X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, że się przyzwyczaję:)Dla dziecka wszystko! I tak już się kuje codziennie, bo muszę robić zastrzyki z clexane, tylko gorzej jak się przyzwyczaję do diety;)do stałych godzin posiłków heh. Jak czytam to nie jest takie proste, trzeba unikać pewnych produktów itp. Chyba zrobię sobie listę na lodówkę:) Czy któraś z Was ma może jakiś jadłospis godny polecenia? Czy lepiej poczekać na wizytę u diabetyka?

monjovika lubi tę wiadomość

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• monjovika Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat jem normalnie tylko mierze cukry po posiłkach. Widocznie albo moja cukrzyca to nie cukrzyca, albo moje odżywianie się jest dobre bo cały czas pszenno-żytni chleb jem i nic nie zmieniałam.

Na pierwszy rzut mi mówili,żeby przerzucić się na chleb graham, żytni. Ryż, kasze, makaron wszystko al dente. Możesz też poczytać na stronie slodkiemamy.edu.pl/ bo z tego co widzę, wszytskie ten sam prezent dostajemy i tam akurat jest polecana ta strona.

Tylko te rady też trzeba do siebie dostosować, które są na stronie. Tam np zalecaja śniadanie z 2 kanapek itp.. Ja np nie jestem w stanie po przebudzeniu tyle w siebie wmusić. Wiec ja mam 3 śniadania na pierwsze jakąś 1 kanapkę po godzinie mierze cukier i widzę,że jest dobrze więc nie czekam znów kolejnej godziny tylko jem sobie 2 śniadanie. a potem po 2-2,5h, 3 sniadanie. Jak zaczniesz patrzeć na zegarek to po jakimś czasie się okaże,że to wcale tak bardzo nie odbiega od Twojego normalnego jedzenia ;)

A no i koniec słodzenia herbaty,słodkich soków i słodyczy... Tzn potem możesz jak zobaczysz jakie cukry Ci wychodzą, małe grzeszki są dobre ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2015, 10:43

201602171662.png201311165165.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra19 wrote:
    Cześć dziewczyny. Czy wyniki krzywej cukrowej

na czczo 69
    po 1 godzinie 137
    po 2 godzinach 144

są w normie czy nie ?
    Tak są w normie, jesteś zdrowa jak dab

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek211 wrote:
    Pewnie, że się przyzwyczaję:)Dla dziecka wszystko! I tak już się kuje codziennie, bo muszę robić zastrzyki z clexane, tylko gorzej jak się przyzwyczaję do diety;)do stałych godzin posiłków heh. Jak czytam to nie jest takie proste, trzeba unikać pewnych produktów itp. Chyba zrobię sobie listę na lodówkę:) Czy któraś z Was ma może jakiś jadłospis godny polecenia? Czy lepiej poczekać na wizytę u diabetyka?
    Karmelku kochana marcowrczko. Dodałam cie do przyjaciółek. Odezwij się to ci coś prześlę.
    Będzie dobrze. Po 3 dniach przyzwyczaisz się do godzin, po tygodniu 2ch będziesz wiedziała co jeść!

Karmelek211 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka przyjęłam zaproszenie:)
    Domyślam się, że wszystko to kwestia przyzwyczajenia:) Dla chcącego nic trudnego;) Tym bardziej, że chodzi o zdrowie mojego dziecka.

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• Kamila8k Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monjovika wrote:
    Nie martw się na zapas, można się do tego kucia przyzwyczaić :) Dla malucha zrobimy wszystko więc to też nie jest tragedia :) Kazda z nas była w szoku i niedowierzaniu po wynikach dlatego wiem co czujesz. Pierwszy tydzień mierzenia cukrów jest ciężki bo się trzeba nauczyć i przestawić potem już to z automatu robisz.
    O tak popieram. Najgorsze są pierwsze dni na diecie, człowiek zielony nie wie co i jak, potem jest lepiej.
    Karmelek211 wrote:
    Cześć Mamuśki, to i ja zapytam o swoje wyniki, bo na moje oko nie jest chyba ciekawie:

Na czczo-90
    Po 1h-199
    Po 2h-189

Mam się martwić?
    masz niestety po godzinie i po dwóch za dużo. Także czeka Cię wizyta u diabetologa. Dasz radę!

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka masz jakiś fajny jadlospis ???

Tak jak dziewczyny piszą, z tą dietą to jest różnie. Ja jestem na diecie od 3.12 czyli 2 tygodnie i ciągle jestem na etapie testowania tzn zaczęłam zbyt ostro, zaczęłam wszystko odrzucać i wyszło że jestem niedożywiona ehhehe.

Trzeba poznać swój organizm i to jak reaguje na dany cukier. Tym razem lekarka zaleciła jeść wszystko oprócz (słodycze, słodkie soki, pasztet, parówki, suszone owoce, bułki) i częściej niż dotychczas, nie robi się dużych odstępów między posiłkami. Ona mi tłumaczyła zjesz dużo cukier poszybuje a zjesz mniej a częściej i wtedy będzie powoli rósł :)

Wczoraj zgrzeszyłam i walnęłam na kolacje 1 kawałek pizzy i cukier ehhehe 121 :) a teoretycznie nie ma przecież tam cukru :)
    Teraz święta to będą heehhehe ciężkie z pomiarem, bo jak tu nie zjeść ciasteczka mamusi, czy czegoś normalnego w święta, przecież nie pójdę do kogos i nie powiem dla mnie osobne menu :)

U mnie na belly dzisiaj 50% ciąży także daleka droga do końca diety jeszcze .

A powiedźcie mi jak w Waszą wagą jest. Bo u mnie lekki spadak spowodowany pewnie tym, że odstawiłam to co kocham, tzn słodycze i soki, które czasem lubiłam wypić i widać że jadłam tych słodyczków za dużo :(

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej monilia, u mnie spadek o 2,5 kg od momentu wejścia na dietę.
    Zmieniłam trochę dietę, by jesc więcej węgli i pozbyć się ketonow.
    Wczoraj zrobiłam budyń i masakra 140!
    Bu hu,
    Co do mojej rozpiski to jest to po prostu doc od dr z zaleceniami i przelicznikami.
    Co do świąt to ponieważ leżę to rodzice do mnie przyjeżdżają i mama coś wymyśli dla mnie ;) bym mogla też pójść, np pierogi z kapusta i grzybami na mące gryczana, diabetyka szarlotka itp,

Zależy im na Wnuczce więc ojciec mamę motywuje.

He he he, pizza wyszła ciekawie :) ale to mąka pszenna i tłuszcz :)a to teoretycznie podnosi cukier a u ciebie - klekajcie narody.

Gratuluje polowinek!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 08:28

monilia84 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No budyń podnosi cukier, niestety jest na skrobii ziemniaczanej, u mnie po skrobi, ciężkich chlebkach i o dziwo po mące razowej największe skoki ;) A śniadanie muszę jeść przed 8, po 8 już mam duże skoki nawet po sprawdzonych posiłkach ;)

Ostatnio wróciłam się do dzieciństwa i zrobiłam sobie kaszkę manną z jabłuszkiem, posłodziłam ksylitolem i cukier po 1h 105 :) ale w tej ciąży cukry są dla mnie łaskawsze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 10:28

• Kamila8k Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Hej monilia, u mnie spadek o 2,5 kg od momentu wejścia na dietę.
    Zmieniłam trochę dietę, by jesc więcej węgli i pozbyć się ketonow.
    Wczoraj zrobiłam budyń i masakra 140!
    Bu hu,
    Co do mojej rozpiski to jest to po prostu doc od dr z zaleceniami i przelicznikami.
    Co do świąt to ponieważ leżę to rodzice do mnie przyjeżdżają i mama coś wymyśli dla mnie ;) bym mogla też pójść, np pierogi z kapusta i grzybami na mące gryczana, diabetyka szarlotka itp,

Zależy im na Wnuczce więc ojciec mamę motywuje.

He he he, pizza wyszła ciekawie :) ale to mąka pszenna i tłuszcz :)a to teoretycznie podnosi cukier a u ciebie - klekajcie narody.

Gratuluje polowinek!
    Ja próbowałam kebaba, cukier był ok. Po budyniu dwa razy miałam w normie, za 3 razem też jak Ty 140.
    Pierogi zjadam i cukier mam w porządku (jem 5 pierogów) plus surówka. Pierogi normalne jak teściowa robi, więc warto próbować. Z hitów, które podnoszą mi cukier to śliwka, białe serki- wszystkie, jogurty naturalne i papryka.
    monilia84 wrote:
    Ksanka masz jakiś fajny jadlospis ???

Tak jak dziewczyny piszą, z tą dietą to jest różnie. Ja jestem na diecie od 3.12 czyli 2 tygodnie i ciągle jestem na etapie testowania tzn zaczęłam zbyt ostro, zaczęłam wszystko odrzucać i wyszło że jestem niedożywiona ehhehe.

Trzeba poznać swój organizm i to jak reaguje na dany cukier. Tym razem lekarka zaleciła jeść wszystko oprócz (słodycze, słodkie soki, pasztet, parówki, suszone owoce, bułki) i częściej niż dotychczas, nie robi się dużych odstępów między posiłkami. Ona mi tłumaczyła zjesz dużo cukier poszybuje a zjesz mniej a częściej i wtedy będzie powoli rósł :)

Wczoraj zgrzeszyłam i walnęłam na kolacje 1 kawałek pizzy i cukier ehhehe 121 :) a teoretycznie nie ma przecież tam cukru :)
    Teraz święta to będą heehhehe ciężkie z pomiarem, bo jak tu nie zjeść ciasteczka mamusi, czy czegoś normalnego w święta, przecież nie pójdę do kogos i nie powiem dla mnie osobne menu :)

U mnie na belly dzisiaj 50% ciąży także daleka droga do końca diety jeszcze .

A powiedźcie mi jak w Waszą wagą jest. Bo u mnie lekki spadak spowodowany pewnie tym, że odstawiłam to co kocham, tzn słodycze i soki, które czasem lubiłam wypić i widać że jadłam tych słodyczków za dużo :(
    Ja pierwsze dni też miałam jak Ty, jadłam za mało ale cukier był ok. Ale po kilku dniach doszłam do wprawy.
    Co do pizzy, to jest na pszennej mące- a mąka pszenna podnosi cukier. Nie wiem z czym jadłaś tą pizzę, ale niekiedy warzywa takie usmażone podnoszą cukier w górę.
    Co do soków, ja piłam, piję- ale pół na pół z wodą i patrzę na skład, żeby miały jak najmniej cukru. Te jednodniowe nie mając cukru, bo są z owoców tylko, więc polecam.

U mnie pod koniec, tak od dwóch tygodni cukry są łaskawe, nisko mimo kilku grzeszków i wykroczeń..

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie robie tartę z jabłkami ale na mące pszennej innej w domu brak a jestem przeziębiona i w domu uwięziona ;) ciekawe jakie cukry będą :)

U mnie po serkach ok ale nie mogę ich jeść rano :) Ogólnie teraz wcinam wszystko, w pierwszej ciąży nie miałam tak fajnie :D a teraz czasami wyskoki są tak do 140 ale to rzadko, jem normalne porcje :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja serki mogę, ale jem je później.
    Lubię serki wiejskie, i po nich cukier super

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do was słodkie mamy :) Ja drugi dzień na diecie. Powoli się uczę, oczywiście nie obywa się bez wpadek :) Wczoraj po pieczywie na śniadanie miałam cukier 130 dziś juz tylko 105 po żytnim na zakwasie. Ehh, powiedzcie mi, czy Wasze dzieci są wagowo w normie? Mój na szczęście drobnutki. Martwię się że moja cukrzyca doprowadzi do jakiegoś przedwczesnego porodu, z powodu szybciej starzejącego się łożyska, albo dużej masy dzidzi :( Mam nadzieję, że przy skrupulatnej diecie nie ma takiego ryzyka :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży Zuzia urodziła się w 38tc i ważyła 3250g czyli waga super, teraz idzie waga w normie, lekarze lubią cukrzycowe mamy bo wiedzą, że się pilnują a te co nie mają cukrzycy to wcinają wszystko + witaminy, które też robią swoje ;)

U mnie dzisiaj wpadka po płatkach kukurydzianych cukier 130 :( pierwsza miseczka płatków w tej ciąży i ostatnia ;)

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula_w wrote:
    W pierwszej ciąży Zuzia urodziła się w 38tc i ważyła 3250g czyli waga super, teraz idzie waga w normie, lekarze lubią cukrzycowe mamy bo wiedzą, że się pilnują a te co nie mają cukrzycy to wcinają wszystko + witaminy, które też robią swoje ;)

U mnie dzisiaj wpadka po płatkach kukurydzianych cukier 130 :( pierwsza miseczka płatków w tej ciąży i ostatnia ;)
    To prawda :) Nie wierzę, że jak się najedzą słodkiego pączka czy jakiegoś ciasta kremowego to mają cukier poniżej 120 :D

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dlatego ja się nie dziwie lekarzom, że każą się pilnować pacjentkom które wynik po glukozie miały np 135 (po 2h). Ja w pierwszej ciąży miałam 141 i musiałam porządnie uważac co jem, teraz miałam 143 i też uważam, a po pieczywie pszennym na śniadanie skok miałam nawet do 180!!!

• monjovika Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja np jem pszenno-żytnie pieczywo, czasem mam jakieś pszenne i mi nie wyskakuje do 180. Tyle,że ja na 1 śniadanie jem jedną kanapkę bo więcej w siebie nie wmuszę i mam tak do 100 wyniki zawsze. Na II śniadanie zjem już 2 kanapki (zazwyczaj godzinę po pierwszym jem max 1,5h )i mam ok 110. Więc jest taka opcja... To jak widać strasznie indywidualne jest. Ja tego nie rozumiem za grosz.

201602171662.png201311165165.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo indywidualna sprawa, też mam swoje wypróbowane pieczywo pszenno-żytnie i po dwóch kromkach cukier ok 100 :) a ta buła to nie wiem co miała w środku :) Dlatego ja odłożyłam wszystkie jadłospisy i uczyłam się na sobie, co można a co nie :) Jednemu to wolno a drugiemu już nie :)

Zjedzony kawałek tarty z jabłkiem, cukier 98 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 15:48

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy sprawdzacie paskami poziom ketonów w moczu? Prosze poradzicie co zrobić bo wyszły mi w kolorze odpowiadającym ilości niewielkie stężenie ketonów.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawy artykuł
    http://www.cukrzyca-terapia.pl/prezentacje/657-znowu-zamt-woko-cukrzycy-ciowej

mnie przekonuje

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ