X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Dziewczyny czy sprawdzacie paskami poziom ketonów w moczu? Prosze poradzicie co zrobić bo wyszły mi w kolorze odpowiadającym ilości niewielkie stężenie ketonów.

Jeśli jest to jednorazowe nie masz się czym przejmować. Wprowadź sobie przed snem jeszcze jeden mały posiłek. Np kanapkę najlepiej na jakimś pszennym,albo pszenno-żytnim pieczywie. Prawdopodobnie masz za duży odstęp w posiłkach.

Ale tak jak mówię, jednorazowym wyskokiem to w ogóle nie masz się czym przejmować.

201602171662.png201311165165.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie był to pojedynczy wybryk bo dzis tez mam różowy pasek wskazujący na niewielkie stężenie ketonów w moczu. Zjadłam o 23 wczoraj pol kajzerki z serem żółtym. Ehh...co radzicie jeszcze? :( zle mi z tym. Jak sie nie stresuje cukrami to teraz tyko kartonami :(

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh ketonami miało byc :(

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi czy wam tez sie pojawiają te ketony w moczu? Ja przed rozpoczęciem diety miałam negatywny wiec sadze ze to moja dieta powoduje :/ nie wiem co robie zle :(

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Powiedzcie mi czy wam tez sie pojawiają te ketony w moczu? Ja przed rozpoczęciem diety miałam negatywny wiec sadze ze to moja dieta powoduje :/ nie wiem co robie zle :(
    Ketony mogą pojawiać się w dwóch przypadkach, jak tłumaczyła mi diabetolog. Albo zjadłaś w ciągu dnia za mało węglowodanów (wtedy kiedy byś nie sprawdziła pasek się zmieni), albo masz za długi odstęp między ostatnim posiłkiem a pierwszym. Ja na początku diety walczyłam z ketonami bardzo długo. Dopiero po kilku dniach udało mi się je spacyfikować. O 23.00 jem dwie połówki chlebka żytniego z dżemem ( Ten słodzony sokiem jabłkowym) i wypijam 300 ml mleka. o 7.30 ketonów nie mam (od 8 tygodnie nie miałam ani razu- ale zestaw na nocną przekąskę taki sam). Cukry z rana mam w granicach 53-80. Także próbuj.
    Martka89 wrote:
    Niestety nie był to pojedynczy wybryk bo dzis tez mam różowy pasek wskazujący na niewielkie stężenie ketonów w moczu. Zjadłam o 23 wczoraj pol kajzerki z serem żółtym. Ehh...co radzicie jeszcze? :( zle mi z tym. Jak sie nie stresuje cukrami to teraz tyko kartonami :(
    A o której godzinie sprawdzasz ketony i jesz śniadanie?

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila8k wrote:
    Sprawdzam rano ok 6-7. I z rannego moczu mam +\- a w ciagu dnia jest bardziej różowy juz ewidentne na +. Zapewne s ciagu dnia tez jestem na głodzie...jem 8 posiłków ale wiadomo małych zeby cukru nie przekroczyć. Co radzisz? Podeslalabys mi jadłospis taki jak masz teraz tzn cukry i ketony utrzymane? Porównam i moze wychwyce błędy

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siadanie pierwsze jem o 7-8. 1 kromkę chleba żytniego 35g z masłem i plasterkiem szynki chudej. Cukier po 60 min 100-105. O 9-9:30 znowu kromkę żytniego z jajkiem lub serkiem wiejskim cukier ok 95. Potem jabłko. Potem obiad- glikemia w zakresie 90-100 po godzinie. Potem podwieczorek: rożnie bo albo chrupkie pieczywo albo chlebek z jakimś pasztetem domowym/szynka/chudym serem. Potem kolacja: chleb z okładem cukier ok 110. Potem jakis owoc i zaraz przed spaniem pol kajzerki z żółtym serem. Glikemia na czczo 71/75 mg/dl.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te ketony szkodzą jakoś dziecku? W małym stężeniu?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuj może na 2 śniadanie 2 kanapkę dorzucić jeszcze? ja na pierwsze śniadanie jem 1 kanapkę ale na 2 już zawsze dwie.

Ja po 2 śniadaniu ok 2h później mam jeszcze 3 śniadanie. np herbatniki petit (3 możesz według magicznej książeczki). Po tym 3 śniadaniu nie mierze cukrów. Ty możesz sprawdzić sobie jak to u Ciebie podnosi. Ja wiem,że nie podnosi.
    Kasza gryczana praktycznie nie podnosi cukru (przynajmniej u mnie) a zawsze to jakieś węglowodany dodatkowe możesz wprowadzić. Do obiadu.

Kasze, ryż, makaron rób al dente wtedy możesz zjeść więcej bo nie podnosi to szybko cukru.

Na podwieczorek jem czasem jogurt naturalny (zazwyczaj połówkę małego bo więcej jakoś nie lubie) z płatkami owsianymi zwykłymi instant bez gotowania. Do tego kawałek owoca (jabłka zazwyczaj pół).

Ketonów nie miałam nigdy. Nie wiem czy to kwestia diety, widocznie tak. Ale ja mam ok 7-8 posiłków.

Jak zjesz więcej węglowodanów, oczywiście jeśli nie musisz leżeć w ciąży to idź na spacer, wtedy cukier też nie wyskoczy Ci wysoki.

Nie wiem czy Ci to coś pomoże ale zawsze warto spróbować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2015, 19:30

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sadze ze kwestia diety. W dniu w którym byłam po południu u diabetologa jeszcze nie zaczęłam diety w wyniki testu paskowego były negatywne. Pojawiły sie 3 dni pózniej.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedz normalnie po swojemu oczywiście w ramach rozsądku (herbaty raczej nie słódź :) i sprawdzaj cukry (ja tak jem i nie mam przekroczeń) Ja zawsze miałam posiłki małe a często, bo mnie strasznie mdliło jak zjadłam za dużo, albo jak byłam głodna. Jak zaczniesz mieć wysokie,to będziesz eliminować poszczególne rzeczy. Lepiej więcej a małych posiłków niż objadanie się na raz więcej ale to wiesz.

Przypuszczam,że wprowadziłaś sobie zbyt ostrą dietę jeśli to teraz wyszło.

na początku próbowałam jeść tak jak w tych książeczkach ale to u mnie nie działało. Chodziłam zła i głodna. Zaczęłam jeść po swojemu. I to był sposób.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2015, 19:28

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monjovika wrote:
    Jedz normalnie po swojemu oczywiście w ramach rozsądku (herbaty raczej nie słódź :) i sprawdzaj cukry (ja tak jem i nie mam przekroczeń) Ja zawsze miałam posiłki małe a często, bo mnie strasznie mdliło jak zjadłam za dużo, albo jak byłam głodna. Jak zaczniesz mieć wysokie,to będziesz eliminować poszczególne rzeczy. Lepiej więcej a małych posiłków niż objadanie się na raz więcej ale to wiesz.

Przypuszczam,że wprowadziłaś sobie zbyt ostrą dietę jeśli to teraz wyszło.

na początku próbowałam jeść tak jak w tych książeczkach ale to u mnie nie działało. Chodziłam zła i głodna. Zaczęłam jeść po swojemu. I to był sposób.

Ja tez jem z tej książeczki. I nieraz zanim zmierzę cukier juz czuje ssanie

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    A te ketony szkodzą jakoś dziecku? W małym stężeniu?
    Chodzi o to, że twój organizm jest głodny a co za tym idzie nie daje tyle jedzenia ile potrzeba maluchowi.
    Martka89 wrote:
    Sprawdzam rano ok 6-7. I z rannego moczu mam +\- a w ciagu dnia jest bardziej różowy juz ewidentne na +. Zapewne s ciagu dnia tez jestem na głodzie...jem 8 posiłków ale wiadomo małych zeby cukru nie przekroczyć. Co radzisz? Podeslalabys mi jadłospis taki jak masz teraz tzn cukry i ketony utrzymane? Porównam i moze wychwyce błędy
    Już staram się to jakoś zrobić, żebyś widziała. Być może w ciągu dnia powinnaś jeść więcej węglowodanów, skoro w ciągu dnia masz ketony na plus. Mój przykładowy jadłospis wygląda tak. Z jednego dnia:
    na czczo tak jak pisałam kiedyś miewam cukry od 53-80
    7.30 śniadanie ( kromka chleba żytniego z wędliną) po godzinie mam cukry maks do 90.
    10.30 2 śniadanie (2 kromki chleba żytniego, z wędliną, jajkiem na twardo, serem żółtym/ zamiennie- owoc.)
    13.30 jem obiad ( 6 łyżek ugotowanego ryżu, kaszy, makaronu albo 3 ziemniaki, albo 120 g frytek, mięso, surówka) cukry maksymalnie 100
    16.30 podwieczorek (tu jem różnie, al. to placuszki dla diabetyków, albo 2 kanapki, albo kanapkę i owoc, albo budyń, mannę)Mierzę cukier tylko wtedy jak jem coś innego.
    19.00 jem kolację.( 2 kromki chleba i coś jajecznica, wędlina, ser żółty, jajka, śledzie, pasztet plus warzywa cukier maksymalnie 90 ostatnio.
    21.30 jem kanapkę z czymś
    23.00 300 ml mleka dwie połóweczki kromki zytniego z masłem i dżemem.
    I rano ketonów nie mam. Jakbyś chciała to odezwij się na priv, mam cały sój jadłospis do 29 września rozpisany. Ja niestety nie mogę jeść białego serka. więc go w mojej diecie nie ma.

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila8k wrote:

O kurde Kamila takie małe cukry masz z rana ????

Ja to zawsze w granicach tej 90, czasem 80. Ale jakbym walnęła kajzerkę z dżemem na kolacje to 150 :)

Ja mam problem z tym ustalaniem co mogę jeść a co nie bo wczoraj na kolacje zjadlam pół bułki pszennej, z szynką i zółtym serem i cukier 115. To dość wysoko, a jak jeszcze do tego bym mleko wypiła to pewnie z 200 bym miała :(

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ranne cukry mam strasznie niskie -71-75 mg/dl. Dzis o 4 wypiłam szklankę kefiru i ketonów nie było. A cukier na czczo znow 75. Dołączyłam tez przed snem o 33 kajzerke z serem żółtym. Kamila chętnie skorzystam z twojego jadłospisu. Jak porównuje jeszcze duzo, naprawdę duzo wiecej, wiec domniemuje ze za odstęp poszłam z wykluczeniem produktów. Spróbuje troche podnieść, zobaczymy tylko jak moje cukry, czy dadzą rade :) zaprosiłam cię do przyjaciółek na priv

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze pytanie, na pierwszym śniadanie tj kanapkę z wędliny dodajcie masła i pomidora? Czy to pierwsze jęczy na sucho?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia84 wrote:
    O kurde Kamila takie małe cukry masz z rana ????

Ja to zawsze w granicach tej 90, czasem 80. Ale jakbym walnęła kajzerkę z dżemem na kolacje to 150 :)

Ja mam problem z tym ustalaniem co mogę jeść a co nie bo wczoraj na kolacje zjadlam pół bułki pszennej, z szynką i zółtym serem i cukier 115. To dość wysoko, a jak jeszcze do tego bym mleko wypiła to pewnie z 200 bym miała :(
    Ale jak to działa, jeśli mieścisz się w normie to jest ok? Czy na sile dąży sz do jeszcze lepszych cukrów? No bo 115 to norma jeszcze.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i jeszcze chciałam zapytać jak i was z waga? Tyjecie? U lnie od mca waga stoi w miejscu :/

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    115 to jest norma i nie przesadzaj bo sobie sama większa krzywdę zrobisz:) Jeszcze w tamtym roku cukry w ogóle po godzinie mogły dochodzić do 140 teraz zmienili do 120.

Moja diabetolog jak widziała sporadyczne wyskoki ok 126 to mówiła,że w ogóle nie ma się czym przejmować.

Cukry na czczo sama mam 70-80 i są jak najbardziej dobre :)

Ja zawsze masło/margarynę daje, tłuszczów nie musisz ograniczać tak samo jak białek.
    Pomidora daj jak masz ochotę. Mnie rano po pomidorze mdli.

Waga może Ci stać. Ważne,żeby Ci dziecko rosło a ono i tak zabierze sobie czego mu potrzeba, dowiesz się od lekarza :). Z resztą nie masz się co dziwić że stoi jak całkiem zmieniłaś tryb jedzenia. Daj sobie czas :)

A jeśli masz godzinę po jedzeniu w granicach 80-90 czyli norma na czczo to nie ma się co dziwić,że jesteś głodna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2015, 09:29

• monilia84 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha czyli mówicie że to 115 to jest ok i się nie przejmować tak???

Sorki ale jestem w tym temacie niedoświadczona, a boje się o synka, dlatego tak pytam. Czyli zacznę normalnie jeść i się nie ograniczać z odrzucaniem różnych produktów.

Ja na I śniadanie jem: 2 kromki chleba orkiszowego (bo on najlepiej na mnie działa) + szynka + pomidor i tyle

na II śniadanie dołączam ser żółty, albo twaróg.

Mi jak wyszły ketony to Pani diabetolog kazała na kolacje jeść po 2 kromki chleba i od tej pory spokój.
    To rzeczywiście jest tak że trzeba swój organizm poznać, jak reaguje na różne rzeczy.
    Mówicie że normy było do 140??? Ja strasznie przeżywam jak mam 125mg a to widzę że to nie jest tak dużo, że np na kolacje II takie sytuacje się mogą zdarzyć i nic złego się nie dzieje :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ