciaze... Moja poradnia az tak nie byla rygorystyczna i insuliny nie dala...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzielnie mierzę , lekarz zalecił podwyższenie dawki insuliny do 3 jednostek na wieczór bo na czczo mam cukier 90 a powinien być trochę niższy. W ciągu dnia cukry spoko.
    Wczoraj zrobiłam pewien test.
    Na śniadanie zjadłam płątki kukurydziane z mlekiem - cukier 157 !!
    na wieczór zjadłam dwie kromki chleba PSZENNEGO ZE SMALCEM ( takiego własnej roboty) - cukier po godzinie 91 :/
    pogubiłam się :)

Oczywiście był to tylko test i nie będę się żywić smalcem ale ciekawe to było :P :P

Ja niekiedy tez muszę wycisnąć krew z palca ale wtedy zauważyłam że mi się zaniża wynik.

W ogóle wydaje mi się że te automaty do pomiaru nie pokazują prawidłowych wyników :/ mam inny poziom cukru z lewej i prawej ręki

Edyta
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie że nie pokazują. Jedyny wiarygodny wynik to żyła. Heh płatki kukurydziane baaardzo podnoszą cukier :) wiadomo.i do tego mleko to już w ogóle.

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plimka najgorsze są śniadania, u mnie zawsze sprawdza się kiełbaska wiedeńska z lidla i chlebuś z mojej osiedlowej piekarni (cukier mam wtedy do 100), twarożek i pomidory, płatki z mlekiem odpadają. Ogólnie to co było w zaleceniach dietetycznych dotyczących śniadań mogłam sobie wsadzić głeboko w tyłek bo cukry miałam po nich strasznie wysokie, musisz sprawdzać wszystko metodą prób i błedów, bo każdy organizm reaguje inaczej. Mi nie wolną jeść na obiad mącznych produktów, a najbardziej cukier mi skakał po produktach ze skrobii ziemniaczanej (paluszki, knedle itp) i makaronach razowych!!! A po frytkach cukier mam super, ale bez jaj frytki wcinam raz na jakiś czas ;) Na kolację też już mogę jeść bezkarnie kanapki z twarożkiem i pomidorkiem i cukier wtedy jest ok :) Aaaa i owoce na wieczór odpadają, rano mam cukier do 90 a normalnie mam 75-85 :)

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam sałatki na kolacje: mix sałat z fetą z mleka pasteryzowanego albo mozzarelli, oliwki, pomidor, kurczak grilowany (ja lubię w przyprawie gyros),polać oliwą lub sosem czosnkowym na jogurcie, w moim przypadku cukier po takiej sałatce mam super i można sobie pojeść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 13:58

• plimka_bum Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też teraz odkryłam że najem się do syta i mam niski cukier jak zjem kiełbasę z piersi kurczaka z morlin i do tego np chleb graham z nasionami lnu albo zwykły graham z masłem. Wtedy cukier oscyluje w okolicach 110-118 więc spoko jest. Dzisiaj zjadłam na 2 śniadanie 9 mandarynek !!! i cukier 86 :/
    Np mój diabetolog myślę że też trochę przesadza bo mówi że max 1 owoc dziennie, ser biały tylko naturalny na wagę z jogurtem naturalnym, nic przetworzonego ani żadnej wędliny sklepowej itd.
    Na aż tak restrykcyjne metody to ja nie mam ani czasu ani kasy ani ochoty.

Edyta
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u mnie stres cholernie podnosi cukier, poszłam w tamtym tyg na glukoze, w domu cukier super 75, w lab pod drzwiami cyrki bo wojna kto pierwszy (glukoza wchodzi pierwsza, zawsze jest dużo kobiet a przyjmują tylko przez 30min od otwarcia, po tym czasie odsyłają do domu z niczym) i zjadł mnie stres, cukier po badaniu z żyły wyszedł 102 na czczo. Po godz od wypicia glukozy mierzyłam glukometrem 175, a po 2 139 (w lab z żyły 143), 2 pomiaru w lab nie robią, jak dla mnie cholernie dziwne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 14:14

• plimka_bum Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to u mnie badanie krzywej wyszło tak:
    na czczo 97,8
    po godzinie - 128,1
    po 2 godzinach - 68,3

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z ciekawości pójdę na glukozę może w czwartek i zobaczę ile wyjdzie, teraz w domu wychodzi mi 90 - 92

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy możecie mi napisać od czwgo tak naprawdę zależy poziom cukru na czczo rano ? Kurczę wczoraj wzięłam 3 jednostki insuliny, przez cały wczorajszy dzien po posiłkach poziomy cukru były ok a dzisiaj rano cukier z lewej ręki 91 a z prawej 99 !! nie wiem o co c'mon.

Edyta
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Facebooku jest grupa cukrzyca ciążowa. Polecam bo tam na biażąco mozna uzyskać pomoc i wsparcie

• darra991 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane:* pisze tu do was bo jestescie w tym temacie najbardziej zorientowane i moze rozwiejecie moje watpliwosci i podzielicie sie swoim doswiadczeniem:) wczoraj mialam isc pierwszy raz zrobic ten test obciazenia glukoza. Dzien wczesniej od 18 nic juz nie jadlam tylko wypilam pozniej zielona herbate a rano poszlam zrobic badanie. Oczywiscie bylam na czczo:) wynik z palca na czczo byl 113 i pielegniarka powiedziala ze norme maja do 110 bodajze i nie moga mi zrobic tego testu i mam przyjsc sprobowac kolejnego dnia. Wiec wczoraj jadlam dosc lekko i tak samo do 18. Dzis wynik na czczo byl 88, po 1 godzinie 181 a po 2 godzinie 138. Mozecie mi podpowiedziec czy te wyniki sa ok? Bo ja sie juz pogubilam,na jednych stronach pisza ze tak na innych ze nie :/ i juz sama nie wiem:) wogole morfologia i krew wyszla mi tragicznie a wizyte u gina mam w czwartek.ehh,jak nie urok to inne cholerstwo;) caluje was mocno i pozdrawiam:)

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darra ja miałam podobne wyniki w pierwszej ciąży, przekraczały mi dosłownie o 2 jednostki, po 2h miałam wynik 142 i byłam już pod kontrolą diabetologiczną i na diecie. Nie wiem jak zareaguje Twój lekarz, ale ja na Twoim miejscu już sama wprowadziłabym sobie dietkę i kontrole cukrów po posiłkach. Na pewno sobie nie zaszkodzisz ;) Glukometry teraz są dostępne w niektórych aptekach bezpłatnie albo za grosze, gorzej już z paskami chyba, że lekarz wypisuje na recepte to wtedy jest ok :).

"Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

1.stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    2.stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    3.stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"

To są nowe wytyczne, kiedyś po 2h było do 140mg/dl

U nas w przychodni jest tak, jeśli którykolwiek wynik wyszedł powyżej normy to wysyłają na dalsze badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 17:28

• darra991 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula dobrze wiedziec,dziekuje za rady:)

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam i edytuje swój tekst, bo ciąża mi trochę szarych komórek odebrała ;)

Cieszę się, że w czymś pomogłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 17:33

darra991 lubi tę wiadomość

‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ